SkyscraperCity banner

1 - 20 of 673 Posts

·
Moderator
Joined
·
50,263 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Industrijska zona smještena je u neposrednom zaleđu grada Bakra, na 10 km udaljenosti od grada Rijeke.

Izgradnja Zone započela je 1975. godine. U neposrednoj blizini nalaze se naselja Škrljevo, Kukuljanovo, Cernik i Čavle.

Regionalni položaj Zone vrlo je prikladan:

smještena je na izuzetno povoljnom geo-strateškom pravcu, koji povezuje Srednju Europu sa Mediteranom, jednim od najkraćih prometnih puteva
Zona je okružena prometnim pravcima postojeće auto-ceste Rijeka- Zagreb, te budućim autocestama Rijeka-Trst i Rijeka-Split
lučko-prometni čvor u Bakru nalazi se na udaljenosti od samo 3 km
u neposrednoj blizini je željeznička stanica Škrljevo, u smjeru Rijeka – Zagreb i Rijeka – Ljubljana
blizina bogatih izvora u Bakru, zajedno sa novoizgrađenim spojnim vodovodom Draga – Krasica, u potpunosti zadovoljava sve potrebe za opskrbom vodom
na otoku Krku predviđena je izgradnja LNG Terminala (terminala za zemni ukapljeni plin), čije se povezivanje s kopnenom prometnom mrežom predviđa u neposrednoj blizini Zone, osiguravajući tako dovoljnu količinu ekonomski isplativih energetskih izvora
aerodrom Krk smješten je na udaljenosti od oko 10 km od Zone
blizina grada Rijeke sa svojim razvijenim industrijskim kompleksom- metaloprerađivačke i brodograđevne industrije, praćene razvijenim uslužnim i trgovinskim sektorom te sveučilišnim centrom osigurava direktnu podršku i potrebnu logistiku Industrijskoj zoni na Kukuljanovu

Brojni turistički sadržaji predstavljaju također podršku poslovnim djelatnostima Zone, udovoljavajući na taj način i potrebama brojnih poslovnih partnera.

Industrijska zona Kukuljanovo-karta zone
 

·
Moderator
Joined
·
50,263 Posts
Discussion Starter · #2 ·

Investicija Luke Rijeka


Potpisan ugovor: Do novog terminala Škrljevo za 14,5 mjeseciUkupna vrijednost projekta ovog važnog projekta iznosi oko 50 milijuna eura. Graditelji terminala su GP Krk, Viadukt i GPP Mikić, a prva faza trebala bi biti završena već do kraja ove godine

Za najveću investiciju poduzeća Luka Rijeka u posljednjih 40 godina, a riječ je o projektu modernizacije i izgradnje pozadinskog terminala Škrljevo, danas je potpisan ugovor o građenju vrijedan 273,5 milijuna kuna s PDV-om.

Shodno ugovoru posao će obaviti poslovna udruga u kojoj su GP Krk, Viadukt i GP Mikić, gradnja će biti podijeljena u tri faze, a započet će do kraja srpnja uz ugovoreni rok od 14,5 mjeseci.

Prva faza trebala bi biti završena već do kraja ove godine, a planira se postupno obaviti rekonstrukcija i modernizacija postojećih, te izgraditi nova skladišta i nadstrešnice, kao i nove infrastrukturne kapacitete.

Terminal na Škrljevu prirodno se nadovezuje na kontejnerski terminal Brajdica s kojim je kvalitetno cestovno povezan te će na pozadinskom terminalu biti obavljane prateće djelatnosti kao što su punjenje, pražnjenje, popravci i održavanje kontejnera, pored ćega će se povećati kontejnerski kapacitet riječke luke te će godišnji kapacitet novog Škrljeva iznositi oko 125.000 TEU-a.

Ugovor o gradnji potpisali su predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić, članovi Uprave Luke Nenad Janjić i Linda Sciucca, te direktor GP Krka Josip Purić, predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić i direktor GPP Mikića Nikola Turčić. Posao nadzora obavljat će Investinženjering.
Nedostatak prostora

Kako je naglasio Vedran Devčić priprema projekta Škrljevo započela je prije gotovo četiri godine dolaskom na dužnost aktualne Uprave Luke, koja je krenula s novim poslovnim konceptom, te provela dokapitalizaciju tvrtke koja je omogućila prihod od 300 milijuna kuna namijenjen upravo financiranju investicija na Škrljevu.

– Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50 milijuna eura i riječ je o investiciji koja je izuzetno važna za razvoj riječkog prometnog pravca, kao i za gospodarstvo regije i cijele Hrvatske. Vjerujem da je guverner HNB-a Boris Vujčić nedavno popravio svoje procjene o rastu BDP-a imajući u vidu i ovaj naš projekt s kojim nastojimo riješiti problem nedostatka prostora za razvoj luke, koja je stiješnjena u središtu Rijeke i nema dovoljno modernih skladišnih kapaciteta. Škrljevo će omogućiti i novo zapošljavanje, a upravo danas se zgodno poklopilo što je Luka objavila natječaj za novih 15 djelatnika. Kad se uzme u obzir da smo u prvom kvartalu zaposlili 18 radnika, kao i da ćemo ove godine zaposliti ukupno 33 radnika, jasno je da se po prvi puta nakon 25 godina u Luci Rijeka događa obrnuti trend od uobičajenog zbrinjavanja i odlaska viška radnika. Luka danas ima 640 zaposlenika, u fazi smo novog zapošljavanja i ovo sigurno nije posljednji veliki razvojni projekt Luke Rijeka, kazao je Devčić.
Intenzivni razgovori

Resorni ministar pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je kako Škrljevo donosi razvoj regije, grada i riječkog prometnog pravca i dodao kako je izuzetno važna odluka europskog fonda CEF-a o sufinanciranju izgradnje pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica sa 241 milijun eura, što je 85 posto vrijednosti investicije. Isto se odnosi i na odluku o sufinanciranju projekta Zagrebačka obala sa 26,8 milijuna eura, te razvoja luke u Bršici.

– Hrvatskoj je iz CEF-a u razdoblju 2014.-2020. godina na raspolaganju 456 milijuna eura, a sada smo za ukupno 11 projekata dobili sufinanciranje od 306,9 milijuna eura. Ta odluka pokazuje da su hrvatske institucije spremne pripremiti i provesti ovako velike infrastrukturne projekte. Posao tek predstoji, jer projekte treba i realizirati do 2020. godine, najkasnije do 2022. godine. Za Zagrebačku obalu bit će izuzetno važno izgraditi cestu D-403, jer bez nje novi kontejnerski terminal nema smisla. Vrijednost ceste D-403 je oko 70 milijuna eura, projektna dokumentacija je pri kraju i taj će projekt također biti prijavljen europskim fondovima. Na ovom području je važna i priprema istarskog ipsilona, gdje je dogovoreno s koncesionarom potpisivanje i produljenje koncesijskog ugovora, ali sada kao tehnička Vlada taj ugovor ne možemo potpisati. Intenzivni su i razgovori oko rješenja za izgradnju autoceste Rijeka-Žuta Lokva za koju objektivno ne možemo dobiti europska sredstva, ali postoji interes za model javno privatnog partnerstva i koncesiju. Vjerujem da će svi ovi projekti biti nastavljeni neovisno o tome tko će pobijediti na narednim parlamentarnim izborima, kazao je Butković.
Mogućnosti razvoja

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je na prošlost u kojoj se vrlo kvalitetno pripremalo projekte s dugoročnom vizijom. Tako je još 1975. godine utvrđena potreba izgradnje industrijske zone na području Kukuljanova.

– Možda se taj razvoj događao nešto sporije i kasnije od očekivanog, ali je tada postojalo vizionarsko promišljanje, koje je stvorilo mogućnosti i za današnji projekt Škrljeva. Zajednice općina Rijeka, Opatije i Crikvenice su sredinom osamdesetih godina imale dovoljno mudrosti da planove razvoja objedine na širem području uz logičniji pristup nego danas kada svatko samostalno pokušava planirati razvoj na svom ograničenom području, rekao je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je kako sada očekuje puno hrabriji pristup u integraciji riječkog prometnog pravca s ciljem povećanja konkurentnosti riječke luke i rasta prometa.

– Industrijska zona Kukuljanovo nudi mogućnosti razvoja, a sve pretpostavke postoje i za razvoj zone u Miklavlju. Primorsko-goranska županija izbija na prvo mjesto po visini BDP-a u RH te ćemo i dalje s kolegama u Istri više donositi u državni proračun i tako pozitivno utjecati na rast BDP-a u RH, kazao je Komadina.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić najavio je uz Škrljevo i niz drugih investicija u Industrijskoj zoni Kukuljanovo te naveo kako je po novom urbanističkom planu predviđeno širenje zone za još milijun četvornih metara prostora.

