SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1852 Posts

·
Registered
Joined
·
5,374 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Manje više znamo (pisalo se na drugim forumima) što hrvatska obrambena industrija može a što ne može napraviti od proizvoda i usluga, pa da se ne ponavljamo.
Zanimljivo bi bilo čuti i napisati što je od novih poslova od ove godine ugovoreno.
Očekuje se nenadano i od natječaja francuske vojske za novom puškom- pa se VHS2 po pisanju defendera istituje u Zapadnoj Africi u Togu.
Ono što je SiCG radila za egipatsku mornaricu 2005/6 sada preuzimanju naši- NCP i PCE i tu se oečkuju veliki poslovi na desetcima egipatskih brodova.
ĐĐSV je dobio posao za 20 Patria a izgleda su ugovoreni poslovi za isporuku bar 1000 raketa cal. 128 mm.
Adria mar modernizira PV 30 LS za libijsku obalnu i tako ,radi se u tišini.
 

·
Banned
Joined
·
901 Posts
Rimac je prodao dosta oni svojih motornh el-bicikala policijama ... ak to racunas, a i trebalo bi

.................................. http://cravate.forumotion.eu/ .............................................

Mate Rimac sa facebooka: Columbian special forces

Where the air is still and the sky a brilliant blue. Columbia - a home of locally grown tinto, Santa Maria beach, Cowboys, spectacular mountain views and finally our green specialized Greyp.Zaboravio si na

 

·
Banned
Joined
·
901 Posts
điđimiđi;133937809 said:
Zna li netko što je s ovim? Generalno , razvojem ili pokušajim unaprijeđenja postojećih UBS u nas?

Bojim se da je to ondavno tek ostalo na papiru, samo. Nisu bile narudjbe ali ni testovi - ostalo sve na teoriji.
Ono sto se stvarno radi je rucki bacac i mali VBR ... Istarska i PrimorskoGoranska zupanija.

Kad smo jos tu - nezaboraviti rad na americkim brodovima ... neko frabanje i skidanje rdje a onda i neki remont gdje su Italijani razvlacili optiku ali i izazvali pozar :) . Ali tu je bila neka zarada.
Odlicno ideu polupodmornice ali je to domena turistike.

Jos je bilo nesto sa onim Rijeckim snajperom pa se i tu prica zavrsila.

Ostaje ZTC koji je konacno ponudio neke usluge odrzavanja helikoptera ...
.. i nezaboraviti uvrstiti Omanske pilotei njihovu obuku. Ipak je to lijep izvozni potez.

Prelazak tima KO je jedini upjesan finansijski prelazak koji nije bio u reziji Zdravka Mamica. Ali to je bilo osobni, nikako drzavni financijski uspjeh.

Ostalo ... mozda neki sugurnosni SW i sl. Gledao sam kako su Cesi izmislili vrstu metalnog "satora" iliti malog montaznog sklonista koji je od aluminija, lagan i brzo sklopljiv ali izdrzi udar RPG ili minoabacacke granate. Takve izume bi trebali i samo razvijati - NATO onda daje neki novac u razvoj a iz toga imaju svi, od instituta i fakuteta na dalje.

Tu jos nas produkte koje nismo sami razvili ali se trudimo prodati na svom trzistu su: superbrzi čamac M-46, Dron Rumunjske (Srpsko/Hrvatsko/Slovenske) firme ... neka mala radinost na raketama i neka proizvodnja gusjenca. Ove posljednje dvie su u ZG okruzju i vise su obiteljske firme.

Radare i elektro tehniku nemamo, najveci uspjeh je bilo kupiti pozutjele papire od rahmetli Cajavca. ... po meni jedna malo teza glupost.
Duro, sve manje ima ideja ...
Rijecnu flotu gasimo.
Radarsku tehniku u svakom pogledu.
Institut Rudjer Boskovic je jedanput u ovoj deceniji oglasio ...
Onaj Nijemac se vratio nazad sa hiposferom mada mi se njegova ideja jako svidjala.
Kartografija - nula bodova.
Kriptografija, sigurnosna rijesenje ... isto nula.
Simulatori ... valjda oni u sloveniji nesto rade ... nase iz Sokola smo zatrli, sa Mig21 je jos negdje aktivan a Mil postoji ali se necuje uspjesnost.
Najbolje radio igrice za druge a neka su i ratne prirode.
.. i to je to.
 

·
Registered
Joined
·
1,542 Posts
điđimiđi;133937809 said:
Zna li netko što je s ovim? Generalno , razvojem ili pokušajim unaprijeđenja postojećih UBS u nas?

Šteta ovoga a i imostroj je proizvodio minobacače tako da bi se dalo što iskombinirat tada
Inače ja sam pobornik robotike u vojsci jer nama natalitet stalno opada.
 

·
Registered
Joined
·
5,374 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Šestan posluje preko još 2-3 tvrtke kćeri.
 

