SkyscraperCity banner

741 - 760 of 806 Posts

·
Registered
Joined
·
14,770 Posts
Мачтови работни платформи

Проект ITower.

Аксес Солюшънс ЕООД отдаде под наем товаро-пътнически подемник с двойна кабина на новостроящия се небостъргач ITower в град София. Сградата се намира срещу Минестерството на земеделието на мястото на някогашния “Солни пазар” до сградата на КНСБ. В сградата ще бъде подслонен 5-звезден хотел под бранда на американската марка Marriott. Главен изпълнител на проекта е Щрабаг ЕАД. Машината, която доставихме за отдаване под наем е с двойна кабина като всяка от кабините се движи независимо една от друга по масивна квадратна мачта. В момента монтажът се извършва поетапно следвайки напредването на проекта като ще достигне до височина 113 метра. С използването на платформата работния процес значително се оптимизира поради скоростта на движение на всяка от кабините от 63 м/мин и голямата товароподемност от 3200 кг на кабина. Възможностите на доставеното оборудване откъм достъп до височина далеч не стигат до тук. Машината може да се използва с височина до 600 м.


 

·
Registered
Joined
·
423 Posts
Сега: Прокуратурата нареди спешна проверка на строежа на небостъргач в София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София.

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Съгласно Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. В закона било посочено и, че втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители, твърди държавното обвинение.

Проверката е от компетентността ѝ и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.

ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.
 

·
Registered
Joined
·
34,903 Posts
А това е въпросната публикация - обърнете внимание на медията:

Васил Божков строи небостъргач в София с изтекло разрешително ДОКУМЕНТ Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков стои зад строителството на небостъргача ITower на Солни пазар, в центъра на София, твърдят приближени до сделката. Формално собственик е италианска компания, зад която стои Божков, твърдят приближени до сделката. Според архитекти и юристи разрешителното за строеж е с изтекъл срок. Документът за строеж на 113 метровата кула "Ай Тауър" е от 28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок. Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов. От документите става ясна, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от главния архитект на София. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло. Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж. Интересен момент е как при тази документация с изтекъл срок, небостъргачът е финансиран. Кредитът е на стойност над 20 млн. евро, показва официалната информация в кредитния регистър. Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но, факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо. Граждански сдружения сезираха миналата година бившия омбудсман Мая Манолова с искане да се заеме с нередностите при строежа на най-високата сграда в историческия център на София - небостъргачът „Ай Тауър“. Бившите вече общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, които се присъединиха към сдружението на Манолова се заканиха миналата година, че ще разнищят случая с небостъргача "Ай Тауър": "Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София", и омбудсмана Мая Манолова за този казус, и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното заключение. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата, които даже са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа в дискусия във Фейсбук Никола Вапцаров. Другият общинар Войслав Тодоров пък заяви в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще проучи случая. Мая Манолова, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров млъкнаха по темата по време на изборите за кмет на София, тъй като се предполага, че камнията на бившия омбудсман е финансирана именно от Васил Божков, коментират хора от нейния екип.Прочети повече в Blitz.bg: Васил Божков строи небостъргач в София с изтекло разрешително ДОКУМЕНТ
 

·
Registered
Joined
·
79 Posts
И аз да се разпиша с една публикация от Фейсбук

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж. Проверката е от компетентността ѝ и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие. ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж. Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове. Харесайте статията

Столица:

Прочети още на: ВАП поиска от ДНСК проверка на строежа на небостъргач в центъра на София - Столица.bg
 

·
Registered
Joined
·
4,214 Posts
Абсурдна държавност, абсурдна публична администрация, абсурдно правосъдие. Кой нормален инвеститор с пари би дошъл да вкара пари у нас, като днес го пускат да строи - утре го спират?
 

·
Registered
Joined
·
787 Posts
Е, ама как. Трябва да се пълни някак хотелчето на Златев. Да се готви и Родина. Няма такава държава. Сега ще си имаме втори "Златен век" да ни "краси" града.
 

