SkyscraperCity Forum banner

[Köln/Brühl] Miasto oraz Phantasialand

7637 Views 4 Replies 4 Participants Last post by  Paw08
82
Witam serdecznie,
zapraszam do obejrzenia kilku zdjec z wesolego miasteczka w Brühl oraz z odwiedzin w pobliskiej Kolonii. Nie mam zbyt wielu zdjec, aby nie bylo na nich nas, takze wrzucam tak duzo, jak to bylo tylko mozliwe. Zabawa zwlaszcza w parku rozrywki Phantasialand byla przednia, polecam wszystkim, ktorzy do tej pory nie mieli stycznosci z takimi atrakcjami. Byla to moja druga wizyta w zyciu (pierwszy raz byl wiele lat temu).

"Jest to rafting szczególnego rodzaju: w najnowszej atrakcji ""River Quest" w parku Phantasialand Brühl koło Kolonii okrągłe łódki mkną przez wodospady i prądy niosąc zwiedzających w szaloną podróż. Ci, którzy kochają przygody powinni udać się na przejażdżkę kolejką o drewnianej konstrukcji "Colorado Adventure", w podróż do gwiazd w "Galaxy" lub odkryć pełne tajemnic miasto "Wuze Town". Podczas kiedy dorośli w Spinning Coaster "Winja´s Fear & Force" biorą udział w wymagających odwagi rytuałach klanów z miasteczka Wuze, dzieci mogą poszaleć w "Octowuzy"."
za www.phantasialand.de

BRÜHL:

KÖLN:

"Kolonia (niem. Köln, do 1919 Cöln, łac. za Rzymian najpierw: oppidum ubiorum, potem CCAA, Colonia Claudia Ara Agrippinensium, w średniowieczu: Coellen, w dialekcie kolońskim Kölle) - czwarte co do wielkości miasto niemieckie i największe w Nadrenii Północnej-Westfalii, stolica Rejencji Kolonia. Leży na zachodzie Niemiec nad rzeką Ren. Kolonia jest najważniejszym gospodarczym, kulturalnym i historycznym miastem Nadrenii. Położona jest na wysokości od 38 m n.p.m - 118."
za www.wikipedia.org

Miasto bardzo ciasne w centrum, duzo traktow dla pieszych. Widac, ze bylo calkowicie zniszczone podczas wojny, katedra i okoliczne budynki za nic nie pasuja do siebie. Wyglada to, jakby wszystkie budynki staly, a katedre postawili pozniej. W miedzyczasie wpadlismy na moment do Bonn, skad statkiem plynelismy do Kolonii z powrotem. Miejsce na pewno warte polecenia innym.

Dziekuje, to wszystko :) Gdyby ktores zdjecia byly za male, to moge wstawic wieksze lub nawet w oryginalnej wielkosci - prosze tylko o komentarz w tej sprawie. Mam nadzieje, ze ktos rowniez doklei swoje zdjecia z odwiedzin tak Köln, jak i Brühl.
See less See more
1 - 5 of 5 Posts
Nie wiedziałem że można wejść na wierzę katedry. Jest tam jakiś dostępny "taras" widokowy?
Jak widzę Kolonia z góry prezentuje się równie słabo jak z dołu, co innego sama katedra - jest niesamowita. Mimo pozornej brzydoty tego miasta to bardzo fajne miejsce.
Czekamy na więcej fot.

Pozdrowienia
@decapitated: Owszem, w Brühl bylismy rowniez z obu stron, ale nie mam niestety zadnych zdjec.

@subs: Ano zgadzam sie z Toba. Miasto nie wywarlo na mnie piorunujacego wrazenia, oprocz katedry nie bylo tam zbyt wiele ciekawego.
Niecale 100km od Koln jest Koblenz, jak nie byliscie polecam.
1 - 5 of 5 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.