SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 2073 Posts

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Avangarda germană a vizitat centrul istoric al Craiovei

Michael Engel, directorul fundaţiei Heritas, succesoarea FRU Sibiu şi a GTZ (Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică), s-a aflat la Craiova, pentru a demara împreună cu autorităţile locale un program de reabilitare a faţadelor clădirilor de patrimoniu din centrul istoric. Arhitectul Michael Engel a participat la reabilitarea clădirilor istorice din Sibiu şi susţine mai multe proiecte de acest gen în România şi în Europa. Potrivit arhitectului-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, a fost făcut primul pas spre realizarea unui program viabil la Craiova. “S-a stabilit formarea unui grup de lucru la nivel local, care să ia legătura cu proprietarii clădirilor de patrimoniu, cu patronii firmelor care au afaceri în zona istorică, dar şi cu alţi factori care ar putea contribui sub orice formă la acest proiect”, a spus Diaconescu. Proiectele de reabilitare a cartierelor istorice promovate de Heritas se bazează pe participarea mai multor factori de decizie şi cupotenţial financiar de pe toate palierele: economic, politic, guvernamental, străin, local, zonal, privat, nonguvernamental etc. Potrivit legii, în imobilele proprietate privată, fie şi monumente istorice, nu pot fi investiţi bani publici.

Sursa
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Nemţii sunt dispuşi să ne zugrăvească Lipscaniul

Autorităţile locale sunt optimiste: centrul vechi al Băniei va fi scos la lumină în anul viitor. Infrastructura şi reţelele subterane urmează să fie reabilitate pe bani europeni, iar faţadele caselor din perimetrul Lipscani vor fi înnoite de statul german, care va lucra cu banii şi experţii lui.
Municipalitatea craioveană susţine că una dintre cele mai bune veşti cu care se încheie acest an este disponibilitatea pe care a arătat-o statul german pentru colaborarea în proiectul de refacere a clădirilor de pe Liscani. Potrivit autorităţilor, reprezentanţii Societăţii Germane pentru Cooperare Tehnică (GTZ), care s-au aflat recent într-o vizită în Bănie, s-au arătat impresionanţi de clădirile de patrimoniu care există în Craiova, maifestându-şi interesul pentru actualizarea acestora. “Au mers pe toate străzile pe care noi le-am inclus în proiect şi au fost foarte impresionaţi de faptul că arealul este bine conturat şi chiar are clădiri cu mare potenţial urbanistic”, a declarat arhitectul-şef al oraşului, Mircea Diaconescu.

Centrul Craiovei a dat bine în ochii investitorilor
Porivit acestuia, viitori parteneri germani au fost plăcut surprinşi şi de faptul că zona este deja prinsă într-un alt proiect care vizează refacerea reţelelor subterane şi a infrastructurii de suprafaţă, inclusiv cea urbanistică. “Probabil că se aşteptau să nu avem nici un fel de documentaţie. Dar noi le-am arătat tot ceea ce am întreprins noi până acum legat de acest proiect şi au fost surprinşi că ne aflăm la un nivel aşa de avansat cu pregătirea actelor”, a mai spus arhitectul Diaconescu. Autorităţile craiovene susţin chiar că acest proiect care a fost iniţiat cu un an în urmă a atârnat mult şi i-a convins pe experţii germani că acţiunea de reabilitare a centrului istoric este “o prioritate, nu un moft”.

Reţelele de utilităţi, piese de muzeu
Investitorilor germani le-a fost prezentat proiectul întocmit de municipalitate pentru zona publică a Lipscaniului. Prin respectiva investiţie se urmăreşte obţinerea unei sume de 20,5 de milioane de euro, din fonduri europene, care pot fi atrase prin Programul Operaţional Regional (POR). Proiectul presupune amenajarea a 13 străzi şi 13 esplanade pietonale, patru pieţe publice şi a spaţiilor verzi din zonă. Un punct important în proiect este însă modernizarea reţelelor subterane din zona mărginită de străzile “Olteţ” şi “A.I. Cuza”, “Arieş”, “Nicolăescu-Plopşor”, “Eugeniu Carada” şi “Mihail Kogălniceanu”. Sistemul de canalizare şi apă, cât şi reţeaua de gaze nu au mai fost reparate de ani buni.