·
Registered
Joined
·
245 Posts
хаха и после плюйте Скопие. Хората построиха четири небостъргача по 140 метра, ние тука един
Абсурдна държавност, абсурдна публична администрация, абсурдно правосъдие. Кой нормален инвеститор с пари би дошъл да вкара пари у нас, като днес го пускат да строи - утре го спират?
Какво се пенявиш пък ти? И да не го построят, голям праз. И с него, и без него, София на Ню Йорк няма да заприлича. Начи не те дразни, че се строи незаконно, а че няма да го построят. Браво, евала. За това ще сме цял живот на тоя хал. Щом всеки си прави в разградения двор Булгаристан каквото си иска и си строи когато и където си иска, утре някой може да реши и в твоя двор да построи "небостъргач", ще му дадеш ли? Да, само щото е "небостъргач". Щом е небостъргач и на главата ми може да го построи. Страхотна логика.
 

·
SSC Bulgaria
Joined
·
88 Posts
Пеняви се, защото като е започнат строежа надали е било без разрешително. Сега вдигнали сума ти етажи и налели едни милиони и айде то разрешителното изтекло. Дали е така или не аз не знам и не ме интересува. Ако имаше проблем с документацията да не го бяха почвали. Това, което дразни е, че сега сума ти години ще стои едно скеле което, ако наистина се окаже незаконно, нашите внуци ще гледат репортажи за неко как го взривяват. До тогава и този мастодонт ще краси града като Златен век и София ще заприлича на Ню Йорк, ама на оня от филма с Кърт Ръсел.
 

·
Registered
Joined
·
133 Posts
Е за Златен Век, те нали уж хората си го искаха, ама както се казва внимавай какво си пожелаваш. А за Ай Тауъра, наистина според мен ще е меко казано жалко, ако го спрат. Това каренце можеше да стане доста приятно (все още може) със трите високи сгради там, че и за четвърта има мегдан евентуално. Дано наистина да се вземат предвид всички условности и най-вече, че строежа е започнал с изрядни документи, а това с 5годишния срок е малко безумно, това просто означава, че в България не може да се построи никога някой Megatall, просто защото при тях обикновенно строителството отнема доста повече от 5 години понякога. Само като се сетя в Русия Лактата колко време я строят...
Не знам, все си мисля, че не сме толкова зле, че наистина да искаме да изгоним всички, които са решили тук да вкарат някой друг лев. Ама то така, държавен букинг си правим, скоро и държавни небостъргачи от по 50 метра...
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Пълно безумие е да се спират строежи като "Итауър"," Златен век" и тн. София има нужда и ще се строят небостъргачи. Например тн. измислен "Техпарк" е загробил златна земя, върху която можеше /и още може/ да се построят клъстер небостъргачи.
 

·
Registered
Joined
·
245 Posts
И каква е нуждата на София от небостъргачи? Ще спрат софиянци да дишат ли, какво?
Нормален инвеститор нямало да дойде, защото спирали незаконен строеж? Вие чувате ли се изобщо? Точно, ако е незаконен и не го спрат, няма да дойде нормален инвеститор, защото това ще значи, че се пукаме по шевовете от корупция. Читавия инвеститор не го интересува, дали има небостъргачи или не, интересува го да ни е читава системата, а тя не е.
Факт, високите сгради създават друго усещане, но когато са много и събрани на куп. Тук и да се построи този, няма да промени нищо. Трябва да сте много наивни, за да вярвате, че около него ще се пръкнат още 10 (най-малко). Това няма как да стане и в най-смелите ви мечти. От този просто се губи всякакъв смисъл, защото ще стои ни в клин, ни в ръкав, като стърчащ да не казвам какво.
Дори онова, което се строи на Цариградско е супер нелепо. Някакви стъклени ориенталски сгради, до тях складове, срещу тях кооперации, всяка в различен стил, зад тях поле, няколко стотин метра по-надолу коли продават. Манджа с грозде. Тя затова София прилича на закърпени гащи, без абсолютно никаква концепция е и няма как да се оправи. Трябва да се срине цялата и да се построи на ново.
Стига, бе хора. Това е брутално, че не ви пука, че всеки си прави каквото иска. Големи мъже сте.
 

