SkyscraperCity banner

161 - 175 of 175 Posts

·
Registered
Joined
·
287 Posts
In de ene stad mist een groot deel van het schip en in de andere stad de toren :) Jammer dat deze "domtoren van Amsterdam" nooit is gebouwd.
 

·
Registered
Joined
·
7,794 Posts
Ook jammer dat de Dam niet meer zo mooi is als deze ooit was.

In een land als Nederland is het ook wel passen dat het stadhuis de blikvanger is en niet de kerk.
 

·
Member
Joined
·
4,519 Posts
Otto Snoek, Why Not, 2009 (hardcover)
75 prachtige rauwe Rotterdamse street scenes, gericht op opmerkelijke figuren op straat. Meeste foto's zijn van de Dance Parade, Feyenoord open dag en de Baja Beach Club, dus dan is het wel prijsschieten met bijzonder publiek. Aanrader!

Bijenkorf, 75 jaar in Den Haag, 2001 (softcover)
Groot formaat heruitgave van het boek dat in 1926 verscheen bij de opening van de Haagse vestiging. Mooie lay-out, met plattegronden, foto's van het pand en productreclames.


Bernhard Hartmann, New York, 2017 (hardcover)
Er staan zeker mooie foto's in maar toch valt het boek tegen. Naast de wat onscherpe nachtluchtfoto's staan er veel bijna dezelfde foto's in. En niet in een aantal kleine op een bladzijde, maar op meerdere volle pagina's of zelfs 2-pagina spreads. Eén of twee foto's van bijvoorbeeld de Public Library, Oculus Station, uitzicht vanaf New Jersey, of Central Park tunnel zouden genoeg zijn. En die fotoserie van reflecterende silhouetten in de regen hadden ook niet gehoeven. Foto's uit het boek kan je op zijn website zien bij New York 2015, 2016 en 2017.


Stephen Wilkis, Day to Night, 2019 (hardcover)
XXL formaat boek met enkele uitklappagina's. Het zijn gecombineerde bewerkte foto's gemaakt van ochtend tot nacht. Alles wat je op een foto ziet is in die periode gebeurd. Naast stadsgezichten staan er ook prachtige natuurfoto's in. Alle 60 foto's uit het boek zijn te zien op zijn website. Je blijft kijken naar wat er allemaal op de foto's staat. Vaak zijn er trouwens ook nog uitsnedes opgenomen zodat je een deel van de foto nog beter kan zien. Prachtig boek! 

·
Registered
Joined
·
5,246 Posts
Niet direct hoogbouw, maar net een boek van Jan Gehl aangeschaft over de beleving van de publieke ruimte in de stad. Ben benieuwd!

 

·
Member
Joined
·
4,519 Posts
Model City Pyongyang, Cristiano Bianchi/Kristina Drapic/Pico Iyer, Thames & Hudson, 2019 (hardcover)
Kleinformaat fotoboek. Wel aardig maar geen topper. Opvallend is dat alle foto's bij dezelfde lichtblauwe/roze lucht zijn gemaakt.Soviet Metro Stations, Christopher Herwig, Fuel, 2019 (hardcover)
Kleinformaat fotoboek. Must-have voor iedere metroliefhebber. Prachtig ontworpen stations en close-ups van sovjetmozaïeken. Wel jammer dat er op veel foto's een of enkele reizigers staan, leeg zou mooier zijn of juist met meer reizigers.Great City Maps, DK, 2019 (hardcover)
Superboek met zo'n 70 mooie historische stadsplattgronden. Moet iedere stadsliefhebber bezitten!Atlas Monumentaal, Trichis, 2016 (hardcover)
XXL kinderboek met tekeningen en informatie van bijzondere gebouwen en monumenten in de continenten. Mooi verzorgd dun boek. Ook prima boek voor volwassenen. De XXL grootte is wat onhandig.Exploring the Unbeaten Path, Bob Thissen, 2018 (hardcover)
Prachtig dik boek met urban exploring foto's van verlaten theaters, kastelen, fabrieken, enz. Aanrader!Exploring the Unbeaten Path, Volume 2, Bob Thissen, 2019 (hardcover)
Tweede deel met meer urban exploring foto's. Aanrader!Africa (Around the World in 125 Years), Taschen, 2019 (hardcover)
XL fotoboek uit de archieven van National Geographic. Naast foto's van natuur en mensen ook diverse stadsfoto's. Prachtig boek! 

