Nie jestem pewien, czy zrozumiałem, ale jeżeli zarówno przejście nad ulicą, jak i część galerii, do której prowadzi są na planie (ta część zaznaczona jest na zielono).Na drugiej wizualizacji widać "przejście zawieszone nad ulicą". Domyślam się, że chodzi tu o wjazd na teren galerii z ronda przy Cechu. Ale na planie obiektu już tego nie ma - czyżby planowano powiększenie galerii...
Jakoś nie mogę znajeźć podobieństwa z biblioteką. Dobrze, że główne wejście znajdzie się od Placu Górników - galeria zamknie plac od zachodu i południa.
Widać, widać tę przewiązkę. Budynek jest dopasowany do krawędzi działki. Rysunek kondygnacji +3 ma przewiązkę, drugiej nie ma. Bo w tym miejscu jest "dziura" w budynku. Zaskakujące wręcz jak jak projektant oszczędnie wykorzystuje przestrzeń.Na drugiej wizualizacji widać "przejście zawieszone nad ulicą". Domyślam się, że chodzi tu o wjazd na teren galerii z ronda przy Cechu. Ale na planie obiektu już tego nie ma - czyżby planowano powiększenie galerii...
Jakoś nie mogę znajeźć podobieństwa z biblioteką. Dobrze, że główne wejście znajdzie się od Placu Górników - galeria zamknie plac od zachodu i południa.
Mam jeszcze pytanie, kiedyś przygotowywałem wizki działek - w oparciu o zamieszczone (słabej jakości) mapki z zaznaczonymi działkami. I wtedy - wg tamtych mapek, teren miejski (przeznaczony na zieleń/planty) był od gruntowej drogi w stronę przychodni. A po obecnych wizualizacjach galerii - ten teren jest dużo węższy i w dodatku przegrodzony budynkiem? Czy tylko mi się wydaję i działka inwestora dochodzi aż do placu/parkingu przed UM/SM?
Poniżej moja dawna mapka, proszę ew. o skorygowanie granic działek
![]()
Nomad, bardzo trafne spostrzeżenia. Mam więcej zdjęć, więc wrzucę je po południu do dyskusji. Z wyraźnym zaznaczeniem, że elewacje są jedynie umowne. Na tym etapie chodziło o zaplanowanie bryły i funkcji poszczególnych elementów tego wieeeelkiego budynku. Jego wielkość widać gdy się go porówna z naszym ryneczkiem. Sama patelnia wejściowa od strony kwiaciarni będzie wielkości płyty rynku. I też trójkątna.Pobawiłem się trochę w renderowanie 3D - tak, aby zobaczyć jak taka bryła będzie wyglądać i jak wpłynie na otoczenie (niestety na google earth budynków 3D w Jaworznie jest dosłownie garstka). Jak skończe - udostępnie model do zabawy (ale nie jest to nic tak wypasionego jak modele budynków już istniejące u nas- ot klocuszek).
Co mnie - dopiero w trakcie zabawy - dokładnie przyglądając się szczegółom zastanowiło. Pierwsze rzecz - przynajmniej 2 wizualizacje nie współgrają ze sobą (inne kolory, nieco inne kształty). Wejście - średnio mi się podoba, choć - może kojarzyć się z wejściem do nowego budynku Sądu w Katowicach. Może na kolejnych wizualzjach będzie lepiej.
Fatalna jest pusta ściana od strony Gwarków/UM - mam nadzieję, że taka będzie tylko na wstępnych wizkach, a później jednak ją urozmaicą (obecnie kojarzy mi się z SCC, czyli - bardzo źle...). Jedyna zaleta - będzie lekko pochylona.
Dal porównania - wolałbym zarówno od strony ul. Kolejowej, jak i od strony Gwarków tego typu zróżnicowane ściany:
(zdjęcie Volture z wątku o Gliwickiej Agorze: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=348029&page=39).
Kolejna rzecz, która mnie zastanawia - na wizualizacjach - zarówno "rampa", jak i zwłaszcza "Kino" (bo chyba z lewej strony wizualizacji - przeszklony budynek, to planowane kino (?) jest poza działką inwestora - w dodatku nie połączony z resztą budynku....
Chyba - że ja o czymś nie wiem i w międzyczasie zamieniono działkę 5/26 (tam gdzie są/były garaże i mechanik) na działkę należącą do UM z zaplanowaną strefą zieleni? Chyba, że to tylko taka fantazja robiącego wizualizacje (albo mnie się pokręciło - co też jest możliwe). Do tego - od strony placu przed UM przydałby się szeroki skwer zamykający się galerią... nie ograniczony budynkiem.
I troszkę niska3 kondygnacje - licząc max wysokość kondygnacji 5m (łącznie ze infrastrukturą, stropami, całością "ukrytą pod sufitami podwieszanymi - przyjąłem najwyższą wysokość podawaną na forach dla budowanych galerii) to daje nam w okolicy 15 m. Odliczając zagłębienie terenu - będzie wysokości Banku PKO?