SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1010 Posts

·
Banned
Joined
·
5,768 Posts
Discussion Starter #1
Bakar


Bakar je grad i luka u Hrvatskoj. Smješten u Bakarskom zaljevu dio je Primorsko-goranske županije. Leži na sjevernoj obali Jadranskog mora te obuhvaća područje od 12 560ha i devet naselja.
Bakar se nalazi na brežuljku sjeverozapadnog djela istoimenog zaljeva i okružen je brdima koja dosežu do 300m nadmorske visine. Cijelo je područje bogato izvorima pitke vode, a prekriveno je bjelogoricom i niskim raslinjem. Najveći dio ipak zauzima goli krš.
Povijesna jezgra (proglašena spomenikom kulture 1968.), podijeljena je na dva dijela: stariji, gornji, tzv. „Grad“ u kojem se razvilo naselje opasano gradskim zidinama i donji dio koji se sastoji od predjela „Zagrad“ i „Primorje“. Klima je mediteranska pa i arhitektura odgovara mediteranskom tipu gradnje s mnoštvom krivudavih, uskih, strmih i stepeničastih ulica i malih trgova.

Kraljevica

Kraljevica je grad u Hrvatskoj.
Grad Kraljevica se sastoji od 6 naselja: Bakarac, Kraljevica, Križišće, Mali Dol, Šmrika i Veli Dol.
Kraljevica se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, dvadesetak kilometara južno od Rijeke na ulazu u Bakarski zaljev, na raskrižju puteva Rijeka – Split i Zagreb – Krk tako da putnici iz unutrašnjosti imaju prvi kontakt s morem upravo na području Grada. U Kraljevicu se dolazi za par sati vožnje iz srednjoeuropskih centara, primjerice: Münchena koji je udaljen 506 km, Beč 511 km, Budimpešta 496 km, Graz 318 km, Venecija 256 km, Ljubljana 146 km i Zagreb 151 km. Naselja Kraljevica s poluotokom Oštro i Šmrika s uvalama Črišnjeva i Neriz nalaze se na blagom priobalnom pristranu, dok se Bakarac, Križišće te Veli i Mali Dol nalaze u zelenoj Vinodolskoj Dolini.
Crikvenica

Crikvenica je grad u Hrvatskoj.
Grad se sastoji od 4 naselja, to su: Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce.Ž
Crikvenica se nalazi na dohvat ruke posjetiteljima iz Srednje Europe. Smještena je na hrvatskom dijelu Jadranskog mora, poznatom kao Hrvatsko primorje, u najljepšem dijelu Kvarnerskog zaljeva, svega 35 kilometara od grada Rijeke, središta Županije primorsko-goranske. To veliko prometno čvorište i najveća hrvatska luka ujedno je i najbliži izlaz na more cijele Središnje Hrvatske i velikog dijela Srednje Europe. Do Crikvenice se cestovnim putem moze stići u jednom danu iz gotovo svih dijelova Europe.

Grad Crikvenica se, kao lokalna samouprava, sastoji od mjesta (od sjevera prema jugu): Jadranovo, Dramalj, Crikvenica i Selce.

Graniči sa Gradom Kraljevicom, Općinom Vinodolskom i Gradom Novim Vinodolskim.
Novi Vinodolski

Novi Vinodolski je grad u Hrvatskoj, u Primorsko-goranskoj županiji.
Grad Novi Vinodolski sastoji se od 20 naselja (stanje 2006.), to su: Bater, Bile, Breze, Crno, Donji Zagon, Drinak, Gornji Zagon, Jakov Polje, Javorje, Klenovica, Krmpotske Vodice, Ledenice, Luka Krmpotska, Novi Vinodolski, Podmelnik, Povile, Ruševo Krmpotsko, Sibinj Krmpotski, Smokvica Krmpotska i Zabukovac.
Novi Vinodolski se smjestio na strmom brežuljku, iznad ušća Suhe Ričine, u jugoistočnom kraju Vinodolske doline. Naselje prati konfiguraciju terena, a njegova silueta dominira Vinodolskom dolinom.
Novi Vinodolski je udaljen samo 30 kilometara od zračne luke na otoku Krku i 180 kilometara od zagrebačke zračne luke. Zahvaljujući blizini glavnih autoputeva, lokacija je vrlo pristupačna i vozačima iz cijele Europe.
Senj

