Chciałbym założyć nowy wątek o kolejach na Półwyspie Iberyjskim.
Spoko zniecierpliwiony.
No to "jedziemy"
Relacja z wyprawy do Hiszpanii - oczywiście pociągiem. Trasa :
Dzień 1) Poznań - Berlin - Frankfurt - Mannheim - Neustadt - Strasbourg.
Jako ,że nastąpiło "tąpnięcie" pod Rastadt musiałem poszukać alternatywnej trasy z noclegiem W Strasbourgu. Wybór padł na trasę którą jeszcze nie jechałem - z Mannheim przez Neustadt; Wissembourg do Strasbourga. Przy okazji odkryłem w Neustadt (Weinstr.) muzeum kolejnictwa z czynnymi parowozami które akurat skończyły jazdy. Trzeba będzie tam się wybrać
Dzień 2. Strasbourg - Lyon Part Dieu - Barcelona Sants.
Rano po śniadaniu na dworzec w Strasbourgu a tu zonk. TGV do Marsylii opóźniony o 50 minut. Myslę ładnie się wyprawa zaczyna. W końcu przyjeżdża opóźniony o ...1:15. A w Lyon czas na przesiadkę 1:24. Po ruszeniu z Miluzy już mamy 1:30 w plecy. Szukanie alternatywy do Barcelony bo wiadomo , że już nie zdążę. Wynajduję pociąg z Paryża do Barcelony jadący godzinę później ale z pominięciem Lyonu. Więc przesiadka powinna wypaść w Valence TGV. I teraz pytanie co z rezerwacją, czy moją na wcześniejszy pociąg będą honorować ? Konduktorzy zaczynają niecierpliwie coś przeglądać i pytają się podróżnych dokąd jadą. Za chwilę komunikat, że ci co jadą do Lyonu na stacji Macon mają przesiąść się do pociągu regionalnego. Pociąg pojedzie z pominięciem stacji Lyon Part Dieu. Mnie informują, że mam wysiąść na stacji Valence TGV i powinienem złapać mój pociąg. Po wyjeździe ze stacji Macon łącznicą dojeżdżamy do pierwszej francuzkiej TGV Paryż - Lyon i ... stajemy na 12 minut. W międzyczasie linią przejeżdża 5 pociągów TGV ( 2 w kierunku Lyonu i 3 w kierunku Paryża). No wreszcie ruszamy. Bez postoju na stacji Lyon St. Exupery TGV z 20 minutowym zapasem docieram do Valence TGV. Po dwudziestukilku minutach przyjeżdża AVE do Barcelony (seria 100 RENFE). Mijamy krajobraz płaskowyżu z prędkością 300 km/h. W Villeneuve-les-Avinion odgałęzia się linia do Marsylii. Pociąg dalej mknie linia HST do okolic Nimes. Dalej wjeżdża na linię klasyczną do Perpignan przez Montpellier, Beziers, Narbobonn. Ciekawe widoki na Morze Śródziemne pomiędzy Montpellier a Beziers. Przed Perpignan zaczynają majaczyć Pireneje. Za Perpignan wjeżdżamy na nową HST do Barcelony. Co ciekawe linią do Figueras zarządzają Francuzi i prędkość oscyluje w granicach 300 km/h. Dalej od Figueras linia jest pod zarządem RENFE ale i spada prędkość do 200 - 220 km/h. Do Barcelony Sants dojeżdżamy z 20 minutowym opóźnieniem ( postój w oczekiwaniu na jakąś kontrolę w Perpignan). Co niektórzy zdenerwowani bo mili 15 minut na przesiadkę w kierunku Madrytu. Obsługa uspokaja, że skomunikowanie zostanie zachowane. Na peronie w Barcelonie gość z kartką "
Madrit/Zaragossa" oczekuje na podróżnych jadących dalej. Przeprowadza ich bez ponownej kontroli bagażu bezpośrednio na drugi peron na pociąg w kierunku Madrytu. Jak wiadomo tym co byli w Hiszpani i korzystali z pociągów dalekobieżnych nie tak prosto dostać się na perony. Ale o tym później.
I po tym przydługawym wstępie porcja zdjęć ze stacji Barcelona Sants
Widok na kompleks stacyjny "z zewnątrz"
Same perony zarówno część dalekobieżna jak i podmiejska jest pod ziemią.
Jednostka RENFE klasy 100. Jest to odmiana TGV-Atlantique. Na 24 pociągi 10 szt. ma system zasilania 1,5 kV umożliwiający kursowanie po sieci konwencjonalnej SNCF
TGV-Duplex jako pociąg do Paryża
Seria 102/112 (Talgo 350) 102 to wersja I. 112 to wersja II. W zasadzie nie różnią się między sobą. Tak obserwując ten skład to zastanawiałem się jak na tej jednej osi pociąg osiągnął 350 km/h ?
Seria 120 jako pociąg ALVIA dwugrupowy do Bilbao i Irun. Jest to pociąg o zmiennym rozstawie osi.Do Saragossy jedzie linią HST Madryt - Barcelona. Zaraz za stacją w Saragosie przejeżdża przez "przestawkę? (Cambiador) i wjeżdża na klasyczną linię szerokotorową (1668 mm)
Jednostka serii 103 - hiszpańska odmiana VELARO ICE3. Generalnie ja te pociągi widziałem w obsłudze linii Barcelona - Madryt. Mają ciekawe rozwiązanie uk. foteli. Fotel obrotowy - pasażer zawsze jedzie w kierunku jazdy (oprócz 4 ze stolikami)
Jednostka serii 130 (TALGO250) Pociąg EM z Alicante (p. Valencię, Taragonę) skończył bieg. Pociąg o zmiennym rozstawie osi
I znowu VELARO z pociągiem AVE do Madrytu.
Ogólnie mam subiektywne wrażenie, może mylne gdyż podróżowałem głownie liniami i pociągami HST, ze Hiszpanie są w czołówce ligi kolejowej. Druga pod względem długości sieć HST w Europie ( prawie 3000 km) ciągle jest rozbudowywana.
Jeżeli żartem porównać PKP i RENFE na przestrzeni 30-40 lat to my (PKP) w latach '80 staliśmy pod tym samym drzewem co oni (RENFE) leżeli. Przez 30 lat "oni" zdążyli się wdrapać na czubek tego drzewa, zejść z niego, ściąć je i przerobić na podkłady. My natomiast cały czas się zastanawiamy jak wdrapać się na to "drzewo"
PS
Hans hindeburg
Zmartwię Cię kolego - szyny maja takie same jak my i inne zarządy.
CDN