SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 21 Posts

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Poslom sam se obreo na sjeveru Italije te iskoristih slobodan dan da skoknem do Đenove na Ligurijskom moru. Pošto sam stacioniran u industrijskoj okolini Torina, izbor obližnjih gradova, sela i izletišta za posjetu je ogroman, ali se odlučih za Đenovu kad sam vidio vremensku prognozu. Dok u Torinu i alpskim predjelima oko istog piči vlažna zima koja se uvlači u kosti uz temperature između 0 i 5 stepeni, u Đenovi na mediteranu je oko 12-16 stepeni.

Nakon otprilike 2 sata vožnje vozom pilićarem (staje maltene u svakom zaseoku) iz Torina se stiže u Đenovu. TrenItalia vozovi na ovoj Torino-Đenova pruzi su ništa posebno, onako, nit smrde nit mirišu. Manje-više srednja žalost k'o i na Balkanu. Dobra okolnost je što su prilično jeftini (neko mi reče da Italijani imaju najjeftinije vozove u EU), mreža je razgranata i dolaze na vrijeme (do 10 minuta od najavljenog).
Cijeli put je bila magla koja je prestala pred sam dolazak u Đenovu gdje je bilo sunčano bez oblačka.

Elem, Đenova je grad Kristofera Kolumba ... i naravno Ivana Bogdanova. Odmah po izlasku primjeti se da je u poređenju sa Torinom i Milanom, Đenova blago pohabana. Ima manje stanovnika što je direktna posljedica činjenice da su industrija i ekonomija manje raznovrsne (najviše se baziraju na lučkim aktivnostima i transportu - najveca luka u Italiji). Dakle, klasični lučki, blago neobrijan, pomalo znojav grad. Ali nimalo sterilan kao što Torino i Milano ponekad znaju biti.

Takođe lokacija Đenove je odlična za moje poimanje estetike - na brdu uz more, sa usponima, uskim ulicama i pogledima.

Izašao sam na glavnoj želj. stanici Stazione Principale sa koje se izlazi direktno na omanji trg kojim dominra statua Kristofera Kolumba koju nisam ni uslikao.


Desno na ovoj fotki se vidi ugostiteljski objekat focacceria gdje se s nogu nudi jelo po imenu fokaća (focaccia). radi se o izuzetno jednostavnoj i ukusnoj klopi za prezalogajit' koja poprilično razvija i ovisnost. prvi put sam tokom boravka u Đenovi čuo za pomenuto jelo što je prilično iznenađujuće s obzirom da te po Torontu bombarduju svim i svačim sa svih strana svijeta (posebno žabarskim specijalitetima). usputbudirečeno fokaća je i lokalni specijalitet baš iz Ligurije i Đenove, i način na koji je oni prave je malo drugačiji tj. ima više sira. elem, topla preporuka za focaccia ligure ili focaccia alla genovese.


Kad se dalje krene džadom prema centru izbije se na Palazzo Reale, kraljevsku palatu... e sad, kako kraljevska palata, a ono Republika Đenova (moćna pomorska država koja je u jednom trenutku držala Korziku, komad Sardnije, dio Kipra, dio Krima na Crnom moru i gomilu manjih mediteranskih ostrva te raznih primorskih gradova)?

odgovor leži u tome da je ovo zdanje postalo "kraljevska palata" tek negdje početkom 19. vijeka kad je teritorija tada već potpuno bankrotirane i vojno raspale Republike Đenova pala u ruke Kraljevine Sardinije (što je zapečaćeno priznanjem na Bečkom Kongresu 1815. godine gdje su iscrtane nove granice Evrope nakon konačnog Napoleonovog sloma). Kraljevinom Sardinijom iliti Pijemont-Sardinijom (u pitanju je u suštini bio savez Pijemonta i Sardinije) je upravljala kraljevska dinastija Savoja koji su konkretno ovu palatu u Đenovi koristili za izlete. Savoji su manje-više čitavu novostečenu teritoriju Đenove i Ligurije primarno tretirali kao tampon prema moćnoj Francuskoj tako da teško da su se u ovom zdanju nešto puno zadržavali.ova barokna Palata (inače podignuta 1600 i neke za vrijeme Đ. republike od strane izvjesnog lika po imenu Stefano Balbi) danas je državno vlasništvo. gleda na more, tj. bolje reći gledala je jer danas uglavnom gleda na nekakvo skladište ispod i ružnu uzdignutu autostradu Aldo Moro koja nosi ime po ubijenom italijanskom premijeru* i koja neodoljivo podsjeća na Gardiner Expressway u Torontu dok je bulevar ispod autoputa isti Lakeshore Boulevard.

