Die opening was tot 8u toch? Dan kom ik na werk ff kieken.
Maar die bar is weer zigzagcity en niet IABR dus beetje offtopic...
Maar die bar is weer zigzagcity en niet IABR dus beetje offtopic...
Wat mij betreft gaan we hier verder over de IABR en in het stadsinitiatief topic over het stadsinitiatief.De Test Site van het IABR:
![]()
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686...erdamse-centrumbewoners-straks-gezonder.dhtmlRotterdamse centrumbewoners straks gezonder
Als de Rotterdamse binnenstad in 2040 meer dan 60.000 inwoners telt, zijn die Rotterdammers gezonder dan de 30.000 die nu tussen spoor, rivier, Oostplein en het Maastunneltracé wonen. Hun stad is groener, ze gebruiken minder energie en er is meer werkgelegenheid.
De ambitie van de gemeente om de binnenstad te verdichten door het woningaanbod met 20.000 uit te breiden en zo ruimte te bieden aan een verdubbeling van het huidige inwonertal, is door TNO doorgerekend. De uitkomsten zijn vandaag gepresenteerd aan het begin van de vijfde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) met het thema Making City.
Het Rotterdamse centrum moet 100 jaar na het bombardement van 14 mei 1940 een levendige, dichtbebouwde stad zijn met woontorens en kleinschaliger bouw op onverwachte plekken en zo'n 150 voetbalvelden aan stedelijk groen dat uitnodigt tot lichamelijke activiteit.
Fietsen en lopen
Het stedelijk ontwerp is toegespitst op lopen en fietsen: het gebruik van de auto is minder aantrekkelijk doordat het aantal parkeerplekken wordt beperkt. Het stadsverkeer is veiliger. Dat levert, met de extra mogelijkheden voor lichaamsbeweging, volgens TNO extra gezonde levensjaren op.
Om zijn ambitie te verwezenlijken heeft Rotterdam in totaal 14 verdichtings- en vergroeningsstrategieën geformuleerd. Dat was nodig omdat de ruimte voor grote bouwprojecten in de toekomst afneemt. De plannen voorzien in bouwen bovenop bestaande bouw, bouwen op het water, het herontwikkelen van bestaande gebouwen tot wooncomplexen en het uitbreiden van het aantal klushuizen.
Zo hoopt de stad nieuwe binnenstadsbewoners te lokken met eigen, unieke en creatief vormgegeven woningen. Hun komst maakt voorzieningen als bars, restaurants, hotels, theaters, galerieën en musea levensvatbaarder. Wel zullen meer bewoners van het verdichte Rotterdam geluidshinder ondervinden, maar dat komt doordat de huidige norm van 55 decibel in de toekomst wordt verlaagd naar 48 decibel. Het stadsverkeer brengt nu gemiddeld 50 decibel met zich mee.
Dit soort praat klinkt allemaal aannemelijk maar eerlijk gezegd vind ik het typisch een uitspraak van iemand die nog nooit hoog of binnenstedelijk heeft gewoond. Er liggen twee veronderstellingen aan deze zinnen ten grondslag waarvan ik me op basis van mijn eigen ervaring en waarneming afvraag of dat wel zo is:Zo hoopt de stad nieuwe binnenstadsbewoners te lokken met eigen, unieke en creatief vormgegeven woningen. Hun komst maakt voorzieningen als bars, restaurants, hotels, theaters, galerieën en musea levensvatbaarder.
