SkyscraperCity Forum banner

Katastrofy i wypadki kolejowe

2602921 Views 14114 Replies 906 Participants Last post by  Wojewoda82
Kilka zdjęć z katastrofy, która miała miejsce w Miałach.
4 stycznia 2004:

See less See more
25
  • Like
Reactions: 1
13761 - 13780 of 14115 Posts
Ten odcinek nie jest pod kontrola ETCS. Przynajmniej tak pisza w greckim watku:

• Like
Reactions: 2
Ten odcinek nie jest pod kontrola ETCS. Przynajmniej tak pisza w greckim watku:

czyli za bardzo uwierzyłem źródłu nt. rezygnacji, no cóż.

ERT (grecka tv) jeżeli dobrze rozumiem podało że sygnalizacja nie działała od dłuższego czasu...
  • Wow

ERT (grecka tv) jeżeli dobrze rozumiem podało że sygnalizacja nie działała od dłuższego czasu...
Jakbym widział PLK...
  • Like
Reactions: 4
Jakbym widział PLK...
Tak źle jak w Grecji to u nas raczej nie jest... ale to raczej nie będzie ich Otłoczyn, tylko greckie Szczekociny. Tak przynajmniej wychodzi z doniesień
  • Like
Reactions: 3
Coś tam się niby zjechało (KW) w stacji na ten sam tor.
Na dokładkę Słowacja.

Ofiar tej katastrofy greckej będzie więcej.
Przeczytałem właśnie że temperatura pożaru wagonów pasażerskich sięgała 1300*C i wiele osób uległo zwęgleniu. :(
Jak czytam greckie portale to trafiłem chyba na pismo rezygnacyjne jednego z ludzi z Hellenic Train, który złożył rezygnację z firmy w kwietniu 2022 ponieważ nie zgadzał się z tym jak prowadzono ruch po wdrożeniu ETCS między Larissą i Platy (tj. na tym odcinku gdzie doszło do wypadku). Za bardzo nie chcę polegać na tłumaczu a to poważna rzecz zatem tutaj to urwę, chyba że mam podać do końca
Podaj do końca. Masz doświadczenie w opisywaniu wypadków kolejowych, więc na pewno zrobisz to bardziej rzetelnie niż jakies gorączkowe opisy z serwisów internetowych.

To jak tam jeździli? Na rozkaz?
Tak źle jak w Grecji to u nas raczej nie jest... ale to raczej nie będzie ich Otłoczyn, tylko greckie Szczekociny. Tak przynajmniej wychodzi z doniesień
No to nie PLK?

Przecież główną przyczyną Szczekocin było nie działające SRK i tolerowanie takiego stanu przez PLK, i w efekcie błąd dyżurnych przyzwyczajonych do takiego stanu rzeczy.

Brzmi identycznie.

A że nie jest u nas dobrze to widzę co jakiś czas jak PLK reaguje na awarie przejazdów w mojej okolicy, na linii zmodernizowanej parę lat temu.
  • Like
Podaj do końca. Masz doświadczenie w opisywaniu wypadków kolejowych, więc na pewno zrobisz to bardziej rzetelnie niż jakies gorączkowe opisy z serwisów internetowych.
Problemem jest raczej bariera językowa. Rzecz z ETCS ma się tak - przynajmniej teraz ja to tak rozumiem - że w zeszłym roku zrezygnował gość z zarządcy infrastruktury z biura/działu dotyczącego ETCS w proteście przeciwko słabemu utrzymaniu linii i sygnalizacji.

To jak tam jeździli? Na rozkaz?
No to nie PLK?

Przecież główną przyczyną Szczekocin było nie działające SRK i tolerowanie takiego stanu przez PLK, i w efekcie błąd dyżurnych przyzwyczajonych do takiego stanu rzeczy.

Brzmi identycznie.

