SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 390 Posts

·
Moderator
Joined
·
30,404 Posts
Ajmo krenuti s divnim Maksimirom!

2006. godina :D

Radovi na dovršetku Maksimira počinju za godinu dana
Piše: Damir Klekar, Jutarnji.hr

Učinit ću sve kao prvi čovjek Zagreba da se završi ovaj stadion. Razriješit ću taj gordijski čvor i taj križ koji nosim, a za koji nisam nimalo kriv i koji je najteži u Zagrebu, rekao je Bandić tijekom današnjeg obilaska stadiona

Građevinski radovi na dogradnji i završetku maksimirskog stadiona počet će na proljeće sljedeće godine, a do tada će se odraditi posao na projektnoj studiji, koja mora biti gotova do 1. svibnja.

Posljednja utakmica na maksimirskom ruglu, prije nego što postane ljepotica, trebala bi biti kvalifikacijska utakmica za EP između Hrvatske i Engleske.

Projekt Nijemcima

Posao izrade projektne studije povjeren je njemačkoj tvrtki Alpine Project Consultant GMBH, koja je u javnosti već predstavljena kao strateški partner Grada Zagreba. Nakon izrade projektne studije objavit će se međunarodni natječaj za dodjelu koncesije za upravljanje stadionom. Iako će u gradskoj vladi odbiti svaku vrstu takvih spekulacija, sasvim je jasno da će Alpine Project Cosultant GMBH biti glavni favorit tog natječaja.

Sve ovo smo saznali danas na stadionu Maksimir koji je posjetio zagrebački gradonačelnik. Doznali smo da su pregovori sa spomenutom njemačkom tvrtkom, koja je sudjelovala i u gradnji fascinantne münchenske Arene, još u tijeku, a okončanje se očekuje nakon izrade projektne studije. Glavne točke pregovora su trajanje koncesije i dio financijskog udjela koji bi trebao iscuriti iz gradskog proračuna.

Bandićev gordijski čvor

- Učinit ću sve kao prvi čovjek Zagreba da se završi ovaj stadion - rekao je Milan Bandić i dodao: - Oduvijek sam bio protivnik rušenja da bi se gradilo. Razriješit ću taj gordijski čvor i taj križ koji nosim, a za koji nisam ni malo kriv i koji je najteži u Zagrebu.

U Bandićevu su društvu, među ostalima, bili i dogradonačelnica za društvene djelatnosti Ljiljana Kuhta, te pročelnik za strategiju i razvoj Slavko Dakić. Naglašeno je kako je plan i urediti igralište Dinamove omladinske škole Hitrec Kacijan iza istočne tribine kako bi nogometaši Dinama tijekom radova tamo mogli igrati prvenstvene utakmice. Inače, igralište Hitrec Kacijan ima tribinu koja može primiti do pet tisuća gledatelja, što je često dostatno za utakmice “modrih”. Isto tako, uprava kluba će se preseliti u zapadni dio već sagrađene sjeverne tribine. Tako će Dinamo moći djelovati u Maksimiru bez obzira na gradnju stadiona. Europske utakmice će ipak morati igrati izvan Zagreba.

Od prvotnog projekta arhitekta Branka Kincla dogodilo se dosta promjena, a najnovije su garaža koja će se graditi iza zapadne tribine, a ne ispod terena, a uz to je preprojektirana i južna tribina, te način gradnje krova na stadionu. Po najnovijem projektu stadion bi mogao primiti oko 55 tisuća gledatelja. Neće imati atletsku stazu, ali će se u sklopu SRC Svetice napraviti nova atletska staza, baš kao i rukometna dvorana i bazen. Stadion bi trebao biti dio arhitektonske cjeline koju bi obuhvaćali park Maksimir spojen podvožnjakom sa stadionom, SRC Svetice i dječji zabavni kompleks kod stare tvornice Kraša, popularno zvani “Krašoland”.

Natječaj za koncesionara

Dodatne informacije ponudila nam je dogradonačelnica Ljiljana Kuhta, koja je još jednom pojasnila da će se za dva tjedna potpisati pismo namjere o izradi projektne dokumentacije, te da će se nakon toga putem javnog natječaja doći do partnerstva u kojem bi koncesionar preuzeo upravljanje stadionom.