·
Member
Joined
·
4,519 Posts
Soviet Bus Stops, Christopher Herwig, Fuel, 2015 (hardcover)
Kleinformaat fotoboek. Must-have voor design-, architectuur- of OV-liefhebbers. Bijzondere bushaltes, de kleur, het beton, de vormen, mooie betonsculpturen, soms met sovjetmozaïeken. Bevreemdend is dat de getoonde bushaltes vrijwel allemaal in het 'nergens' staan.
Soviet Bus Stops Volume II, Christopher Herwig, Fuel, 2017 (hardcover)
Kleinformaat fotoboek. Net zo goed als het eerste deel, zie hierboven.
Inside North Korea, Oliver Wainwright, Taschen, 2018 (hardcover)
Grootformaat fotoboek. Aan bod komen woonflats, monumenten, musea, sportcomplexen, hotels en entertainment, en metrostations. Prachtig boek. Veel beter dan het boekje in de post hierboven.

 

·
Member
Joined
·
4,519 Posts
TO:KY:OO, Liam Wong, Hudson & Thames, 2019, (hardcover)
Staan mooie nachtfoto's in van Tokio. Maar teveel foto's van paraplu+regen+lichtreflectie en de teksten zijn te kunstzinnig alsof het allemaal hoogstaande filosofische fotokunst is.


Escher op reis, Federico Giudiceandrea, W Books, 2018 (hardcover)
Mooi boek met naast de bekende prenten ook veel tekeningen van Italiaanse dorpen, waaronder San Gimignano.
Rome. Portrait of a City, Taschen, 2017 (hardcover)
Prachtig XXL-formaat boek met historische en nieuwere foto's van bekende fotografen.


Our True Intent Is All For Your Delight: The John Hinde Butlin's Photographs, Martin Parr, Chris Boot, 2009 (hardcover)
Foto's voor ansichtkaarten uit eind jaren 60 en begin jaren 70 van Butlin's vakantieparken in het Verenigd Koninkrijk. De foto's zijn geënsceneerd en laten de vakantie-ervaring, mode en interieurinrichting van toen zien.


Rotterdam vruchtbare grond, Otto Snoek, Van Zoetendaal Publishers, 2019 (softcover)
Panoramische zwartwitfoto's van Rotterdam begin jaren 90. Braakliggende terreinen, sloopwijken, en bouwactiviteiten in de stad. Aanrader. Maar waarom in zo'n klein formaat, in een beperkte editie van 500 stuks, en met zo'n open rug? Zulke foto's verdienen beter. Zeker als de originele negatieven in kleur zouden zijn en de foto's in kleur worden gepubliceerd. 

·
Registered
Joined
·
2,118 Posts
Leuk dat je je aanwinsten regelmatig deelt, je zal inmiddels ook wel een aardige collectie hebben opgebouwd hoogbouw010!

Voor wat betreft dat boekje van Snoek deel ik je kritiek, had m wel willen aanschaffen maar 70 euro voor een tweedehands (nieuw 30) vind ik te gortig.
 

·
Registered
Joined
·
548 Posts
Wat een leuke thread!

Niet direct hoogbouw, maar net een boek van Jan Gehl aangeschaft over de beleving van de publieke ruimte in de stad. Ben benieuwd!
Hoe was het?

Op dat gebied is The Social Life of Small Urban Spaces een klassieker. Kort en heel leesbaar.

