Witam zakładam temat może kogoś zainteresuje. W Imielinie powstanie centrum przesiadkowe przy dworcu PKP. W planach wyburzenie dawnego budynku dworca, nowe parkingi, budynek kiosku + WC z zadaszoną wiatą na rowery i przystanek autobusowy.
Póki co przygotowania trwają, zwiezione elementy kanalizacji i namierzone przez geodetów sieci. Póki co dalej nie rozwiązana sprawa dostępności dla osób niepełnosprawnych czy z dziećmi w wózkach. Jedyny dostęp na peron to po przejściu nad torami.
Ruchu takiego dużego nie ma. Sam jeżdżąc od czasu do czasu do pracy pociągiem spotykałem na peronie w większości studentów i licealistów, parę osób jadących do pracy. Nie wiem jak jest przed 7.00, ale wątpię, że ruch jest wtedy większy. W sumie ten cały projekt nazwany hucznie centrum przesiadkowym jest de facto uporządkowaniem tego terenu takim jak był. Zamiast kiosku blaszaka i zamkniętego starego budynku "dworca" będzie ładny nowy budyneczek z toaletami plus nowe miejsca parkingowe zamiast asfaltowej pustyni i przystanek autobusowy. Ale czy to będzie pełniło rolę centrum przesiadkowego? Możliwe, że jedynie z autobusu na pociąg bo wątpię, żeby zmobilizowało to ludzi np z Lędzin do podjechania samochodem do Imielina i przesiadki do pociągu. Ale pożyjemy zobaczymy.
Nowości z placu budowy. Martwi mnie, że znowu widzę palety z kostką betonową i w projekcie wszystko w kostce. Jakoś już oczami wyobraźni widzę te fałdy, zapadliska i nierówności na drogach parkingach i chodnikach.
Zdjęcia z dziś, ogólnie roboty od miesiąca ustały nie wiem na co czeka wykonawca mając już praktycznie tyle zrobione. Pozostał montaż wiaty przystankowej i rowerowej, wykończenie pawilonu z zadaszeniem, montaż lamp, ławki, przeróbka parkingu po drugiej stronie ulicy w miejscu przyszłego przejścia, plus zieleń. Termin jest do października i pewno wszystko będzie robione na ostatni moment:bash:.
Zdjęcia z dziś. Część południowa gotowa Etap I. Za torami ciągle nie ruszone Etap II.
Ogólne ok. Kiosk i Wc zamknięte, brak rozkładów jazdy PKP i KZKGOP. Parking czynny i widzę, że ludzie dość chętnie korzystają. Sam budynek ok elewacja zrobiona schludnie jedynie bok dachu i podbitka niedopracowane. Widać nierówności, wygięcia. Do tego mocowanie za pomocą wkrętów, które zapaćkano na kolor podobny do płyty. Same płyty mocowane od spodu nie wyglądają mi na HPL gr. 9mm, a taki był wpisany w opisie. Przy montażu widziałem jak się wyginały, a format jest raczej mały i przy gr 9mm płyta byłaby sztywna. Efekt psują lampy na budynku rodem z Castoramy - lampa kanałowa. Dziwię się skoro miasto zgodziło się na takie ławki, stojaki na rowery czy samą wiatę to przyoszczędzili na paru oprawach których koszt jest znikomy przy całej inwestycji. Dalej tylko zastanawiam się jak z tego dworca ma skorzystać ktoś niepełnosprawny na wózku bądź matka z dzieckiem w wózku.
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!