SkyscraperCity Forum banner

[Kalisz] Wędrówki Szychy z aparatem

5258 Views 38 Replies 11 Participants Last post by  Tomaso
5
Jest to wątek autorski poświęcony Kaliszowi. Na temat tego miasta napisano już wiele, także nie będę powtarzał tych informacji, tylko skupię się na zdjęciach. Czasami tylko, co ciekawsze obiekty, postaram się pokrótce opisać. Prosiłbym o niedodawanie własnych zdjęć, chociaż komentarze są oczywiście mile widziane. No to lecimy :)

I

Korzystając z pięknej majowej pogody udałem się na spacerek po mieście, skupiłem się głównie na Prośnie.

Most Kamienny, jeden z najpiękniejszych w mieście.

Kamienica pod Aniołami, obecnie prezentuje opłakany stan, ale może niedługo ruszy remont... zobaczymy

Dawny klasztor Bernardynów, obecnie Jezuitów. Wnętrze to prawdziwa uczta dla miłośników baroku.

Tu też widzimy klasztor, tylko, że z dalszej perspektywy...
See less See more
1 - 20 of 39 Posts
6

Idziemy kilka kroków dalej i widzimy takie oto zabudowania

Drogę powrotną urozmaiciłem sobie przechodząc przez kładkę dla pieszych, widać z niej miejsce, w którym dopiero co się znajdowaliśmy :)

To już trochę inny czas i miejsce, ale ciągle Prosna. Na zdjęciu gotycki klasztor Franciszkanów.

See less See more
Czekamy na więcej :]
Też czekam, bo jestem fanem fotek Szychy. :)
Kamienica Pod Aniołami - do natychmiastowego remontu!:bash:
Jakby wszystko odremontować (a i tak już bardzo wiele jest odremontowane) byłoby tak holendersko. Tym bardziej z tym kanałem/rzeką.

Muszę się tam kiedyś wybrać i naturalnie czekam na więcej zdjęć.
6
^^ Dziękuję za miłe słowa. Zgodnie z oczekiwaniami prezentuję kolejne zdjęcia. Dzisiaj zajrzymy do wnętrza klasztoru Franciszkanów- mogliśmy go już oglądać na jednym z poprzednich zdjęć. Jako, że zwiedziłem go od fundamentów aż po więźbę dachową mam trochę ciekawych ujęć... ale najpierw krótki opis:

II

Pierwotna świątynia pod wezwaniem św. Stanisława została zbudowana około 1257 roku. Wlatach 1537 i 1559, kościół oraz zabudowania klasztorne doszczętnie spłonęły. Dopiero w latach 1599- 1632 obiekty te zostały odbudowane. W końcu XVIII wieku nastąpiła kolejna restauracja kompleksu świątynno- klasztornego. Wnętrze kościoła zdobią sztukaterie o motywach figur geometrycznych, główek aniołków, rozet, kwiatów, połączonych dekoracyjnie w plastyczną sieć. Wyposażenie wnętrza pochodzi głównie z XVIII wieku.

Najpierw rzut okiem na klasztor z wieży ratuszowej...

... a teraz zaglądamy do wnętrza. Nie wiem jak dla Was, ale według mnie robi wrażenie! :)

Sklepienie w stylu kalisko- lubelskim.

See less See more
9

Widok na prezbiterium

Teraz wychodzimy z kościoła i podażamy krużgankami w stronę refektarza.

Wnętrze zostało całkiem niedawno wyremontowane, jednak nie jestem pewien czy remont dobiegł już do końca.

Wirydarz

Pozostałości pięknej niegdyś polichromii Swacha.

Kaplica Ojców Franciszków
See less See more
5

Okno z maswerkiem

Kaplica sióstr

Cela cela bł. Rafała Chylińskiego.