- Ništa neće ići iz proračuna, makar to značilo i vremensko produženje trajanja koncesije - rekla je Kuhta, a pročelnik za strategiju i razvoj Slavko Dakić dodao: - Stadion u Maksimiru mora postati velika, najveća gradska dvorana. Obaveza koncesionara će biti da puni stadion, vidjeli smo to iz iskustava europskih gradova. To znači da će taj naš potencijalni partner na stadion dovoditi svjetsku elitu, kulturnu, glazbenu i sportsku.

Bandić: Za korupciju je potrebno dvoje, zar ne?

Na pitanje o korupcijskoj aferi njemačke tvrtke koja postaje strateški partner Grada Zagreba na ‘akciji stadion’, Milan Bandić je reagirao dosta burno, ali i razložno, ustvrdivši: - Za korupciju je potrebno dvoje, zar ne? Osim toga, to je stvar njemačkog pravosudnog sistema i nema veze sa Hrvatskom i Zagrebom. U tom slučaju nije korumpirana bila tvrtka, već neki pojedinci koji nisu više u toj tvrtki.

http://www.jutarnji.hr/radovi-na-dovrsetku-maksimira-pocinju-za-godinu-dana/19224/
 

·
Moderator
Joined
·
30,404 Posts
Zagreb kako ga vidi Milan Bandić

Dovršen je Dinamov stadion, Zagreb je dobio dvije rukometne arene za Svjetsko prvenstvo, obnovljen je Velesajam, prvi pacijenti liječe se u Sveučilišnoj bolnici, studenti su krenuli u kampus na Borongaju, svi su sudovi proradili na Trgu pravde, podignuta je pruga, završena nova zračna luka, otvorena su tri nova mosta s lakom željeznicom, s metroom se ide na posao u zagrebački Manhattan na Zavrtnici, kroz sjeverne dijelove grada putuje se tangentom, a sjever i jug povezuje prsten, te je probijen tunel kroz Medvednicu - možda će tako izgledati Zagreb 2020. godine ili su to samo vizije i projekti gradonačelnika Milana Bandića te Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada za sljedećih 15-ak godina.

Iako svi ovi projekti ovako poredani zvuče prilično megalomanski i neostvarivo, gradonačelnik Bandić tvrdi kako su mnogi od njih prioriteti grada Zagreba. Ozbiljne vizije gradonačelnika potvrđuje i nedavna prezentacija strateških projekata tunela kroz Medvednicu i gradnja zelene tangente, a nedavno je prezentiran i treći strateški projekt, gradnja metroa i podizanje pruge na dionici Podsused - Vrapče.

No, iznos od barem 10-ak milijardi eura, koliko je potrebno za gradnju svih ovih gradskih projekata, popriličan je hladan tuš zbog kojeg svi ovi projekti izgledaju kao motivi u SF romanu.

O izvedivosti, opravdanosti i realnosti ovih Bandićevih projekata za Jutarnji list izjasnili su se renomirani stručnjaci, urbanisti i intelektualci.

Ivica Fanjek, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje, osoba je koja jako dobro poznaje planove, potrebe i budućnost grada Zagreba. Ove projekte smatra dugoročnim vizijama koje predviđaju razvoj grada u skladu s povećanjem stanovništva i prometa.

- Ako zaživi samo deset posto ovih projekata, bit ću zadovoljan. Ti projekti trebali bi promijeniti Zagreb i pretvoriti ga u pravu metropolu. Megalomanski projekti u urbanizmu donose pomak zato što oni preispituju mogućnosti te potiču javnost i stručnjake za izražavanje svojih stavova.

Svi tzv. Bandićevi projekti neće se ostvariti, ali su pokrenuli rad na prostornom projektiranju koji se ozbiljnije nije planirao od 1971. godine - objasnio je pročelnik i arhitekt Ivica Fanjek. Dodao je kako Zagreb prolazi fazu kroz koju su prošli brojni europski gradovi tijekom 80-ih godina, ali a prvo treba riješiti prometnice koje će omogućiti daljnji razvoj.

- Ne smijemo sve popuniti zgradama, moramo nešto ostaviti i svojim unucima. Što se tiče kapitala, nesumnjivo je da Grad mora ući u javno-privatne investicije koje će se dugoročno svima isplatiti - rekao je Fanjek. Napomenuo je kako nema staklenu kuglu kojom može predvidjeti razvoj grada, ali da pretpostavlja kako će Peščenica i Zavrtnica postati naselja za suvremene biznismene.

