SkyscraperCity Forum banner

[Jawor] Dolnośląska Magiczna Perełka

10683 Views 53 Replies 19 Participants Last post by  Swid
Miasto chyba najmniej ze wszystkich miast Dolnego Śląska ucierpiało na wskutek działań architektów PRL. Zrobiono tu wiele jak na tak małe miasto. Wiele jest do zrobienia (Zamek Książęcy). Ale i tak wydaje mi się, że miasto ma szczęście do gospodarzy. Jawor ma magiczny Klimat, którym chcę się podzielić.

Na początek wspaniały Zamek, zaniedbany i jakby bez pomysłu na właściciela.

Wejście

Dziedziniec

Uliczki

A teraz trochę podwórek z "duszą". Bo piękne kamienice muszą mieć takie zakamarki

Wspaniały rynek

I na koniec perełka Przepięny Ratusz na środku Rynku

See less See more
40
1 - 20 of 54 Posts
Tak szczerze, to niezly, jak to mawia pewien mój znajomy, "dewast"...
Która pierzeja Rynku jest zbudowana w l. 60tych?
No i daj kościół pokoju.
Ratusze w miastach są mniej więcej takie same,ale ten jest wyjątkowo podobny do ratusza w Krotoszynie. ( To na granicy Dolnego Śląska i Wielkopolski) Jak znajdę, to wrzucę.
Tu masz link

http://www.krotoszyn.pl/galeria/ratusz.html
Mi ten ratusz przypomina bardziej ratusz w Ziębicach.
Ech, miasto ładne, niestety obecnie wiele ludzi je opuszcza. Być może budowa S3 coś tu zmieni i zacznie powodować inwestycje, bo na razie miasto jest zaniedbane, a szkoda...
Porażka, czy chociaż jeden budynek jest odnowiony? I to jest ten "bogaty" zachód kraju, zapraszam do Krosna albo Sanoka aby porównać.
Dajesz Jawor, a nie ma zdjęć Kościoła Pokoju?! Jak tak może być?

A tak na marginesie, naprawdę ładne miasto.

Ale chcę Kościół Pokoju!
Dajesz Jawor, a nie ma zdjęć Kościoła Pokoju?! Jak tak może być?

A tak na marginesie, naprawdę ładne miasto.

Ale chcę Kościół Pokoju!
Moment Kościół pokoju jest piękny ale ja codziennie nie jestem w Jaworze. Może będę w tym tygodniu. A może ktoś wrzuci fotki. Obiecuje, że obfotografuje go dokładnie. Chyba, że ktoś mnie uprzedzi. Narazie okolica Rynku.

Tak szczerze, to niezly, jak to mawia pewien mój znajomy, "dewast"...
Która pierzeja Rynku jest zbudowana w l. 60tych?
No i daj kościół pokoju.
Każde miasto ma coś mniej reprezentacyjnego("dewast"). Ale z tego PRL-owskiego dewastu Jawor wyszedł naprawdę obronną ręką, bo nawet te nowe pierzeje z lat 60-tych są dużo mniej brzydkie od legnickich czy lwóweckich. Ja się skupiłem na tym co zostało pięknego i mimo wszystko cieszę się, że nie ma tam teraz landrynkowych starych domów z suporeksu. Zresztą pewnie nie byłoby ich teraz gdzie postawić, bo stałyby na ich miejscu prostokątne bloki.
See less See more
Jawor jest perfidnie zaniedbany tak jak większość miast i miasteczek na DŚ.
Potencjał natomiast ma duży.

Mniej ciekawa pod względem wartości dziedzictwa architektonicznego Złotoryja sprawia, dzięki zdecydowanie poważniejszego podejścia władz do estetyki miasta, dużo lepsze wrażenie.
See less See more
Jawor jest perfidnie zaniedbany tak jak większość miast i miasteczek na DŚ.
Potencjał natomiast ma duży.

Mniej ciekawa pod względem wartości dziedzictwa architektonicznego Złotoryja sprawia, dzięki zdecydowanie poważniejszego podejścia władz do estetyki miasta, dużo lepsze wrażenie.
Niestety zgadza się
See less See more
Porażka, czy chociaż jeden budynek jest odnowiony? I to jest ten "bogaty" zachód kraju, zapraszam do Krosna albo Sanoka aby porównać.
Krosno było stolicą województwa. Nie zapominaj. I jest kilka razy większy.
Nie chcę tworzyć lub likwidować kompleksów bo nie o to tu chodzi. Macie jako Galicja wielki potencjał. Jarosław czy Przemyśl to są moje klimaty i wcale nie mówie ,że to jest biedny wschód. W małych miastach dolnego śląska być może jest gorzej z bezrobociem niż u was. Bo statystyki nie widzą różnicy Jawor-Wrocław. Pozdrawiam Podkarpacie.
See less See more
Bardzo ciekawy wątek i bardzo fajne zdjecia.
A propos pierzeji kamieniczek zbudowanej po wojnie - sądze że nie są one złe. Podobają mi się. Uważam że lepsze one niż taki bloczek kanciasty, nie zniszczyły one substancji zabytkowej miasta, ani go nie oszpeciły. A przy minimum remontu mogłyby być naprawdę odpicowane. Zainteresowały mnie po przejrzeniu albumu "Współczesna architektura polska" MI się podobają. Wrzucam kilka zdjęc:

żródło: Strona Urzędu Miasta Jawora.

Fajnie zachowany porządek z arkadami który obowiązuje na całym rynku, dachówka. /dachówki nie widać :D/ Ładne jak na architekturę PRL

See less See more
3
Te kamieniczki dają dużą mozliwość aranżacji i stylizacji. Można spokojnie z nich wycisnąć budynki wyglądające na te 100-200 lat więcej...
Mi sie podobają nawet takie jak są. A racja. Można je tak przerobić że tylko wtajemniczeni i mieszkańcy bedą wiedzieli jak to wyglądało.
Dziś w Jaworze zwiedzałem z aparatem Kościół Pokoju i wcisnąłem się z niemiecką wycieczką do środka. Oto fotorelacja.

niestety. bez lampy i stabilizatora.
See less See more
29
Piszecie tu o Kościele Pokoju, foty wskazują, że to coś osobliwego.
Ja nic nie wiem w tej sprawie. Dajcie jakąś małą informację, bo takich jak ja jest chyba więcej.
Przepraszam ,że nie opisze ciekawej historii tego kościoła ale polecam http://www.luteranie.pl/www/info/0112/unesco.htm ten link. Tam problem jest opisany wyczerpująco
Przepraszam ,że nie opisze ciekawej historii tego kościoła ale polecam http://www.luteranie.pl/www/info/0112/unesco.htm ten link. Tam problem jest opisany wyczerpująco
Dzięki, przeczytałam. Naprawdę piękna perełka. A ma chociaz solidne zabezpieczenie p. poż.? Bo skóra na grzbiecie cierpnie na myśl o pożarze skoro jest z tak łatwopalnych materiałów. Wszyscy pamiętamy Grabarkę.
No ale z drugiej strony skoro trwa tyle lat, to znaczy, że Opatrzność czuwa.
See less See more
1 - 20 of 54 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.