Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 57 Posts

·
Евмолпи&
Joined
·
1,491 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Колеги съфорумници, този август си направих експеримента да идем с кола до Италия, да я обиколим и да се върнем по собствен план и график.

Ще ви представя в няколко поста цялото пътуване. Също така мога да бъда полезен на всеки, който е намислил такъв тип пътуване до Италия.

Първият пост ще го започна с карта на пътя, по който минахме и малко обяснения.

Ето пътят на отиване:


Тръгнахме от Пловдив през София, а след това надолу до КПП Кулата. От там надолу към Солун, откъдето хванахме магистралата към Игуменица. Около 14 часа отне пътят с колата от Пловдив до Игуменица, без да бързаме много.

От Игуменица хванахме ферибот до Бриндизи, който спести много път и е на напълно постижима цена. Ние бяхме трима човека с кола и си взехме каюта и въпреки това билетът не беше нищо прекалено като цена. Проблемът беше само че фериботите закъсняват и не си спазват много-много графика.

От Бриндизи тръгнахме с колата към Бари, а от Бари към Помпей. От Помпей взехме пътя към Рим. От Рим карахме към Пиза, а от Пиза към Флоренция. От Флоренция поехме към Венеция, а след Венеция беше време за Триест и по-конкретно резиденцията Мирамаре, с парковете около нея.

Ето и карта с пътя на връщане:


Пътят на връщане го започнахме от Триест, минахме транзитно през Словения, след това спряхме в Хърватия в градчето Нова Градишка, което е близко до границата с Босна и Херцеговина. След това минахме транзитно през Сърбия и се прибрахме в България през София до Пловдив.

Не минахме без препятствия и проблеми с колата, защото пътят е дълъг, макар и по добри пътища (като изключим кратки отсечки в България, Сърбия и Гърция). Но важното е, че като цяло предвижданията ни за разходи и времеви график (общо 10 дни календарни дни) се сбъднаха.

В следващите постове, ще ви показвам снимки, надявам се да ви е интересно. :)
 

·
Registered
Joined
·
3,802 Posts
Очакваме с интерес, доста готин маршрут. Само че си изпуснал да посетиш люлката на античността Скопие 2014, другото са просто копия. :)
 

·
Registered
Joined
·
16,003 Posts
Не исках да пиша, за да не "замърсявам" темата, но щом вие драснахте, нека и аз: обожавам пътеписи и очаквам снимките с огромен интерес! :)
 
  • Like
Reactions: Tego

·
Евмолпи&
Joined
·
1,491 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Радвам се, че проявявате интерес.

Започвам с малко снимки от пътя през Гърция.

Магистралата Егнатия Одос към Игуменица:


Annunciation to the Blessed Virgin Mary Orthodox Church в Игуменица:


Къмпинг Елена, в близост до Игуменица, където чакахме закъснелия ферибот (14 часа закъсня, ако някой търси фериботи, препоръчвам Grimaldi lines):


Едно заспало италианче на слизане от ферибота в Бриндизи (на тока на ботуша се намира това градче):


Като цяло пътят през Гърция мина по магистрали само, без някакви трудности. Както знаете, предполагам, по Игнатия Одос няма много-много бензиностанции, така че е добре да се запасите с бензин от БГ.
Хубаво е, когато човек знае, затова да предупредя - внимателно обмислете кой ферибот ще си резервирате онлайн (ако няма да резервирате на място), защото ние взехме от Egnathia lines (гръцка линия) и накрая се озовахме с огромно закъснение преместени на Италианска линия - Grimaldi lines, като ги взехме от Minoan lines. Сайтът през който купихме билети с каюта първоначално е: www.directferries.co.uk
Билети имахме, но както казах ни смениха линията и ни забавиха супер много.

Иначе къпмингът "Елена" си има уебсайт: http://www.campingelena.gr/enpage1.html

Ако искате, можете да го посетите - кристално чиста и топла като чай вода. Само дето брегът е каменист.

Самата Игуменица е малко градче, което го обновяват като инфраструктура в момента. Доста е бетонно и за мен не особено привлекателно. Издържа се главно от туристическия поток, който преминава през него заради фериботните линии.

Както и да е, следващата част ще е в Италия, със снимки главно от невероятния град Помпей!
 

·
Евмолпи&
Joined
·
1,491 Posts
Discussion Starter · #6 ·
След Бриндизи минахме през Бари и стигнахме до Помпей - известният римски град, погинал под лавата на вулкана Везувий. Препоръчвам на всеки любител на историята и археологията да посети този мъртъв град. Никъде другаде по света не можете да видите как реално са живели хората преди 2000 години. Всеки детайл от личния и обществения живот е на показ в този огромен град.

Представям ви снимки от невероятния римски град Помпей:

Продължава в следващия пост...
 

·
Евмолпи&
Joined
·
1,491 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Да, нямахме време за Неапол за съжаление. Кратко време, а толкова много обекти за посещение и разглеждане. Нищо, следващия път!

Да, през Маказа може да е по-кратко. Но ние си карахме почти изцяло по магистрали, затова избрахме този път.

Почвам със снимките от първия ден в Рим, в който се посветихме изцяло на: Градините на Ватикана, Музеите на Ватикана и Катедралата Св. Петър. Истината е, че Ватикана е може би най-голямата забележителност на Рим, най-малкото защото в него са събрани едни от най-прекрасните произведения на европейското изкуство.

Снимките:
Снимките продължават в следващия пост...
 

·
Евмолпи&
Joined
·
1,491 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Ватиканските музеи...Ако някоя снимка ви направи впечатление и предизвика въпроси - моля питайте, защото снимките са много и ще е много сложно да описвам всяка от тях (правих го във фейсбук, доста време отне :)).

Следващият ден, който ще опиша, ще е разходката в самия град Рим и забележителностите в него.
 
1 - 20 of 57 Posts
Top