SkyscraperCity Forum banner

Hoe zie jij Rotterdam in 2028?

3337 Views 19 Replies 14 Participants Last post by  Sol
Naar aanleiding van een oude draad uit 2005, "hoe zie jij Rotterdam in 2015?"

Er is een hoop gebeurd tussen de periode 2005 en 2015, van de economische crisis
in 2008 tot aan de populaire hippe dat de stad nu is. Dat laatste had niemand voorspeld.
Sterker nog enkele hebben Rotterdam in 2005 al afgeschreven als Detroit aan de maas.
Het is niets, en wordt niets.

Tegenwoord wordt zelfs de gemeente verweten geen visie te hebben over wat het met
de stad wilt. Langzaam maar zeker starten er toch een hoop projecten op, en zijn de
inwoners van de maasstad nog nooit zo trots op hun stad,

Hoe zie jij Rotterdam in 2028? De voorspelde hoogtepunten, de obstakels, en de hoop.

Op naar Rotterdam 2040, laat je inspireren
90262477
1 - 20 of 20 Posts
Er kwam een tijdje terug hier al een soortgelijke draad over. Er is geloof ik ook een "Rotterdam|Toekomst" draad in het Rotterdamse deel.
Jullie plaatsen wel veel draadjes speciaal over Rotterdam in de algemene afdeling. Komen er soms te weinig forummers in de Rotterdamse afdeling ofzo? Als ik nieuwsgierig ben over Rotterdam kom ik daar heus wel langs om eventueel een zegje te doen hoor;)
2028:
- Herstellende van een crisis die ergens tussen 2020 en 2025 plaats gaat vinden. Dit heeft flink wat grote plannen weer in de ijskast geplaatst die in 2028 eindelijk weer in uitvoering gaan.

- Feyenoord City is na realisatie van het stadion in een bouwgat gevallen met betrekking tot het omliggende gebied. In 2025 worden de eerste bouwwerkzaamheden in het gebied hervat en in 2028 worden de eerste projecten weer opgeleverd. Jarenlang was er gesteggel over het te hanteren ambitieniveau dat 'realistisch' is. 'Megalomane' plannen van voor de crisis met torens van 200 meter worden beschimpt door mensen die voorheen alles wel prima vonden.

- Het stationsgebied staat in de steigers. Na een aantal nieuwe torens op de plots naast de hal wordt er nu toch echt gebouwd aan een ambitieus Schiekadeblock.
2500 studentenwoningen moeten dit deel van Rotterdam van nieuw leven voorzien. De ontwikkelaars van campus Woudestein zijn de drijvende krachten hierachter want die 5000 internationale studenten die jaarlijks naar de EUR komen moeten makkelijker woonruimte kunnen krijgen. Geld speelt daarbij geen rol. Daarmee krijgt de trend waar het Student Hotel op insprong in 2013 een grootschalig vervolg.

- De Lijnbaan is het nieuwste probleemgebied van Rotterdam centrum. Omgeving Binnenrotte neemt de centrumfunctie meer en meer over en De Lijnbaan blijft achter. Forum heeft daarbij niet geholpen de teruggang tegen te gaan.

- De transitie van de Rotterdamse haven is eindelijk in gang gezet. Een paar pijnlijke sluitingen/vertrekken van belangrijke werkgevers hebben de neuzen eindelijk de goede kant op gekregen. De vraag is of dit op tijd plaatsvindt om het havencluster nog als voorloper van ontwikkelingen te zien of dat Rotterdam slechts kan volgen. Achteraf geredeneerd zegt men dat 'als we voor 2020 voortvarender aan de slag waren gegaan dan hadden we nu niet zo achter de feiten aangelopen. Dat de energietransitie in 10 jaar zo snel zou gaan hadden ze toen ook al kunnen voorspellen.'

- Rotterdam Airport heeft moeite te overleven. Door alle beperkingen die de gemeente het vliegveld jarenlang heeft opgelegd merkt het vliegveld dat Lelystad veel bedrijven wegkaapt. Dit zet het vestigingsklimaat van Rotterdam verder onder druk.

- Wonen in Rotterdam is wel populairder dan ooit. Nadat het plan De Kralingse Berg succesvol is afgestoft in 2019 is er in de jaren daarna een trend ontstaan om weer grootschalig nieuwe woonwijken in Rotterdam aan te leggen. De Kralingse Berg is zo'n succes gebleken dat na realisatie in 2026 nieuwe plannen worden gemaakt. Veel wijken worden in oude havengebieden aangelegd onder aanvoering van Amsterdamse wethouders die een soortgelijke klus rond 2018 langs de IJ-oevers met groot succes hebben uitgevoerd.

