SkyscraperCity banner

21 - 40 of 63 Posts

·
Диване!
Joined
·
15,193 Posts
Така си е, но пък е частна инициатива в полето, а не държавен проект в центъра на столицата.
 

·
махлене&
Joined
·
4,339 Posts
 
  • Like
Reactions: racata and yani84

·
махлене&
Joined
·
4,339 Posts
 

·
Registered
Joined
·
216 Posts
https://www.instagram.com/p/BxAvjxsltFa/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1vsuleuo3d6ta

Съжалявам че го качвам така, но не знам колко от форума имат инстаграм. Качен е клип в профила на един от представителите на Исторически парк, в който се показва, че ще се изгради и цяло село (170 къщи) в античен стил, които ще служат като къщи за гости доколкото разбрах.
 

·
Registered
Joined
·
12,259 Posts
Вчера минах покрай Историческия парк. Няма никакви шансове да отвори нещо тази година. От заградения парцел има видимо завършен само един замък с ров. Останалото е СМР. Май парите са им свършили.
 

·
Registered
Joined
·
288 Posts
От време на време им преглеждам фейсбук страницата, често качват снимки от строителството. Там твърдят, че на 22ри юни ще са готови за откриване с първия етап на парка. Нещата придобиват вид (на ниво първи етап), но поне от снимките, които качват имат много още работа, а времето наближава. Дано се справят и дано им стигнат силите и финансирането да довършат всички планирани зони.
 

·
Registered
Joined
·
1,035 Posts
Първоначално си казах, що за посредствен кич е това нещо. После изгледах две видеа на главния хмм... организатор и всичко ми стана ясно.

Абсолютна чалга. И кич.
 

·
Registered
Joined
·
1,001 Posts
За съжаление явно става дума за доста мащабна пирамида - поне така се твърди в проучването по темата на "Капитал". :eek:hno:

Първо новината за частично откриване на 22-ри юни в "Дневник":
https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/06/10/3922972_otkrivane_na_unikalniia_istoricheski_park_krai_varna/?ref=home_novini_ot_vas

https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/06/15/3915771_hanove_i_piramidi/

Ханове и пирамиди или какво стои зад Историческия парк край Варна

Зад старите крепости в Историческия парк в село Неофит Рилски се крие една доста съвременна финансова схема за наивници

Огромната бронзова статуя на тракийски стрелец е толкова голяма, че спокойно може да бъде видяна дори от магистрала "Хемус". Тя символизира свободата и се намира в центъра на все още незавършения и неоткрит Исторически парк до Варна. Другата ѝ цел е да привлича туристите към парка, който според създателите трябва да бъде най-големият подобен в света. В него трябва да има не само (сравнително) автентични възстановки на това как и къде са живели траки, римляни и българи по тези земи, но и посетителите да се хранят с автентична за времевия период храна и да се учат на древни занаяти.

Историческият парк, който се намира в село Неофит Рилски, на 30 километра от Варна, се управлява директно от акционерното дружество "Исторически парк" и трябва да отвори на 22 юни. Това е официалната част. Неофициалната е, че зад огромните статуи на този "Дисниленд" за ханове и траки наднича потенциална финансова измама, която е в най-добрия случай на ръба на закона. Но да започнем поред.

Всичко изглежда наред

Събота сутрин е, когато екипът на "Капитал" пристига в село Неофит Рилски, за да се срещне с доцент Николай Нинов – един от инициаторите на проекта, заедно с изпълнителния директор Ивелин Михайлов (пълното интервю на "Капитал" с него можете да прочетете тук). Строителните дейности са на високи обороти, защото до откриването на първия етап от парка остават по-малко от два месеца. Нинов се появява, но обиколката на огромната строителна площадка се прави с Роман Георгиев, заместник-управител в дружеството.

Георгиев е запален историк. Показва в детайли къде кое трябва да се намира и обяснява, че слабият напредък въпреки строежите от две години насам се дължи на това, че по-голямата част от дейностите всъщност са под земята като прекарване на тръби. Освен крепостта, кръстена "Баба Вида", която играе ролята на вход, е почти готов и тракийският тюрзис (царска резиденция - бел.ред.), който в средата на май, още преди откриването, вече се използва като декор за бъдещия филм "Диви и щастливи". В селото от 2016 г. работи и Неолитното селище, дело на същия екип.Дори далеч от завършен, паркът изглежда внушително. Що се отнася до автентичността, която изглежда пожертвана на някои места, екипът казва, че търси широката публика сред туристите, а не тази на "традиционно дребнавото общество" на историците. Средства поне на пръв поглед не се пестят и споменатата тракийска резиденция например е направена от мрамор.


