SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 38 Posts

·
Registered
Joined
·
91 Posts
Discussion Starter · #1 ·
’Hoogbouw goed voor Eindhoven’
Door GEERT VAN ELTEN


EINDHOVEN – Eindhoven leent zich goed voor hoogbouw. Het helpt de binnenstad aan meer levendigheid in de avonden en weekends, geeft de stad meer eigen identiteit én is een manier om het wonen te concentreren en zo de rust in de buitengebieden te behouden.

De Vestedatoren, een van de torens die volgens deskundigen op een goede plaats staat. Foto Kees Martens
VORIGE
1/1VOLGENDE
Dat was de rode draad bij het symposium Creating High-Rise van de stichting Hoogbouw, gisteren op de elfde etage van het 83 meter hoge Kennedy Business Center in Eindhoven.

Opvallend was dat een aantal sprekers als voorwaarde noemde dat de aansluiting bij het maaiveld goed moet zijn. De toren – de bouwwereld hanteert een minimumlengte van zeventig meter voor de term hoogbouw – moet op de begane grond het liefst toegankelijk zijn voor het publiek, bijvoorbeeld met winkels of openbare functies.

Van de vier inleiders had Erik Faber van ING Vastgoed een overtuigende presentatie, met de nodige humor. Negentig procent van de Nederlanders wil een huis met een tuin, weet hij.

Maar hij wist net als Martin Beukeboom van projectontwikkelaar Vesteda dat het aantal inwoners in ons land nog gaat stijgen van 16,3 miljoen nu naar 17,6 miljoen in 2030 en dat het aantal mensen per huishouden daalt van 3,4 in in 1970 tot 2,13 in 2030. „Dus je moet de binnensteden wel verdichten“, zei stichtingsvoorzitter Arend Hilhorst in een reactie tijdens de pauze. „Anders groeien de woonwijken en steden aan elkaar vast en houd je bijna geen buitengebied meer over.“

Ook de gemeente Eindhoven is overtuigd van de voordelen van verdichting in de binnenstad. Met de hoogbouw aan het begin van de Willemstraat is de wooncapaciteit verdubbeld in vergelijking met laagbouw, hield stedenbouwkundige Cees Donkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer de toehoorders, onder wie architecten, aannemers, beleggers en ontwikkelaars, voor. Hij voorziet naast de bestaande plannen voor de Westcorridor en de Spoorzone ook mogelijkheden voor hoogbouw op andere locaties, bijvoorbeeld in de Kanaalzone.

Architect Margriet Eugelink meende dat haar bureau Van Aken zich heeft ontwikkeld tot de torenspecialist van Eindhoven, omdat het betrokken was bij de ontwikkeling van een aantal gerealiseerde projecten, zoals De Regent en de Kennedytoren. „Was hoogbouw vroeger een symbool van macht en status, vandaag is het een mogelijkheid voor architectonische expressie en voor ontworsteling aan het provinciaal imago“, zei ze.

Nog even terug naar het betoog van Faber. Hij stelde met nadruk dat hoogbouw alleen past in een concentratie van gevarieerde voorzieningen en stedelijke drukte. In dat opzicht staan De Regent, De Admirant en de Vestedatoren op hun plaats. Maar Porthos, dat met 101 meter voorlopig de tweede plaats in neemt, heeft alleen het Woenselse winkelcentrum aan zijn voeten. En dat is na sluitingstijd niet direct een voorbeeld van stedelijke drukte.

bron: Eindhovens Dagblad

:)
 

·
Registered
Joined
·
5,063 Posts
Mooi positief stukje over hoogbouw. Er lijkt toch een langzame ommekeer te komen in nederland wat hoogbouw betreft. Hoogbouw voor eindhoven is top dat geeft de stad een eigen identiteit. Als je 5 jaar gelden ring eindhoven nam, had je niet het idee dat je langs een grote stad reed. Je was er voorbij zonder iets van de stad gezien te hebben. Nu zie je die 2 mooie torens een super verbetering. ik vind het wel jammer dat binnen een aantal jaar almere de nr 5 word en eindhoven niet meer groeit (omliggende gemeente annexeren zou ik zeggen). Eindhoven voelt meer als een natuurlijk gegroeide stad dan almere ,in vorm, architectuur en diversiteit.
 
Joined
·
35,468 Posts
Eindhoven heeft nog wel meer torens nodig, het ontbreekt nog aan massa. 1 van 150 meter ongeveer, en nog een aantal van rond de 100, en dan in het centrum of bij het station, dan krijg je echt een beetje stedelijke dichtheid.

IIG leuk stuk, jammer dat ik dit keer geen tijd had erbij te zijn.
 

·
Registered
Joined
·
5,054 Posts
Wel een beetje suf gezwets. In EHV zijn het woontorens en dat kan een centrum levendig maken. Hoogbouw met enkel verzekeringskantoren e.d. kan juist het tegenovergestelde opleveren. La Défense en Canary Wharf zijn bepaald niet gezellige buurten.
 