- Helaas werken veel mensen buiten de stad waardoor de druk op infrastructuur om daar te komen groter is dan ooit. Het besef dat infrastructuur essentieel is voor een aantrekkelijke stad is in 2020 herboren. Na een aantal lelijke filerecords en flauwvallende mensen in te vol OV is de maat een keer vol. Nieuwe stadsbruggen staan in de planning en 'Rondje Rotterdam' met de metro heeft inmiddels de hoogste prioriteit. Door de enorme druk op bestaande infrastructuur verzucht men ook nu 'dat we veel eerder hiermee hadden moeten beginnen'. In Den Haag vindt men het ook onbegrijpelijk dat het 'zo ver heeft kunnen komen'. Miljarden worden gereserveerd om dit probleem van heel zuidwest Nederland voortvarend aan te pakken.

- Feyenoord verslaat Ajax in het seizoen 2027/2028 wel 2x met ruime cijfers in de Klassieker en wordt na 8 jaar wachten eindelijk weer kampioen. Het nieuwe stadion heeft de club dusdanig veel financiële armslag gegeven dat de vedette Mbapé, die bij Real Madrid op de bank weg zat te kwijnen, in Rotterdam Zuid zijn carriere van nieuwe glans wil voorzien. Ontketend schiet hij Feyenoord met 32 goals naar een nieuwe titel. Dit zorgt voor enige hilariteit omdat de aartsrivaal inmiddels al 14 jaar aan het wachten is.

- Sparta is inmiddels voorbijgestreefd door Excelsior.

- Er zijn weer nieuwe plannen in de maak om van de Binnenrotte een echt stadspark te maken. Na realisatie van de Roffa Nova en de herontwikkeling van Steiger en 't Hang is er grote behoefte aan een prettige groene buitenruimte in de buurt. De markt wordt kleiner en verspreid over straten in de omgeving.
See less See more
januari 2028: Burgemeester Baudet zegt eigenhandig het vijftienjarige huurcontract met De Rotterdam op, en stelt dat 'het monster' wat hem betreft kan worden afgebroken.

februari 2028: gemeente presenteert nieuwe herwederinrichtingsplannen Coolsingel

maart 2028: feestelijk opening Hoekse lijn

april 2028: buurtbewoners geven ivm overlijden de strijd tegen de in 2022 opgeleverde zalmhaventoren op

mei 2028: Sparta kampioen derde divisie (zondag)

juni 2028: coalitie DENK, 50plus, Capels Belang, Stadsinitiatief, Lijst Verveen, روتردام صالح للعيش en rtmxl valt uiteen

juli 2028: flitsende start WK self-driving EV's op de Kruiskade in Rotterdam

augustus 2028: Ted Langenbach heeft na jarenlang ontkennen toegegeven dat hij zes lookalikes heeft rondlopen in Rotterdam, wat een einde maakt aan het mysterie dat je hem altijd en overal ziet.

september 2028: luchtsingel op advies van architectuur-onderzoeksbureau ZUS geplaatst op de unesco werelderfgoedlijst

oktober 2028: politie maakt een einde aan de toeristenrellen

november 2028: brand in het Lijnbaanmuseum vermoedelijk aangestoken

december 2028: mijn uitzicht:

See less See more
  • Like
Reactions: 2
Wat een cynisme, wel met gevoel voor humor trouwens
november 2028: brand in het Lijnbaanmuseum vermoedelijk aangestoken
Krantenkop: Politie vernauwd zoektocht naar dader tot enkele honderd leden van forum SSC
november 2028: brand in het Lijnbaanmuseum vermoedelijk aangestoken
Ik ben het niet geweest, voordat mensen dat gaan denken.
@ Jan

Ha december 2028 wordt dus nog een stuk warmer dan die van 2016? De bomen zijn daar zelfs nog groen! ;)

Ik verwacht in 2028 dat Rotterdam het in de haven moeilijk heeft met de energietransitie, die een stuk sneller is gegaan dan de fossiele industrie had voorzien. Bedrijven in windmolens, energieopslag, bioplastics, zonnestroom en elektrisch vervoer maken wel een opmars in de haven maar compenseren nog niet het verlies van de rafinaderijen.