Как 1 лев става 250 лева

Всъщност отвън всичко изглежда наред – докато не стане дума за финансирането на проекта. В интернет форумите вече от години се обсъжда дали това е добра инвестиция. Преобладаващото мнение е, че има огромни сигнални лампички. Първата е начинът, по който дружеството набира пари. "Исторически парк" има емитирани първоначално 50 хил., а след това 1 млн. акции с номинал 1 лв. Всички те са изкупени и от документите от последното събрание на акционерите личи, че 838 200 акции от всички са собственост на четирима души – Николай Нинов, Силвия Попова, Николай Хитов и адв. Анатоли Савов, но от протоколите на общите събрания и присъствалите на тях не става ясно как са разпределени те и в кои лица са останалите. Въпреки това обещанието на изпълнителния директор Ивелин Михайлов, публичното лице на проекта, е, че малките инвеститори ще имат начин да влияят на взимането на решения.

Интересен е начинът, по който се продават акциите и съответно цената им. От емитирани 1 млн. акции целта на мениджмънта е да се продадат 350 хил. от тях, като даден инвеститор трябва да си купи поне 200 бр. акции. В началото цената на един такъв пакет е 36 хил. лв. След това тя става 42 хил. лв., а днес вече е 50 хил. лв., или 250 лв. за акция. Това означава, че теоретично компанията има пазарна капитализация от 250 млн. лв. По същия начин обаче би могла да бъде и 500 млн. лв. или дори милиард.

Цената на акциите се определя не по някакви ясни критерии, а само според решението на набиращите капитал. Освен това няма обявена процедура по набиране на капитал, което означава, че дори и някой да купи акции, това може да стане от съществуващ акционер, което означава, че парите ще постъпят в него, а не в касата на дружеството.

В случая инвеститорите си ги купуват от физическо лице, най-често представител на консултантската фирма "Тогедър", в която Ивелин Михайлов е директор, срещу 250 лв. Вместо да се издадат нови акции, всички пари се вливат в една обща сметка.

Във форумите в интернет могат да се намерят дори празни форми на договорите, които подписват кандидатите за акционери – проста бланка за прехвърляне на ценни книжа на каквато цена бъде написана в него.

Има различни ясни механизми, по които компании, търсещи капитал, могат да наберат такъв - единият от тях е през фондовата борса. Може би причината "Исторически парк" обаче да не е направил първично публично предлагане е, че компаниите, които излизат на борсата, подлежат на регулация и подобни ценови механизми не биха били възможни.

В отговор на запитване от "Капитал" Комисията по финансов надзор отговори, че по нейните критерии предлагането на акции на дружеството не представлява публично предлагане на ценни книжа, защото "на страницата не е налично предложение за инвестиране", следователно кръгът от лица, към които е насочено, е под изискваните от закона 150 души и не попада в нейните правомощия. Това е формално разглеждане на закона, но помага на "Исторически парк" да избегне регулациите.

Комисията не греши, но отново, само формално - в момента на сайта на парка действително няма предложение за продажба на акции. В архивите на интернет обаче ясно може да се види как е изглеждала страницата за инвеститори в края на 2017 г., както и как информацията от нея градивно изчезва в продължение на месеци, до днес, когато след пълен редизайн на сайта вече не съществува.
Не акционери, а съдружници

Самият Михайлов обаче не крие, че общо инвестиралите са хиляда души, някои от които с крупни суми до 1 млн. лв. Това не може да бъде верифицирано по очевидни причини, не е отразено и в Търговския регистър. Самият той се разминава в твърденията - през септември 2017 г. казва, че "Исторически парк" вече е продал 250 хил. акции на дребни инвеститори и остават още 100 хил. Две години по-късно казва пред "Капитал", че продадените на дребни инвеститори са 200 хил.

Обяснява, че гаранцията, че парите ще отидат в парка, а няма да останат в нечия сметка, е самият той и доверието на акционерите в него. Казва, че до момента са събрани 70 млн. лв., а общо имат нужда от 250 млн. лв. Първоначално проектът трябва да струва 100 млн. лв – 50 млн. лв. за общи строителни дейности и 50 млн. лв. за довършителни работи и оборудване.

Самата емисионна цена на акциите изглежда се определя именно така – прогнозната цена на проекта, разделена върху един милион, или броят на емитираните акции. Казва още, че при откриването на парка в края на юни приключва набирането на средства от дребни инвеститори.

В отговор на множество запитвания защо не набира капитал през борсата във видеата си Михайлов обяснява, че БФБ е такава само на думи и никоя голяма компания не е набирала успешно капитал през нея.