266215


Waarin Wythe en team antropologie toepassen op de stad. Nu gewoon, maar destijds redelijk revolutionair. Ze filmen en bestuderen uren lang hoe mensen de (semi) publieke ruimte echt gebruiken.

Vooral in verband met de hoogte bonus die skyscrapers in New York kregen voor het maken van plazas. Veel van die ruimtes waren, bewust of onbewust, erg gebruikers onvriendelijk. Dit onderzoek leidde onder andere tot strengere regels voor hoe zulke ruimtes ingericht moeten worden.

266223


Het boek is helaas uit print en moeilijk te vinden.

Maar van het originele materiaal is ook een documentaire gemaakt. Te vinden op Youtube:En als we toch afdwalen naar urbanisme en fotojournalistiek, dan mag How the Other Half Lives ook niet ontbreken.

266279
 

·
Registered
Joined
·
548 Posts
Wel heel klassieke hoogbouw, maar het blijft hoogbouw.

Geeft onder andere een redelijke introductie over de gotische bouwstijlen.

266233


266238


Ongerelateerd, een aantal andere van mijn stapel.

Exposed Structure in Building Design, Thornton et al.
Over expressie in design van de structurele elementen van gebouwen. Geeft voorbeelden aan de hand van veel skyscrapers, van bekend tot minder (590 Madison Ave, 780 Third Ave).

Why Buildings Stand up, Mario Salvadori.
Intuïtieve uitleg over de krachten die op gebouwen werken met veel plaatjes. De PDF is blijkbaar eenvoudig online te vinden.

Delirious New York, Rem Koolhaas.
Al eerder ter sprake gekomen. Was natuurlijk nooit per se bedoeld voor het brede publiek. Maar een uiterst interessant onderwerp. Helaas vind ook ik het een draak van een boek. Na ongeveer de helft opgegeven.

Designing Tall Buildings: Structure as Architecture, Sarkisian.
Nog niet gelezen, maar net besteld. "an accessible reference that guides you through the fundamental principles of designing high-rises". Klinkt interessant: meer dan een plaatjes boek, maar minder dan een examen materiaal vol differentiaal vergelijkingen. Ideaal. Iemand al gelezen?

99% Invisible: Structural Integrity.
En geen boek, maar wel een prachtig verhaal over hoogbouw: over hoe de Citigroup Center in New York, een skyscraper van 279m, jaren op omvallen stond, hoe een studente dat toevallig uitvond en hoe het werd opgelost, allemaal zonder dat het publiek het doorhad.
 

·
Member
Joined
·
4,519 Posts
Roberto Conte, Stefano Perego, Soviet Asia: Soviet Modernist Architecture in Central Asia, Fuel, 2019 (hardcover)
Als je van brutalisme en beton houdt. Prachtige betonsculpturen, vaak ook met speciaal optisch effect. In de meeste gevallen zien de gebouwen er behoorlijk toegetakeld uit en vraag je je af of ze er over tien jaar nog staan. Aanrader!


Joshua Blackburn, Launderama: London's Launderettes, Hoxton Mini Press, 2019 (hardcover)
De wasserette verdwijnt uit het stadsbeeld. Dit boekje bevat foto's van gevels, interieurs en details van apparaten en spullen. Mooie bloemlezing van wasserettes in Londen.


Martin van den Oever, Van Nelle fabriek in stereo, 010 Publishers, 2002 (hardcover)
Stereofoto's (3D) van de Van Nellefabriek. De 18 foto's zijn te bekijken met de bijgeleverde anaglyphbril. Wel aardig maar geen must-have dit boekje.


Otto Snoek, Florencia, Vrijdag Publishers, 2015 (hardcover)
Fantastisch fotoboek van de befaamde koffie- en ijssalon Florencia in Den Haag. Wie kent deze zaak niet? Binnen heeft de tijd stilgestaan.

 
161 - 175 of 175 Posts
Top