Ugledni arhitekt i teoretičar Boško Budisavljević, ujedno jedan od rijetkih arhitekata s pariškom i hrvatskom diplomom te s dva postdiplomska studija, za razliku od pročelnika Zavoda za planiranje smatra da su svi ovi projekti gradonačelnika Bandića nepotrebni te da je gradu nužan projekt Zagreb za običnog čovjeka.

- U prvom redu smatram da najprije treba dovršiti započeto i dovesti grad na normalan standard, da svi imaju vodu, struju, školu, vrtić, ceste i nogostupe. Smatram da se trebaju popunjavati lokacije i dovršavati Trešnjevka, Peščenica, Prečko, Trnava i druga naselja, a ne da se odjednom iza Sesveta gradi 7000 stanova - istaknuo je arhitekt Budisavljević i dodao kako smatra da bi se nove stambene, kulturne i rekreacijske zone trebale graditi uz Savu, pozdravljajući projekt Grad na Savi. Smatra da se grad ne treba drastično mijenjati, nego da se on mora razvijati iz postojećih okvira.

- Svi su ovi megalomanski projekti vizionarski na način da veličaju gradonačelnika. Ako oni zažive, grad će pretvoriti u kontinuirano gradilište spomenika gradonačelnicima. Smatram da ovi projekti nisu nužni jer oni ne daju odgovor na pitanje kako će milijunski grad u budućnosti funkcionirati - ironičan je Budisavljević, oštro kritizirajući megalomanske projekte.

- Ako sjeverna tangenta, tunel, Zagreb na Savi, metro, kampus, podizanje pruge nisu u glavnom planskom dokumentu grada, onda oni nisu sveobuhvatno planski razmatrani. Odnosno, ako se odjednom rodilo toliko novih ideja, onda ih sve treba ukrcati u paket koji će se zvati GUP 2015, dokument koji će nakon izrade ići na javnu raspravu, biti u normalnoj zakonskoj proceduri prihvaćen, a zatim ćemo se po njemu ponašati - kaže arhitekt Budisavljević. Oštro kritizirajući projekte, iskazao je bojazan da će Grad biti konglomerat zapuštenih dijelova iz koji će viriti projekti i vizije.

Jednako oštar u kritiziranju Bandićevih projekata bio je i član inicijative "Pravo na grad" Teodor Celakoski koji smatra da su ti megalomanski projekti zapravo politički bodovi s kojima si gradonačelnik Bandić želi osigurati novi mandat i status najboljeg gradonačelnika u povijesti.

- Sve dok ovi projekti nisu dio planske i održive strategije, oni su zapravo halucinacije. Vjerojatno će Bandić do kraja mandata sagraditi još poneki most, a ući će u povijest kao gradonačelnik s mnogim idejama, od kojih se jedino uspješno realiziralo uređenje Bundeka - rekao je Celakoski te dodao kako pozdravlja projekt dizanja pruge i uvođenje lakošinske željeznice.

Plan radova

- Prema mom mišljenju, ti veliki projekti zaista su potrebni, dok su tangenta, tunel i metro projekti s kojima si gradonačelnik želi osigurati drugi mandat - zaključio je Celakoski.

Politički bodovi, genijalna vizija ili početak sustavnog planiranja. No, sigurno je da Zagreb dugo nije imao ovoliko dugoročnih projekata, a stručnjaci kažu da koliko god su neki vizionarski i dalekosežni, najbolje je da ostanu u ladici do nekog novog gradonačelnika.

NAJVAŽNIJI PROJEKTI

TUNEL KROZ MEDVEDNICU

- investicija: 381 milijun eura
- ideja: od Zagreba do Zagorja za 15 minuta
- uključuje: izgradnja tunela podrazumijeva i izgradnju sjeverne tangente te zagrebačkog prstena, a svrha je rješavanje prometnih gužvi
- reakcije: 40-ak uglednih arhitekata, građevinskih inženjera i urbanista potpisalo je otvoreno pismo u kojem tvrde kako nema potrebe ni opravdanja za tako skup projekt
- izglednost : 1

SJEVERNA TANGENTA

- investicija: 340 milijuna eura
- početak: gradnja bi trebala početi 2009., a završiti 2015. godine
- ideja: prometnica dugačka 27 kilometara, od čvora Zaprešić na autocesti Zagreb - Macelj do čvora Popovec na autocesti Zagreb - Varaždin
- sadrži: 60 posto trase činit će vijadukti, mostovi i tuneli, ukupno 17,4 kilometra
- uključuje: da bi ovaj projekt bio isplativ, mora se napraviti i zagrebački prsten vrijedan 500 milijuna eura
- reakcije: dio arhitekata, inženjera i urbanista protivi se gradnji sjeverne zagrebačke obilaznice, smatrajući je preskupom, kao i da neće dugoročnije riješiti problem prometnih gužvi u gradu
- izglednost: 3

