SkyscraperCity Forum banner

Hrvatski toponimi

1446 Views 13 Replies 5 Participants Last post by  teo123
Zanimalo bi me što ljudi na ovom forumu misle o mom alternativnom tumačenju hrvatskih toponima.
http://flatassembler.000webhostapp.com/toponyms.html
  • Like
Reactions: 2
1 - 10 of 14 Posts
Ja mogu izrazit mišljenje o estetici sitea. Nedokučiv je mozgu.
Istina, nisam se baš potrudio oko dizajna. Takav dizajn možeš dobiti u 20-ak redaka CSS-a. Imaš ti neki prijedlog oko dizajna, a da ga je lagano isprogramirati?
U redu, izgleda da sam odabrao krivi forum.
U redu, evo, sad sam si stvarno dao mnogo truda da uredim tu web-stranicu. Volio bih cuti vase misljenje o svojim teorijama.
Što, ovdje nikoga ne zanima odakle mjestima u Hrvatskoj imena?
Prika moj, malo wordpressa ne bi škodilo.
A, što je taj Wordpress, zapravo? Čuo sam za to, ali ne znam točno što je to. I kako bi mi on zapravo pomogao?
Problem sa siteom koji trenutno pokušavam riješiti je da JavaScript koji bi trebao povećati glavni tekst na mobilnim uređajima ne funkcionira u mobilnom Chromeu (tamo on poremeti layout koji sam zadao u CSS-u, pa je tekst još teže čitati i zumiranje ne pomaže). Za sada sam zadao neki browser-sniffing koji će taj dio skripte blokirati u Chromeu, što i mislim da i nije tako loše rješenje. Naime, taj dio skripte radi u Safariju, Android Stock Browseru i u mobilnom Firefoxu, a Chrome ionako ima neki svoj algoritam da na stranicama koje nisu prilagođene mobilnim uređajima (u kojima nije zadan "meta viewport") poveća glavni tekst. Pa, neka se onda taj Chromeov algoritam odvrti. Ili, možda vi imate bolje rješenje?
Evo probao sam, bio na siteu 3 minute al nisam našao ni 1 toponim
U redu, evo, jedna od glavnih teorija koju tamo zastupam je da je "Issa", staro ime za grad "Vis" na istoimenom otoku, na ilirskom značilo "izvor ljekovite vode". Naime, tamo su u rimsko doba bile velike terme, što bi sugeriralo da su domoroci smatrali da je izvor na koji su se napajale bio ljekovit. Isti se element pojavljuje na drugim mjestima u hrvatskoj gdje su bile velike rimske terme. Daruvar se zvao "Balissa", a Varaždinske Toplice su se zvale "Iasa". Dakle, *issa~iasa je na ilirskom značilo "izvor ljekovite vode". Također mislim da bi se taj element mogao pratiti nazad do praindoeuropskog, da to dolazi od indoeuropskog korijena *yos (izvor) i nastavka za zbirne imenice *eh2. Element *bal u "Balissa" bi mogao dolaziti od praindoeuropskog *boll (vreti, odatle latinski "bullo").
Na web-stranici koju sam linkao imate takvih tumačenja nekih 70-ak hrvatskih toponima, iako većinom slabije argumentiranih.
U redu, evo, uspio sam sam srediti da stranica izgleda dobro u mobilnom Chromeu (najbolje u landscape). Najvjerojatnije bi mi to bilo jednostavnije napraviti da sam koristio neki JavaScript framework, a ne da sam radio Vanilla JS, ali i za frameworke treba vremena da se savladaju.
  • Like
Reactions: 1
Kontaktirao sam doktoricu Dubravku Ivšić u vezi te svoje alternativne interpretacije hrvatskih toponima i objavio sam što mi je odgovorila na tu web-stranicu. Možda vas bude zanimalo.
  • Like
Reactions: 1
S obzirom na to da taj Wordpressov sajt ne radi u Safariju 6.2 (a to je preglednik koji obično koristim), Wordpress mi se i ne čini kao neka opcija.
1 - 10 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top