·
Registered
Joined
·
15,210 Posts
Основният въпрос е защо ако нямат разрешително, строежът не е спрян досега - колко етажа вече са вдигнати? Ако наистина разрешителното е изтекло и въпреки това строежът е не само започнат, но и върви месеци наред, тези умрели общински структури трябва незабавно да бъдат реформирани и цялата измет в тях - незабавно изхвърлена на улицата без право да заемат каквато и да е държавна и общинска длъжност до гроб!
 

·
Registered
Joined
·
34,903 Posts
Казусът е много подобен със Златен век, а там чакаме съдът да се произнесе. Решението се забави заради обстоятелствата, но ако съдът се произнесе в полза на Артекс тук резолюцията ще мине много по-бързо. А и очаквам да стане истински проблем с двете банки, които финансират проекта. На входа на еврозоната необслужван дълг от няколко десетки милиона евро може да подлее вода на "голямата амбиция"...
 

·
Registered
Joined
·
15,210 Posts
СОБСТВЕНИКЪТ НА I TOWER В СОФИЯ ИЗЛЕЗЕ С ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ
22.05.2020 / 19:29 - CityBuild.bg

Според ITOWER DEVELOPMENT ЕАД всички необходими разрешителни за строеж на сградата са валидни.

В изявлението се казва:

По повод публикуваните в медиите фалшиви новини през последните дни относно строежа на сградата ITOWER в гр. София, собственикът ITOWER DEVELOPMENT ЕАД би искал да уведоми, че:
1. ITOWER DEVELOPMENT ЕАД няма абсолютно никаква връзка и отношения с бизнесмена Васил Божков или притежавани от него компании.
2. Всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER в гр. София са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство.

ITOWER e инвестиционен проект в центъра на гр. София, който е финансиран със средства на италианския инвеститор и с два заема от Пощенска банка и международната Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР). Проектът се подкрепя от институции от четири държави и представлява 113-метрова сграда, която в момента е в процес на строеж на пл. "Македония", и ще включва 5-звезден хотел на световния бранд Marriott, офисна, жилищна и търговска част.

Джанлуиджи Пачини
Изпълнителен директор на ITower Development ЕАД

Виторио Гори
Изпълнителен директор на ITower Development ЕАДПрипомняме, че днес ДНСК обяви, че проверява строителството на I Tower (хотел Marriott) и че докладът с резултатите ще бъде предоставен на Върховната административна прокуратура. ВАП изиска и от главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.
 

·
Registered
Joined
·
1,903 Posts
В тази криза и безработица, най-добре е да се спре строежа и да излезат още хора на улицата без работа и всички доставчици на суровини и те да плеснат с ръце и това е. Тогава всички ще са доволни както са доволни да гледат грозния скелет на Златен век.
 

·
Registered
Joined
·
3,503 Posts
Нито безработицата, нито бизнеса на доставичиците, нито остващия грозен строеж може да са довод да се търпи потъпкване на законите от някои "по-специални". Ако са строили незаконно, да ги смачкат. Да загубят милиони. И да ги принудят да събарят (което знаем че надали ще се случи, защото по-скоро ще пожертват фирмите за да не похарчат многото пари нужни за това). Същото важи и за Златен Век.
Но уви, трябва да се върнем в нашата действителност, където подобна справедливост е немислима, защото нещата винаги ще се натъманят, така че някой да се облажи, а друг да излезе сух от водата.

П.П. Да не стане грешка, не твърдя че някой от двата строежа е незаконен, но АКО....
 

·
Registered
Joined
·
3,478 Posts
Върховна административна прокуратура (ВАП) що не питат за лот3 на Хемус как се строи без разрешителни, като са толкова принципни. България никога май не е била толкова клиентелска държава, колкото в момента.
 
741 - 760 of 806 Posts
Top