In de stad is er weinig van te merken, want er is veel werk in een inmiddels breed opgezette economie. Het medisch cluster is sterker dan ooit en de werkgelegenheid in de hospitality sector is verveelvoudigd. Er zijn enorm veel eetgelegenheden bijgekomen (nog meer dan in de 10 jaar ervoor).

De Zalmhaventoren is net 2 jaar klaar nadat de bouw in de crisis 4 jaar stil kwam te liggen. Aan de blaak staat een 2e toren van meer dan 200 meter hoog. Een derde staat voorlopig nog niet in de planning. Wel zijn er veel torens rond de 100m bijgekomen.

Aantal inwoners centrum: 47.000.
See less See more
In 2028?

- Ja ik geloof best dat in december, zoals post #5 van Jan laat zien, de bomen nog groen kleuren: Rotterdam krijgt steeds warmere zomers te verduren. Maar goed, dat krijgen alle andere steden ook.

- In 2028 zie ik dat er een langzame doch gestage groei is geweest van torens in Rotterdam. Ze concentreren zich vooral in gebieden waar:
* of geen Nimby's wonen
* of door een extreem overkookte woningmarkt vanuit de politiek maatregelen zijn genomen om Nimby's de mond te snoeren, omdat het huizenzoekende volk in de meerderheid is én vastgoedontwikkelaars hiervoor hebben gepleit. Tot die maatregelen is gekomen nadat Leefbaar/FvD/Weetikveelwie, de grootste partij, desondanks in de oppositie terechtkwam na de verkiezingen in 2022.

- De Zalmhaven is nog steeds de hoogste toren maar doordat de vraag nauwelijks is ingekakt blijft de Zalmhaven niet lang op eenzame hoogte.

- In 2028 rijdt er geen metro via Delft naar Den Haag en ook niet via Barendrecht naar Dordrecht. De RET is teruggefloten omdat dit reizigersonvriendelijke geldverspilling zou zijn, zeker na het fiasco met de Hoekse Lijn. In plaats daarvan wordt onder druk van een gefuseerde gemeente Barenkerkwaard (of welke andere combinatie dan ook) een metro verlengd naar Ridderkerk. De lijn wordt geheel gefinancierd door bedrijven en Chinezen.

- De gemeente heeft moeite met de naoorlogse wijken en buurten: de vooroorlogse buurten zijn nu allemaal dure wijken, maar zelfs in het centrum worden de grijze bouwwerken uit de jaren '60 verguisd en afgetrapt. De stad raakt erover verdeeld maar uiteindelijk wordt toch besloten tot sloop van een aantal lagere flats omdat de vraag naar woningen simpelweg te groot is en er hogere torens moeten komen.

- Waar komen die inwoners dan vandaan? Overal: uit grote steden wereldwijd, om ironisch genoeg toevlucht te zoeken in goedkopere woningen, maar desondanks centraal in de stad kunnen wonen en (2:)25(u) minuten later met koffers de oceaan over te kunnen steken. En vluchtelingen. Een heleboel, omdat een of andere gigantische ramp hun gebied onleefbaar heeft gemaakt.

- Sportief kunnen er twee dingen gebeuren: Feyenoord City brengt de club veel wind mee en de club is plotseling het nieuwe Europese sympathieke wonder, omdat het een schone club is die niet tot de inmiddels verguisde Champions League-clubs, die is verworden tot een besloten club voor eliteclubs uit maar vijf landen, behoort. En het voetbal dat ze spelen is om van te stralen. Niks zit tegen. Behalve bij Sparta en Excelsior
- Feyenoord City is nog steeds een idee waarover geen enkel akkoord is bereikt en is een splijtzwam binnen de raad. Feyenoord kwakkelt weg, maar dankzij een Rotterdammer die tegenwoordig voor de Chinese overheid werkt gloort hoop op een zeer snel te bouwen stadion. Maar tegenspraak is verboden... en dat zint de burgemeester, een gekozen Feyenoorder in hart en nieren (en onafhankelijk) niet...

