SkyscraperCity Forum banner

Industrial, retro, fotomontaż etc. etc.

6719 Views 55 Replies 19 Participants Last post by  Piter_Gehry
Ech pozwolę sobie założyć nowy temat z fotkami :)
Może ktoś też coś popstryka w podobnych klimatach...

Pozdrawiam serdecznie
Piotrek

Industrial - Stary silos, wnętrze nadbudowy.

See less See more
1 - 20 of 56 Posts
Witam,
to mój debiut na Fotoforum, więc wszystkich serdecznie pozdrawiam!!
Poniżej prezentuję zdjęcie linii wysokiego napięcia w pobliżu elektrowni Konin.

[
See less See more
Kurde piter fajne te twoje fotki...jakiego programu uzywasz do ich obróbki ??
/\ Photoshopa CS3. Moim zdaniem troche przeginacie z obróbką ;).
fajne fotki Piter
te slupy wysokiego napiecia mi sie podobaja :)
Dzięki za opinię chłopaki :)

Poniżej, konstrukcja silosu. Stary zniszczony żelbet to potrafi być piękny :)

See less See more
No! Wreszcie coś co mi się naprawde podoba :). Ale te wklejane (?) ptaki mogles sobie odpuscic :)
No! Wreszcie coś co mi się naprawde podoba :). Ale te wklejane (?) ptaki mogles sobie odpuscic :)
fajnie że Ci się podoba ;) Ptaki, sa naturalne :D Umiem wklejać...ale tam jest obok wysypisko i wystarczająco dużo tego tam fruwa, by nie bylo potrzeby wklejać :)

to jak fota jest OK, to pójde za ciosem. Drugie zdjęcie to nadbudowa tego silosu, z wyrastającym drzewem z jej dachu :) Trzecia zaś to sufit starej stodoły :)

Pozdrawiam serdecznie
Piotrek

See less See more
2
pomysły masz nawet ciekawe - ale czasami faktycznie przesadzasz z obróbką - częst faktyczny urok/siła industrialu tkwi w jego naturalnych kolorach i fakturze...

poniżej kilka moich zdjęć - z kombinatu w NH - niestety wiele z nich jest poruszonych bo musiałem sie kryć z aparatem - kombinat to wciąż obiekt chroniony - mialem kilka sek na kazde zdjęcie:

to hala konwertorów widziana przez bardzo brudną szybę

a to konwertor

linia ciąglego odlewu surówki

spust surówki z wielkiego pieca

i jeszcze kilka:

szyba

fabryka na Zabłociu

Kraków - centrum miasta

pozdrawiam
See less See more
7
Genialne! :applause:
Uwielbiam zdjęcia, którym odbiło ;-)
See less See more
pomysły masz nawet ciekawe - ale czasami faktycznie przesadzasz z obróbką - częst faktyczny urok/siła industrialu tkwi w jego naturalnych kolorach i fakturze...
IMHO, industrial najlepiej prezentuje się w sepii lub cz-b.
Granice obróbki jakiej można poddać zdjęcia są dyskusyjne. Przecież w tradycyjnej fotografii też możesz stosować różne filtry efektowe tylko, że zabwa jest trudniejsza i bardziej kosztowna.
See less See more
Aj panowie, powiem tak: Fotografia jest dla mnie środkiem ekspresji. Moimi sposobem na przekazanie treści, które potrafią zrozumieć ludzie, którzy wnikliwie patrzą na zdjęcia. Lubię taki industrial i taki robić będę :D To że część osób uważa że przesadzam z obróbką jest ich subiektywną opinią, za którą BARDZO dziękuje :d Ale prosiłbym też o konstruktywne opinie...
Przesadzanie jest jak napisał mój poprzednik - dyskusyjne. Bo dwie ostatnie fotografie, są prawie czyste. Prawie... Bo nałożona została sepia, w jednym przypadku przyciemniona, w drugim rozjaśniona. Został usunięty szum, zdjęcie zostało wyostrzone, usunięte ewentualnie, małe mankamenty. Chodzi o to, że liczy się tak naprawdę pomysł, i w miarę umiarkowane korzystanie z programu graficznego. Moje prace są eksperymentami, gdzie czasem sięgam po PS'a i nie uważam tego za złe.... Wręcz przeciwnie powinniśmy dążyć do doskonałości...lub każdy według własnego widzimisie powinien tworzyć taka fotografię jaką lubi:) Nigdzie nie pisze, że coś takiego w fotografii jest zabronione! A co nie jest zabronione - jest dozwolone, tym bardziej że zaznaczyłem iż to sa eksperymenty. Po drugie jak napisał poprzednik, W tradycyjnej fotografii też korzystamy z różnych filtrów a PS jest niczym innym jak zestawem filtrów, które poprawiają jakość zdjecia.
Nie okłamujmy się...Wszystke foty które widzimy w kolorowych czasopismach są fotkami które przeszły przez komputer w takim stopniu, że nawet nie macie pojęcia. Czystą fotografią powinna byc fotografia reporterska. A reszta fotografii obrabianej powinna poprostu w ograniczonym stopniu ingerować w zdjęcie. I ja sie tego trzymam!
Dziękuje za uwagi, a przede wszytskim za konstruktywne komentarze....za nie jestem zawsze wdzięczny:D

Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
See less See more
nie zrozumcie mnie źle - nie jestetm przeciwnikiem PS - sam go używam

- sepia to fajne rozwiązanie nadaje swój klimat - ale nie zawsze jest konieczna. jak napisałem wcześniej naturalny kolor jest dużą wartością w idustrialu.

Poniżej, konstrukcja silosu. Stary zniszczony żelbet to potrafi być piękny
właśnie! ale tu zgubiłeś fakture betonu i całą game kolorów, ktore założe się te stare belki mają - szarości, może jakieś rdzawe wykwity...
nie twierdze że to zdjęcie jest złe [podoba mi się] tylko zwracam uwagę że często lubisz używać sepii - może czasem daj też szanse naturalnym kolorom. albo pobaw się natężeniem sepii - to też daje ciekawe efekty

- podobnie jest z usuwaniem szumów i wyostrzaniem - nie neguje tych czynności - często są przydatne - ale czasem właśnie szumy mocniej eksponują fakturę obiektów czy klimat zdjęcia.
Twoje zdjęcia są niezłe, ładnie opracowane - tyle że wszystkie tak podobne do siebie przez używanie ciągle tych samych filtrów...

oczywiście to tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzać - tak ja to widzę...
See less See more
Widze, ze po za ciekawymi zdjeciami wywiazala sie dyskusja :)

To ja wtrace moje 2 grosze.
Oboje macie racje, a wynika to z tego ze kazdy lubi fotografie na swoj sposob i bedzie bronil tego co lubi :)

Tak jak sa zwolennicy roznego rodzaju muzyki, ktora jest tak skrajnie rozna ze czasami nie mozemy zrozumiec jak moze sie komus podobac takie "lomotanie, dudnienie i piszczenie" czy "szarpanie drutow", ale to sa wlasnie gusta (o ktorych jak mowi powiedzenie nie dyskutuje sie - choc dlaczego nie ;) )

Prezentowanie przez kogos zdjec, ktore sa zbyt mocno obrobione lub nie powinny byc obrabiane w ogole znajdzie zwolennikow i sympatykow obu sposobow "uwieczniania naszych chwil".
Po za tym nigdy nie poznlibysmy nowych metod fotografowania czy obrabiania zdjec - nowych kierunkow (ktore jesli sie spodobaja maja szanse przetrwac, a tych ktore beda mialy zbyt mala rzesze sympatykow upadna) daja mozliwosci rozwoju calej fotografii czy przyciagniecia i zainteresowania osob niezwiazanych z tym rodzajem sztuki.

---
Pozdrawiam
Dario
See less See more
hmm....dyskusja zawsze mile widziana :)

Poniżej...ingerencja komputera to wyostrzenie, filtr pomarańczowy, i przypalenie brzegów zdjęcia jako ramki...

Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
See less See more
2
1 - 20 of 56 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.