SkyscraperCity Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

·
Banned
Joined
·
223 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Ukupna povrsina kompleksa iznosi 48.000 kvadratnih metara, od toga unutar bedema 26.610 kvadratnih metara, a izvan bedema oko 21.390 kvadratnih metara. Bedeme cine devet bastiona i dvije kapi kule u sklopu bedema. Unutar bedema nalazi se vise objekata, medju kojima centralni logor sa dvije kule i malim arsenalom, centralni arsenal, takozvana kamena zgrada, te vise razlicitih zidova koji su dijelili i formirali pojedine interne prostore.

 

·
Banned
Joined
·
223 Posts
Discussion Starter · #6 ·
These pictures were originally 1200x900, and much, much beter quality...but since I have modem, it was a problem for me to upload them in that resolution and in that quality. I hope these are also good enough :yes:


Tvrđava Kastel je istorijsko jezgro grada Banjaluke, mjesto nastanka grada, i kroz istorijske epohe okosnica gradskog razvoja. Nažalost iako velikog istorijskog značaja, utvrđenje se danas našlo u nezavidnom položaju. Služba zaštite kulturnih dobara već decenijama pokušava da Kastelu obezbjedi kvalitetniji izgled, raznovrsne sadržaje i ono mjesto u urbanističkoj slici Banjaluke koje mu po istorijskom i urbanističko-graditeljskom značaju pripadaju. Prvi značajniji i veći koraci preduzeti su početkom 70-tih kada je povratak starog sjaja Kastelu bio u planu, ali nažalost svakome će se danas već pri prvom susretu Kastel učiniti mrtav isto tako brzo kao i što će se isti promatrač u tom istom trenutku zaljubiti u njega.

Danas gorući problem Kastela čini nedostatak bezbijednosti (Ugroženost posjetitelja od strane narkomana, seksualno devijantnih osoba, skitnica, diskutabilne konstrukcije pojedinih dijelova trvđave i nepristupačni zarasli prilazi) i kontinualno ubrzano propadanje pojedinih dijelova trvđave, obrušavanje bedema, i erozija obale Vrbasa.

Već prvi pogled na tvrđavu Kastel, otkriva niz mogućnosti koji bi mogle oživjeti ovaj dragulj Banjaluke. Svakako, sve te mogućnosti ne bi se mogle ni zamisliti da Kastel ne posjeduje očigledne kvalitete i potencijale. Oni su zaista mnogobrojni, a manifestuju se kroz atraktivno okruženje, prisustvo rijeke, izuzetno lijepe vizure na Vrbas i na zidine, kao i različite nivoe terena unutar samih bedema. Današnje dobre vizure onemogućava divlje rastinje, enormne količine smeća, porušeni objekti i ispucani zidovi. Samo pogled sa bedema na obalu Vrbasa može da dočara kako bi uz malo brige ove vizure izgledale. Bitno je napomenuti i nedavno otkriveni izvor termalne vode, koji predstavlja izuzetno jak potencijal i istovremeno pruža nebrojene mogućnosti. Pretpostavlja se da je i u starim vremenima ovaj izvor bio poznat, a danas se, usljed nešto niže temperature u odnosu na vrela iz Srpskih Toplica povezuje sa istim. Ovaj potencijal pružio bi sasvim drugačije mogućnosti oživljavanja Kastela u odnosu na tvrđave u regionu i učinio ga jedinstveniom i atraktivnim turističkim endemom.

Legenda, mit ili istina o Safikadi, djevojci iz priče o vječnoj ljubavi, koja je zarad svoje ljubavi prema turskom vojniku koji je morao otići u bitku stala pred top zaklinjući mu se na vjernu ljubav i tako pošla u smrt (mada istini najviše odgovara legenda o djevojci koja se oglušila na zapovjed austro-ugarskog vojnika o zabrani ulaska u tvrđavu i koja je zbog svog prkosa i stradala) može poslužiti za formiranje novog imidža tvrđave kao mjesta gotovo kultnog okupljanja romantičara i zaljubljenih. Navodni Safikadin grob nalazi se u blizini bedema, i danas služi kao neosveštani paganski oltar brojinm zaljubljemnim dušama koje na dan zaljubljenih ovde dolaze zapaliti svjeću ili ostaviti cedulje sa napisanom željom. Priča o Safikadi nažalost do danas nije potvrđena kao istinita, niti za nju postoje naučne osnove, ali je 1971. godine u svoje 3 verzije ipak uključena u monografiju grada Banja Luke.

U periodu posljednje dvije decenije nisu vršena nikava arheološka i sistematska iskopavanja i naučne analize. Ipak, pomalo nevjerovatno zvuči da je, u gradu poznat kao zaljubljenik Kastela, izvjesni gospodin Jeftić Milenko u nekoliko proteklih godina sam istraživao istoriju Kastela i pri tom nailazio na izvjesna otkrića koja nisu zanemariva i vjerovatno će imati i naučna objašnjenja.

Kratak pogled na prošlost Kastela uvjeriće nas u neophodnost najozbiljnijeg pristupa njegovoj sanaciji, rekonstrukciji, konzervaciji i revitalizaciji, ali će možda pomoći u odabiru najprikladnijih budućih sadržaja u tvrđavi koji će je oživjeti i vratiti joj značaj i mjesto u gradu Banja Luci kakvo je tokom svoje burne istorije zauzimala. A možda će nas sama tvrđava Kastel svojim današnjim izgledom naučiti lekciji iz nemarnosti, nepoznavanja prošlosti, nebrizi. Koliko god ljepote i uživanja u nama izazvalo pogled na moćne zidine tvrđave, ona nas ipak sablasno podsjeća na ljudsku prošlost šaljući nam signale o budućnosti.
 

·
Banned
Joined
·
223 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Thank you all for your comments, I'm glad you like these pictures, even though I'm not too happy about them...but it's a 1st time ;)

And yes, I think I'll stay at 800x600.
Yugoboy, I don't have any pictures of city, but that doesn't mean I won't have them :yes:


Cheers,
-Pavle
 
1 - 9 of 9 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top