SkyscraperCity banner

261 - 280 of 1648 Posts

·
Moderator
Joined
·
11,249 Posts
Според мен това ще са складове,на Либхер терена е ограден и този строеж по скоро е на Сиенит.
 

·
Registered
Joined
·
2,665 Posts
Зоната срещу КЦМ пред голяма сделка с германци!

“Промишлено-търговска зона Куклен” срещу КЦМ чака октомври, когато ще стане ясно дали голяма немска компания ще започне да строи предприятие върху повече от 50 декара. Изпълнителният директор на зоната Владимир Зайков категорично отказа да назове името на фирмата,преди да е стигнал финала на преговорите. Ще кажа само, че същите инвеститори са имали наскоро среща с министър Дилян Добрев, след която той оповести, че крупен производител на оборудване за автомобили, включително и луксозни, иска да развива дейност в Пловдив. По-рано пък кметът Иван Тотев даде гласност за интереса на “голям немски инвеститор”, който проучва възможностите да изгради предприятие в града.

Преглед на архива показа, че към 20 юни кметът Тотев е предложил общински терен на немските представители в район “Тракия”. По думите му фирмата е специализирана в производството на климатици за автомобили, сред които Бентли и Ламборджини. След като запозна медиите с проекта, градската управа замълча и досега не е допълнила информацията. Името на фирмата е БНТС, в чието пловдивско предприятие се предвиждаше да работят първо 200, а после и 400 души.

Адвокати, представители на кандидата за зона Куклен, са потърсили Владимир Зайков преди 3 месеца. Заявили, че сами открили промишлено- търговската зона. Към нея не ги е насочил нито кметът Иван Тотев, нито министър Добрев. Получили съдействие от българското търговско аташе във Франкфурт и от Българската агенция за инвестиции. В разговора проявили интерес от изградената инфраструктура и цената на земята. Проучването им продължило към Техническия университет в града. Там се интересували за специалностите и степента на подготвеност на кадрите с диплома.

Подобни по мащаб дружества не правят първа копка, преди да са анализирали щателно района, поясни Владимир Зайков. Цената на терена не е най-важното условие, за да забият колчета и да поставят основния камък. Преди това се интересуват от пазара на труда, от стандарта на живот, от пътните, железни и въздушни комуникации, от стабилността на държавата и от данъчните ставки, от наличната или отсъстваща инфраструктура при предложените парцели, от възможните преференции и т.н. Когато избират мястото, те фиксират първо по-голяма географска територия, която в случая е Югоизточна Европа, обясни маниера на корпоративното поведение Зайков. След това правят множество конкретни проучвания, с които натоварват международни адвокатски кантори. После сравняват и класират предложенията според получената картина. Това продължава месеци. Накрая влизат във фаза преговори. Мога да кажа, че вече сме в нея. Наскоро имах разговор с директора на отдел Инвестиции на въпросната компания, разкри изпълнителният директор на зоната. Зададените въпроси изисквали компетенции в различни посоки. През октомври ще има още една среща и тя ще даде яснота относно окончателните намерения на немското дружество.

Освен немския инвеститор зоната очаква окончателното решение и на още един европейски инвеститор, който обаче преговаря за по-малък терен - около 5-6 декара.

Фирмите с реални намерения са засега две. Иначе не спират запитванията от различни посоки, но те не подсказвали сериозни намерения.

