SkyscraperCity Forum banner
2441 - 2460 of 3063 Posts
5
Może rzeczywiście duże lepsze. Sprzeciwów nie widzę.

Czorsztyn by Tomasz Wieczorek, on Flickr

Ktoś powinien iść za to siedzieć. Taki skarb narodu zaniedbać.

Powoli na obrzeża wpycha się młode pokolenie.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
5
Główna droga.

Cofamy się troszkę na wzniesienie. Zobaczymy co tam w dolinie.

Wspinaczka.

Wszystko inaczej wygląda w takim terenie. Cała okolica ma podobny charakter.

I ostatnie zdjęcie z tej wycieczki. Ciekawa "chata" z widokiem na zamek w Czorsztynie.

:bowtie:
See less See more
  • Like
A teraz kochani radość, zabawa, widzę wasze rączki w górze! Parapapa parawan - zaśpiewał Horizon2 głosem gwiazdy Disco Polo.

Relacja z mega wakacji Horizona ;) Nie spodziewajcie się oszałamiających zdjęć architektury (wakacje mają swoje prawa). Co prawda będzie sporo budynków, ale wszystkie zdjęcia robiłem niejako po drodze , przy okazji dojścia do plaży lub jakiejś atrakcji. Nie mniej jednak trochę miejscowości zaliczyliśmy (Jastrzębia Góra, Karwia, "Kaszubskie Oko", Hel, Jastarnię, Gdynię, Gdańsk, Sopot, Darłowo, Międzyzdroje, Świnoujście, a nawet Ahlbeck i Heringsdorf) i może komuś się coś spodoba i zachęci do odwiedzenia.

Także lekką wakacyjną relację rozpoczynam:

Pierwsza nasza baza to Jastrzębia Góra. Miejscowość, którą w 2017 odkryłem przypadkiem. Szukałem po prostu najtańszego noclegu. W 2019 już nie kierowałem się ceną. Po prostu zatęskniłem za spokojem i klifami. Bardzo interesujące są tu zejścia za plażę. Praktycznie każde jest inne i co roku można odkryć kilka nowych (niektóre są wręcz magiczne). Ale to potem. Najpierw przystanek. Najodpowiedniejsze miejsce do zatrzymania jest w Pucku!

Zaczynamy filmowo :)

Gdzieś piracie z Pucka? ;)

Puck by Tomasz Wieczorek, on Flickr
See less See more
3
No to jesteśmy na bazie. Jest widok na morze :)

Jastrzębia Góra by Tomasz Wieczorek, on Flickr

W budynku obok przyjemna i tania stołówka Za dwudaniowy obiad + kompot i ciastko na 3 osoby zapłaciliśmy niecałe 50zł

Jakby co namiary.
https://www.google.pl/maps/@54.8292...4!1sQKXUJ2Pn6aGtCzHCLI5fRg!2e0!7i13312!8i6656

Przyjemny widok ze stołówki. Ach pierwszy dzień wakcji/urlopu :)

See less See more
  • Like
Reactions: 1
5
Idziemy zobaczyć plażę. Zabudowa mieszana, dużo domków różnorakich, ale główne skrzypce gra ukształtowanie terenu.

Coraz więcej powstaje takich przyzwoitych domków. Są też i większe "apartamentowce" jednak do Jastrzębią wybieram na początek aby trochę się zrelaksować a brak pięknych budowli uspokaja mnie kiedy nie mam aparatu pod ręką :)

Tutaj prawie jak w górach :)

Jak mówiłem najbardziej podobają mi się zejścia na plażę.

Strome, kilka razy "łamiące" się schody. Ale są jeszcze piękniejsze, bardziej klimatyczne zejścia.

See less See more
  • Like
Reactions: 3
^^
Trochę wąsko - dwóch Pawelskich mogłoby się nie minąć ;).
^^
Trochę wąsko - dwóch Pawelskich mogłoby się nie minąć ;).
Po to zastosowano takie rozwiązanie: Chcesz wejść na naszą plażę? Schudnij! ;)
^^
O sprzęt fotograficzny chodziło :D
  • Like
Reactions: 2
Po to zastosowano takie rozwiązanie: Chcesz wejść na naszą plażę? Schudnij! ;)
Kilka razy by wszedł i by się dostosował.
^^
Wejść to pół biedy, ale zejść! Ajjj!!! Już na samą myśl mnie nogi bolą! :doh:
  • Like
W Jastrzębiej Górze byłem 2 lata temu na urlopie. Faktycznie te strome zejścia są bardzo klimatyczne. Osoby o kiepskiej kondycji mogą mieć problem z częstym kursowaniem.

