Tak szczerze, to niezly, jak to mawia pewien mój znajomy, "dewast"...
Która pierzeja Rynku jest zbudowana w l. 60tych?
No i daj kościół pokoju.
No i daj kościół pokoju.
Moment Kościół pokoju jest piękny ale ja codziennie nie jestem w Jaworze. Może będę w tym tygodniu. A może ktoś wrzuci fotki. Obiecuje, że obfotografuje go dokładnie. Chyba, że ktoś mnie uprzedzi. Narazie okolica Rynku.Dajesz Jawor, a nie ma zdjęć Kościoła Pokoju?! Jak tak może być?
A tak na marginesie, naprawdę ładne miasto.
Ale chcę Kościół Pokoju!
Każde miasto ma coś mniej reprezentacyjnego("dewast"). Ale z tego PRL-owskiego dewastu Jawor wyszedł naprawdę obronną ręką, bo nawet te nowe pierzeje z lat 60-tych są dużo mniej brzydkie od legnickich czy lwóweckich. Ja się skupiłem na tym co zostało pięknego i mimo wszystko cieszę się, że nie ma tam teraz landrynkowych starych domów z suporeksu. Zresztą pewnie nie byłoby ich teraz gdzie postawić, bo stałyby na ich miejscu prostokątne bloki.Tak szczerze, to niezly, jak to mawia pewien mój znajomy, "dewast"...
No i daj kościół pokoju.
Niestety zgadza sięJawor jest perfidnie zaniedbany tak jak większość miast i miasteczek na DŚ.
Potencjał natomiast ma duży.
Mniej ciekawa pod względem wartości dziedzictwa architektonicznego Złotoryja sprawia, dzięki zdecydowanie poważniejszego podejścia władz do estetyki miasta, dużo lepsze wrażenie.
Krosno było stolicą województwa. Nie zapominaj. I jest kilka razy większy.Porażka, czy chociaż jeden budynek jest odnowiony? I to jest ten "bogaty" zachód kraju, zapraszam do Krosna albo Sanoka aby porównać.
Nie chcę tworzyć lub likwidować kompleksów bo nie o to tu chodzi. Macie jako Galicja wielki potencjał. Jarosław czy Przemyśl to są moje klimaty i wcale nie mówie ,że to jest biedny wschód. W małych miastach dolnego śląska być może jest gorzej z bezrobociem niż u was. Bo statystyki nie widzą różnicy Jawor-Wrocław. Pozdrawiam Podkarpacie.Porażka, czy chociaż jeden budynek jest odnowiony? I to jest ten "bogaty" zachód kraju, zapraszam do Krosna albo Sanoka aby porównać.
Dzięki, przeczytałam. Naprawdę piękna perełka. A ma chociaz solidne zabezpieczenie p. poż.? Bo skóra na grzbiecie cierpnie na myśl o pożarze skoro jest z tak łatwopalnych materiałów. Wszyscy pamiętamy Grabarkę.Przepraszam ,że nie opisze ciekawej historii tego kościoła ale polecam http://www.luteranie.pl/www/info/0112/unesco.htm ten link. Tam problem jest opisany wyczerpująco