От регистрирането си през 2005 г. досега “Промишлено-търговска зона Куклен” “работи върху себе си”, според популярния израз. До момента има три изградени предприятия. Първото, което е в непосредствена близост, но не и в границите на зоната, е турската “Техно акташ” за производство на пневморесьори и хидроизолационни мембрани. Заводът заработи през 2008 година. Три години по-късно бе прерязана лентата на Завода за горещо поцинковане на “Юпитер 05”, което бе и първото предприятие в чертите на зоната. То е и единственото в страната, което притежава технологията за най-устойчивото поцинковане на метални елементи.
Вече е пред пуск и немският завод за преработка на пластмаси “Мекалит България”. Отвън изглежда напълно завършен, трудови брокери съобщават, че фабриката вече търси наемна ръка.
Зона Куклен вече има 700 метра асфалтов път, който обслужва трите налични предприятия. Цената на парцелите в нея е намалена с 40 процента в сравнение с предкризисния период. Инсталираната до момента мощност е 1.5 мегавата при капацитет 15. Изградени са два собствени водоизточника при осигурено захранване от ВиК, направени са връзките и за обратна вода. Целият терен на базата на дружеството е около 700 декара, които са в землището на Куклен. Други 160 декара от землището на Долни Воден ще бъдат присъединени, когато им се смени статута. Това обаче нито е бързо, нито е евтино, обърна внимание Владимир Зайков. Таксите за промяна на статута са в рамките на 1-2 лева за квадратен метър. Ситигаз има готовност да тропоса зоната с газопроводи при поискване, тъй като генералните връзки са направени.
Зоната срещу КЦМ е в добра степен на готовност да посрещне инвеститори и да отговори на претенциите им, обобщи изпълнителният директор. Плюсовете на базата са, че е върху земя, подходяща за индустрия. Заради близостта и с КЦМ не може да се ползва за земеделие, а на 40 см дълбочина е камениста. Теренът е между два големи града и е в непосредствена близост до международното летище “Пловдив”. Има сравнително удобна връзка с магистралата, с жп линиите, а също и с Гърция и Турция. В скоро време се очаква да се построи кръгово кръстовище срещу КЦМ, което ще направи по-безопасен подстъпа към зоната.http://marica.bg/show.php?id=89944
 

·
Registered
Joined
·
3,942 Posts
"EVN България" откри сървърен център за данни за 3 млн. лв.

Технологичният гигант "Хюлет-Пакард" е главен координатор на ИТ проекта в Пловдив


http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1903092
Технологичното съоръжение е единствено по рода си за страната и е изградено в партньорство с "Хюлет-Пакард България" по всички международни стандарти за сигурност на данните. Инвестицията на "EVN България" само в сградната инфраструктура е 1.5 млн. лв. Още почти 1.5 млн. лв. е вложението на дружеството в последно поколение хардуер, който е инсталиран в центъра.

"След откриването на новата когенерационна централа през 2011 г. построяването на центъра за данни е логична стъпка в нашата дългосрочна политика за инвестиране във високите технологии с цел увеличаване на качеството на нашите услуги на територията на Югоизточна България", заяви при официалния пуск на обекта на 3 септември Йорг Золфелнер, председател на УС на "EVN България". Работата на центъра ще отговори и на нуждите на компанията за гъвкаво и надеждно клиентско обслужване в условията на либерализиран пазар.
"Изграждането на центъра е резултат на успешното партньорство на "Хюлет-Пакард България" с други български компании и е пример за пътя, по който страната ни може да развива високотехнологичния сектор и да привлича инвеститорски интерес, както и да създаде среда за задържане на младите хора", отбеляза Васил Костов, директор "Технологични услуги" в "Хюлет-Пакард България".

Съоръжението е изпълнено на зелено за рекордно кратък срок от 6 месеца по проект на "Арконт-А" с ръководител арх. Илко Николов. Изпълнител е консорциум "Модерно строителство", избран след проведена обществена поръчка по ЗОП. Водещ партньор в обединението е "Хюлет-Пакард България" ЕООД, който заедно със "Сиско" са доставчици на IT оборудването. Другите участващи фирми са: "Кондекс" ЕООД (ОВК), "Марпекс" ООД (UPS оборудване), "Електро Груп" ЕООД (електроинсталации), "КИК – Дизайн" ООД (строителство и вътрешно обзавеждане), "Анди БГ" ООД (пожароизвестяване и видеонаблюдение).