*btw, za one koji zanima novija italijanska istorija: premijer Aldo Moro (južnjak iz okoline Lećea u Pulji, lider partije demohrišćana Democrazia Cristiana) je ubijen 1978. godine od strane italijanske organizacije Brigate Rosse koja se muvala u rasponu od militantnog ljevičarenja do terorizma sa marksističko-lenjinističkim predznakom - uglavnom zajebani likovi veoma jakih uvjerenja koji su između ostalog imali za cilj i da iščupaju Italiju iz zagrljaja NATO. organizacija je postojala od 1967. do kraja 1980-ih, mada i danas postoje ostaci određenih frakcija, ali su uglavnom potpuno marginalizovani.


Dalje prema centru niz Via Balbi vide se tragovi skore posjete srpskih navijača.
nastavice se...
 

·
Registered
Joined
·
195 Posts

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #6 ·
cekamo nastavak...
Na mene je grad ostavio dosta pozitivan utisak ,ali nekako su mi severnjaci mirnijeg temperamenta od ljudi sa juznog dela Italije. Interesantno je kolika je zapravo razlika izmedju njih...

http://www4.picturepush.com/photo/a/4274357/640/4274357.jpg
kontradiktornost na delu :lol:

http://i27.tinypic.com/14y0pj7.jpg

I ne samo izmedju sjevera i juga...

Italija je prakticno 30 drzava u jednoj. Svaka sa svojom istorijom, kraljevima, jezikom.... Da je Amerima u interesu mogli bi na Apeninima da razbukte takav bratoubilacki rat.....
 

·
Registered
Joined
·
195 Posts
Upravo,nov sam ovde pa ne znam da li smem ici toliko u off
Ali evo npr. Italija je unificirana konacno 1861 koliko sam mogao primetiti nemaju toliko jak osecaj pripadnosti jednoj drzavi,Liga za sever nasuprot juznim delovima,Sicilijanci sve vise isticu grb svoje regije nasuprot zastave http://thedistractedglobe.blogsome.com/wp-admin/images/Sicily Flag 1.png Cak cak da idemo u krajnost da ni likom ne lice jedni na druge.
Da ne bude bas toliko skretanje sa teme,Djenovezi imaju i svoj specifican dijalekt kojim se iskljucivo sluze u ovoj oblasti Ligurije a opet u razlicitim gradovima razliciti tipovi,dakle sto bi rekao nas narod lud zbunjenog :lol:
 

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
pa reko' da nastavimo...

Elem, huligani su za šaranje baš uboli glavnu zgradu Univerziteta u Đenovi (Università degli Studi di Genova) tako da je poruka o nedjeljivosti Srbije otišla do najviših italijanskih akademskih krugova... siguran sam da je napredna žabarska inteligencija čvrsto na našoj strani.

mada kako taj zid inače zna da izgleda (kao što se vidi iz priloženog StreetView snimka iz 2009.), naši su ga još i uljepšali.nastavljamo niz Via Balbi i izbijamo na trg Piazza della Nunziataa ubrzo i na spojeni trgić po imenu Largo della Zecca
 

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #10 · (Edited)
^^hvala lijepo.:cheers:

pa da nastavimo.....


idemo dalje ka centru kroz Via Cairoli usku ulicu koja je zatvorena za saobraćaj i koja uskoro prelazi u jos užu Via Garibaldi takože ulicu za pješake
Via Garibaldi je puna prelijepih srednjovjekovnih palata čije fotke nažalost nisu baš uspjele zbog lošeg svijetla usljed kanjon efekta i uzane ulice pa ih ne vrijedi ni postavljati. duž ulice, to je bukvalno izložba palata koje su viđenije đenoveze familije (prezimena poput Brignole, Balbi, Spinola, Grimaldi, itd) gradile u 16. i 17. vijeku tokom finansijskog i osvajačkog vrhunca Republike Đenova. Liguri i Đenovezi kao i ostali Italijani su naravno bolesni od ljepote i vizuelnog utiska pa su palate prepune zaista impresivnih detalja. palate su korištene za prijeme, državničke posjete, razvoj diplomatskih odnosa, crkvene aktivnosti i sve ostalo čime se bogate guzonje i mudonje već bave da učvrste moć i društveni uticaj.

