SkyscraperCity banner

121 - 140 of 1113 Posts

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
razvanus
Domnule Ministru, am doua intrebari :

1. Cat trebuie noi cei care mergem spre Romania si spre Europa sa asteptam ca sa fie constuita CALEA FERATA CU ECARTAMENT DE TIP EUROPEAN intre Chisinau si Ungheni??? Aceasta deoarece cetatenii circula destul de mult cu trenul.

2. Cand se vor introduce cateva vagoane (nu trenuri) intre Chisinau si orase mari din Romania si tarile vecine cum ar fi : CHISINAU - IASI, CHISINAU - CONSTANTA, CHISINAU - TIMISOARA (prin Cluj Napoca) , CHISINAU - BRASOV (Sibiu); si CHISINAU - BUDAPESTA, CHISINAU - SOFIA??

Nu s-ar consuma mai mult de 10 vagoane, deoarece nu trebuie introduse decat la 2 zile.

VA MULTUMESC.

Anatol Șalaru, Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor: Calea ferată cu ecartament european Chişinău – Iaşi costă peste 300 milioane de Euro. În 2008 noi am avut 20 de mii de călători pe această destinaţie, iar în 2009 16 mii. Un calcul simplu arată că această investiţie, cel puţin în condiţiile actuale de trafic, nu este rentabilă. Partenerii noştri europeni oferă fonduri pentru infrastructura de transport, dar este alegerea noastră dacă investim banii în autostrăzi, sau în această cale ferată. Pentru că banii nu sunt daţi pentru ambele domenii. Cred că este mai eficient să investim în construcţia drumurilor.

Cât priveşte întrebarea a doua: Am discutat această situaţie şi vom încerca să o rezolvăm măcar parţial.
De aici: http://unimedia.md/?mod=face2face&id=49

Mie mi se pare deosebit de importanta o astfel de investitie...
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #125
Pai trec nave mici, care duc materiale de constructii pana la Ungheni (langa Iasi) :)arata-mi si mie niste poze cu nave.....sint chiar curios sa vad nave la ungheni sau pe prut....nave reale nu statistici pe hirtie
nu am poze nici informatii concrete ;)


un articol mai vechi din 2008

http://economie.moldova.org/news/guvrenul-intentioneaza-sa-dezvolte-transportul-naval-in-moldova-108589-rom.html

Guvrenul intentioneaza sa dezvolte transportul naval in Moldova
02 Aprilie 2008

Incurajati de o usoara crestere in 2007 a transportului de marfuri si persoane pe cale fluviala, Guvernul intentioneaza sa dezvolte aceasta ramura a servicilor de transport adoptand Conceptia dezvoltarii transportului naval in Republica Moldova.

Documentul prevede adaptarea la cerintele si exigentele impuse de modernizare, eficientizare, precum si racordarea serviciilor de transport fluvial in cadrul complexului ramurii de transport. Astfel, in prima etapa (2008 - 2009), Ministerul Transporturilor si Gospodariei Drumurilor urmeaza sa pastrze si dezvolte caile navigabile interne, sa supravegheze si controleze asupra sigurantei navigatiei si sigurantei ecologice, precum si sa creeze si modernizeze regulile unice de activitate pe caile navigabile interne. In a doua eatapa (2009-2011), se presupune intrarea in sistemul european si mondial de transport prin organizarea transportarii marfurilor pe coridoarele internationale de transport.

Pentru dezvoltarea acestei ramuri de transport, vor fi elaborate mecanizme de implicare a investitorilor utilizatori ai transportului naval, care sint interesati de procesul de reconstruire si reamenajare a cailor navigabile interne cit si prin reinoirea flotei.

Serviciul de transport fluvial a suferit o serie de restructurari, mai ales dupa conflictul armat din regiunea de est cind Portul fluvial Bender si Ribnita au devenit practic inoperabile.

In prezent, Republica Moldova detine doua cai navigabile interne de scurgere libera de importanta internationala – Nistru si Prut:
E 80 - 07 - riul Prut, de la estuar pina la or. Ungheni (407,0 km);
E 90 - 03 - riul Nistru de la portul Belgorod-Dnestrovsk (Ucraina) pina la portul Bender (228 km), incluzind 2 porturi moldovenesti de importanta internationala cu indicativul:
P 80 - 62 - portul Giurgiulesti (133 km) in calitate de complex portuar in proces de constructie pe fluviul Dunarea;
P 90 - 03 - 02 - portul Bender (228,0 km) pe riul Nistru.

