SkyscraperCity Forum banner
1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Imao sam tu srecu da proslog vikenda posetim severnu prestonicu Italije! Grad Milano, najveci grad najrazvijenije italijanske regije Lombardije i drugi po velicini, posle Rima, grad u Italiji, s tim da je sa sirom okolinom veci i od Rima. Svoju foto pricu pocecu iz centra!

Cuvena Milanska skala, koja spolja ne izgleda nista narocito (Teatro alla Scala)


Trg ispred skale (Pizza della Scala)


Sporedne ulice u centru su uzane i jako lepe, table sa natpisima ulica izgledaju super


Armanijev butik


i u produzetku policija, inace u Milanu postoji komunalna policijija, drzavna policijija (to su ovi sa slike) i karabinjeri, to mu dodje nesto ko nasa zandarmerija


Turisticki autobus


Ulaz u Galeriju Vitorija Emanuela drugog, prakticno dve ulice pod staklenim svodom
Katedrala izgleda nestvarno, ogromna je i ima milion detalja, zao mi je sto nisam uspeo da se popnem na nju, nije radio lift zbog nekog praznika!
Spomenik na trgu ispred katedrale


Od trga ispred katedrale (Piazza Duomo) ka ostalim delovima grada vodi nekoliko ulica najvece su Via Torino


i Via Orefici (u dnu ulice vidi se Castello Sfocesco)


U produzetku ulice Via Orefici, nastavlja se prema Castellu ulica Via Dante, jedina strogo pesacka zona u centu Milana


Saobracaj u gradu je odlicno resen, sve vece raskrsnice su kruzni tokovi


Castello Sforcesco, zamak porodice Sforca


Iza Castella nalazi se veliki park (Parco Sempione)


U parku se ljudi izlezavaju i rekreiraju


Naspram Castella, na drugoj strani parka nalazi se Arco Della Pace, nesto slicno pariskoj trimpfalnoj kapiji
Ulice van centra sve potsecaju jedna na drugu, u Milanu ne postoje kuce, ceo grad je sacinjen od objekata za kolektivno stanovanje, evo i nesto novijih zgrada


I za kraj ulaz u Ippodromo del Galoppo San Siro


i naravno
 

·
Registered
Joined
·
867 Posts
Jeste Vrachar, najskuplji je u Italiji (provereno vise puta :))
inace svidja mi se reportaza...
sto se tice stanova, u centru nisu tolike cene, tacnije u centru i ne zive bogatasi. Bogatasi zive u istocnom delu Milana, narocito u Berluskonijevoj cetvrti "Milano 2" i u okolnim naseljima koji su pandan beogradskom Dedinju. Zivot u centru Milana je veoma nehuman, pre dosta godina sam bio u Milanu na duze (pola godine) i ziveo sam u naselju Pieve Emanuele na jugu u Ripamonti Residence... tamo je zivot odlican, bilo mi je extra lepo. Bas onako naselje po meri coveka (da se tako izrazim). U Pieve Emanuele od tada nisam bio vise, ali prepostavljam da moze da bude samo bolje nego tada sredinom 90-tih kada sam bio tamo na duze vreme.
Milano mi je... pa ne znam... mogu reci omiljeni grad u Italiji, i ovako pored Beograda grad u kome bih verovatno mogao da zivim... ali i on ima svojih problema koje necu isticati da ne bih "upropastio" lepu reportazu... inace grad je idealan kao baza za obilazak Evrope posto se nalazi nekako u centru i dosta destinacija mu je blizu.

Inace Carabineri su vojna policija, postoji jos i Polizia Municipale i Guarda di Finanzia... svi mogu da te zaustave i legitimisu... znaci cak i Guarda di Finazia moze da te legitimise, pa cak i da te zaustavi na nekom putu (prakticno sva policija ima sva ovlascenja)
 

·
Samo opušteno
Joined
·
4,699 Posts
Hvala za reportažu, svaka čast...

25000eura za metar kvadratni!?
 

·
Registered
Joined
·
1,386 Posts
lijepo, lijepo.

bio sam jednom u milanu - desetak dana u periodu dec '93 - jan '94 i nakon uobicajenih znamenitosti (duomo, scala, san siro...) najupecatljiviji utisak koji mi je ostao je da je grad prilicno prljav.

elem, ovo na fotkama je super.
 
1 - 16 of 16 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top