u zadnjih 20-30 godina italijanska država je potrošila ogromne pare na restauraciju palata duž Via Garibaldi, a prije par godina čitav kompleks objekata je ušao na UNESCO World Heritage listu.sa Via Garibaldi se izbije na trg po imenu Piazza delle Fontane Marose..... na kom se u proslim vremenima nalazila fontana prakticne namjene jer su pomocu iste sakupljane otpadne vode iz okolnih zgrada/palata i sprovodjene u more par stotina metara niz brdo. ova zgrada sa horizontalnim crno-bijelim šarama je Pallazzo Spinola 'dei Marmi' jedna od nekoliko palata u gradu koje je podigla bogata đenovljanska porodica Spinola (ova je podignuta sredinom 15. vijeka). ove statue izvajane u fasadi palate predstavljaju različite članove porodice. danas se u zgradi nalazi ekspozitura banke.


a ubrzo nakon Fontane Marose se izbija i na centralni gradski trg Piazza de Ferrari po kom se raširio Đuzepe Garibaldi, ujedinitelj Italije

a iza njega sa stubovima je zgrada opere iz 19. vijeka Teatro Carlo Felice (neoklasicizam stil) koja je više puta gorjela i do temelja uništena. obnovljena je tek nedavno prije nekih 10-15 godina (ako sam dobro razumio) nakon decenijskog natezanja šta i kako da se obnovi. nije loše ispala ako mene pitaju.:)i ostatak trga je predivan, sa raznoraznim institucijama poput zgrade berze (sa sve bizMismenom na mobilnom ispred koji sigurno provjerava da li je skočilo zlato u Japanu)...

...kao i zgrade uprave Ligurije, regije u kojoj se Đenova nalazi...


...kao i ova zgrada novijeg datuma gdje se nalazi sjediste naftne kompanije ERG
 

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #11 · (Edited)
sa gorepomenutog i gorepredstavljenog Ferrarijevog trga izvire najveca ulica u Djenovi i neka vrsta gradske zile kucavice - Via XX Settembre. sa stanovista svoje relativne sirine (za djenoveze standarde) ova ulica je od svih u Djenovi nesto najblize bulevaru na kakve smo naviknuti po vecim istocnoevropskim gradovima.

tu sirinu duse i dasak vjetra iz rodne grude su ocigledno osjetili i nasi huligani pa su izabrali upravo Via XX Settembre kao promenadu kroz koju ce protutnjati u punom sjaju..
elem, Via XX Settembre....... inace 20. septembar je neki znacajan datum u vezi sa borbom za ujedinjenje Italije 1860-ih. neki veliki vojni uspjeh se ako se ne varam dogodio tog dana i skoro svaki italijanski grad danas ima ulicu ovog imena.


 

·
Registered
Joined
·
174 Posts
Jako dobra reportaža. Dvije stvari koje možda niste znali...

"naša" riječ pogača potječe od romanske focaccia

20. 9. 1870. je dan kad je talijanska vojska osvojila Rim i pripojila ga, nakon što je Papa 10 dana ranije rekao "da nikad neće ući u Rim".

Bitka nije bila velika, tek par desetaka mrtvih: http://en.wikipedia.org/wiki/Capture_of_Rome

Ipak iz današnje perspektive skoro nevjerojatno da se talijanska vojska borila protiv papinske vojske i bombardirala Rim topovima :D
 

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #14 ·
zahvaljujem na pojašnjenjima, Daniele...:cheers:

a prije nastavka reportaže evo malo novosti o sporednim likovima ove reportaže, a usput i o italijanskom pravosuđu i zatvorima.

02. 02. 2011.

