SkyscraperCity banner

1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
482 Posts
PPS Helchteren: Het dorp

Bouwheer: DMI Vastgoed - Kolmont Woonprojecten
Ontwikkeling van een groot deel van het centrum van Helchteren door realisatie van een gemengd project met een overwegend residentieel aanbod met uitgesproken aandacht van een kwalitatieve invulling voor het publiek domein.

Periode: 2008 - 2010
Architect: WIT Architecten
Op 22 november 2007 werd de publiek-private samenwerkingsovereenkomst "Ontwikkeling Helchteren Het Dorp" ondertekend tussen het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en de tijdelijk vereniging DMI Vastgoed - Kolmont Woonprojecten. Deze ondertekening geeft het officiële startschot voor de bouw van een uniek en divers woonproject in het centrum van Helchteren, in de omgeving van het Cultureel Ontmoetingscentrum De Roepsteen. Het project biedt op een vernieuwende wijze verschillende types van woonvormen in een groen en rustig kader, op wandelafstand van alle centrumvoorzieningen.

Het braakliggende terrein achter De Roepsteen wordt omgevormd tot een modem wooncomplex in een groene en rustige omgeving met aandacht voor de architecturale vormgeving. Op het terrein van 1,1 ha worden verschillende types van woningen zoals patiowoningen, tuinwoningen, penthouses en appartementen opgetrokken. Speciale aandacht gaat naar de bejaardenwoningen met uitzicht op het openbare groenplein. De integratie in het centrum wordt extra versterkt door het voorzien van een aantal kleine handelsruimten en een voetgangerstraject dat kerk met kerkhof verbindt.

De realisatie van het centrumproject gebeurt in fases, waarbij de bouw van de tuinwoningen en de appartementen, samen met de aanleg van het groenplein, in een eerste fase zal starten in het najaar van 2008. De tweede fase behelst de gestapelde woningen en de bejaardenwoningen. Het project wordt afgesloten in 2013 met de aanleg van de patiowoningen en het daarbij horende openbaar domein.Locatie: Helchteren Centrum nabij parochiaal centrum 'De Roepsteen' en de kerk
Periode: 2008 - 2013
Architect: WIT Architecten (dezelfden als leuven provinciehuis !)vanop de site van wit architecten:

 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Houthalen: restaurant tussen schachtbokken

Belang van Limburg, 6 maart 2009
------------------------------------------------

(voorpagina)

Restaurant tussen schachtbokken

Houthalen-Helchteren - The Fun Group uit Zonhoven heeft ambitieuze plannen voor het mijnterrein in Houthalen: een glazen restaurant voor 300 gasten op 70 meter hoogte tussen de schachtbokken en een vaste toren voor benjispringen. Het gemeentebestuur, eigenaar van de schachtbokken, is helemaal gewonnen voor de plannen. "Dit kan een symbool voor Limburg worden", zegt burgemeester Alain Yzermans. Voorlopig is er wel nog geen vergunning voor het project.

------------------------------------------------------------

(blz. 19)

Restaurant op 70 meter hoogte

Gemeente hoopt op vergunningen voor plannen van The Fun Group

Houthalen-Helchteren - Het Zonhovense The Fun Group heeft grote plannen met het mijnterrein van Houthalen. Tussen de 2 schachtbokken willen ze op 70 meter hoogte een glazen passerelle bouwen met restaurant, vergaderzalen en een permanent avonturenplatform voor onder meer benjisprongen. De gemeente Houthalen-Helchteren hoop dat het bedrijf snel de nodige vergunningen krijgt.

Het ambitieuze project, Mijn-Zicht, is gisteren voorgesteld op een platform aan een kraan, op 45 meter hoogte. Bedoeling van The Fun Group, moederbedrijf van onder meer Benji-Fun, is de 2 Houthalense schachtbokken te verbinden met een 70 meter lange passerelle in glas en staal, ongeveer 70 meter boven de grond. Daarin zou plaats zijn voor een keuken, bar, vergaderzalen en een restaurant voor 250 à 300 eters. Een verdieping lager zou een avonturenplatform ingericht worden. Daarin plant Benji-Fun de eerste vaste toren voor elastiekspringen in België, en een deathride. De passerelle bereiken gebeurt via een lift midden tussen de 2 torens.


Nummer 1

The Fun Group broedde al lange tijd op een project met de Houthalense schachtbokken. "Ze zijn voor ons altijd een bron van inspiratie geweest", zegt zaakvoerder Stefan Kerkhofs. "In 1989 wilde ik benjispringen in België introduceren. Het mocht nergens, behalve hier in Houthalen."
Het idee voor de bouw van een permanent restaurant op hoogte kreeg Kerkhofs door het succes van de 'Dinners in the Sky', etentjes op een platform dat de lucht wordt ingetrokken. "We behaalden daarmee de top 10 van meest ongelooflijke restaurants ter wereld. Dit project moet ons naar nummer 1 brengen."


