Skyscraper City Forum banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
2,379 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Боравио сам у мају и јуну 2017. године у ирској престоници Даблину и том приликом посетио и друга места по Ирској, па ево кратке репортаже о њима. :)

Крећемо од туристичког локалитета Глендалок у округу Виклоу, јужно од Даблина:


Врата на торњу су намерно постављена високо тако да монаси могу да повуку мердевине и отежају улазак викиншким пљачкашима који су око 10. века пустошили Ирску.
Природа је прелепа, у питању је ледничка долина. 

·
Registered
Joined
·
2,379 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Настављамо преко Виклоуских брда која пејзажом подсећају на црногорски крш ...... у Килкени, седиште истоименог округа, познат по пиву и замку.
Килкени у Килкенију. :cheers:
Иначе, Гинис је попут левијатана преузео безмало све пиваре у земљи, укључујући и ову у Киленију, тако да се јако тешко може наћи добро занатско пиво.


Селимо се у Лимерик, на запад Ирске где сам био у студијској посети на пар сати. Иначе, кад сам стигао, првих пола сата сам чуо само пољски. :nuts:


Доста се гради, модернизиују град, провинција попут Корка и Голвеја полако привредно стиже Даблин.


Ово је замак краља Џона, оног негативца из цртаћа о Робину Худу. :D Потиче из 13. века и један је од најбоље сачуваних норманских замкова.


У њему је смештен музеј који је одлично уређен, многи делови замка су враћени у првобитно стање:
Град лежи на реци Шенон, највећој ирској реци.


Главна улица на брзину сликана у повратку.


Железничка станица


Успутна станица на прузи за Корк, ту се преседа за Лимерик.
Железница и ауто-путеви су у одличном стању. Цена повратне студентске карте на релацији Даблин - Лимерик, неких три сата возом, стаје 26 евра, ако се добро сећам. Ово је станица Хјустон у Даблину, главна желеничка станица за међумесни саобраћај:

 

·
Registered
Joined
·
2,379 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Напослетку, идемо у округ Монахан на граници са Северном Ирском. Ту сам боравио три дана у Центру Тајрон Гатри на обали језера Анамакериг, у близини места Монахан.
Центар води држава и у њему бораве уметници, а за лика не верујем да сте чули, нисам ни ја, он је чувени ирски позоришни редитељ. Његова сестра је била удата за Хјуберта Батлера (Hubert Butler) који је и те како повезан са Србијом, прогуглајте његово име, пријатно ћете се изненадити. ;)

Елем, сама сеоска вила и околина одузимају дах, слике не могу да дочарају ни десети део:


Овај део Ирске је препун оваквих језера у којима се може и запливати. I did. ;)


:lol:
Симболика. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
2,379 Posts
Discussion Starter · #4 ·
У повратку сам свратио и у сам градић Монахан који јесте мали, али лепо уређен:


Месни одбор СНС-а. :lol:Катедрала им је убедљиво најлепша католичка богомоља коју сам икада видео:Ирска је заиста предивна земља и вреди посетити сваки њен део. Јесте мало скупља дестинација, али није толико далеко, у шест сам полетео из Београда, у дванаест био у соби у Даблину.
Е да, заборавих најважније: пиво у пабу се не може наћи испод пет евра. :cheers1:
 

·
Registered
Joined
·
699 Posts
Ирска је заиста прелепа земља и ове слике заиста одузимају дах. Она ледничка долина неодољиво подсећа на Ђердапску клисуру.

Кажеш, полетео си из Београда. Претпостављам да је то неки лет с преседањем? И реци ми како си визу завршио, имајући у виду да он немају амбасаду нити конзулат у Београду?
 
  • Like
Reactions: stefan032

·
Registered
Joined
·
2,379 Posts
Discussion Starter · #6 ·
^^ Јесте, директна веза не постоји, у одласку сам летео Луфтханзом преко Франкфурта, а у повратку Свисером преко Цириха. Најјефтинија варијанта, по причи локалних Ираца, јесте преко нишког аеродрома, лети се за Немачку, па одатле за Даблин.

Што се тиче визе, иако је амбасада у Атини (скоро је акредитована нова амбасадорка), у Београду постоји почасни конзулат на Косанчићевом венцу. Виза кошта 50 евра и добије се за месечак дана, уз напомену да важи само за Републику Ирску, односно не покрива Уједињено Краљевство.

Иначе, та атинска амбасада је задужена за нас, а амбасада у Будимпешти за *Косово и Црну Гору. :nuts:
 

·
Registered
Joined
·
699 Posts
Знам да постоји код нас почасни конзулат, али је његова практична сврха (колико знам) а аспекта потреба просечног грађанина, никаква. Или можда ипак није тако :D

Како си ти вадио визу, ишао до Атине или си преко неког овлашћеног посредника послао пасош на визирање доле?

П.С. и да ли су зајебани за добијање визе као Британци или је лакше?
 

·
Registered
Joined
·
2,379 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Да, не написах децидирано да сам у Београду све завршио. :colgate:
Они прикупе документацију, пошаљу у Атину, а одатле се врати виза. Поприлично једноставно и увек има ред од двоје, троје људи, ирска виза се вади код нас чешће него што мислимо. Почасна конзулка Ана Пешић је пријатна жена.

Има доста документације, али верујем да није много другачије од британске. Суштински, њима је само битно да не спаднеш на државне јасле, тако да је уверење о приходима, односно доказ да имаш довољно кеша током боравка најбитније. По слетању сам имао брдо документације (виза само омогућује путовање до дестинације, на царинику је да одлучи да ли те пушта), а тражили су ми само потврду о путном осигурању и доказ да имам довољно новца.
Био сам једини белац у реду за земље ван Шенгена. :lol:
 
1 - 8 of 8 Posts
Top