A że nie jest u nas dobrze to widzę co jakiś czas jak PLK reaguje na awarie przejazdów w mojej okolicy, na linii zmodernizowanej parę lat temu.
Ponownie bariera językowa, ale nie widzę elementu pod tytułem "masz na popielato". Co udało mi się zebrać:
  • odcinek Larissa - Neoi Poroi jest jednym ciągłym odstępem/odcinkiem. de facto nie ma tam czegoś na wzór naszej SBL czy innego analogicznego systemu (bo leży. i kwiczy.). Dostajesz zgodę na wyjazd = tor wolny aż do następnej stacji.
  • ERT opublikowała nagranie rozmowy między maszynistą a dyżurnym z Larissy. Dyżurny mówi 47, pomijasz sygnał stój i masz wolną do Neoi Poroi. Maszynista pyta czy wyjeżdża, dyżurny potwierdza. koniec tematu.
  • Według Kostasa Genidouniasa, szefa greckiego odpowiednika naszego ZZM, ruch na całej linii z Aten do Salonik wygląda tak, że - cytuję dosłownie - dyżurny w Atenach przekazuje informację że droga jest wolna do Menidi [chodzi o centrum przesiadkowe w Archanes], a potem do Oinoi. Potem w Oinoi mechanik dostaje zezwolenie na kolejny odcinek, i na kolejny... i tak 15 razy. Nie wydaje mi się, żeby mieli coś w stylu rozkazów, dlatego uważam że to było jeżdżenie na słowo honoru
  • Genidounias określił sposób prowadzenia ruchu jako full manual, tam nic nie działa
  • dla Guardiana wypowiedział się szef Związku Zawodowego Kolejarzy Nikos Tsikalakis, który powiedział że w całej Grecji jest problem z zatrudnieniem kolejarzy. Potrzeba 2100 ludzi, pracuje 750
  • dyżurny w Larissie miał wcisnąć przycisk który miał przełożyć rozjazdy, ale coś poszło nie tak. podobieństwo z 3/3/2012
  • wg ERT mają tam pulpity kostkowe podobne do naszych tylko nowocześniejsze jakby (a może mi się wydawało). szkoda że nie zrobiłem screena ich streama.
    • w każdym razie z tego co pojawiało się na twitterze to chyba odnoszę wrażenie że w Larissie i Neoi Poroi urządzenia nie pokazywały zajętości szlaku
  • IMO prawdopodobnie wyglądało to tak, że Neoi Poroi dało info Larissie, że tor do Salonik jest wolny (po torze do Aten już jechał towarowy). W Larissie coś poszło nie tak z rozjazdami, pociąg dostał zgodę na wyjazd na tor zasadniczy a wyjechał na przeciwny do zasadniczego. Nie do końca jestem pewny tej wersji, bo a) bariera językowa b) nie ma wielu szczegółów, więc wolę poczekać aż w ERADIS będzie raport
Główną przyczyną Szczekocin było też niewłaściwe przeszkolenie dyżurnych ruchu ze Sprowy jak już o tym mówimy. Do tego niewłaściwy odbiór urządzeń, monterzy podobno przyjeżdżali i naprawiali, ale znowu się psuło (tu trzeba się B. Jakubowskiego dopytać jak to tam konkretnie wyglądało bo cały dzień nad tym siedziałem do tekstu i mi już może się mylić). Tego konkretnego wieczoru srk zadziałało jak trzeba i wypluło zajętość toru. A wygaśnięcia semafora z powodu wyjazdu pociągu na szlak PLK nie przewidziała wtedy w instrukcjach.

W Tempi, i jak wynika ze słów Genidouniasa na całej magistrali ateńsko-salonickiej, srk de facto nie istniało od kilku lat z tego co piszą. Moim zdaniem jeszcze gorzej niż Szczekociny, u nas przynajmniej jakieś urządzenia były, tam nie było NIC WSZYSTKO jest unieważnione od >5 lat.

Zaznaczam ponownie, że google tłumaczowi nie ufam w 100% i coś mogłem pomerdać. Możecie zajrzeć do greckojęzycznego wątku przetłumaczonego GT, generalnie Grecy są wściekli na to co się stało.
See less See more
  • Like
  • Helpful
Reactions: 5
Zaznaczam ponownie, że google tłumaczowi nie ufam w 100% i coś mogłem pomerdać. Możecie zajrzeć do greckojęzycznego wątku przetłumaczonego GT, generalnie Grecy są wściekli na to co się stało.
Z tego co ja gdzies tam w internetach wyczytalem to twoj opis sytuacji wydaje sie poprawny. Sterowanie ruchem na tej linii to jakas totalna kpina. Az dziw ze tam do tragedii nie doszlo wczesniej.