Jammer genoeg wederom .een publicatie waar D66 b betrokken is waar ze niet goed door hebben waar het over gaat.Danny said:Ik denk dat dit wel in het verlengde van de discussie past:
Je droomhuis in Rotterdam; het kan!
donderdag 19 april 2012
Te grote en dus te dure kavels, kunstmatig hooggehouden grondprijzen en weinig flexibele bestemmingsplannen. Dat zijn een aantal van de onderwerpen die zouden moeten veranderen om het Rotterdammers mogelijk te maken hun droomhuis in de stad te vinden of zelfs zelf te bouwen, aldus Jan-Willem Verheij, woordvoerder Wonen van VVD Rotterdam. D66 en VVD Rotterdam willen dat de woningmarkt op de schop gaat en hebben samen een visie geschreven op de Rotterdamse situatie. Brenda Dirkse, woordvoerder Wonen van D66 Rotterdam: De woningmarkt is veranderd, de hoogconjunctuur waarin eindeloos dure appartementen gebouwd en verkocht werden is voorbij. Het wordt tijd dat zowel projectontwikkelaars als de gemeente luisteren naar de woonwensen van Rotterdammers. We moeten in deze stad stoppen met massaal bouwen en ons focussen op kleinschalige en kwalitatief hoge ontwikkelingen.
Tijdens de raadvergadering op 19 april presenteren Brenda Dirkse en Jan-Willem Verheij hun visie op de Rotterdamse woningmarkt, waarin zij aangeven hoe we het Rotterdammers makkelijker kunnen maken hun eigen droomhuis te realiseren in de stad. Dat kan door zelf een kavel te kopen en er een huis op te bouwen, maar ook door samen te werken met een woningcorporatie of projectontwikkelaar. Momenteel zijn er te veel belemmeringen om dat te doen. VVD en D66 Rotterdam zien graag dat er zoveel mogelijk belemmeringen weg genomen worden. Verheij; Zo zouden er bijvoorbeeld veel vaker kleine kavels aangeboden moeten worden. Op dit moment is de gemiddelde Rotterdamse kavel 700 m2 en ben je al 350.000 euro verder, nog voordat je er een huis op gezet hebt. De gemeente moet vaker kleine kavels aanbieden en bovendien informatie verstrekken over het zelf bouwen van een huis. Op dit moment is daar nauwelijks informatie over beschikbaar.
Momenteel zijn er veel vrije kavels in de stad die niet op de markt komen. Een architectenbureau heeft onlangs onderzocht hoeveel potentiële kavels er zijn in het deel rondom het stadscentrum. Dat zijn er zeker 400! Het zou goed zijn als we die kavels zouden verkopen en als we de 6000,- inschrijvingsgeld, om deel te nemen aan de loting, af zouden schaffen. Ook zou de gemeente af moeten van de gedachte dat ze geld kan verdienen aan de verkoop van grond, aldus Brenda Dirkse. Grondprijzen worden in Rotterdam, ondanks de crisis, kunstmatig hooggehouden omdat de gemeente verlies lijdt wanneer de waarde onder het bedrag komt waarmee het in de boeken staat. Daarom is voor veel mensen een stukje grond in de stad bijna onbetaalbaar.
Ook op het maken van stedenbouwkundige planvorming hebben de fracties een visie. We moeten denken in buurtjes, niet in wijken of zelfs hele stadsdelen, zoals we in de jaren 60 en 70 deden met wijken als Pendrecht en Ommoord, aldus Jan-Willem Verheij. Op die manier wordt ruimte gecreëerd voor kleinschalige initiatieven, waarmee we de Rotterdammers een gevarieerd aanbod van woningen en woonmilieus kunnen bieden.
De presentatie van de woningnotitie van VVD en D66 Rotterdam valt samen met de opening van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, die in het teken staat van Making City.
De visie kunt u hier vinden.
www.d66rotterdam.nl
Dat is het failliet van de stad. Grote projecten zijn het probleem niet, zolang ze goed in het stedelijk weefsel geplaatst worden. Daarnaast dienen deze projecten afgewisseld te worden met kleinschalige bouw om te zorgen voor verdere verdichting, samenhang en afwisseling.Uplander said:^^
Waar het op neer komt is dat de grote projecten voor Rotterdam voorbij zijn en VVD en D66 de ondernemers en bewoners probeert voor te bereiden op kleinschalige projecten die voor de gemeente levensvatbaar zijn.
In Almere is daar al heel lang in geoefend lees bijvoorbeeld Mataklap