SkyscraperCity Forum banner

[KALISZ] A wiec NAJSTARSZE miasto w Polsce ;)

8608 Views 46 Replies 19 Participants Last post by  hubertkm
W zwiazku z tym ze spora grupa forumowiczów błagała ;) o fotki tego najwiekszego miasta Wielkopolski Południwej , postanowiłem wiec wyskoczyć na miasto i cyknąc kilka fotek...niestety nie wbiłem sie z pogodą a i fotograf ze mnie żaden wiec krytyke odstawcie na bok i delektujcie sie miastem :)
Zapraszam :

Tutaj Parkowałem <a nie wolno >! Widać na zdjęciu "kamienice" na placu Św Józefa

Nasze Starostwo Powiatowe

Kościół Św Józefa

Widok na ulice Sukienniczą ! Po lewej widać kosciół Garnizonowy. BTW jest to najbardziej zaniedbana ulica w rynku i chyba tez najbardziej niebezpieczna...

Widok na Plac Św Józefa i Kosciół

Ulica Mariańska :

Widok z ulicy Mariańskiej na Ratusz:

Okolice Rynku :

Widok na Katedre św. Mikołaja

Kamienice na rynku :

"Sztuka" :bash: :

W oddali koniec ulicy Sródmiejskiej :

Zespół klasztorny oo. Franciszkanów i PASKUDNY PARKING !!WRRR :bash: :bash:

Nasz dostojny ratusz:

Jedna z wielu uliczek ( Frańciszkańska) :

Widok na paskudny parking w samym centrum miasta WRRR:

I powoli zaczyna sie najbardziej urokliwa częsc Kalisza:)

Mała Elektrownia :):) :cheers:

Ulica Kazimierzowska :

NASZA MAŁA ELEKTROWNIA <ATOMOWA :D >

AMSTERDAM ???

Nadal ulica Kazimierzowska :

Widok na "Złoty Róg"

i znow chwilowe spojrzenie na najpaskudniejsza ulice w rynku Sukienniczą:

:eek2: Mamy zalew w srodku miasta !!!!! ;)

I tutaj oto własnie zaczyna sie reprezentacyjna wręcz ulica miasta : WOLNOŚĆI a to pewnie z racji tego ze po prawej stronie na zdjęciu widzicie Budynek Sądu

Pałac Slubów :

Bank :

Sąd i bank

No i wkońcu dotarliśmy do najbardziej zadbanej częsci Kalisza:

Widok na najładniejszy i najlepszy hotel w miescie : EUROPA

Prawda że ślicznie ?? :) :cheers:

Nasz "atomówka" w pełnej krasie :D

Most Kamienny :

I znow ulica Kazimierzowska i Klasztor :

ZŁOTY RÓG :

I widok na ulice WOLNOŚCI !! AAA JEST SZAŁ !!

Jeszcze fragment rzeki i elektrowni :

I powoli wracamy na rynek :)

Ulica Sródmiejska :

Ulica Złota:

I znow Ratusz i jego najbliższe okolice:)

Ulica Chodyńskiego , bardzo urokliwa :

Kościół Garnizonowy :

Św Józefa , Plac , Kosciół Garnizonowy :

Plac Jana Pawła II :

Budynek Nowej Poczty w budowie :

I ulica Zamkowa :

Zapraszam Was do Kalisza a od siebie polecam wam Hotel Europa bo naprawde jest dobry a do rynku jest żabi skok : www.hotel-europa.pl
See less See more
1 - 20 of 47 Posts
troche za duzo zdjec tej elektwoni i okolic ale ogolnie fajnie :)
Bardzo fajne miasto, gdyby jeszcze odnowić te kamienice to już wogóle bedzie super.

PS Ale jakoś nie widać tego, że jest to najtarsze miasto w Polsce :p
Sliczne miasto, az chce sie przyjechac :) Szkoda, ze prawie nie ma odremontowanych kamienic.
całkiem porzadnie się Kalisz prezentuje, rażą mnie tylko te poupychane po całej starówce samochody
No Michał... postarałeś się! szacunek !!! :)
wooky said:
całkiem porzadnie się Kalisz prezentuje, rażą mnie tylko te poupychane po całej starówce samochody
Niestety masz racje... Nie wiem czy wiesz ale Kalisz jest w czołówce Polskich miast gdzie na liczbę mieszkańców przypada największa liczba samochodów... Parkingów jest niestety zbyt mało a zbyt dużo aut, czego niestety rezultatem jest duża ilość aut w ścisłym centrum..
Bardzo fajne zdjęcia, w pewnym momencie chyba Ci obiektyw zaparował i dużo zdjęć wyszło jak wyszło. Kaliszanin, ucz się od kolegi, takie zdjęcia masz robić ;)
ja tu nie widze zeby jakies kamienice byly do renowacji. Moze mi ktos pokaze ? Wszystkie przedstawione na zdjeciach są ładne,zadbane (tylko te trzy przy rynku się nadają do remontu). Czepiacie sie.
shakal said:
ja tu nie widze zeby jakies kamienice byly do renowacji. Moze mi ktos pokaze ? Wszystkie przedstawione na zdjeciach są ładne,zadbane (tylko te trzy przy rynku się nadają do remontu). Czepiacie sie.