Statul german vine cu banii
Cum faţadele celor peste 100 de imobile care există în centrul vechi al Băniei nu pot fi reabilitate cu fonduri europene, autorităţile craiovene au preluat exemplul municipalităţilor din Sibiu şi Timişoara şi încearcă să implementeze un proiect de reabilitare, pe baza unei colaborări româno-germane. Mai exact, este vorba de un proiect întocmit între Primărie şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică, cu sprijinul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, care va asigura atât consultanţa tehnică, cât şi suportul financiar al lucrărilor. Tot prin GTZ, au fost reabilitate, între anii 2004 şi 2007, şi clădirile din centrul vechi al Sibiului, lucrările costând 12,5 milioane de lei.

Sursa
 

·
Registered
Joined
·
1,509 Posts
asta-primavara am fost la o olimpiada in galati si m-a intrebat o profesoara de la univ de acolo daca mai avem cladirile alea vechi si cu fatade distruse, in centru..
Sper sa nu le mai avem prea mult timp..
Ce nu pricep eu e cum dracu s-a dat autorizatia pentru cladirea aia de vis-a-vis de universitate, unde este la parter carrefour market. E totusi centru istoric acolo si nu se incadreaza neam...
 

·
Registered
Joined
·
666 Posts
cum se da autorizatie in toata romania, oricum e bine ca e totusi bine facuta, are 2 nivele subterane si nu poate fii afectata de pasaj, totusi sunt curios ce fundatie o avea blocul de peste strada de ea
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Nemţii sunt interesaţi de centrul istoric

Guvernul german a răspuns semnalelor lansate de grupul de lucru pentru refacerea centrului istoric al Craiovei. Printr-o adresă transmisă Primăriei Craiova, reprezentantul Ministerului Federal pentru Transport, Construcţii şi Dezvoltare Urbană din Germania, Oliver Weigel, a arătat că este la curent cu iniţiativa primăriei în parteneriat cu Heritas pentru lansarea unui proiect de reabilitare a centrului istoric. Weigel şi-a exprimat disponibilitatea pentru o primă întrevedere cu autorităţile din Bănie pe tema refacerii faţadelor istorice, după ce a luat la cunoştinţă de situaţia clădirilor de la Michael Engel, directorul Heritas - Fundaţia Transilvană pentru Dezvoltare Integrată, Protecţie şi Revitalizare a Patrimoniului, succesoare a proiectelor susţinute de Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ) la Sibiu.
Engel a vizitat Craiova pe 6 decembrie 2010, când a căzut de acord împreună cu autorităţile asupra formării unui grup de lucru pentru refacerea faţadelor istorice. Menţionăm că municipalitatea a lansat deja un proiect de reabilitare a zonei istorice prin Programul Operaţional Regional, însă în cadrul acestuia nu pot fi refăcute şi clădirile sau măcar faţadale, întrucât sunt proprietate privată. „Nu putem spune că ne aflăm în stadiul unui proiect, dar există toate premisele pentru demararea unuia, aşa cum s-a reuşit sau sunt pe cale să fie urnite astfel de proiecte în alte oraşe din ţară. Important este în această perioadă să beneficiem de sprijinul celor care au experienţă în astfel de acţiuni, iar colaborarea cu guvernul german şi Heritas este binevenită. Comisarul federal Weigel şi-a exprimat oficial intenţia de a ne întâlni“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Proiectele de regenerare urbană se bazează pe un sistem complex de identificare a soluţiilor arhitectonice viabile în paralel cu atragerea de surse financiare diversificate pentru adoptarea acestor soluţii.

Sursa
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Se verifică lucrările efectuate asupra monumentelor istorice din Craiova