– Imamo novih 19 poslovnih subjekata u zoni i uglavnom je riječ o proizvodnim aktivnostima, koja generiraju i nova radna mjesta. Na projektu Škrljevo surađivali smo niz godina, priprema je bila mukotrpna, a sada predstoji najljepši dio posla kada krene izgradnja, kazao je Klarić.

Ministar Oleg Butković je u pratnji predstavnika lokalne vlasti i drugih uzvanika brodom »Vid« Lučke kapetanije Rijeka obišao gradilište Zagrebačke obale, te posjetio kontejnerski terminal na Brajdici i pozadinski terminal na Škrljevu, gdje će idućih dana započeti pripreme za početak izgradnje novog pozadinskog terminala riječke luke.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Potpisan-ugovor-Do-novog-terminala-Skrljevo-za-14-5-mjeseci
 

·
Moderator
Joined
·
50,263 Posts
Discussion Starter · #3 ·
U industrijskoj zoni Kukuljanovo gradi se novi proizvodni pogonU Industrijskoj zoni Kukuljanovo, na području Grada Bakra, uskoro počinje realizacija velikog investicijskog ciklusa. Riječ je o poslu ukupne vrijednosti 590 milijuna kuna, a u industrijsku zonu ulagat će 12 investitora.

Među prvima, koji će u prosincu ove godine, početi s radom je tvrtka "ADRIA ČELIK d.o.o.".Najveći dio radova otpada na proširenje kontejnerskog terminala u koji investira Luka Rijeka. U planu je i investicija u kamionski terminal tvrtke "Manšped", a lokalna zajednica i zona ulažu 50 milijuna kuna u infrastrukturu i pripremu novih platoa i prometnica. Ukupno 12 investitora osigurat će preostalih 50 milijuna kuna u industrijsku zonu, najavljuje direktor tvrtke "Industrijska zona d.o.o. Kukuljanovo" Irvin Badurina.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/cl...janovo-gradi-se-novi-proizvodni-pogon/105151/
 

·
Moderator
Joined
·
50,263 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Grad s četiri tisuće radnika spreman za najveće investicije: Kukuljanovo - gospodarsko srce Kvarnera

Hrvatska pošta bi trebala preseliti na Kukuljanovo, Montkomerce gradi novi pogon, uskoro bi trebao stići i Strabag, a u visokoj fazi su pregovori s jednim renomiranim međunarodnim trgovačkim lancem koji na prostoru od 17.000 četvornih metara planira izgraditi distributivni centar za cijelu Hrvatsku i regiju

– Na samom početku išli smo s trgovačkim centrima, jer nam je nedostajalo novaca za investicije, a sada je fokus na otvaranju proizvodnih pogona i do sada je Grad Bakar uložio 136 milijuna kuna svojih sredstava da bi se ovaj razvoj omogućio. Iskoristili smo 270 hektara u zoni i imamo još na raspolaganju oko 230 hektara zemljišta, ali već radimo novi urbanistički plan širenja zone i dugoročno razmišljamo o postupnom izlasku prema prostoru izvan teritorija grada Bakra, odnosno prema općini Čavle. Prostora ima i više nego dovoljno, uvjeren sam da govorimo o gotovo milijun četvornih metara dodatnog prostora, no to je budućnost za idućih 20-ak godina. Ići ćemo i prema platou bivše koksare.

Danas je u zoni tolika potražnja da bi se odmah moglo zaposliti oko 200 proizvodnih radnika, ali na području županije premalo ljudi konkurira za ta radna mjesta. Za doista velikog investitora spremni smo ponuditi i posebno povoljne uvjete, primjerice besplatno zemljište na korištenje s infrastrukturom, pravo gradnje na dugi rok od recimo 30-ak godina naravno uz obvezu otvaranja velikog broja novih radnih mjesta. Interesa ima, ali je nedostatak radne snage problem i teško ga je riješiti, osim ako ne bi bilo većih migracija stanovništva i doseljavanja upravo zbog posla – ističe Badurina.