Отрича да става дума за публично предлагане, въпреки че видеата му до голяма степен могат да бъдат тълкувани и така. Нещо повече, пред "Капитал" той казва, че фирмата не продава акции, а "набира съдружници" и цялостно се опитва да избяга от определението "акционери". В същото време обаче в празния договор за покупко-продажба ясно е записано, че става въпрос за продажба на "акции" от "Исторически парк".
Хан Михайлов

Ивелин Михайлов е представян като двигателя и лицето на целия проект. За хората, които се интересуват от парка, той е буквално навсякъде. Освен с медийни изяви Михайлов запълва времето си, като води редица седмични предавания в YouTube канала на компанията си "Тогедър": "Големите финансови заблуди", "За предприемачеството", "Бедността е болест и ние я лекуваме" и, разбира се, "Исторически парк – инвестиция с огромен потенциал". Към тях добавяме и още стотици други клипове, които не са на седмична база. Иначе казано, Михайлов създава толкова съдържание, че всеки влогър би му завидял – особено като се има предвид, че той е и част от борда на директорите в поне толкова фирми, колкото е и броят на видеопоредиците му.

Именно в поредицата за парка вече от години Михайлов опитва да убеди дребни инвеститори в това, че става дума за добра и чиста инвестиция. Обещанието към инвеститорите е, че веднъж след като заработи напълно паркът (което на теория трябва да се случи през 2022 г.), те ще започнат да получават пасивен доход от 5000 лв. на година.

За да се случи това, според изтекъл в интернет бизнес план на дружеството от 2017 г. (Михайлов казва, че има нов) паркът трябва да приеме 300 хил. туристи през първата си пълна година и 600 хил. туристи през четвъртата. Това значи първоначално 800, а после 1600 души всеки ден от годината. Цената на входа ще бъде 35 лв., но това е сравнително малко перо в теоретичните приходи – почти всичко в атракциона, от стрелба с лък до уроци по различни видове занаятчийство, ще струва значителни суми.

Михайлов казва, че това всъщност са консервативни оценки. Прогнозира, че през 2019 г., дори при по-малко от половин година за работа на под една пета от парка той ще приеме 200 хил. туристи. Това ще значи доста над хиляда души всеки ден.

Във видеопредаванията си Михайлов говори за начина на финансиране на проекта – от купуването на акции от физически лица до облигационните емисии с 40 и 20% лихва, които дружеството отпуска в началото на проекта, за да купи земята в село Неофит Рилски. Подобна лихва говори за доста рисков проект, при положение че тези по банковите инвестиционни заеми са около 3-4%, а по корпоративните облигации са малко по-високи.

Според сайта земята, общо 13 декара, е купена през 2014 г., а днес Михайлов казва, че "Исторически парк" продължава да изкупува земя в селото, защото плановете стават все по-амбициозни.

Съдбата на емисиите облигации е неясна. В един от клиповете си Михайлов казва, че те са погасени, в друг – че част от тях са превърнати в акции (но увеличение на капитала на дружеството с конвертиране в Търговския регистър няма), а пред "Капитал" – че облигациите са изкупени "от моя фирма или фирма, близка до мен." "Изкупени са, за да не увеличаваме броя на акциите. Иначе трябва да го увеличим, да правим административни договорки с другите акционери, на които сме обещали да не ги товарим с допълнителни вноски", казва той. Според КФН има общо пет облигационни заема, издадени "при условия на частно пласиране", което също не попада в тяхното поле.

Цялата статия:
https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/06/15/3915771_hanove_i_piramidi/
 

·
Registered
Joined
·
1,765 Posts
Така си е, но пък е частна инициатива в полето, а не държавен проект в центъра на столицата.Той велможата преди време намекваше, че държавата трябва да подпомага финансово този проект. Голяма част от първите 15 мнения в тази тема са си откровена реклама. Нескопосано, с преразказване на измислици, но все пак опит за реклама.