Senj (lat. Senia ili Segnia, grč. Attienities (Αθυινιτες), njem. i mađ. Zengg, tal. Segna) je najstariji grad na gornjem Jadranu, a utemeljen je u predrimsko doba prije nekih 3000 godina (Senia) na brdu Kuk. Bio je glavno središte ilirskog plemena Japoda. Sadašnje naselje nalazi se podno obronaka Kapele i Velebita. Simbol grada, Tvrđava Nehaj, poznata i pod nazivom "Kula Nehaj", nalazi se na brdu Nehaj, završena je 1558. godine, te je od tada bila sjedište Uskoka sve dok oni nisu bili protjerani iz grada 1617. godine nakon što je Habsburška Monarhija sklopila mir s Mlečanima. Nalazi se u Ličko-senjskoj županiji, a ujedno spada i u Gospićko-senjsku biskupiju, te u Riječku nadbiskupiju (metropoliju) unutar Rimokatoličke Crkve.
Najveća je urbana aglomeracija na hrvatskoj obali između Rijeke i Zadra. Područje grada obuhvaća morsku obalu u dužini od 76 km, a smješten je između mora, obronaka Kapele i Velebita, najveće planine u Hrvatskoj. Leži na 14° 54' 10" istočne dužine i 44° 59' 24" sjeverne zemljopisne širine. Njegov položaj na istočnoj obali Jadrana pomorski ga povezuje s gradovima i zemljama Sredozemlja. Cestovnim vezama povezan je sa zaleđem preko planinskog prijevoja Vratnik (700 m nad morem), na zapadu s Vinodolskom dolinom, Rijekom i njezinim zaleđem, te na jugu sa Zadrom, Splitom i Dalmacijom.
Grad Senj sastoji se od 27 naselja (stanje 2006.), to su: Alan, Biljevine, Bunica, Crni Kal, Jablanac, Klada, Krasno Polje, Krivi Put, Lukovo, Melnice, Mrzli Dol, Pijavica, Podbilo, Prizna, Senj, Senjska Draga, Starigrad, Stinica, Stolac, Sveta Jelena, Sveti Juraj, Velike Brisnice, Veljun Primorski, Volarice, Vrataruša, Vratnik i Vrzići.
 

·
Banned
Joined
·
5,768 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
E sada bi trebalo napraviti popis s projektima iz svih mjesta a da to bude uredno, možete mi poslati ako znate što na PM,jer ja iskreno nemam pojma što se događa u Bakru,Novom a kamo li u Senju.
 

·
Moderator
Joined
·
47,764 Posts
E sada bi trebalo napraviti popis s projektima iz svih mjesta a da to bude uredno, možete mi poslati ako znate što na PM,jer ja iskreno nemam pojma što se događa u Bakru,Novom a kamo li u Senju
Za novi znam za novi resort,i onaj dio kod rijeke ričine ja mislim da se zove.
Ma već ćemo nešto uz put stavljati
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
e ovo je vec ok dretva... :cheers:

sad cemo malo prokopati da nadjemo projekte ovog kraja...
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
NA GRADILIŠTU NAJVEĆEG VJETROPARKA U OVOM DIJELU EUROPE
Na Vrataruši montirana posljednja vjetrenjača
Vjetropark se prostire na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh strujeSENJ – U vjetroparku Vrataruša, u zaleđu Senja, jučer je montirana posljednja vjetrenjača, četrnaesta po redu, koliko će ih najveći vjetropark u ovom dijelu Europe imati u ovoj prvoj fazi. Sama montaža vjetrogeneratora trajala je oko pet mjeseci, nešto duže od planiranog jer su iznimne hladnoće u prosincu i siječnju otežavale rad, premda se i pod tim uvjetima radilo. Montaži vjetrenjača prethodila je gotovo jednogodišnja priprema područja u okviru koje su izvršeni obimni radovi na proboju cesta unutar samog vjetroparka, ali i pristupnih cesta kako bi se oprema golemih dimenzija uopće mogla dopremiti. Uz to, radilo se je i na kopanju, armiranju i betoniranju golemih temelja za stupove, a prva vjetrenjača montirana u rujnu prošle godine izazvala je iznimno zanimanje, ne samo radi toga što se radi o prizoru kojeg su rijetki mogli doživjeti uživo, nego i radi njenih impresivnih dimenzija. Naime, stup vjetrenjače koji nosi krilca visok je 80 metara, raspon krila joj je 90 metara. Sve zajedno teži oko 260 tona, a montaža je izvršena uz pomoć golemih dizalica.
Vjetropark Vrataruša zajednički grade rovinjska Valalta i Wallenborn Projektentwicklung GmbH&Co. KG iz Njemačke. Prostire se na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW i po snazi će biti najveći vjetropark u ovom dijelu Europe. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje, a o veličini projekta svjedoči i podatak da njegova izgradnja košta pozamašnih 420 milijuna kuna ili 57 milijuna eura.
– Zadovoljni smo što se posao uspješno privodi kraju, kaže ing. Zlatko Prpić, voditelj i koordinator ovog zahtjevnog i rijetkog projekta, i to ne samo u Hrvatskoj. Njegova tvrtka »AS inženjering« iz Senja obavila je i nadzor svih građevinskih radova, dok je nadzor cjelokupne investicije povjeren Brodarskom institutu iz Zagreba.
Paralelno s montažom vjetrenjača gradila se i trafostanica koja će preuzimati 30 kilovoltnu struju s vjetroagregata i pretvarati ju u 110 kilovoltnu, nakon čega će se struja podzemnim kablom prosljeđivati u obližnji dalekovod Senj – Crikvenica.
– Slijede završni radovi na polaganju elektro kablova, uzemljenja, uređivanje gradilišta te ispitivanje montirane opreme – najavljuje Prpić radove koji još predstoje, nakon kojih će biti stvoreni uvjeti za početak rada vjetroelektrane koja će »ukrotiti« dio poznate senjske bure, a u nacionalnoj bilanci činiti značajan udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Dorotea PRPIĆ

Kubika k'o u priči

U okviru zemljanih radova na području zahvata izgrađeno je tri i pol kilometra nove ceste širine od oko 5 metara. Izvršena je i rekonstrukcija i proširenje krivina postojeće županijske ceste Vratnik-Vrataruša kako bi se mogle dopremiti sekcije za stupove i ostala oprema golemih dimenzija. Djelomično je rekonstruirana i lokalna cesta Veljun-Vrataruša, a izvršena je i geometrijska korekcija krivina na postojećim protupožarnim putevima na području Vrataruše i time stvorili uvjeti za transport tereta dužine 60 metara. Sve zemljane radove izveli su senjski poduzetnici, a o kojem se obimu posla radilo zorno govore podaci – iskopano je oko 65 tisuća kubika materijala, u podložne betone temeljnih jama, u koje su postavljeni stupovi vjetroagregata, ugrađeno je oko 900 kubika betona, dok je u betoniranje temeljnih stopa za stupove ugrađeno oko 6,5 tisuća kubika betona i oko 500 tona armature.
 