Sud u Đenovi doneo je odluku da se četvorica navijača iz Srbije, koji su učestvovali u incidentu na fudbalskoj utakmici Italija - Srbija odigranoj 12. oktobra prošle godine, proteraju iz zemlje i da im se zabrani ulazak u narednih pet godina.

Sud je tako odlučio nakon nagodbe navijača sa tužilaštvom, čime je zatvorska kazna zamenjena proterivanjem iz Italije i zabranom ulaska narednih pet godina.

Navijači koji će biti proterani iz Italije su Strahinja Toljagić (24), Nenad Radović (30), Goran Stanić (25) i Vladimir Delić (28).

Za četvoricu navijača, među kojima je i Ivan Bogdanov koji je bio glavni akter incidenta, suđenje je zakazano za mart.

Njima se stavlja na teret nanošenje povreda, opiranje hapšenju, kršenje pravila bezbednosti na stadionu i remećenje javnog reda i mira.


ovi naši huligani sve intelektualac do intelektualca. diplomirani ekonomista i apsolvent informatike sa prosjekom devet...:)
03. 02. 2011


Pristao sam na nagodbu jer bih još najmanje godinu dana u zatvoru čekao na suđenje... Vladimir Delić

Vladimir Delić (28) iz Novog Sada, jedan od četvorice navijača koji su proterani iz Italije zbog izgreda u oktobru prošle godine na utakmici između Srbije i Italije, kaže da je četiri meseca nevin ležao u zatvoru!

Vladimir Delić objašnjava da je na kraju pristao na nagodbu sa italijanskim pravosuđem jer bi u suprotnom još najmanje godinu dana u zatvoru čekao na suđenje. Delić, diplomirani ekonomista, kaže da je preživeo pakao od 12. oktobra, kada je uhapšen posle nereda na fudbalskoj utakmici Italija - Srbija u Đenovi.

- Nisam ni slutio da će se moj izlet u Italiju ovako završiti! Nemam veze sa organizovanim navijačkim grupama, niti idem redovno na fudbalske utakmice. Sa mojim bratom Milanom i još šestoricom prijatelja otišao sam u Đenovu na utakmicu naše reprezentacije. Planirali smo i turistički obilazak čuvenog „Akvaparka" u Đenovi i kasnije Milana. Na utakmicu smo pošli bez ikakvih navijačkih obeležja - priča Vladimir i dodaje da su na stadionu u Đenovi bili u delu koji je bio predviđen za naše navijače.

Navijači danas stižu

Navijači Strahinja Toljagić (24), Nenad Radović (30), Goran Stanić (25) i Vladimir Delić (28) osuđeni su pred sudom u Đenovi na kazne zatvora između godinu i deset meseci i dve godine, ali im je kazna odmah zamenjena kaznom proterivanja iz Italije u koju neće smeti da uđu narednih pet godina. Oni će redovnom avionskom linijom danas biti deportovani u Srbiju.

Ovu četvoricu navijača italijansko pravosuđe je teretilo za nanošenje telesnih povreda i suprotstavljanje policiji.
- Bili smo smešteni u uglu na samom vrhu tribine. Sve vreme pio sam sok. Na fotografijama koje je moj brat poslao policiji vidi sa da sam bio daleko od navijača koji su pravili nerede. Kada je utakmica prekinuta, čekali smo da svi izađu, pa smo među poslednjima mirno izašli s tribina. Čak su i huligani u tom trenutku bili privedeni.

Vladimir kaže da je problem nastao kada je poslednja grupa navijača izašla sa stadiona.

- Našli smo se u tom ograđenom prostoru kod autobusa. Situacija je neko vreme bila mirna, pre svega zahvaljujući našem konzulu u Milanu Ivani Pejović, koja je smirivala izgrednike i obraćala se policiji, a onda je odjednom usledio opšti stampedo. Pokušali smo da se sklonimo. U opštoj gužvi preskočio sam ogradu da bih pobegao kod redara, koje sam pre toga molio da nam pomognu i sklone nas, jer smo došli samo da gledamo utakmicu. Međutim, u tom trenutku su me zadržali policajci - kaže naš sagovornik.


Propao izlet u Đenovu... Vladimir (levo) sa bratom i drugovima pre utakmice

Delić objašnjava da je sve vreme mislio da je u pitanju greška, ali se ubrzo našao u ćeliji sa nekoliko naših navijača.

