Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 509 Posts

·
any old place
Joined
·
7,137 Posts
Discussion Starter · #1 ·


Vakufska direkcija obnavlja Gradsko kupatilo

Za radove će biti izdvojeno oko 1.500.000 eura

Obnova najstarijeg gradskog kupatila Isa-begovog hamama u blizini Careve džamije, koje je godinama propadalo u ruševnom stanju, počet će najesen. Za obnovu ovog nacionalnog spomenika bit će izdvojeno oko 1.500.000 eura, a sve će finansirati Direkcija vakufa Republike Turske. Dio sadašnjeg hamama ostat će u okviru objekta, ali će u lijevom i desnom kraku, koji su naknadno dograđeni, urediti sobe. Buduća namjena hamama bit će hotel manjeg kapaciteta, ali vrlo visokih standarda. U njegovom sastavu bit će tursko kupatilo i svi prateći sadržaji, saune, prostori za masažu, ali će uključivati i hotel kakav u Sarajevu trenutno ne postoji. Imat će 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj bit će u staroosmanskom stilu, visokog standarda.
Izvor: http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sa...irekcija-obnavlja-gradsko-kupatilo.html?print
 

·
any old place
Joined
·
7,137 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Turska obnavlja Gradsko kupatilo: Investicija vijedna tri miliona KM

Radovi na Isa-begovom hamamu počinju u oktobru, kaže Zajimović

Ovako bi trebalo izgledati Gradsko kupatilo nakon obnove Obnova Isa-begovog hamama, najstarijeg gradskog kupatila koje godinama nije služilo namjeni i propadalo je, počet će za mjesec i po. Tenderska procedura okončat će se do kraja avgusta, a polovinom narednog mjeseca bit će poznat izvođač radova. Potvrdio nam je to Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, koja je zadužena za obnovu.

Bogato iskustvo

Obnovu ovog nacionalnog spomenika u blizini Careve džamije sa skoro tri miliona maraka finansira vlada Republike Turske putem svoje vakufske direkcije.

- Tender je početkom mjeseca raspisan u Turskoj, a sva procedura bit će završena za petnaestak dana. Glavni uvjet za apliciranje je posjedovanje certifikata i licence za obnavljanje objekata koji su pod zaštitom države. Moći će se prijaviti samo turske firme koje imaju bogato iskustvo u obnovi ovakvih objekata - pojašnjava Zajimović.

Dodaje da će bh. firme moći biti samo kooperanti, ali će obaviti glavni dio posla.

Pripremni radovi

- Polovinom septembra znat ćemo i ko su kooperanti u BiH, a to će biti firme koje imaju licencu. Nadamo se da ćemo u prvoj polovini septembra konačno dobiti građevinsku dozvolu od Ministarstva prostornog uređenja FBiH i početi sa pripremnim radovima - kaže Zajimović te dodaje da će obnova Isa-begovog hamama početi početkom oktobra, kako je i dogovoreno sa prijateljima iz Turske.

Objekt će biti potpuno uređen i prilagođen budućoj namjeni. Desni i lijevi krak bit će u funkciji hotela manjeg kapaciteta, ali visokih standarda, s enterijerom u staroosmanskom stilu.

Rušen i ponovo građen

Isa-begov ili Carev hamam, koji se spominje još 1462. godine, dao je izgraditi treći beg osmanske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara Isa-beg Ishaković. S vremenom je zgrada oštećena, a 1889. godine potpuno je srušena.

Banja je ponovo sagrađena 1891. po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Dio zgrade urađen je po uzoru na stari hamam, dok je drugi dio izgrađen kao moderno kupatilo zapadnog tipa. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva objekt je teško oštećen i prijetila je opasnost od njegovog potpunog propadanja.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sa...o-investicija-vijedna-tri-miliona-maraka.html
 

·
senior member
Joined
·
18,264 Posts
 

·
senior member
Joined
·
18,264 Posts


 

·
Registered
Joined
·
22,316 Posts
Stara elektricna centrala, koja je jos bolji objekat od hamama
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
ima puno toga za obnovu ali za sad imamo hamam
 

·
Registered
Joined
·
22,316 Posts
Po meni, 1,5 milion EUR je dovoljno samo za konstruktivne radove, krov, fasadu i fasadne otvore.

To je po meni u redu, jer poslije toga bi bilo logicno da Vakufska direkcija ponudi tako obnovljen objekat investitorima koji ce ga opremiti i voditi.

Tu treba otvoriti ono sto vec postoji u Centralu: spa&wellness + boutique hotel
 

·
cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,250 Posts
Lijepo, nego da li će onda to kupatilo imati neku funkciju ili će biti čisto turistički obnovljeno.

Viđao sam u Grčkoj, u Solunu nekakve slične objekte, neki su obnovljeni, neki nisu, ali su uglavnom ograđeni i zatvoreni:/
Objekt će biti potpuno uređen i prilagođen budućoj namjeni. Desni i lijevi krak bit će u funkciji hotela manjeg kapaciteta, ali visokih standarda, s enterijerom u staroosmanskom stilu. U njegovom sastavu bit će tursko kupatilo i svi prateći sadržaji, saune, prostori za masažu, ali će uključivati i vec spomenuti hotel kakav u Sarajevu trenutno ne postoji. Imat će 19 soba i dva apartmana.
 
1 - 20 of 509 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top