·
Banned
Joined
·
5,768 Posts
Discussion Starter #10
Kraljevica -Novi trg s kipom svetog Nikole

Idejni projekt


1.faza


Dakle ovako.Novac za trg ddobiven je donacijama građana.U porstoru pod voltama trga predviđena je kapelica sv. Nikole iako dvadeset metara više postojic crkva istog sveca.Zatim,suvenirnica, nepotrebno je u gradu postoji pregršt praznih prostora koji bi odgovarali takvoj namjeni, i na kraju Galerija poznatih osoba,tj soba u kojoj bi bile izložene isprintane slike Petra i Katarine Zrinski i nekih pisaca i tako.Pretpostavljam da će u tom društvu biti i drug Tito.
Uglavnom projekt se provodi pod konstatacijom da Kraljevica nema gradskog trga,samo se pitam kako se zove iona prostor pred marketom i banokm itd.
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Kraljevica -Novi trg s kipom svetog Nikole

Idejni projekt


1.faza


Dakle ovako.Novac za trg ddobiven je donacijama građana.U porstoru pod voltama trga predviđena je kapelica sv. Nikole iako dvadeset metara više postojic crkva istog sveca.Zatim,suvenirnica, nepotrebno je u gradu postoji pregršt praznih prostora koji bi odgovarali takvoj namjeni, i na kraju Galerija poznatih osoba,tj soba u kojoj bi bile izložene isprintane slike Petra i Katarine Zrinski i nekih pisaca i tako.Pretpostavljam da će u tom društvu biti i drug Tito.
Uglavnom projekt se provodi pod konstatacijom da Kraljevica nema gradskog trga,samo se pitam kako se zove iona prostor pred marketom i banokm itd.
fora projekt. stavi koju sliku kad uspijes pofotkati radove :cheers:
nego koliko je visok ovaj kip. djeluje mi dosta veliko.
 

·
Banned
Joined
·
5,768 Posts
Discussion Starter #14
Ništa se još nije počelo graditi.Ta grdobina je visoka 4 metra.I neću stavljati slike,jer sam protivnik tog projekta.To je redikulizam na xy-ntu potenciju.Nemojte se ljutiti.To je jedini projekt.Za sada.
Ako bude pokrenuto nešto pametno stižu slike i ostalo.
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
ma stavi svejedno. mozes i par turistickih okinuti :cheers:.... ili malo poslikati skver
 

·
Moderator
Joined
·
47,764 Posts
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI ZVONIMIROVE ULICE U CRIKVENICI REZULTIRALI PROSVJEDOM GRAĐANA

Gradeći nogostup probili u – kupaonicu

Upozoravao sam ih da paze jer se kupaonica, kao i kod mnogih, nalazi ispod razine ceste, a od rubnika što su ga micali strojevima udaljena je vrlo malo. Pokušao sam im objasniti, ali uzalud i eto što se dogodilo, kaže Tomislav Car

CRIKVENICA – Radovi na rekonstrukciji Zvonimirove ulice u središtu Crikvenice ogorčili su stanovnike tog dijela grada koji su jučer odlučili i javno izraziti svoje nezadovoljstvo. A nezadovoljni su, kako kažu, brojnim propustima projektanta i izvođača radova, tvrtke GP »Krk«, ali, možda i više, ignorantskim ponašanjem investitora, Grada Crikvenice, kojemu su uoči početka radova i pismeno i usmeno ukazivali na veliku mogućnost problema koji su se, nažalost, i dogodili. Možda i najeklatantniji primjer je onaj koji se dogodio Tomislavu Caru. Njemu je, naime, stroj prilikom bušenja i kopanja »ušao« u kupaonicu.
– Upozoravao sam ih da paze jer se kupaonica, kao i kod mnogih, nalazi ispod razine ceste, a od rubnika što su ga micali strojevima udaljena je vrlo malo. Pokušao sam im objasniti, ali uzalud i eto što se dogodilo. Probili su je, porazbijali dobar dio zida i keramike i, vidite i sami, to sada leži pobacano po podu, a rupetina nije sanirana i sada samo čekam prvu kišu da sve do kraja uništi, razočarano nam je Car pokazivao štetu nastalu na svojoj kući dok su prve kapi kiše upravo počele padati na Zvonimirovu. Dakako, zvali su razne inspekcije pa sada čekaju, nadaju se, ponedjeljak da netko dođe, vidi i– tko zna što.