Popieram, ogólny stan kaliskich kamienic nie jest taki zły, widywałem bardziej zaniedbane. Natomiast, jeśli chodzi o samą architekturę to w sąsiednim Ostrowie Wlkp. znajdują się znacznie ładniejsze kamienice. Chociaż trzeba pamiętać, że Kalisz został znacznie zniszczony podczas I wojny światowej, dużo obiektów jest odbudowanych, pewnie w uproszczonej formie- ale tego mogę się tylko domyślać. Jak się wyrobię z pracą to wrzucę kilka ostrowskich.
Wkoncu rozumiem kumpele z roku, ktora zawsze mowi o Kaliszu w superlatywach, a co do kamieniczek nie odrestaurowanych->ktore miasto w polsce ma je wszystkie odnowione, kalisz nawet dosc dobrze wypada..
Szycha said:
Popieram, ogólny stan kaliskich kamienic nie jest taki zły, widywałem bardziej zaniedbane. Natomiast, jeśli chodzi o samą architekturę to w sąsiednim Ostrowie Wlkp. znajdują się znacznie ładniejsze kamienice. Chociaż trzeba pamiętać, że Kalisz został znacznie zniszczony podczas I wojny światowej, dużo obiektów jest odbudowanych, pewnie w uproszczonej formie- ale tego mogę się tylko domyślać. Jak się wyrobię z pracą to wrzucę kilka ostrowskich.
Stare miasto w Kaliszu było w 1914 roku zrównane przez Nieców z ziemią - bez konkretnego powodu. Kilka dni po zajęciu miasta Niemcy kazali ludnosci wyjsć ze starówki, pozwolona zabrać tylko najpotrzebniejsze rzeczy, po czym po kolei wysadzano i palono kolejne kamienice, zostawili tylko koscioły. Do dziś nie wiadomo dlaczego to zrobiono - nie miało to zsadnego znaczenia militarnego - zupełnie niezrozumiałe działanie. To taki ciekawy przyczynek do niemieckiego charakteru narodowego - nie tylko hitlerowcy podczas II wojny zachowywali się w spoisób niezrozumiały dla normalnych ludzi - Niemcy robili tak wcześniej, choc na mniejszą skalę.
Po wojnie, na pocz. lat 20tych toczyła sie długa i ciekawa dyskusja co zrobić z Kaliszem - taki problem pojawił sie po raz pierwszy chyba w historii polskiej konserwacji zabytków. Ogłoszono konkusy na koncepcje odbudowy, na poszczególne budynki, jak np. ratusz, publikowano projekty, m.in. w "Przeglądzie Techncznym", szeroko całe te działania komentowano. Ostatecznie zrezygnowano z pełnej odbudowy wg tego, co było wczesniej, zdawano sobie sprawę, że byłoby to oszustwo w jakimś sensie - przyjęto wiec zupełnie inne zasady niż później po II wojnie w przypadku Warszawy czy innych miast. Postanowiono zbudować stare miasto nowe, w formach raczej historycznych, ale nie doktrynersko, bardziej swobodnie, tak, by z jednej strony zachować choć część charakteru i zarazem dostosować nowe domy do szczęścliwie zachowanych kosciołów, a jednocześnie tak, aby nie wprowadzać w błąd wyglądem kamienic. Zabawne, ze dzisiaj, większosc osób jest przekonana, ze te kamienice są starsze - w sumie nie dziwne, dla przeciętnego człowieka kaliskie międzywojenne kamienice od bloków różnią sie tak samo, jak oryginalne kamienice staropolskie:)
See less See more
I jeszcze jedno - ja wiem, że hasło "miastow Polsce najstarsze" jest chwytliwe, ale nieprawdziwe. Nie ma żadnych dowodów na to, ze wymieniana przez Klaudiusza Ptolemeusza w II w. Calisia to dzisiejszy Kalisz. Większość badaczy dzisiaj skłania sie raczej do tego, ze Calisia leżała gdzieś na Morawach. Ok. V-VI wieku na naszych ziemiach nastąpiło wymienienie sie ludnosci - odeszli Germanowie, przyszli Słowianie - dziwne byłoby dziwne, gdyby pozostała nazwa miejscowa. Dowodów archeologicznych na istnienie tak istotnej aglomeracji, zeby wymieniali ją Rzymianie - też nie ma.
Z "legalnego" punktu widzenia najstarszym miastem w Polsce jest Złotoryja, która jako pierwsza, w 1211 roiku, otrzymała prawo niemieckie. Oczywiscie trzeba pamętać, ze nadanie praw nie musiało być jednoznaczne z istnieniem organizmu o funkcjach miejskich - Kraków czy Wrocław, choć prawa miejskie otrzymały później, były znacznie większe i posiadały chrakter miejski w wielu aspektach, choc bez samorządu, związanego z prawem niemieckim.
See less See more
I o takie zaprezentowanie Kalisza na tym forum mi zawsze chodzilo.Jeśli pewien kolega (nie będę wymienial nazwiska:D) nie zawali tego watku swoimi fotkami to moze byc tylko jeszcze ciekawiej.

@Szycha Twoje fotki sa równiez super.
Żeby jakiemuś miastu nadać prawa miejskie to musi ono istnieć ładnych pare lat... :)
Świetne!
Pięknie Kalisz na tych fotkach wygląda, szkoda, że są te parkingi i latarnie mniej stylowe, poza tym liczę na zdjęcia nocne, pewnie też będzie co podziwiać :)
mikeleg said:
Świetne!
Pięknie Kalisz na tych fotkach wygląda
No bo Kalisz jest ładny :)
1 - 20 of 47 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.