SkyscraperCity Forum banner

[Kępno i okolice] U wrót Wielkopolski

157360 Views 866 Replies 58 Participants Last post by  Royber14
Witam wszystkich :)

Od dłuższego czasu przymierzałem się do założenia wątku o moim rodzinnym mieście, ale dopiero długie jesienne wieczory spowodowały że myśli zamieniły się w czyny.
Mam nadzieję przypadnie wam do gustu ten wątek i zaszczycicie mnie swoimi komentarzami.
Dodatkowo zaznaczam iż nie jest to wątek autorski, jakby ktoś odczuwał potrzebę podzielenia się swoimi zdjęciami miasta czy okolic, droga wolna :)

Wiem, po takim wstępie czas na bliższe przedstawienie Kępna, 99% z was pewnie myśli "Ok, ale co to za dziura i gdzie to jest?".
No więc Kępno leży na samym południu Wielkopolski. Powiat Kępiński graniczy z trzema województwami, a mianowicie z Opolskim, Dolnośląskim i Łódzkim. Stąd też można rzec iż moje miasto jest bardzo nietypową Wielkopolską, ponieważ istnieje tutaj swojego rodzaju 'tygiel kulturowy'. Kluski śląskie i gwara śląska miesza się z pyrami wielkopolskimi, a najbliższym miastem , swoistym centrum kulturowym, jest Wrocław.
Położenie miasteczka najlepiej zaprezentuje mapka:

W ogóle , z Kępna bliżej jest do Łodzi(128km) czy Katowic (145km) niż do Poznania, stolicy województwa :nuts:

Każde miasto musi teraz mieć swoje logo promocyjne, my mamy łabądka:

Jeszcze oczywiście nie może zabraknąć suchych faktów nt. Kępna.
A więc, jest to miasteczko mające blisko 15 tys. obywateli, posiadające prawa miejskie od 1283 roku. Powiat , jak i miasto jest dosyć mocno uprzemysłowione. Czasami nawet mówi się o "kępińskim zagłębiu meblowym" ponieważ większość produkcji są to meble bądź akcesoria z nimi powiązane.
Kępno i okolice nie należą do biednych regionów, w powiecie stopa bezrobocia wynosi 4.9%.

Dobra, za bardzo się rozpisałem, czas na trochę zdjęć.
Zapewniam was że nie uświadczycie tutaj tylko pocztówkowych, zachwalających miasto zdjęć. Zdaję sobie sprawę z jego wad i czasem aż za mocno krytykuje ;)

Zapraszam do oglądania i komentowania! :)

SPIS TREŚCI:

Dworzec PKP w Kępnie
Kościół pw. Św Marcina w Kępnie - od postu nr. 90
Kępno z lotu ptaka:cz. I i cz. II
Cmentarz Rzymsko-Katolicki i Ewangelicki fot. Ewka - od postu nr. 136.
Baranów - od postu nr. 214
Baranów - Osiedle Murator
Grębanin i okolice fot. Krzychu70
Grębanin - od postu nr. 505
Stacja kolejowa w Mroczeniu fot. Krzychu70
Rychtal fot. Krzychu70
Rychtal - od postu nr. 594
Hala widowiskowo-sportowa: cz. 1 cz. 2 cz. 3
Trochę dalsze okolice - Twardogóra - od postu nr. 470.
Bralin - Zabytkowy drewniany Kościół "Na pólku"
Pisarzowice - Neoromański kościół z 1902 roku
Kobyla Góra - Zalew oraz najwyższe wzniesienie Wielkopolski
Wieruszów - od postu nr. 697
Kępno z lotu ptaka - sierpień 2014
See less See more
2
1 - 20 of 867 Posts
1. Zaczniemy od najnowszej (i jedynej...) wizytówki miasta - Rynku wraz z Ratuszem.

2. Kępiński ratusz został wybudowany w stylu klasycystycznym w 1835 roku. W zeszłym roku zakończył się gruntowny remont budynku. Jak to odmieniło cały wygląd otoczenia wystarczy porównać współczesne zdjęcie:

Ze stanem poprzednim:

3. W centralnym punkcie przed ratuszem znajduję się też nowa fontanna, dla mnie o dość kontrowersyjnej formie, ale to później ;)

4. Nie można zapomnieć o tym , iż jak na tak małe miasteczko rynek w Kępnie jest wręcz ogromny (ok 130m x 110m) :

5. Widzimy wieżę neobarokowego kościoła św. Marcina, który obecnie przechodzi lifting elewacji więc zdjęcia pokaże po ukończeniu prac.

Za chwilę ciąg dalszy :)
See less See more
6
6. Rynek w ciepłe wrześniowe popołudnie:

7.

8.

9.W tym roku zakończył się kilkuletni remont i przebudowa nawierzchni rynku, teraz doskonale widać jak stan większości kamienic kontrastuje z nową nawierzchnią.