DINAMOV STADION

- investicija: 200 milijuna eura (do sada uloženo 469 milijuna kuna)
- povijest: radovi na stadionu počeli još 1997., a zaustavljeni 2000. godine
- nastavak: u proljeće 2007., a kraj radova planira se 2009.
- projektirali: arhitekti Branko Kincl i Nikola Filipović
- kapacitet: 51 tisuća gledatelja
- izglednost: 8

RUKOMETNE DVORANE

- sadrže: rukometnu arenu za 18 tisuća gledatelja, te rukometni dom koji će primati 5 i pol tisuća gledatelja
- lokacije: rukometna arena uz Novu bolnicu ili na Laništu, dok će se manja dvorana graditi na Sveticama
- početak gradnje: 2007., rok za završetak radova 2009. godina
- mogući projektanti: Branko Kincl, Otto Barić, Marjan Videc, Hildegard Auf Franić, Tomo Plejić i Lea Pelivan
- cilj: novoizgrađene dvorane namijenjene su za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009., a osim njih Grad je za iduće četiri godine najavio gradnju sportskih objekata u vrijednosti preko pola milijarde kuna
- izglednost: 10

SVEUČILIŠNA BOLNICA

- povijest: od 1982. do 1992. građani su izdvojili 156,7 milijuna eura samodoprinosa
- gradnja: 1992. gradnja obustavljena zbog nedostatka novca, a u tom trenutku završeno je bilo 45 posto radova
- za završetak: potrebno još 250 - 300 milijuna eura
- površina bolnice: 82.000 četvornih metara, 800 stacioniranih kreveta te 200-300 kreveta za dnevnu bolnicu
- reakcije: u ljeto 2005. pročelnik Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar izjavio je kako nema razloga da nastavak radova započne 2007. te da će se u gradnji što je više moguće angažirati hrvatske tvrtke; radovi još uvijek nisu počeli, a u travnju prošle godine Andrija Hebrang je najavio da postoje zainteresirani španjolski investitori koji bi bolnicu završili po sistemu "ključ u ruke"
- izglednost: 9

NAJVIŠI NEBODER TOWER 123

- najviši neboder u Zagrebu i Hrvatskoj: bit će visok 123 metara, a imat će 30 katova
- lokacija: na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste
- glavna atrakcija: na krovu će se nalaziti helidrom te Muzej urbanističkog razvoja grada koji će biti smješten na 30. katu, kao i vidikovac s 360 stupnjeva gradske panorame
- projektanti: Studio 3LHD
- izglednost: 6

MOSTOVI

- investicija: više od 45 milijuna eura
- most Bundek: imat će 6 prometnih traka i dvije željezničke pruge, a spajat će Ulicu Republike Njemačke i Bundek, a dugoročno je planirano da se prometnicama spoji s tunelom Medvednica, a po njemu će prometovati i budući metro
- most Jarun: spajat će Prečko i Špansko s Novim Zagrebom, a predviđen je isključivo za vozila
- most Črnomerec: u dugoročnom planu

- izglednost: 8

ZAGREB NA SAVI

- investicija:1 milijarda eura
- ideja: ovim projektom regulirao bi se tok Save, gradile se vodene stepenice i četiri hidroelektrane
- rezultat: Sava plovna do Zagreba, što će imati pozitivne gospodarske, urbane i ekološke učinke
- sadržaji: uz Savu bi se gradili i brojni sportsko-rekreacijski centri, a lokacije kod Sveučilišne bolnice i trgovačkog centra King Cross Jankomir namijenjene su izgradnji stambeno-komercijalnih objekata
- prijedlozi: brojni stručnjaci zastupaju tezu da bi duž cijelog toka rijeke trebalo graditi nove objekte raznih namjena
- izglednost: 3

SVEUČILIŠNI KAMPUS NA BORONGAJU

- investicija: 130 milijuna eura
- ideja: prenamjena nekadašnjeg vojnog objekta na Borongaju u prostor za šest fakulteta zagrebačkog sveučilišta
- rezultat: najveći projekt u posljednjih 160 godina na području školstva u Hrvatskoj
- početak: Hrvatski studiji prvi su fakultet koji je najavio preseljenje na Borongaj u veljači
- izglednost: 10