Pe caile navigabile interne ale Republicii Moldova este posibila efectuarea transportului marfurilor prin intermediul garniturilor compuse din remorchere-impingatoare si barje cu capacitatea de incarcare pina la 1000 tone pe riul Nistru si pina la 600 tone pe riul Prut.

La momentul actual, In Republica Moldova, exista un port maritim si 4 porturi fluviale:
a) Portul International Liber Giurgiulesti - pe sectorul maritim al fluviului Dunarea;
b) Portul Ungheni - amplasat pe riul Prut, administrat de Intreprinderea de Stat “Portul Fluvial Ungheni”;
c) Portul Fluvial Bender - pe riul Nistru;
d) Portul Fluvial Ribnita - pe riul Nistru;
e) Raionul de marfuri Varnita - pe riul Nistru.

Indicatori 2006 2007 2006/2007
Tone mărfuri (mii tone) 141,5 166,5 117,6%
Tone/km mărfuri (mii tone-km) 102,7 489 107,7%
Călători (mii) 102,7 119,2 116%
 

·
Banned
Joined
·
58 Posts
Pai trec nave mici, care duc materiale de constructii pana la Ungheni (langa Iasi) :)arata-mi si mie niste poze cu nave.....sint chiar curios sa vad nave la ungheni sau pe prut....nave reale nu statistici pe hirtie
Portul Fluvial Ungheni se găseşte pe teritoriul comunei Zagarancea la nord de oraşul Ungheni.

Video la aniversare de 40 ani:

 

·
Registered
Joined
·
92 Posts
Iata M3 chiar se termina in camp, dupa 1989 au incetat lucrarile.
De unde aveti asa informatii? Eu invatam la scoala prin anii 1991-92 si inca se vorbea mult, ca drumul M3 se construieste. Eu singur is din Cimislia si invatam cu un baiat, mama caruia lucra la M3.

Mai jos pun surse, unde se spune, ca lucrarile s-au desfasurat pina in 1992 sau 1995.

http://logos.press.md/Weekly/Main.asp?IssueNum=522&IssueDate=25.07.2003&YearNum=26&Theme=4&Topic=11330

http://moldova.usembassy.gov/pdfs/transportation_logistics.pdf

1) Automobile Road M3 Chisinau-Cimislia-Comrat-Vulcanesti-Giurgiulesti-Romanian
border.
The total length of the four-lane road project is 217 km. The first portion of 34 km
(Chisinau-Cimislia) was built between 1985 and 1995. Preparatory earth works were
performed on 8 km of road. The road will lead to the Giurgiulesti terminal and from
there to the Romanian border. Total cost of the project is estimated at USD 244.5
million; the rate of return is estimated at 6-17%.
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #128
De unde aveti asa informatii? Eu invatam la scoala prin anii 1991-92 si inca se vorbea mult, ca drumul M3 se construieste. Eu singur is din Cimislia si invatam cu un baiat, mama caruia lucra la M3.

Mai jos pun surse, unde se spune, ca lucrarile s-au desfasurat pina in 1992 sau 1995.
:cheers: ok nu stiam anul concret. Cand nu stiu spun aproximativ :)
 

·
Registered
Joined
·
785 Posts
pe harta lucrarile la acest M3 se termina in dreptul unei localitati numita, cred, Sagaidac. Acolo mai apar cateva bucatele de santier, dar cam atat.
 

·
Registered
Joined
·
2,140 Posts
Discussion Starter #134
http://unimedia.md/?mod=news&id=22335

BERD a acordat împrumutul de 14 milioane euro pentru procurarea celor 90 de troleibuze noi


Contractul de creditare pentru procurarea celor 90 de troleibuze noi a fost semnat astăzi, 12 august, de către reprezentanţii Primăriei municipiului Chişinău şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Astfel, a demarat în mod oficial procedura de procurare a noilor unităţi de transport.

„Au trecut 10 ani de la ultimul proiect implementat împreună cu municipalitatea. Semnarea acestui contract de împrumut se datorează primarului şi echipei Consiliului municipal, care au dat dovadă de un management eficient”, a declarat directorul Departamentului investiţii municipale şi de mediu din cadrul BERD, Patrick Marquet.

Paralel cu procurarea troleibuzelor, Regia transport electric trebuie să realizeze un şir de reforme prevăzute în contract, printre care şi introducerea unui sistem de tichetare electronic.

În septembrie urmează să fie organizată licitaţia pentru a alege compania care va construi troleibuzele conform caietelor de sarcini. Potrivit, directorului RTEC, Gheorghe Morgoci, până acum au fost procurare 8 caiete de sarcini, de către uzine producătoare din Rusia, Ucraina, Polonia şi Cehia.