10.
See less See more
5
No ba, tych 15 obywateli ma dużo miejsca ;)

11. Do rynku jeszcze wrócimy, teraz uderzymy w inne rejony miasteczka.
Tutaj ul. Sienkiewicza:

12.

13. Znajdującą się przy ul. Sienkiewicza Szkoła podstawowa nr. 1

14. Ul. Dąbrowskiego - co warte zauważenia, Kępno jest bardzo zielonym miastem, nie to że wybieram takie zdjęcia ale w tym mieście naprawdę jest duża ilość zieleni :)

15. Prawie 100 letni (z 1912r.) gmach Liceum Ogólnokształcącego nr. 1 :
See less See more
5
16. Znajdująca się obok LO bardzo ciekawa willa, niestety strasznie zaniedbana.

17. Wieża licealna:

18. Ul. Sikorskiego:
See less See more
3
Przyjemny rynek, ale te parkujące fury :eek:hno: Jak na takie małe miasteczko, to kamieniczki są całkiem spore, ale na Zachodzie tak już chyba jest ;)
Niestety, ale całkowicie usunąć aut z rynku się nie da. Po prostu jest on za duży jak na takie miasteczko i te wszystkie auta nie miałyby się gdzie podziać ;)
Całe szczęście zamknięto dla aut jedno skrzydło placu, lepsze to niż nic. Wcześniej Rynek był po prostu wyasfaltowanym parkingiem.

19. Rzeźba nad wejściem do gmachu Liceum:

20. Szpital:

21. Tutaj niestety ulica w trakcie remontu została ogołocona z drzew które pięknie rosły po jej dwóch stronach :bash:

Tak to wyglądało wcześniej
See less See more
3
22.Kościół ewangelicko-augsburski z 1863 roku:

23. Budynek sądu rejonowego:

24. Jedyna rzeczka przepływająca przez Kępno - Niesób:
See less See more
3
25. Trochę nocnych ujęć, tutaj ratusz:

26. Nowa fontanna, w tym roku uruchomiona:

27. Jak już wspomniałem, forma jej jest dosyć kontrowersyjna, powiedzmy że jej walory artystyczne wielu mieszkańcom nie przypadły do gustu ;)
See less See more
3
Z ciekawością poznam to miasto i rejon. Szczególnie ze względu na te "kluski śląskie" :naughty:

Lulek, czy po pokazaniu samego Kępna jest szansa na zobaczenie we wątku fotek z okolic Rychtala, albo Bralina?

Rejon ten, tzw. Kraj Rychtalski został obsadzony przez wojsko polskie, a następnie, na mocy Traktatu Wersalskiego 10 stycznia 1920r. bez plebiscytu, wyłączony z niemieckiej Prowincji Śląskiej (powiatu sycowskiego) i włączony w wyniku prac Międzysojuszniczej Komisji Granicznej - 19 stycznia 1920r. do województwa poznańskiego. W dokonanej nieco później 17 lipca 1920r. korekcie, część tego terenu (Dziadowa Kłoda i Ślizów) w zamian za tereny w okolicach Żarnowca na Pomorzu, powróciły do Ślaska. Do roku 1925 rejon ten pozostawał w granicach diecezji wrocławskiej.

Pisałem nieco na ten temat we wątku, który próbuje robić. Tu jest trochę. Chętnie dowiedział bym się więcej jakichś lokalnych ciekawostek i z przyjemnością obejrzę zdjęcia Kępna.
See less See more
Dzięki Silesius za komentarz i linka do tego wątku, przeglądałem go ale na to nie trafiłem :)
Heh, kluski śląski w Kępnie muszą być na świąteczny obiad, do tego rolada i modra kapusta. Co to panie za Wielkopolska :|

Naprawdę ciekawa sprawa z tymi okolicami które wymieniłeś, czyli z Bralinem i Rychtalem. Do dzisiaj mieszkańców Bralina traktuje się u nas jak Ślązaków.
Nawet mają swoją gwarę, co prawda na wymarciu ale jest(co ciekawe podobno nazwa "Berlin" wywodzi się od "Bralina" co łechce ego tej miejscowości :lol:).
Zdjęcia Bralina pojawią się na pewno, chociaż jego największa atrakcja(kościółek "na Pólku") jest już w Twoim linku.
Co do Rychtala, to szczerze mówiąc za bardzo się w nim nie orientuję ale może w któryś weekend skoczę tam porobić trochę zdjęć, zależy od pogody :D

Jeszcze raz dzięki za odwiedziny, ja jako w połowie Ślązak bardzo interesuje się tymi tematami. Wiem też że, przedwojenne kontakty Kępna(wtedy miasta granicznego) i Niemców były bardzo dobre, nawet pewną anegdotę znam na ten temat ale to może innym razem ;)

P.S Nie bez przyczyny studiuje we Wrocławiu a nie Poznaniu :cheers:
See less See more
Nie zamierzałem, ale już wrzucę kolejne zdjęcia wieczorne.