La începutul acestui an toate clădirile de patrimoniu din municipiul Craiova au fost verificate de către o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, ai Inspectoratului Teritorial pentru Construcţii Dolj, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, precum şi un reprezentant din partea Primăriei Municipiului Craiova. Comisia a analizat informaţiile privind legalitatea lucrărilor de intervenţie asupra unor monumente istorice, efectuate sau aflate în curs de executare. În cadrul acţiunilor de verificare a legalităţii intervenţiilor asupra clădirilor de patrimoniu, s-au analizat pe rând toate cele zece clădiri înregistrate ca monument istoric, din municipiul Craiova, pentru care în cursul anului 2010 s-a constatat şi s-a sesizat de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj că s-au executat lucrări exterioare care au modificat aspectul anterior al acestora. Comisia a constatat că pentru două dintre clădirile sesizate există documentaţii tehnice avizate şi autorizaţii de construire emise de Primăria Craiova, lucrările executate sau aflate în curs de executare au respectat documentaţiile tehnice avizate şi autorizate. Lucrările executate la şapte din clădirile sesizate nu au avizul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj. La clădirile respective lucrările executate şi sesizate constau în principal în lucrări de înlocuire parţială sau totală a tâmplăriei ferestrelor vechi din lemn. O situaţie specială a fost constată la o clădire de pe strada Unirii, unde s-au executat lucrări de finisaje exterioare care au schimbat aspectul acesteia, precum şi reparaţii de tencuieli, placaje la soclu cu plăci din gresie, zugrăveli exterioare în culori diferite de culorile anterioare. De asemenea, s-a constatat că există o situaţie specială la clădirea Hanul Puţureanu din strada Matei Basarab nr. 9. Imobilul prezintă o stare foarte rea, astfel încât există riscul major ca o parte din elementele de construcţii de la etajul din curtea interioară cât şi elementele decorative de pe faţada la strada Matei Basarab să se prăbuşească şi să pună în pericol chiar viaţa unor locatari, a unor pietoni. “S-a constatat că există o situaţie excepţională la clădirea Casa Vrăbiescu din strada Unirii nr. 100. Acolo sunt sistate importante lucrări de extindere pe terenul dinspre strada Gheorghe Doja care afectează şi clădirea existentă prin desfiinţarea unor fragmente mari de pereţi de la subsol, parter şi etaj pe faţada de vest a clădirii monument, lucrări la fundaţie şi la subsol. Lucrările au fost sistate în luna august a anului 2009 însă au continuat fără documente, astfel încât Inspectoratul Judeţean pentru Construcţii a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Propun cooptarea ca observator, sau dacă este posibil ca membru a unui reprezentant al Primăriei Craiova – serviciul taxe şi impozite, pentru identificarea de urgenţă a tuturor proprietarilor sau administratorilor clădirilor monument istoric din municipiul Craiova, în vederea clarificării acestei evidenţe”, a declarat Marcel Berendei, arhitect în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj.

 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Deocamdata se lucreaza la inlocuirea retelelor de utilitati (apa, canalizare, gaze). O data certa a inceperii lucrarilor de reabilitare a centrului istoric nu stiu. Probabil ca in primavara sau cel mai tarziu la vara vor incepe lucrarile propriu-zise. Pana atunci, ne multumuim doar cu ceva poze: 

·
Registered
Joined
·
11,473 Posts
Felinarele si publicitatea stradala arata impecabil in render. Poate dupa terminarea planurilor facem o intalnire SSC in Craiova!
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
56,790 Posts
Deocamdata se lucreaza la inlocuirea retelelor de utilitati (apa, canalizare, gaze). O data certa a inceperii lucrarilor de reabilitare a centrului istoric nu stiu. Probabil ca in primavara sau cel mai tarziu la vara vor incepe lucrarile propriu-zise. Pana atunci, ne multumuim doar cu ceva poze:Mersi. De abia astept sa vedem un progres. Si sper ca centrul vechi al Craiovei sa ofere un boom economic la fel ca cel al Bucurestiului dupa renovare.

BTW: Imi place modelul de mobilier urban ales. Ma refer la stalpi de iluminat, suporti de reclame si panourile de afisaz. :cheers:

PS: Imi pare rau ca nu avem o persoana care sa faca o raportare a lucrarior la centrul vechi al Brailei care este impresionant. Programul e finantat de UE acolo.
 

·
Love is in the air
Joined
·
952 Posts
BTW: Imi place modelul de mobilier urban ales. Ma refer la stalpi de iluminat, suporti de reclame si panourile de afisaz. :cheers:

PS: Imi pare rau ca nu avem o persoana care sa faca o raportare a lucrarior la centrul vechi al Brailei care este impresionant. Programul e finantat de UE acolo.
:) mobilierul ales , se vrea a fi cat mai asemanator cu cel din perioada inceputului sec 20

si in Craiova tot de UE este finantat (eu asa stiu): prin Programul Operational Regional, Axa 1, poli urbani de crestere. ( )


mult mai multe detalii puteti gasi aici : STUDIU PRIVIND STABILIREA OBIECTIVELOR STRATEGICE DE REVITALIZARE A CENTRULUI ISTORIC
 
1 - 20 of 2073 Posts
Top