troche za duzo zdjec tej elektwoni i okolic ale ogolnie fajnie 
Niestety masz racje... Nie wiem czy wiesz ale Kalisz jest w czołówce Polskich miast gdzie na liczbę mieszkańców przypada największa liczba samochodów... Parkingów jest niestety zbyt mało a zbyt dużo aut, czego niestety rezultatem jest duża ilość aut w ścisłym centrum..wooky said:całkiem porzadnie się Kalisz prezentuje, rażą mnie tylko te poupychane po całej starówce samochody
shakal said:ja tu nie widze zeby jakies kamienice byly do renowacji. Moze mi ktos pokaze ? Wszystkie przedstawione na zdjeciach są ładne,zadbane (tylko te trzy przy rynku się nadają do remontu). Czepiacie sie.
Stare miasto w Kaliszu było w 1914 roku zrównane przez Nieców z ziemią - bez konkretnego powodu. Kilka dni po zajęciu miasta Niemcy kazali ludnosci wyjsć ze starówki, pozwolona zabrać tylko najpotrzebniejsze rzeczy, po czym po kolei wysadzano i palono kolejne kamienice, zostawili tylko koscioły. Do dziś nie wiadomo dlaczego to zrobiono - nie miało to zsadnego znaczenia militarnego - zupełnie niezrozumiałe działanie. To taki ciekawy przyczynek do niemieckiego charakteru narodowego - nie tylko hitlerowcy podczas II wojny zachowywali się w spoisób niezrozumiały dla normalnych ludzi - Niemcy robili tak wcześniej, choc na mniejszą skalę.Szycha said:Popieram, ogólny stan kaliskich kamienic nie jest taki zły, widywałem bardziej zaniedbane. Natomiast, jeśli chodzi o samą architekturę to w sąsiednim Ostrowie Wlkp. znajdują się znacznie ładniejsze kamienice. Chociaż trzeba pamiętać, że Kalisz został znacznie zniszczony podczas I wojny światowej, dużo obiektów jest odbudowanych, pewnie w uproszczonej formie- ale tego mogę się tylko domyślać. Jak się wyrobię z pracą to wrzucę kilka ostrowskich.
No bo Kalisz jest ładnymikeleg said:Świetne!
Pięknie Kalisz na tych fotkach wygląda