SkyscraperCity Forum banner

[Hiszpania/Portugali] Koleje Pólwyspu Iberyjskiego

28650 Views 194 Replies 36 Participants Last post by  pjk13
Chciałbym założyć nowy wątek o kolejach na Półwyspie Iberyjskim.

Spoko zniecierpliwiony.
No to "jedziemy"
Relacja z wyprawy do Hiszpanii - oczywiście pociągiem. Trasa :
Dzień 1) Poznań - Berlin - Frankfurt - Mannheim - Neustadt - Strasbourg.
Jako ,że nastąpiło "tąpnięcie" pod Rastadt musiałem poszukać alternatywnej trasy z noclegiem W Strasbourgu. Wybór padł na trasę którą jeszcze nie jechałem - z Mannheim przez Neustadt; Wissembourg do Strasbourga. Przy okazji odkryłem w Neustadt (Weinstr.) muzeum kolejnictwa z czynnymi parowozami które akurat skończyły jazdy. Trzeba będzie tam się wybrać
Dzień 2. Strasbourg - Lyon Part Dieu - Barcelona Sants.
Rano po śniadaniu na dworzec w Strasbourgu a tu zonk. TGV do Marsylii opóźniony o 50 minut. Myslę ładnie się wyprawa zaczyna. W końcu przyjeżdża opóźniony o ...1:15. A w Lyon czas na przesiadkę 1:24. Po ruszeniu z Miluzy już mamy 1:30 w plecy. Szukanie alternatywy do Barcelony bo wiadomo , że już nie zdążę. Wynajduję pociąg z Paryża do Barcelony jadący godzinę później ale z pominięciem Lyonu. Więc przesiadka powinna wypaść w Valence TGV. I teraz pytanie co z rezerwacją, czy moją na wcześniejszy pociąg będą honorować ? Konduktorzy zaczynają niecierpliwie coś przeglądać i pytają się podróżnych dokąd jadą. Za chwilę komunikat, że ci co jadą do Lyonu na stacji Macon mają przesiąść się do pociągu regionalnego. Pociąg pojedzie z pominięciem stacji Lyon Part Dieu. Mnie informują, że mam wysiąść na stacji Valence TGV i powinienem złapać mój pociąg. Po wyjeździe ze stacji Macon łącznicą dojeżdżamy do pierwszej francuzkiej TGV Paryż - Lyon i ... stajemy na 12 minut. W międzyczasie linią przejeżdża 5 pociągów TGV ( 2 w kierunku Lyonu i 3 w kierunku Paryża). No wreszcie ruszamy. Bez postoju na stacji Lyon St. Exupery TGV z 20 minutowym zapasem docieram do Valence TGV. Po dwudziestukilku minutach przyjeżdża AVE do Barcelony (seria 100 RENFE). Mijamy krajobraz płaskowyżu z prędkością 300 km/h. W Villeneuve-les-Avinion odgałęzia się linia do Marsylii. Pociąg dalej mknie linia HST do okolic Nimes. Dalej wjeżdża na linię klasyczną do Perpignan przez Montpellier, Beziers, Narbobonn. Ciekawe widoki na Morze Śródziemne pomiędzy Montpellier a Beziers. Przed Perpignan zaczynają majaczyć Pireneje. Za Perpignan wjeżdżamy na nową HST do Barcelony. Co ciekawe linią do Figueras zarządzają Francuzi i prędkość oscyluje w granicach 300 km/h. Dalej od Figueras linia jest pod zarządem RENFE ale i spada prędkość do 200 - 220 km/h. Do Barcelony Sants dojeżdżamy z 20 minutowym opóźnieniem ( postój w oczekiwaniu na jakąś kontrolę w Perpignan). Co niektórzy zdenerwowani bo mili 15 minut na przesiadkę w kierunku Madrytu. Obsługa uspokaja, że skomunikowanie zostanie zachowane. Na peronie w Barcelonie gość z kartką "Madrit/Zaragossa" oczekuje na podróżnych jadących dalej. Przeprowadza ich bez ponownej kontroli bagażu bezpośrednio na drugi peron na pociąg w kierunku Madrytu. Jak wiadomo tym co byli w Hiszpani i korzystali z pociągów dalekobieżnych nie tak prosto dostać się na perony. Ale o tym później.
I po tym przydługawym wstępie porcja zdjęć ze stacji Barcelona Sants

Widok na kompleks stacyjny "z zewnątrz"

Same perony zarówno część dalekobieżna jak i podmiejska jest pod ziemią.