„Primele troleibuze vor ajunge în capitală după 5-6 luni de la semnarea contractului cu compania ce va câştiga în urma licitaţiei”, a menţionat primarul Dorin Chirtoacă.

Troleibuzele vor avea podea joasă, trei uşi duble, acces pentru persoane cu dezabilităţi fizice, sistem electronic de afişaj şi tichetare, precum şi parametri tehnici conform standardelor europene. „Nu vor fi dotate cu aparate de aer condiţionat, pentru că ar constitui un surplus semnificativ la costul troleibuzului şi în exploatare, consider că nu ar fi eficiente, în condiţiile în care uşile se deschid la fiecare staţie”, a mai spus Chirtoacă.

Gheorghe Morgoci a afirmat că noile troleibuze vor fi eficiente energetic şi vor consuma cu circa 20-30% mai puţin curent electric, precizând că costul pentru un troleibuz va fi de circa 140 mii euro.

Precizăm că în urma semnării acestui contract, Primăria a beneficiat de un împrumut în valoare de circa 14 milioane euro, dintre care 3 sub formă de grant acordat de Uniunea Europeană şi 0,7 milioane sub formă de asistenţă tehnică.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
40,601 Posts
^^ Sunt curios cine va castiga contractul. Am vazut autobuzele luate de Belgrad din Belarus si IMO arata cam sovietic, dar asta e. Macar sunt noi.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
40,601 Posts
^^ Wow! La fel au facut in Sibiu, unde insa nu au scris si Chopin pe trecerea de pietoni. Foarte frumos! :cheers:


PS: Modelul acesta e ca urmare a aderarii oraselor la anul Chopin celebrat in Polonia. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,235 Posts
^^

" Am citit prin ziare că toate bugetele de dezvoltare au fost tăiate. Nu mai mişcă nimic. Vă propun să încercaţi să copiaţi modelul marilor oraşe de a bucura privirea celor care trăiesc în ele. Dincolo de băncuţe, borduri, parcuri sau fântâni arteziene pentru care nu e nevoie de imaginaţie…
Hoinăream prin Chişinău şi am descoperit frumosul pe marile bulevarde. Stăteam pe trecerea de pietoni… Zebrele (trecerile de pietoni) din Chişinău au fost vopsite sub forma unor clape de pian şi-n capetele lor scrie Chopin 2010… Ieftin, dar de efect…
Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la naşterea compozitorului… am făcut o fotografie cu trecerea de pietoni şi o doamnă s-a apropiat de mine şi mi-a spus că băiatul ei, de 16 ani, după ce a văzut zebrele de pe bulevard, a căutat pe Google să afle cine e Chopin, i-a descoperit muzica pe Youtube şi într-o zi a venit acasă cu un CD cu Chopin…
Nu ţine de drept de autor, e ieftin şi de efect…
Domnule primar, e simplu să revopsiţi câteva zebre în forma unor clape de pian. Dacă s-o găsi un singur puşti care să se apropie mai apoi de Chopin, a meritat…
La 7 ani era autorul a două “poloneze”(sol minor) şi se spune că, odată, întrebat ce consideră că apreciază publicul cel mai tare în privinţa sa, Chopin, în vârstă de şapte ani, ar fi răspuns: „Gulerul cămăşii mele”…
Au trecut 200 de ani… Amintiţi-vă de el… " Dan Negru

In anul 2010 se implinesc 200 ani de la nasterea lui Frederic Chopin. La doar 6 ani acesta a luat primele lectii de pian, ca peste un singur an sa realizeze prima compozitie. Chiar dacă limbajul sau muzical era absolut nou, opera si maniera interpretativa a lui Chopin au ramas un reper pentru muzicienii de pretutindeni. Bolnav de tuberculoza, Frederic Chopin s-a stins la 17 octombrie 1849.
 

·
Banned
Joined
·
58 Posts
pe harta lucrarile la acest M3 se termina in dreptul unei localitati numita, cred, Sagaidac. Acolo mai apar cateva bucatele de santier, dar cam atat.
Da lucrările se termină la Sagaidac însă magistrala este finalizată până la Porumbrei şi porţiunea a M3 dintre acest sat şi or. Cimişlia este nefinalizată, însă câţiva ani în urmă s-a construit un drum ocolitor de la Porumbrei mai exact au asfaltat-o pe L580 care trece prin satele Iurievca, Gradişte şi iese pe R3 la Valea Perjei apoi tot pe R3 trecem de Ecaterinovca şi ajungem la Cimişlia.
Iată harta ca să fie mai clar, cu albastru am desenat porţiunea neconstruită/nefinalizată a M3
 
121 - 140 of 1113 Posts
Top