Wycieczkę po klasztorze kończymy w zakrystii. Mam nadzieję, że się podobało :)
See less See more
Bravo!
Jeszcze fotkę z wirydarza z widoczną kratą, za którą wisi krzyż z Chrystusem, please. :)
Gdzieś mi się zapodziało to zdjęcie, ale nadrabiam zaległość i prosze, oto one:

Zbliżenia chyba nie mam... robiłem zza kraty. Byłeś kiedyś w tym klasztorze? Prawdziwa perełka, tylko, że potrzebuje sporo pieniędzy na wyremontowanie. Ojcowie dają sobie świetnie rade, ale przydałby się jakiś zastrzyk gotówki z zewnątrz.
See less See more
ŁAdne zdjęcia (masz talent :D ) (powtarzam to z pewnością po raz kolejny ;P ale ... ) Kalisz to piękne miasto ale stare kamiennice są w opłakanym stanie , miejmy nadzieję że to się zacznie zmieniać ;)
No TAK...

^^
Zdjęcia jak obrazki :applause: (profesjonalizm "pełną gębą"- zwł. wnętrza :eek:kay: ) tylko plener czasem NIE domaga- stan...
Gdzieś mi się zapodziało to zdjęcie, ale nadrabiam zaległość i prosze, oto one:
FOTO
Zbliżenia chyba nie mam... robiłem zza kraty. Byłeś kiedyś w tym klasztorze? Prawdziwa perełka, tylko, że potrzebuje sporo pieniędzy na wyremontowanie. Ojcowie dają sobie świetnie rade, ale przydałby się jakiś zastrzyk gotówki z zewnątrz.
Dzięki za fotę. :)
Byłem tam, byłem.
A czy są tam jeszcze te stare wewnętrzne drzwi do wirydarza (jak do saloon'u)?
6
W Kaliszu podchodzi się do zabytków raczej w swobodny sposób. Stoją sobie nikomu niepotrzebne Koszary Godebskiego z XIX wieku? Podpalmy je, miasto i tak nie kiwnie palcem, aby coś z nimi zrobić. Mamy dwór z XIX wieku? Rozbierzmy go i zróbmy w tym miejscu parking. To normalna praktyka w tym mieście. W latach 70 też rozbierano wiele wartościowych budynków, widać do tego czasu wiele się nie zmieniło... Co do kamienic, faktycznie wiele z nich jest z beznadziejnym stanie. Właściwie tylko kilka ulic wygląda przyzwoicie. Przyjdzie czas, że pokażę Wam te miejsca, a teraz przejdźmy do Parku Miejskiego, gdzie stoi teatr.

III

Malowniczo położony nad Prosną, tuż przy wejściu do Parku Miejskiego Teatr, zbudowany został w 1920-36 roku. Poprzedni budynek zniszczono podczas I wojny światowej. W tym miejscu kaliski Teatr ma swą siedzibę od 1829 roku.

Fotografia wykonana przy zachodzie słońca...

... i 5 minut później.

See less See more
Dzięki za fotę. :)
Byłem tam, byłem.
A czy są tam jeszcze te stare wewnętrzne drzwi do wirydarza (jak do saloon'u)?
Chyba tak, chociaż szczerze powiedziawszy nie zwróciłem na nie jakiejś szczególnej uwagi. Pewnie dlatego, że nie mogłem się doczekać aż zobaczę podziemia klasztoru ;)
Bardzo piękne są dekoracje sklepień u Franciszkanów. Kiedy patrzę na te zdjecia, wydaje mi się że dekoracje naw bocznych są asymetryczne względem siebie, podobnie jak u św. Pawła w Lublinie. Tak jest w rzeczywistości?
Bardzo piękne są dekoracje sklepień u Franciszkanów. Kiedy patrzę na te zdjecia, wydaje mi się że dekoracje naw bocznych są asymetryczne względem siebie, podobnie jak u św. Pawła w Lublinie. Tak jest w rzeczywistości?
Tak, sklepienia różnią się od siebie, oto fotografia brakującej nawy:

Podobne dekoracje występują w kościele św. Mikołaja, umieszczę je tutaj niebawem.
See less See more
^^Dzięki za informacje, czekam na inne zdjęcia wnętrz kościelnych. Zresztą, należałoby się wybrać kiedyś do Kalisza, żeby to sobie poogladać; wstyd się przyznać, ale nie byłem do tej pory poza przejazdami.
^^

Bardzo ładne i technicznie dobre zdjęcia. Dawaj więcej Szycha. Z chęcią pooglądamy więcej.
1 - 20 of 39 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.