SkyscraperCity Forum banner

[Jena - DDR] - Znikajace Bloki

5592 Views 22 Replies 15 Participants Last post by  Tommy
Ponad 2 lata spedzilem w Jenie. W tym czasie na moich oczach wyburzono polowke 11-pietrowego bloku, potem jeden caly wielki blok a teraz wyburzaja nastepny... postanowilem to udokumentowac :)

http://community.webshots.com/album/317444094xaoidc
1 - 20 of 23 Posts
Ehh...aż miło popatrzeć jak burzą bloki, jak bardzo chcielibyśmy widzieć takie obrazki w centrum Warszawy :) W Chicago też w ostatnich latach zburzono wiele bloków, głównie tych, które zbudowano za Kennedy`ego dla czarnoskórych mieszkańców miasta, którzy to urządzili sobie tam istną dżunglę :bash:

Z bloków na ostatniej fotce został jeszcze tylko jeden :)
See less See more
6
Jakże bardzo bym chciał , by i w Polsce zaczęto wyburzać te paskudy w naszych miastach - niestety chyba sobie jeszcze troszkę na to poczekamy ( u nas są dopiero na etapie wyburzania kamienic - brak słów ) :( .
u nas bedzie z tym gorzej bo wiekszosc to mieszkania wlasnosciowe... w DDRowie takie bloki byly raczej na wynajem wiec wystarczylo przeniesc ludzi do innych blokow i najgorsze wyburzyc.
Ale chyba najważniejsza przyczyna to wyludnianie się i powolna śmierć Niemiec Wschodnich oczywiście poza Berlinem no i może wielkimi miastami: Lipskiem, Dreznem, Magdeburgiem. Wszystko odchodzi na zachód i wschód (co mnie oczywiście raczej cieszy), a wyremontowane starówki czekają na wróżki (w przygranicznych miastach czekają na Polaków he, parcie na zachód to prasłowiańskich osad :D )
A u nas szanse na to mają tylko wielkie miasta, gdzie koszty będą mniejsze od zysków...bo mieszkań jest ciągle za mało i będzie.
Moja ocena, oczywiście jak to z ocenami bywa, dla niektórych błędna, więc proszę prostować:
Warszawa- mało terenów, koniunktura b.duża czyli tak
Kraków- mało terenów, koniunktura średnia-duża ale mało bloków w centrum
Wrocław- bardzo dużo terenów koniunktura duża czyli tak za 30 lat ( możepoza Nowym targiem)
Gdańsk- średnio-dużo terenów koniunktura duża czyli tak z 20 lat
Poznań- średnio terenów koniunkura duża czyli tak za 10 lat
Szczecin- dziedzictwo prezydenta wiadomo-jakiego okaże się zbyt trwałe i zrazi inwestorów :(
Inne miasta nie mają wg. mnie szans na to w perspektywie naszego życia
See less See more
@Adolf Warski zapomniales o Katowicach. Poki co sa wszelkie powody by sadzic, ze to wlasnie w Katowicach bloki beda wyburzane najpredzej w Polsce.