ZAGREBAČKI METRO

- investicija: od 600 milijuna do 1,1 milijarde eura
- sadrži: 22,7 kilometara lake gradske željeznice, koja je spoj nadzemne i podzemne željeznice
- smjer: željeznica sjever-jug ide od Podsljemena do Buzina, a istok -zapad od Dupca do Malešnice
- ispod zemlje: u centru grada 18,5 metara pod zemljom
- izglednost: 4

OSTALI VELIKI PROJEKTI

- Kulturna osovina
- Zagrebački prsten
- Trg pravde
- Autocesta Zagreb - Sisak
- Sljemenska žičara
- Gradska željeznica
- Dizanje pruge
- Nova Zelena potkova
- Revitalizacija Paromlina, Gredelja i Badela
- Nova zgrada Vlade
- Muzejska četvrt s muzejom suvremene umjetnosti i dizajna
- Nova zračna luka
- Nova Zelena potkova
- Kongresni centar
- Novi Velesajam
- Neboderi na Zavrtnici, Peščenici, Vrbiku, te uz Savsku, Heinzlovu, Radničku, Vukovarsku, Ljubljansku i ostale avenije


:cheers:


http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=208786
 

·
Moderator
Joined
·
30,404 Posts
Sanader i Bandić završit će Sveučilišnu bolnicu

Dogovoreno je osnivanje zajedničke tvrtke koja će završiti izgradnju bolnice u Blatu, u kojoj će Grad i država imati udio pola – pola.Trakavicu oko izgradnje Sveučilišne bolnice u Blatu pokušat će zajedno riješiti država i Grad Zagreb. Premijer Sanader i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dogovorili su osnivanje zajedničke tvrtke koja bi trebala završiti radove na izgradnji i opremanju Sveučilišne bolnice. Dogovoreno je da će država i Grad svaki imati po 50 posto udjela u tvrtki, i da će svaki dati 5 milijuna kuna početnog ulagačkog kapitala. Na današnjem dvosatnom sastanku iza zatvorenih vrata čelni ljudi države i Grada odlučili su zadatak formiranja nove tvrtke povjeriti čelniku Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimiru Šostaru.
- Dogovorili smo se osnovati zajedničku tvrtku koja treba završiti Sveučilišnu bolnicu, a meni je pripao zadatak pripremiti papire za osnivanje firme – kazao je Šostar. Čelnici Grada i države razgovarali su, među ostalim, i o Muzeju suvremene umjetnosti i radovima na Areni, međutim novinari nisu mogli doznati o čemu se točno razgovaralo.

http://www.novi-zagreb.info/2009/05/02/sanader-i-bandic-zavrsit-ce-sveucilisnu-bolnicu/
 

·
Moderator
Joined
·
30,404 Posts
JEDAN OD PRIORITETNIH OVOGODIŠNJIH PROJEKATA GRADA JE GRADNJA NOVE VELETRŽNICE NA ŽITNJAKU
Za novu veletržnicu 230 milijuna kuna