- Nisam ni slutio da ću u zatvoru biti četiri meseca! Bio sam u šoku, ali ubrzo sam shvatio da moram da se borim. Ubrzo su mi saopštili da me terete za napad na redara, odnosno službeno lice, i za opiranje prilikom hapšenja, što nije tačno. Sve vreme sam negirao krivicu. Međutim, kada sam shvatio da na suđenje treba da čekam godinu dana i da su kazne izuzetno velike, odlučio sam da se nagodim. Priznao sam krivicu kako bi me odmah pustili kući - priča Vladimir.

Fakti

- Za vreme izgreda u Đenovi uhapšena su još četiri srpska navijača, među kojima i njihov vođa Ivan Bogdanov i njima će suđenje početi u martu.

- Duel između Italije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. prekinut je u sedmom minutu zbog divljanja gostujućih navijača na stadionu „Luiđi Feraris" u Đenovi.

- UEFA je zbog divljanja navijača kaznila Srbiju jednom utakmicom pred praznim tribinama
On kaže da su u zatvoru prema njemu bili korektni.

- Bilo nas je četvorica u ćeliji. U početku sam imao dnevno sat vremena šetnje, kasnije smo dva sata mogli da provedemo u dvorištu. Italijanski čuvari čudili su se što nas toliko dugo drže u pritvoru, s obzirom na delo na koje nas terete - priča Vladimir.

Čekaju sina studenta

Student Nenad Radović (30) iz Kragujevca, takođe je uhapšen u Đenovi.

- Naš sin sigurno nije kriv! On je apsolvent informatike, sa prosečnom ocenom devet. Nenad je dva dana pre te utakmice otišao na turističko putovanje u Italiju, a utakmica je bila samo deo njegovog tek trećeg putovanja u životu - priča majka Dragica.
 

·
Banned
Joined
·
2,240 Posts
^^ Klasično sviranje k***u. Kada se prave sranja svi su mudonje, a kad završe u prdekani pili su sokiće na vrhu tribine. Ako si već pravio sranja, budi muško, ćuti i istrpi. :yes:

Inače, par puta sam bio u zatvoru na Klisi u Novom Sadu, i svi zatvorenici sa kojima sam kontaktirao su govorili kako su nevini i kako su zapravo greškom tu gde jesu. Svi do jednog istu priču vrte. :)Sorry za off. Lepa reprtaža, a Đenova deluje dosta interesantno. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,390 Posts
Discussion Starter · #16 ·
^^ Klasično sviranje k***u. Kada se prave sranja svi su mudonje, a kad završe u prdekani pili su sokiće na vrhu tribine.
Vaistinu.

Inače, par puta sam bio u zatvoru na Klisi u Novom Sadu...
bio onako sa školskim razredom u sklopu poznavanja društva ili baš bio bio?:)

what a badass,:D od sad pazim sta pričam pred tobom...
 

·
Registered
Joined
·
837 Posts
^^ Klasično sviranje k***u. Kada se prave sranja svi su mudonje, a kad završe u prdekani pili su sokiće na vrhu tribine. Ako si već pravio sranja, budi muško, ćuti i istrpi. :yes:

Inače, par puta sam bio u zatvoru na Klisi u Novom Sadu, i svi zatvorenici sa kojima sam kontaktirao su govorili kako su nevini i kako su zapravo greškom tu gde jesu. Svi do jednog istu priču vrte. :)Sorry za off. Lepa reprtaža, a Đenova deluje dosta interesantno. :cheers:
Nažalost, ovaj dečko stvarno nema nikakve veze sa neredima.
 

·
Registered
Joined
·
7,001 Posts
Sad kliknuh na link i otvorih reportažu. Nema fotki ali sam sa uživanjem pročitao. Šteta što je nezavršena.
Shvatih da si onako usput turistički svratio u Đenovu.
Toliko znanja o tom gradu nije normalno za nekog ko prvi put posećuje grad. Ili nije prvi put.
Svaka čast Zdravko za pismeni deo reportaže, pošto se vizuelni deo (fotke) ne vidi
 
1 - 20 of 21 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top