W centrum Katowic w blokach jesty mnostwo pustostanwow. Poza tym koniunktura w Katowicach jest bardzo dobra. Zapotrzebowanie na mieszkania w centrum Katowic bedzie male, bo ludzie sie wynosza na przedmiescia, ale za to potrzebne beda nowe biurowce. Stad tez sadze, ze niedlugo zaczna sie wyburzenia blokow z czasow Gomulki.
See less See more
Przepraszam :D
Ale swoją drogą to te bloki budowane były za Gierka (podobno) najlepiej w Polsce i się teraz w grobie przewraca największy zagłębiowski przyjaciel śląska.
Jak myślałem o Aglomeracji, to widziałem pola, łąki i ogródki działkowe czekające na wykopy ziemne. A Katowice są przecież nie tylko jednym z miast, ale rozwijającym się centrum aglomeracji...przecież nikt nie buduje biurowców na takim Targówku czy Leśnicy.
Ja bym wolał jednak najpierw zagospodarowanie najpierw centrów innych dużych miast jak Bytom, Gliwice (co następuje, prawda?) kilka centrów to wielki skarb i czego mnie najbardziej we Wrocławiu brakuje.
Te bloki w okolicy ul. Armii Czerwonej (gierkowskie, nie gomułkowskie) chyba nie są takie najgorsze i możliwe do przebudowy ?
Ale każdy jeden zburzony blok to powód do dumy,świętowania i radości.
Ale Superjednostka wspaniała chyba zostanie, proszę, proszę, będzie można przerobić na więzienie....gdyby nie te unijne standarty ileśtam metrów na więźnia :D
See less See more
W Lublinie bloki, w szczegolnosci na LSM-ach i poludniowym Czechowie, choc na Czubach rowniez, zasiedlaja masowo studenci. Najczesciej wynajmuja cale mieszkania przynajmniej na okres studiow, rzadziej kupuja. I chyba tylko dzieki temu te bloki nie stoja puste. Popyt jest na tyle duzy, ze nawet kalkulowalo sie pobudowanie prywatnych akademikow na pograniczu miasteczka akademickiego.
See less See more
Tylko mi w K-cach Os.Tysiąclecia nie ruszajcie ;)

To, co najbardziej martwi, to bloki w centrach miast... psujące urbanistykę i zazwyczaj skyline. W Gliwicach nie jest tego za dużo.. (może 20?)
Mówiąc o blokach mówię przede wszystkim o blokach o podstawie prostokąta - może się nie zgodzicie, ale bloczki o podstawie kwadratu (lub zbliżonej) są całkiem fajniutkie :)... tylko je ładnie wyremontować i mogą być ozdobą miasta :).. i często tworzą fajny skyline (szczególnie w nocy :))
See less See more
Wyburzanie blokowisk to jeden z moich ulubionych widoków! :naughty: Kiedy nasze kochane Osiedle ZŻB? :bash: :devil: :mad2:
Adolf Warski said:
Przepraszam :D
Ale swoją drogą to te bloki budowane były za Gierka (podobno) najlepiej w Polsce i się teraz w grobie przewraca największy zagłębiowski przyjaciel śląska.
Bloki w scislym centrum to lata '60. Gierkowszczyzna powstawala glownie na przedmiesciach.

Adolf Warski said:
Jak myślałem o Aglomeracji, to widziałem pola, łąki i ogródki działkowe czekające na wykopy ziemne. A Katowice są przecież nie tylko jednym z miast, ale rozwijającym się centrum aglomeracji...przecież nikt nie buduje biurowców na takim Targówku czy Leśnicy.
Ja bym wolał jednak najpierw zagospodarowanie najpierw centrów innych dużych miast jak Bytom, Gliwice (co następuje, prawda?) kilka centrów to wielki skarb i czego mnie najbardziej we Wrocławiu brakuje.
Sadze ze w Gliwicach i w calej aglomeracji bloki pustoszeja wiec pewnie i beda wyburzane. W Gliwicach w centrum blokow prawie nie ma(na szczescie) wiec tu nie ma czego burzyc. Bytom tkwi w totalnej stagnacji i raczej niepredko sie z niej wydostanie.
Adolf Warski said:
Te bloki w okolicy ul. Armii Czerwonej (gierkowskie, nie gomułkowskie) chyba nie są takie najgorsze i możliwe do przebudowy ?
Ale każdy jeden zburzony blok to powód do dumy,świętowania i radości.
Ale Superjednostka wspaniała chyba zostanie, proszę, proszę, będzie można przerobić na więzienie....gdyby nie te unijne standarty ileśtam metrów na więźnia :D
Przy Alei Korfantego(tak to sie teraz nazywa;) ) bloki pocchadza z czasowo Gomulki. Mieszkania w nich sa bardzo male, a zastosowane technologie nie pozwlaja przerobic tych mieszkan na wieksze. do tego dochadza bardzo wysokie ceny(w koncu to centrum Kato). Dlatego te bloki pustoszeja. Zwlaszcza Superjednostka. Ona jest o tyle felerna, ze stoi w takim miejscu gdzie moznaby postawic biurowiec. Tym bardziej ze sa plany budowy nowych.

