SkyscraperCity Forum banner

Iława

35510 Views 90 Replies 31 Participants Last post by  Slodi
14
Iława (niem Deutsch Eylau) to miasto i gmina w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie iławskim nad południowym krańcem jeziora Jeziorak (Pojezierze Iławskie). W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do województwa olsztyńskiego.
W Iławie, w połowie sierpnia w miejskim amfiteatrze nad Małym Jeziorakiem, odbywa się międzynarodowy festiwal jazzu tradycyjnego Złota Tarka. Tradycją staje sie również festiwal muzyki szantowej Jeziorak Shanties Meeting oraz organizowany razem z Młodzieżową Radą Miasta ogólnopolski festiwal młodzieżowych grup rockowych Fama Rock Festival.
Iława jest dużym ośrodkiem sportów wodnych. W mieście działa wiele przystani jachtowych i wypożyczalni sprzętu wodnego. Mieszkańcy mogą korzystać również z wypożyczalni rowerów i znajdujących się w okolicy miasta ośrodków jeździeckich. Obiektami sportowymi w Iławie są kompleksowo wyposażony Stadion Miejski i hala sportowo-widowiskowa.

Według danych z lutego 2006, miasto miało 33 912 mieszkańców.

Herb miasta:

Widoki z lotu ptaka:

Ratusz miejski:

Gotycki kościół z XIV wieku:

Amfiteatr nad Małym Jeziorakiem:

Szkoła (kiedyś podstawowa nr 3, teraz nie wiem :? :

Główna ulica miasta:

Dworzec kolejowy:

Stadion Jezioraka Iława:

See less See more
1 - 20 of 91 Posts
Slodi said:
Szkoła (kiedyś podstawowanr 3, teraz nie wiem
Ale ktos swietnie pomyslal z boiskiem i w odleglosci metra od budynku z oknami... Szklarze juz zacieraja rece...
Iława wygląda na przyjemne miasteczko otoczone pięknymi jeziorami dookoła...

PS.Mam pytanie. W której lidze gra teraz Jeziorak??
raul said:
Iława wygląda na przyjemne miasteczko otoczone pięknymi jeziorami dookoła...

PS.Mam pytanie. W której lidze gra teraz Jeziorak??
W 3 lidze teraz, w przeszłości kilka sezonów w drugiej.
Na tym zdjęciu, u góry, widać wyspę na dużym Jezioraku. Jest to Wielka Żuława, największa wyspa śródlądowa w Europie.
Przy okazji, jezioro Jeziorak jest najdłuższym jeziorem w Polsce, długość 27 kilometrów.

See less See more
Mało fotek.

Miasto z tego co pamiętam bez seksapilu ale za to bardzo czyste.
Z poziomu ulicy miasto wygląda zupełnie inaczej. Fakt że te panoramy pokazują jaki chaos architektoniczny wprowadziły władze po wojnie w zniszczonym mieście. Niestety Iława nie ma szczęścia do dobrych władz, i wszystkie inwestycje idą do niedalekiej Lubawy.
No ale to mieszkańcy wybierają więc to w sumie ich brocha.
Mnie szkoda jest tylko że moje rodzinne miasto degraduje się totalnie z braku środków na rozwój. A kiedyś Iława była jednym z ważniejszych węzłów komunikacyjnych (zresztą już w Prusach tak było). Jedna z ważniejszych bitew napoleońskich odbyła się pod Iławą, o ile mi wiadomo miasto chyba nawet nie reklamuje swojej historii, wobec czego pomnika nie uświadczysz.

Żeby nie było tak smutnawo, obiecuję, że wrzucę tu foty z Iławy przed wojną.
Pierwsze skojarzenia z Iławą:

1. Jeziora oraz druzyna piłkarska- Jeziorak.

2. Dosyć duże skrzyzowanie kolejowe i to, że jak sie jedzie pociągiem do Olsztyna to w Iławie się cofa.

3.The_Sentinel -> Kumpel mojej siostry również pochodzi z Iławy :)
The_Sentinel said:
Z poziomu ulicy miasto wygląda zupełnie inaczej. Fakt że te panoramy pokazują jaki chaos architektoniczny wprowadziły władze po wojnie w zniszczonym mieście. Niestety Iława nie ma szczęścia do dobrych władz, i wszystkie inwestycje idą do niedalekiej Lubawy.
No ale to mieszkańcy wybierają więc to w sumie ich brocha.
Mnie szkoda jest tylko że moje rodzinne miasto degraduje się totalnie z braku środków na rozwój. A kiedyś Iława była jednym z ważniejszych węzłów komunikacyjnych (zresztą już w Prusach tak było). Jedna z ważniejszych bitew napoleońskich odbyła się pod Iławą, o ile mi wiadomo miasto chyba nawet nie reklamuje swojej historii, wobec czego pomnika nie uświadczysz.