Uithangbord

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren, eigenaar van de 2 schachtbokken, is alvast gewonnen voor het idee. "Zoals bekend heeft de regenboogcoalitie grote plannen met het mijnterrein. Dit restaurant moet daarvan het uithangbord worden", stelt burgemeester Alain Yzermans. "Het project zal in het donker van in de wijde omgeving te zien zijn. Het wordt een symbool voor Limburg. Tegelijk plaatsen we de schachttorens ook weer op de voorgrond, als herinnering aan de mijnwerkers die hier jarenlang in de ondergrond hebben gewroet."


Mijnwerkers

Een van die mijnwerkers was Jean De Schutter, nu conservator van museum Ons Mijnverleden in het mijngebouw. "Dit project zou me enorm verheugen. Ik pleit al jaren voor een plan met deze schachttorens. Het zijn de mooiste exemplaren van de Kempen, en ze moeten behouden blijven."


Kostprijs?

Hoeveel het project kost, kan Stefan Kerkhofs nog niet kwijt. "Over de financiële kant is nog niet nagedacht. Eerst moeten we toestemming krijgen, onder meer van Stedenbouw en Monumenten en Landschappen. Daarna zullen we ook nog de draagkracht van de schachtbokken moeten onderzoeken."

 

·
Registered
Joined
·
6,375 Posts
Doet me denken aan een ontwerp van een Belgisch architect voor 'De Hef' in Rotterdam die er nooit gekomen is.
Wel een vernieuwend initiatief :eek:
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Belang van Limburg, 7 en 8 maart 2009

"Mijnschachtrestaurant is start Lachfestival"

Houthalen-Helchteren - Oppositiepartij Sociaal & Democratisch Houthalen-Helchteren noemt de plannen voor een restaurant tussen de mijnschachttorens 'een geslaagde grap."

Volgens Sociaal & Democratisch Houthalen-Helchteren kan het plan van het gemeentebestuur- of carnavalsvereniging De Regenboogridders, zoals Jules D'Oultremont hen noemt - niets anders zijn dan een vervroegd startschot van het Lachfestival. "Iedereen weet dat de schachttorens, die door gebrek aan onderhoud niet meer stabiel zijn, zo'n constructie niet kunnen dragen. De goede verstaander hoorde ook dat er nog geen vergunningen en vooral, nog geen centen zijn voor dit 'doorzichtig' idee. Eindelijk lanceert dit gemeentebestuur dus een plan waarbij we ons geen zorgen moeten maken over wat ons dit als belastingbetaler weer zal kosten."
S&D ziet ook niet in hoe het concept van een zwevend glazen restaurant te rijmen zal zijn met de plannen rond ecologie en groene technologie op het mijnterrein. Het gemeentebestuur wil een ecodorp aanleggen op het mijnterrein met tientallen passiefhuizen, gebouwd volgens ecologische principes. "De nieuwe inwoners van dat ecodorp weten dus dat als ze gezellig in hun tuin willen zonnen, de restaurantbezoekers dat beeld wel eens als voorgerecht zullen proeven. Vanuit de glazen koepel kan dan ook iedereen zien of de ecodorpelingen hun tuintje wel daadwerkelijk op een ecologische manier onderhouden. Het plan is niet meer dan een manier om de problemen van alledag even te kunnen vergeten."
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Belang van Limburg, 25 november 2009

Eerste steen Het Dorp in lente 2010

Eerste bouwproject gemeente samen met privébedrijf start.

Houthalen-Helchteren - Het Dorp in Helchteren, het eerste bouwproject dat de gemeente samen met een privéondernemer opzet, is helemaal uitgewerkt. De gemeente brengt de grond in, de projectontwikkelaar bouwt. Dit weekend start de verkoop van de eerste fase. De eerste steen is voor volgend jaar.

Het Dorp ligt achter De Roepsteen, op een plek waar nu een weide is. Hier worden in het totaal een 40-tal huizen en appartementen gebouwd. In de eerste fase zijn dat 8 rijwoningen, 4 appartementen en 2 commerciële ruimten. "Maar eerst en vooral wordt het park aangelegd', zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). "Het park en de wegen betaalt de investeerder zelf, wij brengen alleen de grond in." De mensen die een appartement of een huis kopen, betalen de grond op hun beurt aan de gemeente, de eigenaar. "We willen op dezelfde manier werken bij de ontwikkeling van het mijnterrein." Het park is zo'n 36 are groot. Daarrond komen de woningen. Grote delen van deze woonkern blijven autovrij, in de rest is de snelheid beperkt tot 30 km/u. "We zijn blij dat de projectontwikkelaar in economisch moeilijke tijden doorzet', vindt schepen van Ruimtelijke Ordening Peter Timmermans (Om-Nu!). "Hiermee kunnen we de dorpskern van Helchteren versterken. In de toekomst hopen we hier aan te sluiten bij een nieuw project voor ouderen." Daarmee verwijst Timmermans naar de plannen voor de renovatie van het lokaal achter het oud gemeentehuis. De gemeente denkt eraan om hier een soort dienstencentrum van te maken.

