Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 1360 Posts

·
unavailable
Joined
·
26,840 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
U koji god grad ili mjesto došli - na otocima, obali ili ravnoj Slavoniji - na fotkama nam se pojavljuje mnoštvo crkava, crkvenih tornjeva ...
Tradicija gradnje vrlo je duga i bogata. Tema zaslužuje da joj posvetimo malo vremena.
Pažnju zaslužuju crkve, kapelice, katedrale, bazilike, samostani, bili oni u urbanoj sredini ili obrasli u šikaru - temu treba shvatiti vrlo široko.

Mislim da bi dobro bilo:
- da svaki post ima naslov u kome bi bilo istaknuto : 1. ime mjesta ili grada i 2. opcionalno: ime crkve ili crkava;
- da u jednome postu bude jedna ili više crkava iz samo jednoga mjesta ili grada, bez obzira na broj fotki.

Zahvaljujem Tonycrou i drugima na poticajima.

Svi ste pozvani sudjelovati na ovoj dretvi!

Indeks crkava po gradovima i mjestima od stranice 1 do 10

Indeks crkava po gradovima i mjestima od stranice 11 do 20

Indeks crkava po gradovima i mjestima od stranice 21 do 30
 

·
unavailable
Joined
·
26,840 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Kornati, Crkva Svete Marije Kraljice Mora

Vrijeme Bizanta ostavilo je po mnogima najmarkantniju gradjevinu koju danas nalazimo u Kornatima: utvrdu Tureta na otoku Kornatu (graditeljstvo kasne antike i ranog srednjeg vijeka - vjerojatno iz 6. stoljeca). Za utvrdu se pretpostavlja da je imala vojnu namjenu sa svrhom osiguranja i kontrole plovidbe tada prilicno nesigurnim Jadranskim morem.

Vrlo zanimljivo zdanje iz doba Bizanta jest i starokrscanska trobroda bazilika koja se nalazi u podnozju utvrde Tureta, a kojoj je i danas vidljiv veci dio apside i dio nekadasnjih temelja. S obzirom na velicinu crkve (30 x 13 m), pretpostavlja se da je u to vrijeme na Kornatima boravio znatan broj stanovnika. U neposrednoj blizini crkve (u danasnjem toru za ovce), nalaze se tragovi temelja nekadasnje zgrade za koju se dvoji se da li se radilo o samostanu templara ili o benediktinskom samostanu. Zanimljivo je da se Kornat kroz cijeli Srednji vijek nazivao imenima kao sto su Insulae Sanctae Mariae, Stomorin otok i slicno, upravo po ovoj crkvi (crkva Svete Marije).

Nacionalni park Kornati


Utvrda Tureta na brdu iznad crkve

:)
 

·
unavailable
Joined
·
26,840 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
Lubenice, otok Cres

Uz gradove Osor i Beli, i Lubenice su jedno od prapovijesnih naselja na otoku. Njegovi počeci sežu u daleku 2000. godinu prije Krista. U doba rimske vladavine ovo se naselje zvalo Hibernicija (ili u prijevodu Zimsko), a u srednjem vijeku – Ljubljenice. Lubenice počinju živjeti u brončano doba, kao gradina na idealno izabranom obrambenom položaju. Spominju se i kasnije, u doba Venecijanske vladavine (1409. – 1797.). Utvrđene su na dominantnoj litici, poput stražara na ulazu kroz Vela vrata u Kvarner, s dvosmjernom prostornom komunikacijom: jednim putem prema otvorenom moru, a drugim, malim, krivudavim, u kopnenoj je vezi s kopnom.
http://www.morsko-prase.hr/2006/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=70:)
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
evo da malo pridonesem.
par fotki iz Zadra od prošle zime. ne znam točno kojim svecima su crkve posvećene pa beka me netko nadopuni. šteta pto su bili nekakvi radovi u tijeku.i za kraj jedna rapska

 

·
I come in peace \V/
Joined
·
11,252 Posts
^^

****

this church reminds me of Call of Duty 2, coolest thing :eek:kay:

I'll have to play call of duty again :D love that game :)
 

·
unavailable
Joined
·
26,840 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Osor, otok Cres, ruševine crkve sv. Marije i samostana

Pod sjevernim zidinama grada Osora nalazi se zašticena uvala i prirodna luka Bijar (ili Vier). Prema legendi, prvu crkvu na Viaru dao je sagraditi osorski biskup sv. Gaudencije 1005. Samostan franjevaca trecoredaca glagoljaša osnovan je u drugoj pol. XV. st., kada je potomak izumrle obitelji Romeis darovao crkvu Sv. Marije s obližnjom kucom, nešto zemlje i vrt fratru Mateji Bošnjaku, izbjeglici pred turskim pritiscima. Samostan je napušten 1841., a danas je ruševan.
Crkva Sv. Marije (iz 1414 god.) je jednobrodna gradevina, nadsvodena šiljastim gotickim svodom i preslicom za zvono. Crkvu su fratri tijekom godina postepeno povecavali a darovanu kucu dogradivali. Fratri su napustili Bijar 1841., nakon toga je poceo propadati samostan a zatim i crkva.

http://kulturna-dobra-pgz.posluh.hr/losinj/osorzgra.htm:)
 

·
unavailable
Joined
·
26,840 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Osor, otok Cres, župna crkva Sv. Marije

Župna crkva Sv. Marije (bivša nova katedrala) iz 1498. godine, jedan od najljepših spomenika renesanse u nas. Smještena je na glavnom trgu. To je trobrodna gradevina s trolisnim proceljem i ranorenesansnim portalom s kipom Bogorodice u luneti, koja se pripisuje Jurju Dalmatincu. Crkva je orijentirana je u pravcu sjever - jug, umjesto tradicionalnog smjera od zapada na istok, vjerojatno zato što je umetnuta unutar vec izgradenog tkiva antickog i srednjovjekovnog grada.

http://kulturna-dobra-pgz.posluh.hr/losinj/osorzgra.htm

:)
 
1 - 20 of 1360 Posts
Top