SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 46 Posts

· Registered
Joined
·
20,918 Posts
Svaka čast Sarajevu,moram priznati da je puno ljepši od Ljubljane.Ovdje u Ljubljani jedina ljepota je nešto malo u centru i đe naš narod živi,svake sedmice miris roštilja :)
 

· Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Kako ti se čine Pale? imaš li možda nekih slika? Znaš da smo falični sa slikama Srpskog Sarajeva.
Nemam slika SS, imam samo Jahorine.
Inace Pale su u izgradnji, sve sto se gradi dosta je predimenzionirano i ne uklapa se u okolis, mozda za neku godinu kad se to popuni ljepse ce izgledati. Noviji objekti su kvalitetom mnogo bolji od starijih. Setaliste mi se ne svidja, jer je nekako na silu odradjeno.
Kuce privatne pozitivno iznenadjen, klasicne, fine s fasadama.
 

· Lilium Bosniacum
Joined
·
48,524 Posts
'Lonely Planet': Sarajevo na 2. mjestu top destinacija Ist. Evrope
BIH - Turizam
Autor Bizon.ba
Petak, 23 07 2010 08:26

Nakon što je, krajem prošle godine, najpoznatiji svjetski turistički vodič „Lonely Planet“ , Sarajevo svrstao među 10 gradova na svijetu koje svako mora posjetiti, ovih dana je glavni grad BiH dobio još jedno priznanje.Naime, prema izboru „Lonely Planet-a“ Sarajevo je na drugom mjestu na top listi 10 destinacija u istočnoj Evropi koje treba posjetiti.

Ispred Sarajeva su Julijske Alpe u Sloveniji, a iza glavnog grada BiH slijede: otok Mljet u Hrvatskoj, manastir Orheiul Vechi u Moldaviji, Talin u Estoniji, Loket u Češkoj, Torun u Poljskoj, Ždiar u Slovačkoj, Riga u Latviji i Minsk u Bjelorusiji.

U opisu Sarajeva stoji da je to grad koji je tokom '90-ih bio na rubu propasti, ali je danas ugodan, vitalan grad, te da ga gostoljubivost, prekrasna „caffe-scena“, atraktivni obrisi i ambijent Istoka i Zapada, sve više čine omiljenom ljetnom turističkom destinacijom. Navodi se i da je Sarajevo zimi jedno od najpogodnijih mjesta za skijanje u Evropi.

„Sarajevo je živi muzej historije“, navodi se dalje u tekstu, uz dodatak da se u gradu mogu vidjeti mnoge džamije, crkve, lijepo uređene zgrade, ali i Vijećnica na kojoj se još vide tragovi razaranja.


U prilog tvrdnji da je Sarajevo „grad koji ima dušu“, Lonely Planet navodi Baščaršiju, autentične trgovine, veliki izbor suvenira, način ispijanja kafe i sl. Ono što sa posebnim zadovoljstvo ističemo je dio koji se odnosi na Baščaršiju gdje autori teksta navode da „sjedenje u kafeu na Baščaršiji pruža osjećaj sjedenja u bogatom teatru života.“
 
1 - 20 of 46 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top