Хората дърпащи конците в Исторически парк АД, Тогедър България и фондация Въздигане

Стоян Шейретов
Пламен Я. Кънчев
Ивелин Л. Михайлов
Надежда Ц. Николова
Николай Нинов
Виктор Б. Стоянов
Силвия С. Попова
Мартин Сребров
Петър П. Митов
Емил Л. Елинов
Пламен Ж. Желязков
Михаела С. Савова
Матилда В. Гогова
Мартин Д. Дудинов
Даниел Р. Францов
Стефан П. Миревски
Павел Н. Хрисков
Лиляна И. Карадачка
Мариана В. Георгиева
Дарина В. Иванова
Хранимир С. Христов
Павел Г. Гребчев
Лазар В. Василев
Антонина Г. Стоянова
Стоян И. Трифонов
Ангел К. Тодоров
Георги Д. Георгиев
Ивайло К. Иванов
Верослава А. Захариева
Стойчо В. Бозуков
Богомил И. Койнашки
Петър Д. Кацарски
Милен Г. Неделчев
Генади Д. Георгиев
Мирослав Н. Маринов
Константин П. Костов
Георги В. Попов
Радослав Н. Иванов
Милена Ц. Лекова
Иван А. Белчев

Панчо П. Тодорин


На всички тия не бих им дал и стотинка.
 

·
Registered
Joined
·
12,259 Posts
Тия Тогедър преди имаха някакви скъпи атрактивни коли, дето ги давали на служителите дето се били отличили. Напомнят минза ония пловдивчни дето правеха сбирки с летящи хора и прочее простотии. Като цяло намирисва на Понци, ама ще видим. Сега гледам плакати с нова дата на отваряне, края на юни.
 

·
Registered
Joined
·
1,035 Posts
Всеки, на когото тъпите видеа на този селски тарикат Ивелин Михайлов не са били достатъчна причина да не инвестира в тая (пирамидална) тъпня, си заслужава студената вода, която сега ще пие.
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Тия Тогедър преди имаха някакви скъпи атрактивни коли, дето ги давали на служителите дето се били отличили. Напомнят минза ония пловдивчни дето правеха сбирки с летящи хора и прочее простотии. Като цяло намирисва на Понци, ама ще видим. Сега гледам плакати с нова дата на отваряне, края на юни.
22-и Юни, тази Събота - има във фейсбук програма за откриването ...
 

·
махлене&
Joined
·
4,339 Posts
:popcorn:


 

·
Registered
Joined
·
177 Posts
Днес бях в парка. Няма смисъл да слагам снимки - мястото е строителна площадка - например 100 започнати пътеки и нито една завършена докрай, във всяка сграда има недовършени части, но пак е интересно. Определено на място се вижда, че идеята е много добра - основно за чужденци, които никога няма да тръгнат да обикалят цяла България и така могат да видят доста интересни места. Лично аз си мислех, че може да е някаква скучна бутафория като Цари Мали град.
Но е края на краищата, човек примерно не влиза в Александровската гробница, а в неин макет. Така че един парк от макети всъщност си е много добро нещо, защото са на едно място. Особено като добавиш костюмиран персонал, атракции, скари и маси.
Определено след няколко години строене и завършване на всичко, ще е страхотно да се посещава.
Казвам го от гледна точка на човек, на когото хич не са му интересни правоъгълници в земята, но се потриса например от стъклено-алуминиевите парапети на Яйлата.
Много добра идея ми се видяха картините - но би трябвало да има табелки с описания, какво виждаме на тях. Всеки може да познае например Кубрат и синовете му, докато чупят копия, но за поне половината картини идея си нямам, какво представляват. Имаше родители, които обясняваха на децата, какво е нарисувано.
Много добра идея беше да има копия на съкровища - голяма тъпня е да отидеш примерно в Свещари и да ти кажат, че има много неща извадени от там, но няма и макети - ако искаш да ги видиш- заповядай в София. Имаше много места за селфита :nuts: много приятно всъщност, особено ако си свикнал, че у нас не можеш да снимаш по музеи и църкви - така отива половината удоволствие.
Идеята за направата на тракийските гробници ми хареса - един хълм с врати и всяка врата води до копие на гробница. Не знам обаче, защо не са точни копия - например кариатидите в "Свещари" бяха огромни, а тунелът на "Хероновата гробница" много дълъг.
Почти всичко направено, е полунаправено. Обаче беше забавно да се види. Защото не знам, да има друг такъв парк в България, освен Равадиново, но той е от друг вид - тип замък на Дисниленд, в които съвсем умишлено всичко е преувеличено на макс - например рицарските брони са микс от Трансформърс и World of Warcraft.
 

·
Registered
Joined
·
15,421 Posts
Всеки, на когото тъпите видеа на този селски тарикат Ивелин Михайлов не са били достатъчна причина да не инвестира в тая (пирамидална) тъпня, си заслужава студената вода, която сега ще пие.
По-симпатиченъ е отъ лѣкенцата и майкопродавцитѣ въ парцалитѣ Дневникъ и Капиталъ. Желая му успехъ въ начинанието
 

·
махлене&
Joined
·
4,339 Posts
 
  • Like
Reactions: racata and крок
21 - 40 of 63 Posts
Top