Kontynuując temat upadku PKS, udało mi się sporządzić mapkę, przedstawiającą, dokąd dojeżdżały (wg rozkładu na rok 2017) busy, a gdzie można było dojechać tylko PKS.
Widać pewne zróżnicowanie - wschodnia część powiatu (okolice Horodła, Dołhobyczowa) były dobrze skomunikowane przewoźnikami prywatnymi, z kolei słabo było w zachodniej części powiatu (okolice Uchań, Trzeszczan) - do wielu miejscowości dojeżdżał tylko PKS.
W ubiegłym roku nie było busów do Grabowca (PKS kursował 5 razy dziennie), Wojsławic, Drohiczan, Putnowic, Kotlic, Smoligowa. (pic rel)
Wie ktoś może, jak będzie rozwiązana ta sytuacja? Czy pojawiły się lub pojawią prywatne busy w miejsce tych połączeń? Z tego, co wiem (z ogłoszeń parafialnych), Transway przejął od PKS linię dowożącą parafian do kościoła garnizonowego, może jeszcze były jakieś przejęcia?
Wracając do tematu głównego, czyli linii komunikacji, też teoretycznie jeden z przewoźników mógłby przejąć.
Edit (08.07.2019): Transway przejął połączenia na Grabowiec (4x dziennie) i na Białowody przez Drohiczany i Uchanie (1x dziennie), dalej jednak brakuje połączeń z Wojsławicami; dobrym pomysłem byłoby uruchomienie busów Hrubieszów-Wojsławice-Lublin z uwagi na, poza kontaktem miejscowej ludności, także dobrą jakość DW846, słabą jakość DW844 (planowany remont po 2030 !!!) i planowaną budowę S17 do 2025, nie wiem, czy któryś z przewoźników jest do tego skłonny.
Edit 2 (18.01.2020): Kazan jednak uruchomił połączenie Hrubieszów-Lublin przez Wojsławice (2 połączenia dziennie).
Zaś w temacie komunikacji, to może któryś z prywatnych przewoźników (Transway/Kazan/Rumcajs/Feniks) by przejął to połączenie w dotychczasowej postaci zwykłym mikrobusem?
Plus dodałbym dodatkowe kursy na ul. Dworcową skomunikowane z PKP (IC Hetman, IC Zamoyski).