19,368 Posts
Witam wszystkich 
Od dłuższego czasu przymierzałem się do założenia wątku o moim rodzinnym mieście, ale dopiero długie jesienne wieczory spowodowały że myśli zamieniły się w czyny.
Mam nadzieję przypadnie wam do gustu ten wątek i zaszczycicie mnie swoimi komentarzami.
Dodatkowo zaznaczam iż nie jest to wątek autorski, jakby ktoś odczuwał potrzebę podzielenia się swoimi zdjęciami miasta czy okolic, droga wolna
Wiem, po takim wstępie czas na bliższe przedstawienie Kępna, 99% z was pewnie myśli "Ok, ale co to za dziura i gdzie to jest?".
No więc Kępno leży na samym południu Wielkopolski. Powiat Kępiński graniczy z trzema województwami, a mianowicie z Opolskim, Dolnośląskim i Łódzkim. Stąd też można rzec iż moje miasto jest bardzo nietypową Wielkopolską, ponieważ istnieje tutaj swojego rodzaju 'tygiel kulturowy'. Kluski śląskie i gwara śląska miesza się z pyrami wielkopolskimi, a najbliższym miastem , swoistym centrum kulturowym, jest Wrocław.
Położenie miasteczka najlepiej zaprezentuje mapka:
W ogóle , z Kępna bliżej jest do Łodzi(128km) czy Katowic (145km) niż do Poznania, stolicy województwa :nuts:
Każde miasto musi teraz mieć swoje logo promocyjne, my mamy łabądka:
Jeszcze oczywiście nie może zabraknąć suchych faktów nt. Kępna.
A więc, jest to miasteczko mające blisko 15 tys. obywateli, posiadające prawa miejskie od 1283 roku. Powiat , jak i miasto jest dosyć mocno uprzemysłowione. Czasami nawet mówi się o "kępińskim zagłębiu meblowym" ponieważ większość produkcji są to meble bądź akcesoria z nimi powiązane.
Kępno i okolice nie należą do biednych regionów, w powiecie stopa bezrobocia wynosi 4.9%.
Dobra, za bardzo się rozpisałem, czas na trochę zdjęć.
Zapewniam was że nie uświadczycie tutaj tylko pocztówkowych, zachwalających miasto zdjęć. Zdaję sobie sprawę z jego wad i czasem aż za mocno krytykuje
Zapraszam do oglądania i komentowania!
SPIS TREŚCI:
Dworzec PKP w Kępnie
Kościół pw. Św Marcina w Kępnie - od postu nr. 90
Kępno z lotu ptaka:cz. I i cz. II
Cmentarz Rzymsko-Katolicki i Ewangelicki fot. Ewka - od postu nr. 136.
Baranów - od postu nr. 214
Baranów - Osiedle Murator
Grębanin i okolice fot. Krzychu70
Grębanin - od postu nr. 505
Stacja kolejowa w Mroczeniu fot. Krzychu70
Rychtal fot. Krzychu70
Rychtal - od postu nr. 594
Hala widowiskowo-sportowa: cz. 1 cz. 2 cz. 3
Trochę dalsze okolice - Twardogóra - od postu nr. 470.
Bralin - Zabytkowy drewniany Kościół "Na pólku"
Pisarzowice - Neoromański kościół z 1902 roku
Kobyla Góra - Zalew oraz najwyższe wzniesienie Wielkopolski
Wieruszów - od postu nr. 697
Kępno z lotu ptaka - sierpień 2014
Od dłuższego czasu przymierzałem się do założenia wątku o moim rodzinnym mieście, ale dopiero długie jesienne wieczory spowodowały że myśli zamieniły się w czyny.
Mam nadzieję przypadnie wam do gustu ten wątek i zaszczycicie mnie swoimi komentarzami.
Dodatkowo zaznaczam iż nie jest to wątek autorski, jakby ktoś odczuwał potrzebę podzielenia się swoimi zdjęciami miasta czy okolic, droga wolna
Wiem, po takim wstępie czas na bliższe przedstawienie Kępna, 99% z was pewnie myśli "Ok, ale co to za dziura i gdzie to jest?".
No więc Kępno leży na samym południu Wielkopolski. Powiat Kępiński graniczy z trzema województwami, a mianowicie z Opolskim, Dolnośląskim i Łódzkim. Stąd też można rzec iż moje miasto jest bardzo nietypową Wielkopolską, ponieważ istnieje tutaj swojego rodzaju 'tygiel kulturowy'. Kluski śląskie i gwara śląska miesza się z pyrami wielkopolskimi, a najbliższym miastem , swoistym centrum kulturowym, jest Wrocław.
Położenie miasteczka najlepiej zaprezentuje mapka:

W ogóle , z Kępna bliżej jest do Łodzi(128km) czy Katowic (145km) niż do Poznania, stolicy województwa :nuts:
Każde miasto musi teraz mieć swoje logo promocyjne, my mamy łabądka:

Jeszcze oczywiście nie może zabraknąć suchych faktów nt. Kępna.
A więc, jest to miasteczko mające blisko 15 tys. obywateli, posiadające prawa miejskie od 1283 roku. Powiat , jak i miasto jest dosyć mocno uprzemysłowione. Czasami nawet mówi się o "kępińskim zagłębiu meblowym" ponieważ większość produkcji są to meble bądź akcesoria z nimi powiązane.
Kępno i okolice nie należą do biednych regionów, w powiecie stopa bezrobocia wynosi 4.9%.
Dobra, za bardzo się rozpisałem, czas na trochę zdjęć.
Zapewniam was że nie uświadczycie tutaj tylko pocztówkowych, zachwalających miasto zdjęć. Zdaję sobie sprawę z jego wad i czasem aż za mocno krytykuje
Zapraszam do oglądania i komentowania!
SPIS TREŚCI:
Dworzec PKP w Kępnie
Kościół pw. Św Marcina w Kępnie - od postu nr. 90
Kępno z lotu ptaka:cz. I i cz. II
Cmentarz Rzymsko-Katolicki i Ewangelicki fot. Ewka - od postu nr. 136.
Baranów - od postu nr. 214
Baranów - Osiedle Murator
Grębanin i okolice fot. Krzychu70
Grębanin - od postu nr. 505
Stacja kolejowa w Mroczeniu fot. Krzychu70
Rychtal fot. Krzychu70
Rychtal - od postu nr. 594
Hala widowiskowo-sportowa: cz. 1 cz. 2 cz. 3
Trochę dalsze okolice - Twardogóra - od postu nr. 470.
Bralin - Zabytkowy drewniany Kościół "Na pólku"
Pisarzowice - Neoromański kościół z 1902 roku
Kobyla Góra - Zalew oraz najwyższe wzniesienie Wielkopolski
Wieruszów - od postu nr. 697
Kępno z lotu ptaka - sierpień 2014