Jednostka RENFE klasy 100. Jest to odmiana TGV-Atlantique. Na 24 pociągi 10 szt. ma system zasilania 1,5 kV umożliwiający kursowanie po sieci konwencjonalnej SNCF

TGV-Duplex jako pociąg do Paryża

Seria 102/112 (Talgo 350) 102 to wersja I. 112 to wersja II. W zasadzie nie różnią się między sobą. Tak obserwując ten skład to zastanawiałem się jak na tej jednej osi pociąg osiągnął 350 km/h ?

Seria 120 jako pociąg ALVIA dwugrupowy do Bilbao i Irun. Jest to pociąg o zmiennym rozstawie osi.Do Saragossy jedzie linią HST Madryt - Barcelona. Zaraz za stacją w Saragosie przejeżdża przez "przestawkę? (Cambiador) i wjeżdża na klasyczną linię szerokotorową (1668 mm)

Jednostka serii 103 - hiszpańska odmiana VELARO ICE3. Generalnie ja te pociągi widziałem w obsłudze linii Barcelona - Madryt. Mają ciekawe rozwiązanie uk. foteli. Fotel obrotowy - pasażer zawsze jedzie w kierunku jazdy (oprócz 4 ze stolikami)

Jednostka serii 130 (TALGO250) Pociąg EM z Alicante (p. Valencię, Taragonę) skończył bieg. Pociąg o zmiennym rozstawie osi

I znowu VELARO z pociągiem AVE do Madrytu.

Ogólnie mam subiektywne wrażenie, może mylne gdyż podróżowałem głownie liniami i pociągami HST, ze Hiszpanie są w czołówce ligi kolejowej. Druga pod względem długości sieć HST w Europie ( prawie 3000 km) ciągle jest rozbudowywana.
Jeżeli żartem porównać PKP i RENFE na przestrzeni 30-40 lat to my (PKP) w latach '80 staliśmy pod tym samym drzewem co oni (RENFE) leżeli. Przez 30 lat "oni" zdążyli się wdrapać na czubek tego drzewa, zejść z niego, ściąć je i przerobić na podkłady. My natomiast cały czas się zastanawiamy jak wdrapać się na to "drzewo"

PS
Hans hindeburg
Zmartwię Cię kolego - szyny maja takie same jak my i inne zarządy.

CDN
See less See more
13
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 195 Posts
Chciałbym założyć nowy wątek o kolejach na Półwyspie Iberyjskim.
a nie jest przypadkiem tak, że otwierając wątek powinno się mieć coś do powiedzenia , ponadto że zrealizowało się swoje marzenie, polegające na otwarciu nowego wątku? np., że szyny mają tam szersze... :bash:
Na peronie w Barcelonie gość z kartką "Madrit/Zaragossa" oczekuje na podróżnych jadących dalej. Przeprowadza ich bez ponownej kontroli bagażu bezpośrednio na drugi peron na pociąg w kierunku Madrytu. Jak wiadomo tym co byli w Hiszpani i korzystali z pociągów dalekobieżnych nie tak prosto dostać się na perony. Ale o tym później.
Oj, z tymi kontrolami bagażu w Hiszpanii to naprawdę dziwnie jest (a przynajmniej było 3 lata temu). Trafiłem na kontrole w Saragossie i w Madrycie na dworcu Atocha. Paradoksem moim zdaniem jest to, że konieczność poddania się kontroli zależy od stacji a nie kategorii pociągu. Do Alvia na Madrid Chamartin można było wsiąść przechodząc na perony przejściem podziemnym prosto z metra. Nie trafiłem na kontrole bagażu także w Barcelonie (na wejściu na perony, z których odjeżdżają pociągi regionalne) i w Walencji na dworcu Nord.
See less See more
Zgadza się. Na Atocha. Sants, Valencja Joaqim Sorolla, Sevilla Santa Justa kontrola tylko do pociągów dalekobieżnych. Natomiast zamach był na peronach pomiejskich Madrit Peurta de Atocha. A tam wchodzisz przez bramki biletowe. Jedyne gdzie mnie "nie prześwietlali" do San Sebastian
a nie jest przypadkiem tak, że otwierając wątek powinno się mieć coś do powiedzenia , ponadto że zrealizowało się swoje marzenie, polegające na otwarciu nowego wątku? np., że szyny mają tam szersze... :bash:
Nie zgodzę się, relacja z wycieczki mnie zaciekawiła.