Сградата е със застроена площ 358 кв.м и е разположена на площадката на ТЕЦ "Север" в Пловдив. От комуникационна гледна точка е ситуирана на оптичния пръстен на EVN, което осигурява пълна независимост на телекомуникационната и IT свързаност на центъра. Всички системи за данни са N+1, т.е. са дублирани, което осигурява непрекъснат режим на работа дори и при аварийни ситуации. Сървърната зала позволява инсталирането на 42 броя ИТ шкафове (RACK).

Центърът има автономно електрозахранване от два независими източника и собствени генератори. Конструктивно е изграден в съответствие с изискванията за най-висока земетръсна устойчивост – 9-а спетен по Медведев-Шпонхойер-Карник. Има специално проектирани за целта мълниезащитна и заземителна инсталация, гарантиращи сигурността на техниката.
Монтираната специална климатична техника на Stulz – Германия, осигурява през двойния под на помещенията целогодишно поддържане на постоянна температура от 21 градуса и 45% влажност на въздуха.

Центърът разполага с най-ново поколение система за контрол на достъпа, алармена система, система за пожароизвестяване и пожарогасене, външно и вътрешно видеонаблюдение и система за мониторинг и контрол на отделните подсистеми (BMS).
 

·
Moderator
Joined
·
11,249 Posts
Чешки инвеститор търси терен в "Северен"

Представител на чешка фирма инвеститор бе официален гост в район „Северен” – съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев.

Фирмата се занимава с производство на части за автомобилната индустрия и търси подходящо помещение за склад с площ от 1,5-2,00 декара. Управителят й Йозеф Хроновски смята да разкрие около 100 нови работни места за пловдивчани, като основното им занимание ще бъде свързано със сглобяването на възли и детайли за автомобилната промишленост.

Кметът инж. Ралев подари на госта си българското знаме, чиния, изобразяваща старинен Пловдив, бутилка хубаво българско вино и му пожела бъдещи успехи в бизнес начинанието.

http://gustonews.bg/?page=article&instanceID=21245&FCID=FC63d88c2255409c3d142700b516214773
 

·
Registered
Joined
·
504 Posts
Последният абзац от тази статия излезнала днес:

http://news.plovdiv24.bg/381786.htm

Както вече писахме, след Пловдив Плевнелиев ще посети и Куклен, където ще открие нова производствена мощност. Заводът ще даде работа на 700 души, а инвестицията в него е 12 млн.лв.

------

700 работни места? Някой да знае за какво става въпрос?
 

·
Moderator
Joined
·
11,249 Posts
Нещо са се объркали,имат предвид 70,предполагам че става дума за Мecalit,който е голям колкото един Кауфланд.
 

·
Moderator
Joined
·
11,249 Posts
Малко снимки от начина на качване на вагони в Liebherr и транспортирането до гара Тодор Каблешков. 

·
Moderator
Joined
·
11,249 Posts
Плевнелиев откри немска фабрика за 12 млн.лв. край Куклен

Президентът на България Росен Плевнелиев откри вчера в индустриална зона "Куклен" фабрика на немската фирма "Зигер-Мекалит", специализирана в производството на ново поколение плотове за електродомакински уреди.

"Инвестицията е за над 12 млн.лв. и е направена от една от най-реномираните немски компании за производство на компоненти за бяла техника. Откривам една модерна фабрика на световно ниво, на която клиенти са такива реномирани марки като "Сименс", "Бош", "Мийле", "Либхер" и др. Машините пък са такива, че енергията, която произвеждат, се хваща от специални рекоператори и се връща обратно в мрежата. Тоест, топлината, която се произвежда от работното място, също се вкарва в употреба - тя се улавя и се връща обратно в системата. Това са технологии, световна новост, които се разработват в последните 24 месеца", обяви президентът Плевнелиев.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1552240
 

·
Registered
Joined
·
3,163 Posts
Печатница "Форт" ще увеличава капацитета си
Пловдивската компания ще строи нови цехове, за които вече е купила терени


Пловдивската печатница "Форт" планира да разшири производството си, като изгради нови цехове, съобщи генералният директор на компанията Тодор Чаков. Предвижда се инвестицията да е за 3-4 млн. евро, които ще бъдат осигурени от собствени средства и банкови заеми. Компанията е купила съседни на сегашната печатница терени, около бул. "Кукленско шосе" в Пловдив. На тях ще бъдат построени новите цехове.