Co do wscieklosci Grekow to zaczely sie nawet protesty uliczne:

Protests have erupted in Greece over the rail crash which killed 43 people, with many seeing it as an accident that had been waiting to happen.

Rioters clashed with police outside the headquarters of Hellenic Train in Athens - the company responsible for maintaining Greece's railways.

Protests were also held in Thessaloniki and the city of Larissa, near where the disaster happened on Tuesday night.

The government has said an independent investigation will deliver justice.
Rail union members believe safety systems were not working properly, with repeated warnings about this over many years.

In protest and mourning, rail workers are planning on striking on Thursday at what they say is official neglect of the railways.

"Pain has turned into anger for the dozens of dead and wounded colleagues and fellow citizens," the workers' union said in a statement announcing the strike.

"The disrespect shown over the years by governments to the Greek railways led to the tragic result," it added in comments cited by Reuters news agency.

Transport Minister Kostas Karamanlis resigned over the disaster, saying he would take responsibility for the authorities' "long-standing failures" to fix a railway system he said was not fit for the 21st Century.

But outside a hospital where bodies of the train crash's victims were being brought, a banner was hung claiming that any systemic failings would be covered up in the official investigation now under way.

Wiele ofiar to mlodzi ludzie bo pociag byl pelen studentow.
See less See more
3
  • Like
Reactions: 3
Protesty w Grecji to nic nowego, wiem - mieszkałem tam rok, nie raz nie dwa musiałem iść dookoła bo najkrótsza droga między moim mieszkaniem a centrum była obok pałacu prezydenckiego i mnie policja nie przepuszczała. Nie przywiązywałbym do tego wagi, nie jest to w obecnej formie żadne zagrożenie dla rządu, ot po prostu lokalny folklor. Lewicowe organizacje studenckie po prostu są w stanie gotowości non stop i jak tylko jest dowolny powód to się protestuje. Biorąc pod uwagę jak mało osób jeździło w Grecji pociągiem i jak prezentowała się np. stacja główna w Atenach to większość ma kolej w głębokim poważaniu. Królują busy i samoloty.

No ale linia na której była katastrofa jechałem 2 razy, nie powiem ciarki przeszły jak teraz poczytałem jak to działa.
See less See more
  • Like
Protesty w Grecji to nic nowego, wiem - mieszkałem tam rok, nie raz nie dwa musiałem iść dookoła bo najkrótsza droga między moim mieszkaniem a centrum była obok pałacu prezydenckiego i mnie policja nie przepuszczała. Nie przywiązywałbym do tego wagi, nie jest to w obecnej formie żadne zagrożenie dla rządu, ot po prostu lokalny folklor. Lewicowe organizacje studenckie po prostu są w stanie gotowości non stop i jak tylko jest dowolny powód to się protestuje. Biorąc pod uwagę jak mało osób jeździło w Grecji pociągiem i jak prezentowała się np. stacja główna w Atenach to większość ma kolej w głębokim poważaniu. Królują busy i samoloty.

No ale linia na której była katastrofa jechałem 2 razy, nie powiem ciarki przeszły jak teraz poczytałem jak to działa.
Ano. Odszczekuję PLK...
Liczba ofiar wzrosła do 43 osób i prawdopodobnie może ona wzrosnąć, wraki wagonów wciąż są przeszukiwane.

• Like
  • Sad
Z innych ciekawostek: trafiłem na film-zlepkę ujęć pociągów w Grecji z 2017 roku. Według opisu ujęcia są właśnie z doliny Tempe, czyt. okolic miejsca wypadku. Na pewno zidentyfikowałem stację Leptokaria, 30km szlaku na północ od miejsca katastrofy. Większość sygnałów unieważniona - w przypadku wyjazdu z Leptokarii do Neoi Poroi 2 VI 2016 jeszcze było ok via Wikimedia Commons, rok później na filmie (5:30) już jest unieważnienie - i nie będę zdziwiony jak od tego czasu było tylko gorzej.