Na budućoj veletržnici će na 38 tisuća kvadrata biti smješteno 75 prodajnih prostoraZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić najavio je za ovu godinu tri prioritetna projekta Grada Zagreba – zagrebački model stanogradnje te gradnju kongresnog centra i nove moderne veletržnice na Žitnjaku koja će se prostirati na 156 tisuća kvadratnih metara terena pokraj sadašnje Zelene tržnice.
Vrijednost projekta veletržnice je oko 230 milijuna kuna, a na 38 tisuća kvadratnih metara prostora smjestit će se 75 prodajnih prostora, svaki sa po 250 metara kvadratnih. Za individualne proizvođače predviđeno je pak 210 prodajnih mjesta. Osim rashladnih komora i parkirnih mjesta, svaki će korisnik imati vlastita brojila za potrošnju energanata pa će i plaćati sukladno upotrebi.
Sadašnje infrastrukturno stanje tržnica nije zadovoljavajuće, posebno u Zelenoj tržnici jer poslovanje tehnološki ni organizacijski ne odgovara propisanim standardima. Ukratko, problem se javlja kod kontrole kvalitete tražene robe te s dokumentacijom o izvornom porijeklu proizvoda. Financijski nadzor trgovanja, gotovo je u cijelosti onemogućen što dovodi do nelegalne trgovine i varanje na porezu. Gradnja nove veletržnice imat će izravne i neizravne učinke na brži i sigurniji razvoj proizvodnje i trgovine voća i povrća.
Unutar novog objekta bit će moguće u cijelosti provoditi kontrolu kvalitete i zdravlja robe, sve u skladu s europskim propisima, a u cilju zaštite potrošača. Do sada je trgovačko društvo ishodilo načelnu dozvolu za izgradnju objekta, sklopilo Ugovor o pravu građenja, dobilo proračun troškova komunalnog doprinosa od čak 18,7 milijuna kuna, podnijelo zahtjev za građevinsku dozvolu te podnijelo zahtjev Gradu Zagrebu za odobrenje jamstva za kredit.
– Buduća veletržnica će biti infrastrukturni objekt koji neće moći sam sebe isfinancirati. Zato očekujemo pomoć. Sam projekt bio je spreman prije dvije godine, ali ga nije bilo moguće izvesti. Prošle godine Grad nije mogao dati jamstva, no ove je godine gradonačelnik aktualizirao to pitanje, a Holding će omogućiti da dovršimo projekt, rekao je u razgovoru za naš list Ante Iličić, direktor Zagrebačke veletržnice.
Kako trgovačko društvo nije u mogućnosti samostalno financirati veletržnicu, očekuje se da osim Grada, koji je osigurao zemljište i dio sredstava, i Ministarstvo poljoprivrede te Zagrebačka županija osiguraju novac i postanu dioničarski suvlasnici.
Potreba za modernom veletržnicom voća i povrća u Zagrebu postoji već dugo, a 1997. godine Projekt izgradnje mreže veletržnica u Hrvatskoj je predviđao gradnju takvih prostora u Zagrebu, Metkoviću, Splitu, Osijeku te Matuljima kod Rijeke. U tu je svrhu osnovano društvo Nacionalna veletržnica d.d, a iza cijelog projekta stajala je Vlada RH i već je postojao Sporazum o zajmu s Europskom bankom.
Zbog promašenosti predloženog projekta po veličini i potrebama budućih korisnika, tadašnji zagrebački Gradski ured za gospodarstvo donio je 2001. godine odluku da Zagreb ne sudjeluje u tom projektu kroz Nacionalne veletržnice nego da Trgovačko društvo Zagrebačka veletržnica, osnovano 1998, za tu namjenu, realizira gradnju u suradnji isključivo sa Zagrebom. Osim u Zagrebu, veletržnica se nije izgradila još samo u Metkoviću.

http://novine.novilist.hr/default.a...28592860285B28582860285828632863286328582863O

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=7652557&postcount=428

----

Za otprilike godinu dana je izašla ova vijest


Umjesto Bandićeve veletržnice na Žitnjaku Todorićev Velpro

Na 15 hektara gradskom zemljištu osim Velproa izgradit će se i nova zelena tržnica, a još nije poznato što će biti s 11 tisuća četvornih metara sadašnje zelene tržnice uz Slavonsku aveniju

Grad Zagreb odustao je od gradnje moderne veletržnice na Žitnjaku vrijedne između 250 i 300 milijuna kuna. Gotovo godinu dana je povjerenstvo Ureda za poljoprivredu i šumarstvo razmatralo isplatili se ući u taj projekt kojim bi se napravilo 38.000 četvornih metara natkrivenog prostora s restoranom i vidikovcem na krovu. Ipak se zaključilo da je megalomanski i neisplativ u sadašnjim prilikama kada su trgovački centri uzeli velik dio prometa veletržnice. Tako je propao projekt čiju izradu je Uprava Veletržnica Zagreb prije četiri godine platila 200.000 kuna.