Пренареждане на пазара

Предвижда се до една година капацитетът на "Форт" да се увеличи 3-4 пъти с новата инвестиция, обясни Чаков. По думите му печатницата отдавна работи на пълен капацитет и вече не може да поема поръчки на нови клиенти. Според Чаков кризата е отсяла компаниите в бранша, някои от по-малките са затворили, което е увеличило клиентите на по-големите като "Форт". "За пръв път от години не ние търсим клиенти, а те сами ни намират", посочи той. Засега няма вариант парите за новите цехове и машини да бъдат осигурени от европейско финансиране, тъй като в момента за големи фирми няма отворени процедури. Чаков обаче коментира, че ако се появят такива те ще участват и вероятно ще успеят да си осигурят финансиране.

С новата инвестиция ще бъдат отворени около 35 нови работни места, с което персоналът на пловдивската фирма ще достигне 110 души. "Всяка нова машина е направена така, че да се използва по-малко ресурс като материали и хора, но при нас съкращения не е имало, просто правим ново разпределение на хората", обясни Чаков. В момента по-голяма част от производството на "Форт" е за българския пазар и само 5-10% е предназначено за износ. С пускането на новите машини е възможно експортът да се увеличи, смятат от дружеството.

Нагоре за продажбите

За миналата година "Форт принт" има 8.6 млн. лв. приходи от оперативната дейност, с 14% повече, отколкото през 2010 г. Увеличението на разходите е с 10%, до 6.7 млн. лв. Така печалбата на компанията е нараснала с 68%, до 1.43 млн. лв., показва отчетът. Според информацията, публикувана в Търговския регистър, предприятието "Форт" е заложено в Уникредит Булбанк по кредити от общо 1.72 млн. евро, Срокът му за погасяване е 23 септември 2017 г.

Компанията "Форт" е основният собственик на печатницата "Унипак" - Павликени. Тя държи 49% от капитала, а още близо 40% са собственост на "Интернешънъл пакиджинг" - Пловдив, което е свързано с "Форт". Дружеството е заложено по дълг от 3.4 млн. евро, отпуснати от "Форт", със срок на погасяване през декември 2015 г. Самото "Унипак" е публична компания и останалата част от акциите му се търгуват на Българската фондова борса. Последният му публикуван отчет за първото полугодие показва 16.7 млн. лв. приходи, с близо 30% ръст спрямо същия период на миналата година. Печалбата му за това време е нараснала с 10%, до 1.6 млн. лв.

Още за развитието на икономиката в Пловдив четете в специалното издание на "Капитал Daily" - "Регионален бизнес", на 28 септември
в-к Капитал
 

·
Registered
Joined
·
504 Posts
Има голяма вероятност да изгубим завода за климатици за сметка на София...
 

·
Moderator
Joined
·
11,249 Posts
Някои минавал ли е през Рогошко шосе,интересно ми е какво става със завода на Кинг?Маи трябваше вече сградата да е построена.
 

·
Registered
Joined
·
2,911 Posts
Discussion Starter #276
Аз мога да намина тия дни оттам, ако ми върнат фотоапарата, че в момента не е при мен. Ако някой реши да ходи до там да снима, ако не му е проблем, нека снима и новата сграда вдясно преди моста (не Адата, а следващия) - преди 2-3 месеца видях, че се строи там нещо и на груб стреж беше стигнало до 7-8 етажа.
 