- In Rotterdam spreekt men nog wel met de harde G, maar door de toenemende invloed uit het zuiden en de toenemende vraag naar festivals in de winterperiode komen grote carnavalsfestivals in de stad waarbij de inmiddels 60+'er Paul Elstak de hoofdact is die jongeren aan het stampen weet te krijgen. Op een of andere manier krijgen house-dj's die in de jaren 10 populair werden dat niet voor elkaar. De nieuwe generatie eist keiharde muziek zoals ze dat van hun ouders (in 1996 zelf tieners) van kinds af aan hebben meegekregen. Ook kennen de Rotterdammers minder typische carnavalskneiters.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
-Feyenoord gaat de landstitel in die periode tot 2028 nog minimaal twee keer winnen.

-Oplevering Feyenoord stadion flink vertraagd, wordt in 2026 uiteindelijk opgeleverd.

-Buitenruimte West Blaak wordt aangepakt Rotterdams stijl.

-Weena bloeit op, en krijgt steeds meer horeca. Plinten onder de torens worden opengebroken voor horeca.

-Weena krijgt vernieuwing buitenruimte Rotterdams stijl.

-Er komt een plan om de Boompjes torens te slopen voor nieuwbouw, maar er komt verzet voor behoud.

-Ook de Willemswerf wordt gedreigd met sloop of grootscheepse renovatie.

-Derde stadsbrug is in aanbouw. Het wordt een spectaculair mooi ontwerp.

-Rotterdam is de 150 cruise schepen op jaarbasis gepasseerd.

-Besluit valt om de cruise terminal aan de Wilhelmina pier te behouden, maar die zal
alleen de niet of minder vervuilende cruiseschepen bedienen. Er komt een tweede cruise terminal net buiten het centrum.

-Excelsior stadion wordt uitgebreid.

-Station Lombardijen wordt geheel gerenoveerd, en wordt een intercity station.

-Rabobank vertrekt uit Rotterdam( diensten worden gecentraliseerd in Utrecht), lege
pand aan de blaak wordt gesloopt voor een woontoren.

-Voormalig Robeco toren wordt verbouwd naar hotel/woon toren.

-Er komen plannen om het Maritiem museum te slopen voor een nieuw aansprekend ontwerp.

-Rotterdam passeert de grens van 700,000 inwoners op 1 januari 2027. Zonder toevoeging van gemeentes

-Meuk in het Oude Westen van Rotterdam worden gesloopt voor midden dure woningen.

-Rotterdam gentrificeerd rap, toenemende verzet in Rotterdam tegen gentrificatie. Ook aandeel expats groeit explosief.

-Niet integratie, maar gentrificatie en betaalbaar blijven van de stad worden de belangrijkste politieke thema's na 2025.

-Huizenprijzen op het Noordereiland stijgen het hardst in Rotterdam.

-Toren van 250 meter wordt gebouwd in het Centraal District. Onder andere Coolblue.
wordt daarin gehuisvest. In de toren komen er ook woningen en hotel.

-Delfhaven gentrificeerd rap dankzij de Merwehavengebied maar ook invloeden als de gereed
gekomen Lee Towers spelen een rol, zelfs de Schiedamseweg is compleet verhipt.

-Er komt een plan om de winkelpuien op de Vierambachstraat, maar ook op de eerste en tweede
Middelandstraat te vernieuwen. Ook komt er een verplicht winkelvestiging beleid in deze straten.
Zelfde soort beleid als bij de vernieuwing van de Nieuwebinnenweg.

-Nieuwebinnenweg tussen de Eendrachtplein en S gravendijkwal wordt vernieuwd Rotterdams stijl.

-De Baltimore toren is in aanbouw en is tegen de 200 meter hoog. Wilhelminapier is
eindelijk af, de buitenruimte langs de kades aan de Maas wordt vernieuwd, met meer
groen.

-Een nieuwe rage, luxe jachthavens in de Rijnhaven en Spoorweghaven.

-Entrepotgebied floreert en is meer verbonden met de stad door logische opgeknapte
looproutes.

-Poortgebouw wordt eindelijk gerenoveerd, en heeft functie als hotel gekregen. Het
complimenteerd de Entrepotgebied.

-Erasmusbrug wordt grondig gerenoveerd naar aanleiding van haar 30ste verjaardag in
2026.

-Toerisme is in Rotterdam vervijfvoudigd, maar de stad kan de massa nog aan. En voelt
niet overspoeld door toerisme. Niet gek, de stad is ruim opgezet.

-Er komt een plan om RTHA geheel te verplaatsen naar zee, en zich te ontwikkelen als
grote nationale luchthaven.

-Doortrekking metro lijn naar Dordrecht Centraal goedgekeurd.