Dugoročni najam
No na vrijednom gradskom zemljištu veličine 150.000 četvornih metara koje se nalazi iza sadašnje zelene tržnice i Bauhausa nići će novi distributivni centar Velproa, veleprodajnog dijela koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. Velpro se neće prostirati na cijelom prostoru jer će se po novim planovima na zemljištu izgraditi nova zelena tržnica, a dosadašnja potpuno neadekvatna će se ugasiti. Nova, natkrivena zelena tržnica trebala bi zauzeti “samo” tri hektara, a vrijednost investicije se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Kako će se iskoristiti 11 tisuća četvornih metara uz Slavonsku aveniju na kojima se nalazi sadašnja zelena tržnica, još nije poznato. Da će Todorić i Bandić surađivati na projektu veletržnice najavljeno je sredinom listopada kada je gradonačelnik posjetio Agrokor. Tada se u javnost izašlo s planom da Agrokor kao veliki otkupljivač i veletrgovac voćem i povrćem potpiše ugovor o dugoročnom najmu prostora na veletržnici, a eventualna gradnja bi trebala biti u okviru poduzetničke zone u Sesvetama. Unatoč tomu, iz više izvora nam je potvrđeno da je Agrokor odmah nakon tog sastanka počeo “crtati” novi distributivni centar na gradskom zemljištu. Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, kaže da je suradnja Agrokora i Grada sasvim logična i na obostranu korist te da će novi projekt biti ostvaren po modelu koji se dosad razmatrao samo na prostoru bivšeg Sljemena u Sesvetama - Grad će napraviti hale koje će davati u najam.

Ne samo Velpro
“Robni terminali, kao koncesionar Slobodne zone u Zagrebu, nalaze se odmah uz zemljište na kojem je trebala biti veletržnica. Kako smo zaključili da je stari projekt veletržnice neisplativ u današnjim uvjetima poslovanja, odlučili smo da ćemo i na zemljištu na Žitnjaku napraviti hale koje ćemo iznajmljivati. Nije riječ o prodaji zemlje niti o davanju prava građenja. Velpro će biti samo jedan od onih koji će za svoje potrebe uzeti određenu površinu u najam”, rekao je Ljubičić. Zasad nam nije potvrđeno da je itko drugi osim Agrokora ušao toliko duboko u projekt da je već na taj prostor “smjestio” svoj objekt. Osim toga, za projekt poduzetničke zone u Sesvetama prvo su poduzetnici iskazali interes, zatim je povjerenstvo Grada odabiralo koji su pogoni prihvatljivi za izgradnju, sada se onim izabranim razmatra koliko bi im prostora bilo potrebno, a Grad će nakon utvrđivanja potreba sam projektirati izgradnju hala. Sve to traje još od sredine prošle godine i još nije dogovoreno koji će poduzetnici dobiti pravo na prostor ni kada će početi gradnja.

Povrćari sumnjičavi

Stjepan Horvat, predsjednik Udruge povrćara Zagreba, član je povjerenstva koje je zaključilo kako je projekt veletržnice po starom projektu neisplativ. Trgovce i proizvođače povrća prvenstveno je zanimalo da se sadašnja nenatkrivena zelena tržnica uredi ili napravi nova, a zasad upozoravaju da ne znaju koliko će Velpro biti kompatibilian s novom zelenom tržnicom. “Činjenica je da je sadašnja zelena tržnica potpuno neadekvatna, ali i da velika veletržnica danas više nije potrebna jer su trgovački centri u okviru svojih prostora stvorili svojevrsne veletržnice. Dogovorili smo izgradnju nove zelene tržnice koja bi imala oko 200 natkrivenih boksova. U planovima je osim toga ucrtan i objekt Agrokora, ali zasad ne znamo kako će se on uklopiti. Ako se sagradi centar koji će opskrbljivati 200 malih prodavaonica, može se dogoditi i da ceste i parkirališta budu zakrčeni pa će se otežati poslovanje zelene tržnice. U ponedjeljak idemo na lokaciju i pokušavamo se dogovoriti, ali ako se ne osiguraju kvalitetne pristupne ceste i parkirališta, vjerojatno ćemo staviti primjedbu na gradnju Velproa”, poručio je Horvat.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/umjesto-bandiceve-veletrznice-na-zitnjaku-todoricev-velpro-31672#
 

·
Regirested User
Joined
·
1,424 Posts
mogli bi smislit neki format da nam kasnije bude lakše ubacivat na web site.

npr. ovo rokijevo gore da se posta ovako:

što: obnova maksimira
datum obećanja: 22.02.2006
datum izvršenja: proljeće 2007.
par citata: "Radovi na dovršetku Maksimira počinju za godinu dana (2007., op.a.)"
"Posljednja utakmica na maksimirskom ruglu, prije nego što postane ljepotica, trebala bi biti kvalifikacijska utakmica za EP između Hrvatske i Engleske."
link na izvor: http://www.jutarnji.hr/radovi-na-dov...nu-dana/19224/
cijeli članak: ....


citate bi onda mogli iskoristiti na web stranici. npr na indeks stranici bi se vrtili kvadratići s nekom slikicom i tim citatima

ako netko ima prijedlog neka kaže

edit: svaka čast rocky :D

al trebali bi stvarno radit po nekom formatu jer će kasnije biti previše posla to ubacivati na sajt. ili ako ćemo samo članke lijepiti na sajt onda će biti prenepregledno.