• Like
  • Helpful
Jakoś u nas przeszło bez echa, zdarzenie sprzed miesiąca. Ohio, USA

• Like
W Tempi, i jak wynika ze słów Genidouniasa na całej magistrali ateńsko-salonickiej, srk de facto nie istniało od kilku lat z tego co piszą. Moim zdaniem jeszcze gorzej niż Szczekociny, u nas przynajmniej jakieś urządzenia były, tam nie było NIC WSZYSTKO jest unieważnione od >5 lat.
Na pewnych odcinkach sieci OSE srk po prostu się nie przyjęło. Pamiętam stacje Leptokaria z roku 2002 sprzed przebudowy- stały kształty nieczynne, stały semafory świetlne - wyglądały na nigdy nie uruchomione, ale żadne z nich nie były unieważnione. Rozjazdy przekładane ręcznie - uwaga - bez żadnych zamków! Natomiast na odcinku Saloniki- Plati- Katerini urządzenia srk wydawały się być używane.

Na YouTube są filmy z kabiny po modernizacji- generalnie semafory świecą na czerwono i są pokreślone. Przykre, ale prędzej czy później musiało dojść do tej tragedii.
  • Like
  • Angry
  • Helpful
Problemem jest raczej bariera językowa. Rzecz z ETCS ma się tak - przynajmniej teraz ja to tak rozumiem - że w zeszłym roku zrezygnował gość z zarządcy infrastruktury z biura/działu dotyczącego ETCS w proteście przeciwko słabemu utrzymaniu linii i sygnalizacji.

Ponownie bariera językowa, ale nie widzę elementu pod tytułem "masz na popielato". Co udało mi się zebrać:
  • odcinek Larissa - Neoi Poroi jest jednym ciągłym odstępem/odcinkiem. de facto nie ma tam czegoś na wzór naszej SBL czy innego analogicznego systemu (bo leży. i kwiczy.). Dostajesz zgodę na wyjazd = tor wolny aż do następnej stacji.
  • ERT opublikowała nagranie rozmowy między maszynistą a dyżurnym z Larissy. Dyżurny mówi 47, pomijasz sygnał stój i masz wolną do Neoi Poroi. Maszynista pyta czy wyjeżdża, dyżurny potwierdza. koniec tematu.
  • Według Kostasa Genidouniasa, szefa greckiego odpowiednika naszego ZZM, ruch na całej linii z Aten do Salonik wygląda tak, że - cytuję dosłownie - dyżurny w Atenach przekazuje informację że droga jest wolna do Menidi [chodzi o centrum przesiadkowe w Archanes], a potem do Oinoi. Potem w Oinoi mechanik dostaje zezwolenie na kolejny odcinek, i na kolejny... i tak 15 razy. Nie wydaje mi się, żeby mieli coś w stylu rozkazów, dlatego uważam że to było jeżdżenie na słowo honoru
  • Genidounias określił sposób prowadzenia ruchu jako full manual, tam nic nie działa
  • dla Guardiana wypowiedział się szef Związku Zawodowego Kolejarzy Nikos Tsikalakis, który powiedział że w całej Grecji jest problem z zatrudnieniem kolejarzy. Potrzeba 2100 ludzi, pracuje 750
  • dyżurny w Larissie miał wcisnąć przycisk który miał przełożyć rozjazdy, ale coś poszło nie tak. podobieństwo z 3/3/2012
  • wg ERT mają tam pulpity kostkowe podobne do naszych tylko nowocześniejsze jakby (a może mi się wydawało). szkoda że nie zrobiłem screena ich streama.
    • w każdym razie z tego co pojawiało się na twitterze to chyba odnoszę wrażenie że w Larissie i Neoi Poroi urządzenia nie pokazywały zajętości szlaku
  • IMO prawdopodobnie wyglądało to tak, że Neoi Poroi dało info Larissie, że tor do Salonik jest wolny (po torze do Aten już jechał towarowy). W Larissie coś poszło nie tak z rozjazdami, pociąg dostał zgodę na wyjazd na tor zasadniczy a wyjechał na przeciwny do zasadniczego. Nie do końca jestem pewny tej wersji, bo a) bariera językowa b) nie ma wielu szczegółów, więc wolę poczekać aż w ERADIS będzie raport
Główną przyczyną Szczekocin było też niewłaściwe przeszkolenie dyżurnych ruchu ze Sprowy jak już o tym mówimy. Do tego niewłaściwy odbiór urządzeń, monterzy podobno przyjeżdżali i naprawiali, ale znowu się psuło (tu trzeba się B. Jakubowskiego dopytać jak to tam konkretnie wyglądało bo cały dzień nad tym siedziałem do tekstu i mi już może się mylić). Tego konkretnego wieczoru srk zadziałało jak trzeba i wypluło zajętość toru. A wygaśnięcia semafora z powodu wyjazdu pociągu na szlak PLK nie przewidziała wtedy w instrukcjach.