To, że w Hiszpanii mają szersze szyny, chyba każdy w tym dziale wie, poza tym było wspomniane o pociągach z możliwością zmiany rozstawu kół.
See less See more
No nie mają szerszych szyn, mają szersze tory
Szerzej rozstawione szyny :)
Kolejna część relacji
dzień 3. - wyjazd do Madrytu. Rano udaję się na stację. Poprzedniego wieczoru recepcjonistka lojalnie mnie informuje, iż jutro w Barcelonie będzie strajk generalny. Na pytanie czy będzie dotyczył kolei dalekobieżnej nie potrafi mi powiedzieć. Wchodzę na stację a tutaj mój pociąg odwołany. Myślę, ładnie się zaczyna. Ale okazuje się, że tylko mój AVE3080 ("bezpostojowiec") jest odwołany. W biurze obsługi klienta informują mnie, że mam jechać pociągiem do Madrytu o za pół godziny (o 9:00). No dobra więc pora na "ścieżkę odprawy". Ustawiam się w kolejce do prześwietlenia bagażu, pokazuję bilet, stanowisko odprawy bagażu i na część "zamkniętą" hali odjazdów. Wyświetla się pociąg do Madrytu o godz. 8:00 , zapowiedź po hiszpańsku, katalońsku i angielsku. Obsługa coś dodaje po hiszpańsku ( moja znajomość hiszpańskiego ogranicza się do znajomości Buenos Dias, Gracias, Buenos Aires ew. preferante/turist) i ustawiająsię 2 kolejki, Jedna krótsza - odprawa biletowa w niej odbywa się w miarę szybko. W niej się ustawiam. Tłumaczę, że miałem jechać pól godziny wcześniej, każą mi przejść do odprawy. Oczywiście wstrzymuję na krótko odprawę ( moja rezerwacja nie ma kodu QR a jedynie numer, więc sprawdzają coś w laptopie) ale w końcu tłumaczą , że na zejść na peron i na sam jego koniec. Cały czas zastanawiam się czy będę miał miejsce siedzące. Mija 9 a składu nie ma. O 9:10 wyświetla się, że pociąg odjedzie o 9:12. Skład wtacza się na peron o 9:15 i moje wątpliwości zostają rozwiane. Jadą 2 składy VELARO ( ten z 8:30 i z 9:00). Lokuję się do wagonu 1 kl (preferante). Ruszamy o 9:25 i zaczynam podziwiać widoki. Skład o 9:00 zjeżdża do Saragosy ( Zaragossa_Delicias) wiec w Madrycie będę później. W sumie w Madrycie byłem 45 minut później przez co pokrzyżowały mi się plany. W Madrycie najpierw do Muzeum Kolejnictwa ( stacja Delicias). Następnie część "niekolejowa" Katedra, Pałac Królewski, Ogrody, Plac Hiszpański, ect.
Powrót do Barcelony poc. AVE o godz. 18:25. Tym razem zafundowałem sobie rezerwację w wagonie "club" za 25 euro

Madrit Puerta de Atocha
Seria 100 RENFE jako pociąg AVE do Marsylii

Po lewej seria 102/112 z pociągiem AVE do Sevilli. Po prawej VELARO - seria 103 jako pociąg AVE do Barcelony

Seria 121 jako pociąg IC do Valencia Joaqiun Sorolla

Ruchome chodniki. Po wyjściu z peronów na antresolę aby dojść do hali/wyjścia należy przejść ok 300 m Znakomicie to ułatwiają 2x2 zestawy ruchomych chodników