Opasnost od prodora vode

Jedna od stanarki dala nam je i dopis što su ga 2. veljače, uoči početka radova, predali Ivanu Petrinoviću, pročelniku za komunalni sustav, u kojemu su, između ostaloga, naglasili i opasnost i od prodora vode u njihove domove tijekom radova, što se kod nekih i dogodilo, ali bilo kakva reakcija izostala je.
Željko Veljačić, čija je kuća smještena stotinjak metara od Careve, ima posve drugi problem koji, međutim, uistinu dokazuje svu nepripremljenost i aljkavost projektanta koji je očito potpuno zanemario činjenicu da u toj ulici žive i stanuju ljudi kojima će njegov projekt svakodnevno zagorčavati život. Otkad su u tom dijelu ulice postavljeni novi rubnjaci, Veljačić više ne može širom otvoriti vrata svoje garaže. Upravo rubnjaci, s kojim se vrata na pola puta»sudaraju«, to onemogućavaju.
– Na moj su poziv došli iz Grada i rekli da će to hitno sanirati o trošku Grada. Ne znam, vidjet ćemo, rekao je Veljačić otvorivši, ustvari, i jedan dodatan problem. Bude li sanaciju tog, a možda i još nekih problema financirao investitor, odnosno Grad, znači da će rekonstrukcija Zvonimirove u finalu koštati znatno više od planiranoga, a da će propuste projektanta, izvođača radova, ali i samoga Grada kao naručitelja i financijera na kraju balade plaćati građani, pa i stanovnici Zvonimirove koji pune isti taj proračun.

Zbog rubnjka »izgubili« dvorište«

Spomenuti rubnjaci i najveći su problem najvećeg dijela stanovništva. Na jednoj polovini ulice, pokazali su nam, položeni su horizontalno pa će se automobili bez većih problema moći popeti na njih, ali su duž druge polovine u najvećoj mjeri položeni vertikalno i vrlo visoko što će onemogućiti parkiranje u tom dijelu.
– Mnogi od nas nemaju parkirališna mjesta ili garaže i mi smo sve vrijeme imali mogućnost parkirati na trotoarima, ali to više neće biti moguće. Zar da stariji, a takvim je mnogo u našoj ulici, idu parkirati na komunalna parkirališta udaljena nekoliko stotina metara i da pješače do kuće. To je nedopustivo. Osim toga, zbog visokih rubnjaka neki susjedi neće moći s autima u svoja dvorišta. Pa gdje to ima, požalio se Ivan Tonković pokazaujući, uzgred, kako je na nekim mjestima predviđena širina trotoara niti 30 centimetara i pitajući kome će i čemu, ustvari, kao takvi služiti.
– A opet, na nekim su dijelovima suzili pločnik metar pa i više. Molim vas, kako će tom ulicom, zlu ne trebalo, proći kola hitne pomoći ili vatrogasci, kada na njoj bude parkirano kakvo dostavno vozilo koje je dopremilo ne znam što, dodao je Tonković držeći u rukama punomoć tridesetak stanara koji su pristali da ih zastupa odvjetnik u tužbama i drugim pravnim stvarima koje će poduzimati kako bi zaštitio njihove interese.
Žalili su se, kažu, i još uvijek aktualnom gradonačelniku Božidaru Tomašeku.
– Do mene nitko nije ni pokušavao doći, rekao je Tomašek. Kada je ta ulica u pitanju, izlazilo se gdje je god bilo moguće, a izlazit će se i dalje na ruke građanima, ali, ponavljam, tamo gdje je u tehničkom smislu to moguće. To je stara cesta i na štošta se moralo voditi računa. Gdje god bude moguće, a bez loših posljedica, bit će napravljene dodatne izmjene.

Ernest MARINKOVIĆhttp://novine.novilist.hr/Default.as...3286328592863Y
 
1 - 20 of 1010 Posts
Top