28. Ul. Kościuszki:

29. Budynek poczty z 1889r, jeszcze zawita ona do tego wątku:

30. Znów widoczna wieża kościoła św. Marcina:
See less See more
3
Wiem też że, przedwojenne kontakty Kępna(wtedy miasta granicznego) i Niemców były bardzo dobre, nawet pewną anegdotę znam na ten temat ale to może innym razem
Ci "Niemcy" wg obywatelstwa tak naprawdę, podobnie jak w rejonach Namysłowa i Sycowa nie mieli raczej większych barier językowych z mieszkańcami sąsiedniej Wielkopolski, wiec domyślam się, ze może być ciekawie..

Jest to jedyny region Śląska gdzie zachowała się w stanie szczątkowym reliktowo słowiańska gwara dolnośląska, co stanowi swoisty ewenement.
Jest to jedyny region Śląska gdzie zachowała się w stanie szczątkowym reliktowo słowiańska gwara dolnośląska, co stanowi swoisty ewenement.
Serio? Nie wiedziałem o tym. Dzięki za taką ciekawostkę :cheers:

31. Część drogi krajowej nr 11. biegnącej przez miasto:

32. Ośrodek sportu i rekreacji:

33. Tutaj ta gorsza część KOSiRu, zaniedbany amfiteatr:
See less See more
3
34. Obok powyższej hali sportowej i amfiteatru znajduję się też sztuczny staw:

35.

36. Jest też basen miejski, funkcjonujący ,tyle że akurat tutaj (przed sezonem) pływają w nim kaczki :lol:
See less See more
3
Fajne Fotki, w granicach Kępna bywam czesto - z racji tego że weekendowo kursuję na trasie Kielce - Wrocław. Niestety w moim przypadku widzę tylko McDonalda przy Wiadukcie i spory węzeł kolejowy. A tu na zdjeciach widać całkiem miłe miasteczko w centrum.

Mam jednak konkretne pytanie , gdzie na trasie 8 - znajdowała się granica Polsko - Niemiecka; wiem ze gdzieś pomiedzy Bralinem a Sycowem, ale gdzie dokładnie ? W miejscowości Słupia? (od słupów granicznych). Czasami się pytam ludzi na "radyjku" ale nikt nie wie. Masz może jakieś fotki dawnych urzędów celnych, słupów granicznych ect. ?

ps. Moja babka urodzona poznanianka o Kępnie mówi "Kympno" - miejscowi tak samo wymawiają czy to jakaś jej osobista językowa fanaberia ?
ładne miasteczko sprawia wrażenie klimatycznego. No i dość chyba jest spokojne z tego co widać na fotkach. Nie było mnie tam jeszcze niestety.
Mam jednak konkretne pytanie , gdzie na trasie 8 - znajdowała się granica Polsko - Niemiecka; wiem ze gdzieś pomiedzy Bralinem a Sycowem, ale gdzie dokładnie ? W miejscowości Słupia? (od słupów granicznych). Czasami się pytam ludzi na "radyjku" ale nikt nie wie. Masz może jakieś fotki dawnych urzędów celnych, słupów granicznych ect. ?
Dokładnie, granica znajowała się przed miejsowoścą Słupia, a dokładnie w okolicach obecnej stacji Lotos. Tutaj jest zdjęcie byłego budynku celnego na górce przed Słupią.

ps. Moja babka urodzona poznanianka o Kępnie mówi "Kympno" - miejscowi tak samo wymawiają czy to jakaś jej osobista językowa fanaberia ?
Hehe, "kympnioki, kympno" to normalne nazewnictwo u nas ;)
Wiadomo że zwykle się tak nie mówi, ale dla żartu bądź podkreślając swoje pochodzenie czemu nie :)

@Hetmantom - czasami miasto wydaję się aż za spokojne, szczególnie jak chcę się wyjść gdzieś ze znajomymi. A tak serio to zdjęcia były głównie robione w Niedziele , która jest dniem martwym u nas. W tygodniu to na tych ulicach co pokazałem, bądź na rynku nie idzie zaparkować i się przecisnąć autem.
Jeszcze kilka 'zielonych' ujęć.

37. Park miejski, tutaj kiedyś była fontanna a zimą lodowisko. Niestety, obecnie park zamienił się w las. Jeżeli ulice czy budynki publiczne są zadbane to zieleń miejska jest istną dżunglą :eek:hno:

38. Amfiteatr w parku. Jakieś próby rewitalizacji zostały podjęte, ale skończyło się na dwóch puszkach farby...

39. Wygrzebałem jeszcze zdjęcie wiaduktu obwodnicy , czyli DK8 biegnącej 'nad' Kępnem:

40. Krajowa 'ósemka' u góry , a na dole nieczynna linia kolejowa do Wrocławia.
See less See more
4
1 - 20 of 867 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.