-Versnippering van politieke partijen in Rotterdam lijkt op zijn retour, een nieuw partij met
een sterk boodschap van een verenigd Rotterdam wint flink aan populariteit, en spreekt
vooral jongeren aan.

-Barendrecht en Ridderkerk moeten verplicht fuseren. Barendrecht flirt met Rotterdam. Bij
een eventueel fusie van Barendrecht, zou Rotterdam meer de 730,000 inwoners hebben
in 2028. Een record in de geschiedenis van de stad.

-Er laait weer een discussie op in de stadhuis om de Rotterdamse vlag te veranderen.

-Vervuiling in Rotterdam blijft nog een grote uitdaging.

-Aantal mensen met een migratie achtergrond in Rotterdam stijgt naar 55 procent van de
inwonertal stad.

-Ommoord en Beverwaard worden de grootste probleemwijken van de stad. Geen enkel
wijk op Zuid staat te boek als probleemwijk. Sterker nog Zuid is erg gewild, en daardoor zullen de
huizenprijzen en voorzieningen daar flink stijgen, en bestaande voorzieningen en winkels worden
vernieuwd.

-Er zijn in de periode tot 2028 minstens 40 torens gebouwd van boven de 50 meter in
Rotterdam. Er komt een nieuwe hoogbouw nota aan waarbij nieuwe gebieden worden
bestempeld als hoogbouw zones. Op bestaande hoogbouw zones worden de hoogte limieten
verhoogd.

-The Dutchwindwheel is in aanbouw, en krijgt heel veel wereld aandacht. Zet Rotterdam
opnieuw in de belangstelling als toeristisch trekpleister.

-Rotterdam stelt zich kandidaat om de World Expo of de Olympsiche Spelen van 2040 te organiseren.
Krijgt daarbij ook steun van het Rijk. 2040 is het 100 jaar geleden dat het centrum compleet werd
verwoest, een mooi gegelegenheid om de nieuw nooit zo bruisende Rotterdam aan de wereld te laten zien.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Uiteraard hoop ik op het beste voor de stad. Het 1 en ander zal toch afhangen van de ontwikkelingen nationaal en internationaal die soms lastig zijn om te voorzien.

-Infrastructuur en havens en OV
Ik voorzie wel dat er uitbreidingen komen van het metro netwerk. Eerst de wat meer voorde hand liggende uitbreidingen middels lightrail. Maar een nieuwe lijn tussen Rotterdam zuid via de nieuwe kuip naar de kralingse zoom is een serieuze optie.
Over een nieuwe (metro)rondlijn op Voorne putten wordt nagedacht. Brielle en Hellevoetsluis zijn aangewezen als groeikernen in de regio waar veel mensen gaan wonen die grondgebonden huizen willen hebben.

Een deel van de haverterreinen valt leeg door het verminderen van de vraag naar fossiele brandstoffen. Daarvoor in de plaats is op 1 groot terrein in de Europoort wel de Europese tegenhanger van SpaceX neergestreken. De haven biedt wat dat betreft perfecte mogelijkheden om de onderdelen en gelande raket trappen aan te voeren.
De commerciële ruimtevaart is inmiddels al dermate veilig en efficiënt dat per jaar honderdduizenden mensen gebruik maken van de spacepoort. Inmiddels zijn er ook plannen om een nieuwe luchthaven te koppelen aan het terrein maar dat hangt af van de verdere ontwikkelingen in de haven / het open vallen van meer terreinen.

Een deel van de waalhaven wordt ook verstedelijkt / bebouwd, en zelfs op de terreinen rond het dorp Pernis kan binnenkort flink gebouwd worden.