Gezinnen
Projectontwikkelaars zijn DMI Vastgoed en Kolmont. Het ontwerp is van Wit Architecten. Hoeveel kost een huis of appartement? "Vanaf 200.000 €, plus BTW", zegt Bart Thans van Kolmont. "De duurste panden kosten 300.000 €, gemiddeld zitten we aan 220.000 à 250.000 €. Afwerking en grond inbegrepen." In de eerste fase zitten woningen met 2, 3 of 4 slaapkamers. Het is dus de bedoeling om ook gezinnen aan te trekken. "In de flats voor senioren houden we dan weer rekening met toegankelijkheid. De deuren zijn er breder."
Zodra 30% van de woningen is verkocht, starten de bouwwerken. Is de interesse groot? "Toen we het project hebben aangekondigd hebben zich 30 geïnteresseerden gemeld", zegt Yzermans. "Maar dat is al 2 jaar geleden."
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
HOUTHALEN-HELCHTEREN | NAC2012

NAC2012: nieuw administratief centrum houthalen helchteren.
ontwerp van: Holistic Architecture 50|5

dichtbij voormalige mijngebouwen, in mijnpark, plus cleantechcampus

zeer speciaal ontwerp !

Momenteel wordt er volop gebouwd aan het nieuwe administratief centrum (NAC2012). Het is één van de nieuwe speerpunten die de nieuwe toekomst van Houthalen – Helchteren moet uitstralen.
Dit gebouw, ingepland op de overgangszone tussen het huidige centrum en het mijnterrein, zal plaats geven aan al de gemeentelijke diensten, de ondersteunende diensten van het OCMW, het Sociaal Huis, de politie, de bibliotheek en aan kinderopvang. Dit alles in combinatie met andere functies zoals wonen (o.a. zorgwoningen), handel (kantoorruimtes),…
Dit project is bovendien ontwikkeld als een duurzaam project gebaseerd op het Cleantech principe (duurzame technologie), met aandacht voor een efficiënt gebruik van bronnen – energie, water en materialen – met een minimale impact op mens en milieu.
Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u graag door naar de volgende websites : http://www.hiergebeurthet.be/ en http://www.thvmandala.be/. Wenst u informatie op maat, dan kan u contact op nemen met ons kantoor op 011/22.22.85 of via mail [email protected]

simulatie :


stand van zaken anno nu :en youtubevideo: http://www.youtube.com/watch?v=Q0FyLsR_vFY

 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
^^ merci!

Speciaal en best groot gebouw!

Je zette dit nu bij Hasselt-Genk, ik was me gisteren nog aan het afvragen of Houthalen-Helchteren en Beringen niet eerder bij het stadsgewest Hasselt-Genk gerekend kan worden dan bij de 'kempen'
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #11 ·
inderdaad eerst maar eens afwachten hoe het er echt gaat uitzien. De renders zijn volgens mij niet meteen realistisch van kwaliteit.
 

·
Registered
Joined
·
345 Posts
amai, houthalen doet moeite om hypermoderne architectuur aan te trekken! Dit is iets wat we in de rest van België bijna nergens zien! Ik vind het heel knap dat men dit daar aandurft! Of het mooi is, is natuurlijk een andere zaak, maar ik ben voor!!
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
deredactie.be

Technopolis breidt uit naar Houthalen-Helchteren

di 11/02/2014 - 12:22 Belga

Technopolis, het Mechelse centrum dat jongeren dichter bij wetenschap en techniek wil brengen, gaat in Houthalen-Helchteren een bijkomende locatie openen om leerlingen wegwijs te maken in de groene technologie. Dat heeft minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) dinsdag bekendgemaakt bij de hernieuwing van de beheersovereenkomst, waarmee Technopolis verzekerd is van financiering voor de volgende 5 jaar.


Met het jaarlijkse ritme van zo'n 300.000 bezoekers verwacht Technopolis rond Pasen de 4 miljoenste bezoeker te verwelkomen. Het Vlaamse centrum voor wetenschap en techniek mag dus best succesvol genoemd worden.

Geen redenen dus voor de Vlaamse regering om dit project af te bouwen. Integendeel, voor de komende 5 jaar wordt er zelfs extra financiering voorzien, zodat er bijkomend kan geïnvesteerd worden in ervaringsgerichte leeropstellingen voor jongeren.

Zo wordt er voor de doelgroep van 14 tot 18 jaar een specifiek leercentrum uitgebouwd. De overeenkomst tussen de Vlaamse regering en Technopolis om dit alles te formaliseren, werd dinsdag in Houthalen-Helchteren officieel ondertekend door minister van Innovatie Lieten en Technopolis-voorzitter Luc Van den Brande.

De overeenkomst houdt tevens in dat Technopolis de vleugels zal uitslaan naar andere locaties. Op de campus Greenville in Houthalen-Helchteren (de voormalige mijngebouwen), waar bedrijven zich concentreren rond thema's als groene energie en duurzame technologie, zullen allerlei attracties komen om jongeren spelenderwijs kennis te laten maken met milieuvriendelijke technologie. Minister Lieten trekt hier nog eens 50.000 euro per jaar voor uit. Dit biedt een alternatief voor de daguitstappen naar Mechelen.​
 
1 - 16 of 16 Posts
Top