Inna kwestia sa bloki "autorskie" takie jak gwiazdy czy kukurydze. O ile wiem to nie jest wielka plyta wiec troche tych blokow szkoda. Natomiast klasycze gierkowce, mozna spotkac na przedmiesciach i w Katowicahc jest ich stosunkowo malo.
See less See more
Berlin Marzahn

Byłem tam w 2003 całe osiedla stoją puste. widok imponujący, dużo burzyli. W tej czesci gdzie mialem okazje nocowac mieszkanko mialo prawie 100 metrow 2łazienki i wogole bylo fajne. Klatka schodowa wyłozona tapetam, automatyczne swiatlo, winda zapowiadajaca pietro i numery mieszkan oraz porażająca czystość, to czesc atrakcji osiedla z DDRu. Podobały mi sie krzywe chodniki i kosze na uzywana odziez-zalecialo ojczyzną. Po roku osiedle bylo nie do poznania, kostka brukowa nowe oswietlenie, nowe parkingi, place zabaw, parki, oraz total nowa elewacja...wunderbar:)
See less See more
wyburzanie to jedyne rozwiazanie dla wiekszosci miast bylego NRD.
sam mieszkam w miescie ktore stracilo prawie polowe swoich mieszkancow w ostatnich 15 latach. miasto jest widocznie puste, w centrum jest wiele nieuzytkow, wiele dzialek po wyburzonych kamienicach. na przedmiesciach sa blokowiska niemal niezamieszkale. w przyszlosci blokowiska zostana wyburzone i miasto sie troche bardziej zagesci.
takie sa niestety skutki emigracji i fatalnej demografii.
mysle ze za kilkanascie lat takze w polsce bedzie trzeba zaczac wyburzac puste bloki
See less See more
Duopolis said:
Wyburzanie blokowisk to jeden z moich ulubionych widoków! :naughty: Kiedy nasze kochane Osiedle ZŻB? :bash: :devil: :mad2:
hehe widze ze nie ja jeden nie moge sie doczekac;)
blok coraz krotszy :). Porobilem pare zdjec ale teraz mi sie ich nie chce kopiowac na serwer ;).
"mysle ze za kilkanascie lat takze w polsce bedzie trzeba zaczac wyburzac puste bloki"

Tu, z Gaju, jakby nie patrzec, to zauwayzlem, iz coraz wiecej ludzi ucieka, w tym i ja niebawem opuszczam wielka plyte :D Jednak na puste mieszkania wcaz znajduja sie nowi chetni, ostatnio do mojej klatki dwoch sie wprowadzilo. Wrocław ma zbyt wielki deficyt mieszkan, by burzyc bloki..
See less See more
fck said:
"mysle ze za kilkanascie lat takze w polsce bedzie trzeba zaczac wyburzac puste bloki"

Tu, z Gaju, jakby nie patrzec, to zauwayzlem, iz coraz wiecej ludzi ucieka, w tym i ja niebawem opuszczam wielka plyte :D Jednak na puste mieszkania wcaz znajduja sie nowi chetni, ostatnio do mojej klatki dwoch sie wprowadzilo. Wrocław ma zbyt wielki deficyt mieszkan, by burzyc bloki..
na dzien dzisiejszy brakuje kilku milionow mieszkan, tu sie zgadzam, ale ja mowie o perspektywie kilkunastu lat.
mysle ze juz niedlugo zacznie sie wyburzac brzydkie blokowiska w atrakcyjnych lokalizacjach, tak jak sie to robi z kamienicami w celach postawienia czegos nowego.
ale zanim nasze blokowiska zaczna istotnie pustoszec potrwa jeszcze troche
See less See more
no i od paru dni ten blok to juz tylko kupa gruzu... mam jeszcze nowsze zdjecia "znikajacego" bloku ale na razie nie mam czasu ich wrzucic na serwer...
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.