-Na stromachtige ontwikkelingen in de eind jaren 10 en begin jaren 20 (met ook enkele mooie torens als gevolg)komt er de klad erin. De oude stadswijken kampen met zeer hoge criminaliteit en Jihad-milities maken de wijken onveilig en intimideren vermoorden iedereen met een onwelvallige mening. Binnen deze wijken gelden de wetten van Nederland defacto niet meer en is de islamitische wetgeving van kracht. De politie en regering staat machteloos tegen deze zwaar bewapende milities. En om een burgeroorlog te voorkomen is besloten om voorlopig niet in te grijpen totdat de Nederlandse troepen weer op krachten zijn.
Deze instabiliteit zorgt voor een brain-drain van de stad. Mensen willen of kunnen niet meer met hun families in een dergelijke stad wonen en verhuizen massaal richting kleinere gemeentes die hierdoor na jaren van krimp zich weer kunnen verheugen op groei. Andere Europese steden hebben ook te maken met dergelijke stagnatie die een gevolg is van een zeer slecht beleid van de EU betreffende immigratie.
See less See more
^^
We hebben het maar over 10 jaar. Veel projecten die jij benoemt zouden nu al lang in de pijplijn moeten zitten.
jihad milities, wat een bullshit.
Meer dan 10 jaar geleden heb ik ook hier wel eens gezegd dat de opkomst van een islamitische staat vergelijkbaar met die van nazi Duitsland slechts een kwestie van tijd zou zijn. Inmiddels weet je dat dat ook mogelijk is.
Jihad milities zijn slechts een kwestie van tijd. Een dodelijke mix van criminele bendes en jihadisme vormen nu al allianties.
De gangster islam zal een grote uitdaging zijn voor de toekomst van Europa

https://www.volkskrant.nl/magazine/-gangsterislam-is-grote-uitdaging-voor-europa~a3689940/
de kans dat moderne nazi's het hier voor het zeggen krijgen is een stuk groter dan dat jij met een geweer in je rug voor een sharia-rechtbank wordt gesleept.
Moderne Nazi’s? Jij ziet straks een partij de macht grijpen die andere landen binnenvalt en minderheden deporteert naar concentratiekampen om vervolgens te vergassen? Die kans acht ik gelukkig niet zo groot.
nee, die kans acht ik niet groot. wel acht ik de kans op een greep naar de macht door dat soort partijen groter dan dat in rotterdam zwaar bewapende milities de sharia gaan handhaven.
Zolang er geen grootmacht er baat bij heeft om milities te steunen, het gebied te destabiliseren en te rebelleren tegen de regering. Zie ik geen enkele mogelijkheid dat zwaarbewapende sharia strijders de wijken overnemen.

@RTM84 je bindt dezelfde uitkomst aan twee volledig verschillende oorzaken.
Hier ontstaan IS-strijders doordat ze zichzelf in een underdog positie plaatsen of bevinden en er beloofd wordt dat de islamitischestaat een oase vol rijkdom, vrouwen en macht is. Waarom zou je hier aan je taal, je cultuur of carrière werken, als je het daar kan krijgen door een trekker over te halen? Het is dan ook niet gek dat bijna 100% bedrogen uitkomt. Daarna zijn ze hier liever ronselaar dan daar martelaar.

Daar worden ze IS-strijders omdat ze constant wapens en geld in de handen krijgen gedrukt omdat er weer een slechterik aan de macht is. Dat gebeurt iedere 10 jaar daar totdat een paar warlords bedachten dat ze beter zelf aan de macht konden staan. Uiteindelijk ben je daar koning van niks, heb je een piramidespel met seksslaven en strijders die allebei uitsterven en het enige wat het gaande houdt is omdat ze het ooh zo grote en boze westen de schuld kunnen geven.

Ik denk dat we over 10 jaar alleen maar beter met elkaar omgaan. Politiek correct is de prullenbak in gegaan en vervangen voor ouderwets respect. Je mag weer lachen om verkeerde dingen, en dat vergroot zelfs de verbroedering. De Lijnbaanflats moeten afgebroken worden omdat ze een aantal blindgangers hebben gevonden onder de fundering. De 1 miljoenste inwoner wordt verwelkomt, het is een hoogopgeleide engelsman, net als de meeste andere vluchtelingen die na de brexit zijn ontstaan en settelen in de enige stad in Europa die aan Londen doet denken. Als afsluiter legt Rotterdam de eerste steen voor een toren van boven de 300m. Nimbys zijn massaal verdwenen (zal met de leeftijd te maken hebben) en er kan weer gebouwd worden.

Niet zo zeer hoe het zal zijn. Maar dromen mag altijd ;)
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Zolang er geen grootmacht er baat bij heeft om milities te steunen, het gebied te destabiliseren en te rebelleren tegen de regering. Zie ik geen enkele mogelijkheid dat zwaarbewapende sharia strijders de wijken overnemen.
Dat laatste zie ik ook niet zo snel gebeuren. Destabiliseren gebeurt echter al door landen die het wahabisme voorstaan. Kennelijk hebben die landen er baat bij.
1 - 20 of 20 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top