SkyscraperCity Forum banner

[Japonia] Infrastruktura drogowa

12580 Views 48 Replies 22 Participants Last post by  Luki_SL
Witam ponownie Szanownych Użytkowników

Minęło już trochę czasu od mojego pierwszego tematu, który zapoczątkowałem i dlatego z niekłamaną satysfakcją prezentuję "krótką" fotorelację z 300 km podrózy samochodem bo kraju kwitnącej wiśni z Tokio do Nikko na północy wyspy.

Jako, że nie znalazłem wątku do tego stworzonego postanowiłem założyć nowy. Pełna fotorelacja zawiera 197 zdjęć.

Fotorelację podzieliłem na 5 etapów

1. Zdjęcia z autostrady miejskiej. Tutaj ciekawostka - w granicach Tokio znajduje się 220 km autostrad :)

2. Zdjęcia z autostrady poza granicami Tokio

3. Zdjęcia z dróg innych niż autostrady

4. Powrót - poza granicami Tokio

5. Powrót - w granicach Tokio

Poniżej mapa podróży. Zdjęcia pojawią się w następnych postach - miłej zabawy

See less See more
1 - 20 of 49 Posts
Etap 1

Etap 1 - zdjęcia z autostrady w granicach Tokio - droga Tokio - Nikko - za przejazd z dzielnicy Kudashita do wylotu zapłaciliśmy 900 yenów.
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10. Większość autostrad w mieście jest 2 poziomowa

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.
See less See more
22
Etap 2

Autostrada po wyjeździe z granic Tokio - Podróż autostradom kosztowała 3450 yenów za 114 km

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25. Zielone to autostrady a niebieskie to drogi inne niż autostrady
See less See more
25
Etap 3

Etap 3 - po zjeździe z autostrady głównej mieliśmy mieszankę lokalnych autostrad i dróg innych - tutaj łączna długość wynosiła 26 km w jedną stronę i powrót. Momentami droga była autostradą i wtedy pojawiały się bramki - Koszt wyniósł 500 + 300 + 200 czyli razem 1000 yenów.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21. No i zaczynamy powrót

22.
See less See more
22
Ech....wspomnienia :)

Mam tylko pytanie - gdzie słynna Irohazaka Road? Byłeś w Nikko samochodem i nie pojechałeś do Chuzenji-ko? Ja bym się dał tam pokroić za samochód. Miałem niestety tylko autobus ale i tak było wesoło :)

(film przyspieszony x2)
See less See more
Etap 4

Etap 4 to powrót do Tokio tą samą autostradą

1.

2.

3.

4.

5. Tutaj mała niespodzianka - trzęsienie ziemi - 5 w skali Richtera i znak na drodze mówiący o konieczności zwolnienia :nuts:

6.

7. Wstrząsy wtórne

8.

9. Wjazd na wewnetrzne autostrady w Tokio

ETAP 5 - drogi w Tokio

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30

31.

32.

33.

34.

35.

36.

THE END - mam nadzieję, że się podobało

Zachęcam ludzi podróżujących w tamtych rejonach do wrzucania fotek w temacie.
See less See more
45
Nic nie widać drogi kolego,chyba ze z moim komplementy jest coś nie tak?
Ech....wspomnienia :)

Mam tylko pytanie - gdzie słynna Irohazaka Road? Byłeś w Nikko samochodem i nie pojechałeś do Chuzenji-ko? Ja bym się dał tam pokroić za samochód. Miałem niestety tylko autobus ale i tak było wesoło :)

(film przyspieszony x2)
Heh niestety napięty harmonogram ale zjeżdżaliśmy bardzo podbną trasą z Murodo do Bijyo-daira - polecam. Ogólnie cała przeprawa razem z wizytą na tamie Kurobe to niezapomniane przeżycie
See less See more
Nic nie widać drogi kolego,chyba ze z moim komplementy jest coś nie tak?
Cieżko mi powiedziec dlaczego. Ja widze wszystkie fotki ...

Udostępniłem cały folder jako "share with public" - mam nadzieję, że to pomoże
:cheers:Już wchodzą, będzie dobrze za chwile, podoba mi się:)
Jesli bedziesz wstawiać więcej zdjęć, to zaczekaj aż będą posty na drugiej stronie, bo zdjęcia beda się długo ładować.
:cheers:Już wchodzą, będzie dobrze za chwile, podoba mi się:)
Jesli bedziesz wstawiać więcej zdjęć, to zaczekaj aż będą posty na drugiej stronie, bo zdjęcia beda się długo ładować.
Dziekuje za rade :)

Wrzucilem juz wszystkie zdjecia - w pierwszym poscie wrzuce jeszcze linka do calej galerii na wypadek gdyby.
See less See more
Drogi robią wrażenie, ale ceny za autostradę też. Jak to się na do cen biletów na pociąg?
Drogi robią wrażenie, ale ceny za autostradę też. Jak to się na do cen biletów na pociąg?
Samochodem wychodzi taniej, ale wolniej. No, ale tez nie dojedzie sie wszedzie pociagiem. Poza tym, to szczerze mowiac japonska autostrada plasuje sie lekko ponizej polskiej S jesli chodzi o jakosc i komfort (przynajmniej moim zdaniem i tam gdzie jezdze).
See less See more
A jaki jest koszt takiej wycieczki ? ile wypożyczenie samochodu może kosztować ? ceny paliwa , może więcej informacji .
pozd.
Ha.. w koncu watek dla mnie. Bede tu przez 4 lata i zrobie relacje "ubogiej" strony Japonii, bo mieszkam na Kyushu, i tu strasznie kiepsko z autostradami a jak juz to sa jednopasmowe.

Miedzynarodowy watek o drogach w Japonii jest martwy, a szkoda bo mam wiele pytan na ktore moga odpowiedziec tylko "tubylcy" bo nie potrafie czytac Kanji.

Tak czy siak bede dokladal cegielki do tego watku

@Rusonaldo.. bardzo powszechne jest pokrywanie stromych skarp betonem.. niekoniecznie w powiazaniu z budowa drog.
Tak zabezpieczaja sie przed osowaniem ziemi. Wyglada to fatalnie, ale chyba jest skuteczne.
See less See more
A jaki jest koszt takiej wycieczki ? ile wypożyczenie samochodu może kosztować ? ceny paliwa , może więcej informacji .
pozd.
wypozyczenie samochodu na 24 godziny to ok 5000-7000 JPY za najmniejszy (Honda Fit itp.). Paliwo dzisiaj chyba bylo 149 JPY/litr z tego co pamietam.

a szkoda bo mam wiele pytan na ktore moga odpowiedziec tylko "tubylcy" bo nie potrafie czytac Kanji.
pytaj, ale jesli chodzi o Kyushu i Kanto to sprawy moga sie roznic
See less See more
Moje pytania tycza sie nowobudowanej infrastruktury. Mieszkam w Sasebo i wiem ze buduja autostrade do Nagasaki, tylko nigdzie nie moge znalesc info kiedy skoncza i mapke tej drogi.
1 - 20 of 49 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.