CDN
See less See more
15
  • Like
Reactions: 2
^^
W maju 2015 jechalem AVE relacji Madryt - Marsylia, wiec na tej trasie jezdzil juz wczesniej :)
Dzień 4
Tym razem kierunek San Sebastian czyli nad Zatokę Biskajską
Rano 7:30 odjazd z Barcekona Sants pociągiem ALVIA. Dwugrupowy pociągu do Irun/Bilbao obsługuje seria 120. Jak już wspomniałem do Zaragozzy pociąg jedzie linią HST. Zaraz za stacją w Zaragossa pociąg poprzez przestawkę (cambiador) przejeżdża na linię klasyczną o rozstawie 1668 mm.

Cambiador Zaragossa. Przestawka na torze bocznym Ale identyczą pociąg przejeżdża za 200 m wjeżdżając na linię konwencjonalną

A to już stacja San Sebastian

Na stacji Castejon de Ebro następuje dzielenie( lub łączenie) składów. I część jedzie do Irun, druga do Bilbao. Na zdjęciu odejście linii w kierunku Bilbao

Lokomotywa serii 253-093 ze składem towarowym na stacji Castejon de Ebro

C D N
See less See more
7
  • Like
Reactions: 2
Od siebie dorzuce troche ruchomego obrazu z mojego wypadu do Hiszpanii:

Troche dluzyzn jest, ale mozna je sobie przewinac :)

Z rzeczy ktore moga sie komus przydac - od 21:00 widac jak wyglada przejscie przez kontrole bezpieczenstwa przed wsiadaniem do pociagu.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
16:40 Cambiador Atocha czyli przestawka.
@PrzeZ z jakich biletów korzystałeś podczas tej podróży? Jak byłem we wrześniu w Barcelonie to myślałem o wypadzie do Madrytu, ale ceny okazały się zaporowe - ok. 80-100 euro za bilet w obie strony. :)
Ja korzystałem z biletów FIP. Ale dopłaty (rezerwacje) też nie są tanie. Np. na AVE to 10 euro. A w niektórych wypadkach to ponad 20.
80 euro w obie strony za 2x600 km to cena zaporowa? Ja za THALYS z Paryża do Dortmund zapłaciłem 112 euro.
80 euro w obie strony za 2x600 km to cena zaporowa? Ja za THALYS z Paryża do Dortmund zapłaciłem 112 euro.
Na studencki wypad cena zaporowa. ;)

Spodziewałem się tam cen na poziomie włoskim - najtańsze bilety od 19 euro. Miesiąc przed podróżą maks. 25-30 euro.
W temacie jest literówka [Hiszpania/Portugali], 'i' zjadło.
Do DEL po poprawce.

Edit:

Prawdę prawi Kpc21, "a" zjadło :)
See less See more
Byłem w zeszłym roku z żoną w podróży przedślubnej do Lizbony Interrailem. Doceniłem wtedy nasz rozklad.pkp.pl
:)

Opowiadaj dalej...
W temacie jest literówka [Hiszpania/Portugali], 'i' zjadło.
Do DEL po poprawce.
Nie "i", tylko "a" :)

A co do rozklad.pkp.pl, to zazwyczaj bardziej aktualne dane jeśli chodzi o zagranicę można znaleźć na bahn.de. I ta niemiecka wyszukiwarka chyba też jest dostępna po polsku.
Tak też korzystam najczęściej. Zresztą rozkład na Interrail opiera się na bahn.de.
Jednak rozkłady hiszpańskie nie były kompletne na bahn.de i niektóre połączenia sprawdzałem na renfe.es.
Comboios Portugal ma tylko kilka linii kolejowych, więc wyszukiwarka jest mega prosta. Zresztą Hiszpania też nie ma jakoś szczególnie gęstej sieci kolejowej. Polska ma znacznie gęstszą. To chyba wynika ze struktury zaludnienia kraju: w Hiszpanii dziesiątki-setki kilometrów pustkowi, z samymi plantacjami oliwek. W takich terenach raczej pociąg regio jest mało przydatny
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 195 Posts