SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 170 Posts

·
Registered
Joined
·
1,718 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Tussen Zwolle en Kampen rijdt sinds jaar en dag elk halfuur een dieseltreintje. De regionale overheden hebben de ambitie de lijn om te bouwen tot tramlijn met enkele extra haltes in Zwolle en IJsselmuiden, om de lijn aantrekkelijker te maken.

In dit topic kan dit infrastructurele project gevolgd worden.

Kerninformatie (voorzover bekend)


Haltes: Zwolle - Zwolle Veerallee* - Zwolle Voorsterpoort* - Zwolle Stadshagen* - Zwolle Werkeren* - Kampen Oost* - Kampen (*= nog te openen).
Tracélengte: 12 kilometer.
Frequentie: 3/4x per uur.
Materieel: 5 electrische tweerichtingtrams.
Kosten: €16 miljoen. Financiering: Provincie Overijssel: €13 miljoen; Gemeente Zwolle: €2 miljoen; Gemeente Kampen: €1 miljoen.
Ingebruikname: 12 december 2012.


Artist-impressions
Zwolle


Zwolle Voorsterpoort
Zwolle Stadshagen

Zwolle Werkeren
Kampen-Oost
Kampen


Meer informatie: Wikipedia - Het Kamperlijntje.nl - Light Rail Atlas - Zwolle Kampen Netwerkstad - Provincie Overijssel
 

·
Fan van de Neudeflat
Joined
·
2,499 Posts
Het nut van een tram op dat lijntje zie ik nog niet zo; die nieuwe stations kun je ook bedienen als je sneller accelererende treinen inzet. Het wordt een ander verhaal als je die tram doortrekt naar het centrum van Zwolle, maar dat is nog lang niet zeker.
 

·
Legum Magister Scientiae
Joined
·
1,360 Posts
Is het de bedoeling dat het Kamperlijntje wordt geëlektrificeerd?

Het lijntje heeft inderdaad pas echt een meerwaarde wanneer je de lijn verlengd over de IJssel naar het centrum van Kampen, en aan de andere kant vanaf station Zwolle verder naar de Zwolse binnenstad. Qua rijcomfort haalt een tram het nooit bij de huidige Buffels (DM90).

Is er nou al een concreet tijdspad voor de ombouw naar Kamperlijntje New Style?
 

·
Registered
Joined
·
1,456 Posts

·
Hoogvlieger
Joined
·
1,850 Posts
Weet iemand of tram-bovenleiding (voor 80-100km/u) goedkoper is dan treinbovenleiding? Dan zou dat een reden kunnen zijn.
Trams rijden meestal onder een enkele draad en treinen onder een dubbele. Daar zit dus prijsverschil in want je hebt voor treinen twee keer zoveel koper nodig. Maar om daar de keuze voor een bepaald type materieel van af te laten hangen lijkt me wat ver gaan.
 

·
Hoogvlieger
Joined
·
1,850 Posts
Als je doelt op de perronhoogtes (waarbij treinen altijd hoge perrons hebben en trams meestal lage) dan klopt dat. Anders zie ik eigenlijk geen verschil tussen een halte waar een trein stopt en eentje waar een tram stopt.

Lightrail is overigens niet meer dan een overbodige verkoopterm. Als politici het over lightrail hebben bedoelen ze gewoon voertuigen die we aanduiden als tram. Lightrail verkoopt alleen beter.
 

·
Registered
Joined
·
1,456 Posts
Er is wel degelijk een verschil tussen een tram en een lightrail. Trams rijden in principe maximaal 70 km/u en op zicht. Lightrail rijdt tot 100 km/u en rijdt met een beveiligingssysteem. Voor reizigers is het verschil onduidelijk, maar het bestaat wel degelijk.

om verwarring te voorkomen, de volgende zin was een reactie op de eerste zin van Tweety: De perronhoogte is het meest zichtbare verschil, maar ook de lengte van het perron verschilt.
 

·
Registered
Joined
·
1,001 Posts
Als de tram door zou gaan rijden in de stad is dat sowieso met bovenleiding. Je zou hybride trams aan kunnen schaffen maar zijn die niet duurder dan gewone elektrische trams? Dieseltrams zijn zinvol als ze een behoorlijk eind buiten de stad komen, maar Zwolle-Kampen is maar een kort lijntje.
Er is wel degelijk een verschil tussen een tram en een lightrail. Trams rijden in principe maximaal 70 km/u en op zicht. Lightrail rijdt tot 100 km/u en rijdt met een beveiligingssysteem.
In normaal Nederlands heet dat gewoon een sneltram.

De perronhoogte is het meest zichtbare verschil, maar ook de lengte van het perron verschilt.
Helemaal niet, de perrons voor de moderne trams die men "lightrail" noemt zijn net zo laag als voor een gewone tram.
 

·
Hydropneumatique
Joined
·
33 Posts
Weet iemand of tram-bovenleiding (voor 80-100km/u) goedkoper is dan treinbovenleiding? Dan zou dat een reden kunnen zijn.
Als ik het wel heb is treinbovenleiding iets dikker, met name door de hogere spanning. Dus daarop aansluitend de vraag: met welke spanning wordt de lijn geëlektrificeerd? 700V of 1500V?
 

·
Registered
Joined
·
998 Posts
Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als hij op termijn zowel aan de Zwolse als de Kampense kant doorgetrokken zou worden de stad in, daar trek je mensen mee!
Bij Kampen de stad in? De buitenwijken zou kunnen (bv, naar station Kampen Zuid), maar ik zou niet weten hoe men een tram door de binnenstad zou kunnen laten rijden. Hooguit er langs, bv. langs de IJsselkade.

Wel een leuke uitdaging, dat dan weer wel!
 

·
Registered
Joined
·
60 Posts
Om in te gaan op eerdere opmerkingen, er zijn inderdaad plannen om de tram in de toekomst verder te laten rijden dan het station van Zwolle. Het college heeft uitgesproken de tram graag door te willen trekken naar de nieuwe Isala Klinieken, indien mogelijk via de binnenstad.

De tram gaat 100 km/h rijden op de stukken buiten de stad en er komen haltes in de nieuwbouwwijk Stadshagen (2 haltes), bij Voorsterpoort (de grote kantoorlocatie langs de A28) en de IJsselhallen.
 
1 - 20 of 170 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top