želim da to bude sve lijepo i pregledno, da imamo statistiku i kronološku lentu svih obećanja. ako bi ti istiniti podaci bili tako lijepo prezentirani to bi mu bio završni udarac u očiju svih glasača koji nemaju neku direktnu korist od njega, ovi ostali i ovako i onako namjerno žmire
 

·
samo labavo
Joined
·
2,290 Posts
Toooooo!

već dulje vremena razmišljam da ovak nekaj se napravi, bravo budal kudale :cheers::cheers::cheers::cheers:

Cijeli popis na neku stranicu stavimo, a za popularizaciju iste napravimo jedan dugačak popis i objesimo ga o banovu sablju tak da doseže do poda :horse:
 

·
Moderator
Joined
·
30,404 Posts
al trebali bi stvarno radit po nekom formatu jer će kasnije biti previše posla to ubacivati na sajt. ili ako ćemo samo članke lijepiti na sajt onda će biti prenepregledno.

želim da to bude sve lijepo i pregledno, da imamo statistiku i kronološku lentu svih obećanja. ako bi ti istiniti podaci bili tako lijepo prezentirani to bi mu bio završni udarac u očiju svih glasača koji nemaju neku direktnu korist od njega, ovi ostali i ovako i onako namjerno žmire
Za sada možemo sve prebaciti ovdje pa si lako poslije možemo uzimati šta mislimo da je odlično za stranicu.Treba prvo materijala,da ne bude sve to stihijski .
 

·
Moderator
Joined
·
30,404 Posts
VAŽNI PROJEKTI
1. Blok Paromlin - provest će se natječaji za rješenja kojima će se povezati centar i Trnje denivelacijom željezničke pruge
2. URIHO u Aveniji Dubrovnik - nova zgrada koja će se financirati davanjem sadašnjeg zemljišta u koncesiju, u Držićevoj novi prostor
3. Sopot - trgovačko-ugostiteljsko-poslovni objekt s hotelom
4. Pluto, Branimirova - prodaja ili koncesija za stambeno poslovne zgrade
5. NK Zagreb - uređenje stadiona s poslovnim prostorima u njemu i oko njega
6. Park Novi Zagreb - pošumljavanje i uređenje prostora kod Mamutice
7. Ugao SR Njemačke i Av. Dubrovnik - gradit će se Veleposlanstvo Rusije
8. Sajam automobila Jakuševac postaje poslovna zona, uglavnom uredska
9. Velesajam - prenamjena u poduzetnički centar, iznajmljivanje hala, mijenjanje namjene
10. Poglavarstvo - nova zgrada i neboder od 22 kata, garaža ispod Trga S. Radića
11. Novi Velesajam istok - nove hale do 80.000 m2, međusobno povezane
12. Blok Badel - prodaja ili koncesija za trgovinu, stanove, poslovni prostor i ekskluzivni dom za starije
13. Zagrepčanka - prodaja ili koncesija, pretežno poslovni prostori
14. Sljemenska žičara - U Gračanskom dolju napravit će se donja stanica s garažom, za novu i produženu žičaru
15. Tvornica Gredelj - pretežno poslovni prostori kroz koje će ići nova cesta, spojnica budućeg mosta od Ulice SR Njemačke ka Draškovićevoj
16. Podbrežeje - prenamjena za izgradnju gradskih stanova
17. Kongresni centar Savska - grad traži invetitore za 32 mil. eura vrijedan projekt
18. Grad na Savi - vodne stepenice i hidroelektrane na Savi koje bi omogućilo pomicanje grada do ruba rijeke. Cijena 750 milijuna eura, potreban dogovor s Vladom
19. Bundek - rekreacijski centar
20. Savica - ornitološki rezervat bez dodane gradnje i uređenja

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=7687631&postcount=532
 

·
Super Moderator
Joined
·
19,130 Posts
Prebacujem u construction dio foruma, da bude vidljiv drugim ljudima na netu.


samim time znate i pravila construction foruma - nema spama i gluposti, samo konstruktivni postovi ;)
 
1 - 20 of 390 Posts
Status
Not open for further replies.
Top