·
Registered
Joined
·
4,466 Posts
Orešković: Već smo po tehnologiji prestigli pištolj Berettu
Tehnički premijer Tihomir Orešković rekao je u ponedjeljak nakon obilaska karlovačke tvornice oružja HS Produkt da namjerava svojim kontaktima pomoći kako bi hrvatska jurišna puška bila odabrana na međunarodnom natječaju za isporuku oružja francuskoj vojsci.

Podsjetivši da je krajem svibnja prisustvovao Vijeću poduzetnika Francuska-Hrvatska pri međunarodnom predstavništvu francuske udruge poslodavaca MEDEH, Orešković je rekao da je tu prigodu iskoristio za komunikaciju s francuskim premijerom i drugima, jer je HS produkt u konkurenciji za nabavu sto tisuća pušaka za francusku vojsku i policiju.

"Mala zemlja Hrvatska u konkurenciji je sa svjetskim proizvođačima. Oduševljen sam viđenim", rekao je Orešković nakon obilaska proizvodnih pogona u Karlovcu, te je poželio HS produktu da što prije postigne godišnju kvotu od milijun komada proizvedenih pištolja.

"Možemo konkurirati poznatom pištolju Sig Sauer ili talijanskoj Beretti, a mislim da smo ih već prestigli u tehnologiji, investiciji, viziji, ali i onom što je najvažnije - znanosti", rekao je Orešković.

Ocijenio je da HS Produkt može biti primjer drugima, rekavši da je ta tvrtka na svjetskom nivou i da bi bilo sjajno kad bi ju se moglo kopirati.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin Oreškovićev je posjet ocijenio važnim, jer se, kako je rekao, radi o strateškoj proizvodnji kod koje je politika uvijek bitna, posebno otkako je Hrvatska u NATO-u.

"Oružje je strateška stvar i kada se neka zemlja odlučuje za naše oružje ona doista želi znati imamo li potporu svoje matične države i politike", rekao je Pavlin.

O natječaju za francusku vojsku Pavlin je rekao da je riječ o potencijalnom poslu od 300 milijuna eura, u što su uključene puške, bacači, dio streljiva, granate i dodatna oprema. Odluka o odabiru proizvođača trebala bi se znati do kraja godine.

"Nadamo se pozitivnom rezultatu. Pored cijene i kvalitete odlučivat će i politika i tek treba vidjeti kakve su nam tu šanse. No, da nismo procjenjivali da možemo uspjeti, ne bismo se ni natjecali", zaključio je Pavlin.

Na novinarsko pitanje što je s ranije najavljivanom mogućnosti gradnji tvornice streljiva u Karlovcu, Pavlin je odgovorio da je ta investicija trebala ići zajedno s državom, da su određeni koraci bili napravljeni, od lokacije do financijskih konstrukcija, potencijalnih dobavljača i tržišta, no da je to složen projekt.

"Nema puno zemalja koje imaju svoju proizvodnju streljiva i u svim takvim tvornicama uključena je država, ili kao kupac ili i kao investitor. Mi taj dio nismo završili. U međuvremenu su se javili potencijalni vanjski investitori, međutim tu je opet u pitanju posao s oružjem i mi, primjerice s Kinezima, ne možemo samo tako ući u taj posao", zaključio je Pavlin.

Ustvrdio je da se od plana nije odustalo te da je na čekanju i nije "top prioritet", ali da će ga HS Produkt realizirati nađe li partnere s kojima ga može provesti.

http://hr.n1info.com/a137966/Biznis/Oreskovic-Vec-smo-po-tehnologiji-prestigli-pistolj-Berettu.html
 

·
Registered
Joined
·
5,374 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Kad i država ne želi "ubosti" za tvornicu streljiva, HS Produkt nije lud uložiti 50 M eura pre investirati se, i čekati hoće li država imati novaca kupovati streljivo, bez dugoročnih potreba i s tim u svezi ugovora i s investicijom koja tvornici nužno ne treba a može ugroziti redovno uredno poslovanje.
 

·
Registered
Joined
·
1,869 Posts
Kad i država ne želi "ubosti" za tvornicu streljiva, HS Produkt nije lud uložiti 50 M eura pre investirati se, i čekati hoće li država imati novaca kupovati streljivo, bez dugoročnih potreba i s tim u svezi ugovora i s investicijom koja tvornici nužno ne treba a može ugroziti redovno uredno poslovanje.
pp5d6 polako kada mi ne mi nego HR potroši to što ima a kupuje malo ona to ne treba za sada ili ako se proda vanka...
Bude i to što ti kažeš ali polako...
 

·
Registered
Joined
·
5,374 Posts
Discussion Starter · #14 ·
mislim kako sam u nekom dokumentu morh-a pročitao da će u slijedeće 3-4 godine kupiti 20 milijuna metaka.
 

·
Registered
Moralni pigmej
Joined
·
4,180 Posts
Neka se oni drže oružja. Bojim se da bi ih takva investicija omela, skinula fokus sa oružja gdje se svaki dan moraju tuć s ljutom konkurencijom.