·
Registered
Joined
·
765 Posts
Израелци планират строеж земеделски център в Пловдивско

http://bgonair.bg/bg/news/economy/read/izraelci_planirat_stroezh_zemedelski_centyr_v_plovdivsko/В идейния проект е заложено изграждане на борса и преработвателни предприятия.

Израелци проучват потенциала за производство на плодове и зеленчуци в Пловдивски регион, за да изградят земеделски център. В него ще има борса и преработвателни предприятия за плодови сокове и консерви, съобщи днес Арон Герон, управител на израелско-българското дружество "Сензор С".
Фирмата проучва дали селскостопанските производители в региона ще могат да захранват бъдещия център с необходимите количества плодове и зеленчуци. "Искаме да търгуваме и преработваме българска продукция, а не внесена от Турция или Гърция“, подчерта Герон. На този етап инвеститорите не желаят да съобщят планираните инвестиции.
В идейния проект е заложено още да бъде изграден център за окачествяване на продукцията, линии за пакетиране, опаковане и разпространение в търговските вериги .
В края на миналата седмица Герон е обсъдил инвестиционните намерения на среща с кмета на Калояново Александър Абрашев, а през ноември се очаква израелският посланик да посети района.
 

·
Registered
Joined
·
3,942 Posts
^^ Това е интересно, но към момента местните производители със сигурност няма да могат да ги снабдяват с достатъчно суровина. Ако се реализира проектът обаче, това ще промени нещата.
 

·
Registered
Joined
·
2,911 Posts
Discussion Starter #279
^^
Тази сграда отвън изглежда почти готова вече.

Отделно днес имаше геодезисти, които заснемаха Голямоконарско шосе.
 

·
Registered
Joined
·
2,911 Posts
Discussion Starter #280
Продават база на Хаджипетрови и завод “Йовета глас”Почивна база, строена през 60-те години в Нареченски бани, отива на публична продан заради дългове. Според обявлението тя е собственост на софийската фирма “ЕС КОМ Н”ООД, Мария Хаджипетрова и Гьока Хаджипетров. Необитаемата в момента станция на бившето “Почивно дело” е оценена на 562 500 лева.

Продаваният имот е 941 квадрата, а върху него има построени две едноетажни, една 4-етажна и една 3-етажна сграда. Четириетажната постройка всъщност е туристическата част от имота и е със застроена площ от 393 квадрата. Според съдебното съобщение върху имота има учредена ипотека за 250 000 евро и две възбрани за половината идеални части, които са собственост на “ЕС КОМ Н”. До 5 декември ще се наддава, а предложенията ще се оповестят на следващия ден в Районния съд на Асеновград. На втора публична продан отива заводът на “Йовета глас” ЕАД. Предприятието за производство и търговия на стъклопакети се обявява за втори път. При първата продан преди малко повече от половин година цената му бе 2.9 млн. лева. Сега заводът е обявен за 1 484 856. За него оферти ще се подават до 6 декември, а на 7-и ще бъдат отворени, ако има такива. Заводът е на “Голямоконарско шосе”, бул. “Васил Априлов” 170 и не работи. Според електронната страница на “Йовета глас” производствено-търговските му бази са в София, Пловдив и Силистра, а търговските са в Разград, Монтана, Бургас, Варна и Силистра. Целият завод е върху почти 5 декара застроена и незастроена площ. Върху имота има договорна ипотека за 1.570 милиона евро и няколко възбрани. “Йовета глас” е собственост на “Алфа кепитъл мениджмънт”, която е в ликвидация от 2009 година. Съдружници във фирмата са “ВК мениджмънт” и “Алфа финанс холдинг”. Собственик на първото дружество е Весела Кюлева, вдовица на убития през 2005 г. банкер Емил Кюлев. Във второто с 50.1 процент участва издателят Иво Прокопиев.

http://www.marica.bg/show.php?id=92733
 
261 - 280 of 1648 Posts
Top