·
Captain
Joined
·
3,358 Posts
Het eerste stukje leek mij een typisch geval van 'Open deuren intrappen'. Voor ons althans. Niet voor die overige 90% van de Nederlanders die een huis met een tuin wil. Wat dat betreft kunnen ze dat niet vaak genoeg herhalen.
De basis voor een descent skyline is i.i.g. gelegd in Eindhoven. Nu nog een paar leuke uitschieters. Bij voorkeur ook nog eens van exeptionele architectonische kwaliteit en vorm.
Wat onderscheiding van de torens betreft doet Eindhoven het beter dan Rotterdam. Het maaiveld van de midrise ligt in Eindhoven rond de 50m. In Rotterdam rond de 70. Hierdoor komen in Eindhoven de slankheid van de torens beter tot hun recht. In dat opzicht kun je Eindhoven aardig vergelijken met Frankfurt.
 

·
Registered
Joined
·
5,063 Posts
Harrewar said:
^Zeker weten! Eindhoven staat op de nominatie om de nummer 2 hoogbouwstad van het land te worden.. meer dan genoeg plannen en een gemeenteraad die voor is; behalve de SP dan.. :runaway:
Wel heel erg optimistisch, maar dromen mag altijd. Eindhoven zal nooit het predikaat van provincie stad ontgroeien, simpelweg te weinig groeipotentie. Verder alle hulde voor de stad.
 

·
UP's and Downsss
Joined
·
2,381 Posts
^Ik heb het over een stad die de hoogte in gaat..niet over een metropool..Wat verta je onder groeiprotentie? Eindhoven heeft wel degelijk economisch een enorme groeiprotentie; brainport Eindhoven bijv. De ligging t.o.v. Belgie, Duitsland...ben geen expert hoor en daarom benieuwd naar je mening.
 

·
Registered
Joined
·
5,063 Posts
Inwoners aantal blijft nihil komende 20 jaar. Brainport is een utopie. Grote bedrijven kiezen bijna allemaal de randstad. weinig hoogopgeleid kader. kunnen wel even doorgaan. Doet verder niets af van eindhoven. Gewoon realisme.
 

·
...
Joined
·
3,603 Posts
Elk nadeel heb z'n voordeel...

Het grote voordeel van Eindhoven is dat er geen nog grotere stad binnen een straal van 100km ligt in het toch redelijk bevolkte Zuid-Nederland.


Dat in combinatie met in ongebruik geraakte industrieterreinen pal naast de binnenstad, een als niemandsland ervaren stationsgebied zonder beperkingen en een binnenstad met toenemende historische waarde (19e en vroeg 20e eeuws wordt langzaam maar zeker ook oud) biedt genoeg mogelijkheden.


Van de 88km2 Eindhoven blijven er 85 provinciestad. Maar met die 3km2 die wel grootstedelijk wordt ben ik tevreden. Beter dan de hele stad net niet.

;)
 

·
Digue-le-Bois
Joined
·
1,133 Posts
De torens zijn echt een boost voor (een stad als) Eindhoven. De stad krijgt echt een uitstraling en identiteit. Daarbij is de kwaliteit van de alle torens op zichzelf erg hoog in Eindhoven. Nu is er inderdaad nog meer midrise en een flinke uitschieter qua hoogte nodig.
 

·
Crooswijkert
Joined
·
5,936 Posts
dommeltje said:
Inwoners aantal blijft nihil komende 20 jaar. Brainport is een utopie. Grote bedrijven kiezen bijna allemaal de randstad. weinig hoogopgeleid kader. kunnen wel even doorgaan. Doet verder niets af van eindhoven. Gewoon realisme.
Brainport is helemaal geen utopie. Steeds meer (buitenlandse) bedrijven kiezen voor Eindhoven als vestigingsplaats ipv de Randstad :)
 

·
Registered
Joined
·
210 Posts
ik snap het ook niet helemaal waarom hoogbouw de levendigheid in de stad helpt te verbeteren. Een eigen identiteit geeft hoogbouw misschien wel, maar wat als over 20 jaar elke stad er zo over denkt. DAn heeft elke stad een aantal torens en dan maar weer zeuren over teveel eenheidsworst :)
 

·
Registered
Joined
·
500 Posts
Dommeltje,

de economie in de regio Eindhoven groeit het hardst van Nederland. Op technologiegebied hoort Eindhoven bij de top van Europa en de bevolking hoort wel degelijk bij de hoogst opgeleide van het land dus je uitingen zijn gewoon ongefundeerd. Ook in andere delen van Nederland stijgt de bevolking niet meer. Dat is dus een puur demografisch aspect. Zowel Eindhoven als Utrecht zijn op dit moment de meest succesvolle gebieden in Nederland op de terreinen waarin de regio's sterk zijn.
 
1 - 20 of 38 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top