Još ako se u svemu značajno oslanjaju na državu, to se čini kao problem u najavi.

Inače je firma bombon. Gledao sam im jučer financijsko izvješće i koliko se sjećam imaju cca 500 milijuna kuna zadržane dobiti i cca 10 milijuna kuna dugoročnih kredita.

Da padneš na dupe.
 

·
Banned
Joined
·
901 Posts
oruzje i streljivo cine cijelinu ... nezaboravi to

nema drzave koja nekontrolira svoju prozvodnju oruzja, streljiva i eksploziva ... moze biti i 100% u privatnom vlasnistvu ali drzava ima tu kontrolu. U nasem slucaju odgovara nam imati barem neku malu alu svoju proizvodnju. U Ceskoj postoji nekoliko manjih pogona koji to rade. Nemora to biti nikakav extra komplex, sa pecinama i sl.
HS Produktu definitivno odgovara proizvodnja streljiva za samokrese ... neka oni dofinanciraju to a drzava za pusku. Ovdje bi se mogla traziti pomoc i od NATO, imaju oni sigurno neka (mobilna) rjesenja. Proizvodnja streljiva je danas potpuno automatizirana, problemi su uskladistenje sirovina, prostori za testiranje i sl.

recimo ova firma http://www.sellier-bellot.cz/machines/cz/o-firme.php radi i streljivo ali i proizvodi druge masine i uredjaje ... sve sa 150 uposlenih ... dakle nije to izgradnje nove nuklerne centrale niti NASA srediste za letove na Mars ... po meni 30 do 60 mil eura od drzave je vise nego dovoljno. Raspodjeljeno na 5 godina to je ista investicija kao one koje dajemo na neke posrnule firme ali koje su gubitasi i takvi ce i ostati. Dakle nije to science fiction niti je tehnologije neka teska rocket sience. Sve to znamo a Karlovac je poznat po dobrim masincima.
 

·
Registered
Joined
·
5,374 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Suvremena i dobro kapacitirana tvornica streljiva košta 350 milijuna kuna.
HS Produkt bi to moga sama ali čemu, kome?
Država može dati zemljište, dovesti infrastrukturu, poticaje za investicije koje inače daje i obvezati se godišnje kupovati količinu koju sama odredi za državne potrebe (MORH,MUP,AA,) i stvar bi išla.
Sama tvornica ima milijunske potrebe za tesitiranje svakog pojedinog komada.
 

·
Banned
Joined
·
901 Posts
Suvremena i dobro kapacitirana tvornica streljiva košta 350 milijuna kuna.
HS Produkt bi to moga sama ali čemu, kome?
Država može dati zemljište, dovesti infrastrukturu, poticaje za investicije koje inače daje i obvezati se godišnje kupovati količinu koju sama odredi za državne potrebe (MORH,MUP,AA,) i stvar bi išla.
Sama tvornica ima milijunske potrebe za tesitiranje svakog pojedinog komada.
Trebamo suvremenu ali ne i dobro kapaciranu .... i onda nece kostati ni sesti dio toga o cemu pricas. Dao sam link pa neka odu i popricaju sa Cesima ... saznati ce pravu cijenu. Nemoj samo Beretin cjenovnik.
Druga stvar: HS treba streljivo za svoje puske. HKoV treba isto. Moguce i policija kako je krenulo sve naopako. Svoje je svoje.
Trece kad prodajes pusku a kazes "za streljivo se snadjite" je drugacije nego kad kazes "mozemo mi i streljivo dodati". Vjeruj da ce kupiti manje kolicine streljiva od tebe ma koliko ti bio kompatibilan. Ako nista za svoje snage posebnih namjena. I kad kupujes elanove skile neides kupiti stapove od nekog drugog ma koliko bili bolji ili jeftiniji. ... znam streljivo je nesto drugo ali sam osjecaj da imas cijelinu je osjecaj da radis sa ozbiljnom firmom.
Posljednje ... zemlje ima i nadje se za sve koji traze a drzavu to nista ne stoji. Zemlju koja nista nedonosi ce odjednom kroz poreze, potrosnju energije, place radnicima socijalu da isplati svu zemlju za 43 minute. A infrastrukture za daljnih 96 minuta rada tvornice u punom kapacitetu.

Nezaboravi da nekadasnja zastava je za svoje verzije opet najbolje pucala uz svoje streljivo. Ima to svoje. Duzina cijevi i mehanika moze odrediti malo manju ili malo vecu kolicinu baruta pa da imas skladnu cijelinu. A i dalje ispunjavas standarde.

Sad malo za odmor ... osim Francuza sa nasom puskom su upoznaiti i jos neki EU vojnici ... ovi cak i treniraju Iracku vojsku ...


i jos malo naseg poduzetnistva ... ovaj puta u prijateljskoj Siriji

 
1 - 20 of 1852 Posts
Top