ZONA U BROJKAMA

4.000 izravno zaposlenih

500 hektara ukupne površine

270 hektara u funkciji

1 milijarda eura godišnjeg prihoda tvrtki

160 poslovnih subjekata

29 posto zaposlenih u proizvodnji

39 posto zaposlenih u uslužnim djelatnostima

32 posto zaposlenih u trgovačkim djelatnostima

13.000 vozila i 500 šlepera prosječnog dnevnog prometa


http://www.novilist.hr/Vijesti/Gosp...sticije-Kukuljanovo-gospodarsko-srce-Kvarnera
:)
 

·
Moderator
Joined
·
50,263 Posts
Discussion Starter · #18 ·
RALU LOGISTIKA d.o.o. – novi poslovni objekt u zoni

U prosincu 2016.g. poduzetnička zona Kukuljanovo postaje bogatija za još jedan poslovni subjekt. Naime, tvrtka Ralu logistika d.o.o prepoznala je sve prednosti naše zone, te je nastavila svoj investicijski ciklus izgradnjom nove gospodarske građevine. Na nekretnini označenoj kao k.č.br. 3263/12, k.o. Kukuljanovo, površine 3.392 m², započela je izgradnja hlađenog pretovarnog skladišta. Prostorno gledano, objekt se nalazi u Radnoj zoni R-27, zapadno od objekta tvrtke VULKAL odnosno iza objekta MUP-a, specijalne policije.

Glavni projekt izrađen je u skladu s odredbama važećeg Urbanističkog plana uređenja radne zone R-27 (SN PGŽ 19/01), dobivene su sve potvrde na glavni projekt od javnih službi i nadležni Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša izdao je građevinsku dozvolu.

Objekt će biti maksimalne visine 12 metara i sastoji se od prizemlja u kojem će biti smješteni hlađeni skladišni prostori, i kata na kojem se planiraju smjestiti uredski prostori. Ukupna bruto površina građevine je 1.222,07 m².

Građevinska čestica će se urediti tako da se oko rubno smještene građevine s dvije strane uredi interna prometnica za tehnološke potrebe utovara i istovara, potrebe zaštite od požara i pakiranje. Oko dijela objekta predviđa se betonski pločnik a ostale prometne površine izvesti će se u asfaltu s potrebnom odvodnjom.

Građevina je direktno priključena na javnu prometnu površinu u kojoj je izvedena kompletna infrastruktura; sanitarni i protupožarni vodovod, oborinska i fekalna kanalizacija, priključak na elektroinstalacije i TK mrežu, javna rasvjeta i plinovod.

Završetak izgradnje objekta i početak poslovanja se očekuje na proljeće 2017.g.

http://www.ind-zone.hr/novosti/item/125-ralu-logistika-d-o-o-novi-poslovni-objekt-u-zoni
 

·
Moderator
Joined
·
50,263 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Kaltenberg se vraća u Hrvatsku

Jorn Pedersen, danski menadžer koji je u srpnju 2014. godine napustio koprivničku Podravku i od tada je ispod medijskog radara u Hrvatskoj, u svibnju ove godine imenovan je predsjednikom Uprave Kaltenberg Adrije, tvrtke koja u Industrijskoj zoni Kukuljanovo gradi veliki pogon za proizvodnju piva.

Gradnja kompleksa, čiju ukupnu vrijednost nismo uspjeli doznati, započinje uskoro, a proizvodnja piva trebala bi započeti u ljeto 2017. godine.

– Točno je da sam sad na čelu hrvatskoga Kaltenberga – potvrdio je Jorn Pedersen za Lider, koji je četiri godine proveo i na čelu Carlsberga Hrvatska.

Kaltenberg Adria ni na koji način nije povezan s Pivovarnom Laško, koja je imala licenciju za proizvodnju Kaltenberga u Hrvatskoj, a to se pivo do 2010. i proizvodilo u Jadranskoj pivovari u Splitu kada je proizvodnja stopirana.

– Uzeli smo licenciju od obitelji Kaltenberg iz Bavarske – rekao je za Lider Damir Tomljanović, riječki poduzetnik koji je također jedan od osnivača tvrtke.

Prema njegovim riječima, u Kukuljanovu će se proizvoditi 25.000 hektolitara piva na godinu za cijelu regiju.

Sjedište tvrtke Kaltenberg je u Zagrebu, a u riječkoj industrijskoj zoni se uz pogon za proizvodnju piva na parceli ukupne površine 11.080 metara kvadratnih grade pivnica, restoran i
trgovina.


http://hr.seebiz.eu/kaltenberg-se-vraca-u-hrvatsku/ar-146108/
 
1 - 20 of 673 Posts
Top