A z racji, że w tym roku miałem bardziej miejski charakter urlopu to z największą przyjemnością wybiorę się w wirtualną podróż po polskim wybrzeżu. Liczę na obfitą fotorelację :)
  • Like
5
Zatem jeszcze 5 zdjęć.

Zwyczajowo już w pierwszy dzień spaceruję do Rozewia. Tutaj możemy spotkać nieco odmienny charakter na plaży. Uwielbiam tutaj ciszę i znikomą ilość turystów.

Rozewie by Tomasz Wieczorek, on Flickr

Między Rozewiem a Chłapowem takie betonowe umocnienia, po których oczywiści zawsze spacerujemy. Można nawet jeździć.

Po prawej gęsta dżungla ;) Często kaczki się tam chowają. Najładniejsze te słoneczko, które pada na fragmenty roślinności.

Latarnia z fajnymi wnętrzami (wystawa modeli statków i latarnie w miniaturze) oraz bogatą historią. Dwa razy podwyższana.

A obok... druga latarnia, która miała zastąpić tą wcześniejszą, jednak tamta (dwa razy podwyższona) utrzymała priorytet.

See less See more
  • Like
5
Niech nas grzeje lipcowe słoneczko. W 2017 stały tu tylko te drewniane po prawej. Sporo się tu buduje, ale raczej niskich budynków. Na szczęście wokół nich jest jeszcze sporo zieleni. Podobnie jak w Jarosławcu.

Długie chodniki zachęcają do spacerów. Charakterystyczna dla tego obszaru kostka na ulicy.

Po drugiej stronie teren bardziej zurbanizowany. Różnorako. Świetna droga rowerowa (asfaltowa!) aż do samego Władysławowa.

A tu już drugi dzień i miejscowość Gniewino gdzie główną atrakcją jest wieża widokowa "Kaszubskie Oko".

Gniewino by Tomasz Wieczorek, on Flickr

No to wchodzimy. Można też wjechać windą.

See less See more
  • Like
5
No i jesteśmy na górze. Widok na część górnego zbiornika Elektrowni Żarnowiec (szczytowo pompowej). Część bo jest ogromny i ciężko go uchwycić w kadrze.
"Jest to sztuczne jezioro o powierzchni 135 ha i pojemności 13,8 mln m3, co pozwala na zgromadzenie 3 600 MWh energii elektrycznej"- wikipedia.

Widoki są bardzo przyjemne.

Dolnym zbiornikiem elektrowni jest jezioro Żarnowieckie.

Wszystko super za wyjątkiem wiatru. Strasznie tu wieje.

See less See more
  • Like
Te porzucone budynki to gotowy skansen. Nic nie trzeba przenosic. :)
  • Like
Ktoś powinien iść za to siedzieć. Taki skarb narodu zaniedbać.
Pamiętam jak kilka dobrych lat temu Artur Rojek robił zajawkę swojego solowego albumu. Kręcił ją chyba właśnie w środku i na zewnątrz tych budynków. Niesamowity klimat.

Wszystko super za wyjątkiem wiatru. Strasznie tu wieje.
Pamiętam, że chyba cena była dość wysoka a widoki mizerne :( Sama okoliczna elektrownia szczytowo-pompowa zrobiła na mnie wrażenie.
Gdzieś piracie z Pucka? ;)
W Trójmieście :troll:
Pamiętam, że chyba cena była dość wysoka a widoki mizerne :( Sama okoliczna elektrownia szczytowo-pompowa zrobiła na mnie wrażenie.
Na mnie te wielkie rury wbijające się w ziemię.

W Trójmieście :troll:
Rozumie się. Atak i aneksja.
5
Karwia tak jak myślałem, nic ciekawego.

Karwia by Tomasz Wieczorek, on Flickr

Budy, smażalnie. Odpustowy klimat.

Pojedyncze budynki, dla których ewentualnie można wyciągnąć aparat.

See less See more
2441 - 2460 of 3063 Posts