Żeby nie było tak smutnawo, obiecuję, że wrzucę tu foty z Iławy przed wojną.
Oj drogi ziomku jak chodziłeś do LO w Iławie to Twój historyczny błąd można wybaczyć! Bitwa Napoleona faktycznie była ale pod Iławą Pruską w 1807 roku, obecnie Bagrationowsk, w obwodzie Kaliningradzkim, Rosja.

Super że jeszcze ktoś z Iławy przesiaduje na tym forum, możemy sami rozreklamować nasze "byłe" miasto. :)
ZielonyGP said:
Pierwsze skojarzenia z Iławą:

2. Dosyć duże skrzyzowanie kolejowe i to, że jak sie jedzie pociągiem do Olsztyna to w Iławie się cofa.
Tak, wszystkich to dziwi że jak się jedzie z Gdyni do Olsztyna to pociąg w Iławie stoi najdłużej w związku z przestawieniem lokomotywy z przodu na tył. :)
:nuts: Faktycznie pod Iławą Pruską Prusische Eylau, a nie Deutsche Eylau :hahaha:
Mój błąd. Nie chodziłem do LO w Iławie. Urodziłem się tu, byłem też przyjęty do komunii (yyy tym to w sumie chyba nie powinienem się chwalić). W Iławie mieszka połowa mojej rodziny. Więc 3Miejskim Iławiakiem :)
@ The Sentinel: Moze jak masz jakies fotki miasta to wrzuc bo moje zapasy sie wyczerpaly a byly to glownie skany z albumow reklamowych wydanych na rocznice 700 lecia.
No to może pocztówka przedwojenna na której widać że ratusz był w jednej pierzei z zabudową starego miasta. A teraz zrobili jakąś fantazję a la polacca :bash:

Więcej pocztówek na stronie: http://www.castlesofpoland.com/prusy/ilawa.htm
have fun
a innych zdjęć niestety nie mam w tej chwili. Na zdjęciach przedwojennych nie ma niestety fotografii kościoła Ewangelickiego koło ratusza. Mama opowiadała mi że go jeszcze pamięta a urodziła się w 1958 roku. Więc musieli go rozebrać później :bash:
See less See more
cały urok miasta w malowniczych jeziorach, no bo kościół choć stary i dworzec nie robią zeń specjalnie ciekawego miasteczka
ale wygląda na zadbane
MAR_tm said:
cały urok miasta w malowniczych jeziorach, no bo kościół choć stary i dworzec nie robią zeń specjalnie ciekawego miasteczka
ale wygląda na zadbane
Miasto jest naprawde zadbane. Wiele ludzi kiedys przyjezdzalo do Ilawy, faktycznie, nie dla "zabytkow" a bardziej dla walorow naturalnych: jeziora, lasy etc.
6
Stadion Jezioraka Iława

Pomnik na stadionie dziś:

... i kiedyś (zdjecie z www.ilawa.com.pl):

See less See more
bardzo fajne mazuskie??miasto. oczywiście bloczydła psują wszystko
Miasta partnerskie Iławy.

GARGŽDAI - Litwa

Gargždai jest centrum rejonu Kłajpedzkiego również administracyjnym
miasto zamieszkuje około 15 tys. mieszkańców
magdeburskie prawa i herb nadano Gargždai w 1792r.
współpraca rozpoczęła się w 1997 r. po Warszawskim Forum Samorządowym
30 maja 1998 r. podczas wizyty naszej delegacji w Gargždai podpisano umowę o współpracy i przyjaźni między Iławą i Gargždai, 18 czerwca1999 r. Rada Rejonu Kłajpedy ratyfikowała umowę
5 czerwca 2001 r. została zawarta nowa umowa o współpracy, która bezterminowo ustaliła ramy partnerstwa

GŁÓWNE DZIAŁANIA

wymiana grup samorządowych
wymiana młodzieży szkół podstawowych i średnich
wspólne imprezy sportowe

HERBORN - Niemcy
http://www.herborn.de

miasto leży w środku "zaułka trzech landów": Hesji, Północnej Westwalii i Nadrenii Palatynatu
administracyjnie miasto należy do Hesji
całą gminę zamieszkuje ok. 25 tys. mieszkańców
współpraca między miastami rozpoczęła się dzięki inicjatywie dyrektora gimnazjum HARTMUTA OEHLENSCHLäGERA w 1993r
21 listopada 1998 r. Iława i Herborn podpisały umowę partnerską

GŁÓWNE DZIAŁANIA

wymiana młodzieży szkół średnich
wymiana grup samorządowych
wspólne imprezy sportowe

THOLEN - Holandia
http://www.tholen.nl

gmina położona w południowo - zachodniej części Holandii na terenie Zelandii
gmina należy do prowincji Bergen
cały teren zamieszkuje ok.24.000 mieszkańców
partnerstwo od 1994 r.

GŁÓWNE DZIAŁANIA

współpraca w dziedzinie opieki społecznej (m.in. uruchomienie wypożyczalni wózków inwalidzkich, staże pracowników socjalnych)
staże dla słuchaczek studium medycznego
pomoc sprzętowa dla szpitala
wymiana samorządowa
wspólne imprezy sportowe
See less See more
1 - 20 of 91 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.