Aha... czyli de facto jeżdżą na widoczność i "na krzywy ryj" - a jako, że taka sytuacja zapewnie nie pojawiła się od wczoraj - to wszyscy na nią przymykali oko... no ale podobnie jak w Turcji - gdzie mimo odpowiedniego prawa budowlanego, które było olewane i wszystko poszło w gruzy przy okazji trzęsienia ziemi - teraz jest wielkie społeczne "hurr, durr, bo mamy dość tego bajzlu" 🤦‍♂️ Co za nacja!

IMHO tu nie ma co porównywać do Szekocin - bo u nas SRK przecież tam zadziałała - zawiedli ludzie i ich wyszkolenie... ale takiego "bantustanu" jak w Grecji - dramat to mało powiedziane - parafrazując C.K. Dezerterów:
"Nie ma w słowniku kulturalnych ludzi słów, które by mogły wystarczająco obelżywie określić greckie postępowanie".
  • Like

Rośnie tragiczny bilans katastrofy kolejowej w Grecji. 57 zabitych
Michał Szymajda
02.03.2023

Katastrofa kolejowa w miejscowości Tembi była największą w historii greckich kolei. W dobę po tragedii mamy dostęp do nagrania rozmowy dyżurnego ruchu z maszynistą oraz dość niewyraźne nagranie zdarzenia z kamery przemysłowej. Mamy też niestety nowy bilans ofiar.
W efekcie kolizji pociągu Intercity 48 z Aten do Salonik, zginęło, według informacji z kilku godzin po tragedii, 38 osób. W dobę po katastrofie wiemy już, że ich liczba jest większa. Ekipy poszukujące i lekarze doliczyli się w pierwszym, spalonym wagonie, kolejnych ciał (emperatura w nim miała sięgnąć 1300 stopni C). Łączna liczba ofiar katastrofy jest szokująca. Mówi się o 57 zmarłych.

Na zajęty tor miał wpuścić pociąg pasażerski 59-letni dyżurny ruchu. W rozkazie ustnym do maszynisty miał powiedzieć, że może on zignorować światło czerwone na sygnalizatorze, ponieważ szlak do Neoi Poroi jest wolny. Nie wiemy jednak dlaczego ruch nie był prowadzony po dwóch torach, które istnieją w miejscu katastrofy. Po zdarzeniu dyżurny został aresztowany. Maszyniści nie żyją.

Kolejowe związki zawodowe podkreślają, że pomimo wielkich nakładów inwestycyjnych na linii, po latach wciąż kieruje się ruchem na podstawie rozkazów od dyżurnych wydawanych drogą radiową. I na ich podstawie pociągi kursują z prędkością 160 km/h.

Dopiero po dobie Koleje Greckie podały łączną liczbę podróżujących, których było 342. Na pokładzie pociągu pasażerskiego było też aż 10 osób załogi. W lokomotywie prowadzącej wagony z kontenerami było dwóch maszynistów.

Z posady zrezygnował dotychczasowy minister transportu. Odbyło się to w atmosferze skandalu, ponieważ w mailu do prasy wyciekły notatki na oficjalnym piśmie, gdzie biuro ministra instruowało go, jak ma postępować w wypadku niewygodnych pytań od prasy. Nowym ministerm został Giorgos Gerapetritis.
See less See more
  • Like
Czy za Szczekociny odpowiedział ktoś wyżej niż dyżurni?
  • Like
Reactions: 2
13761 - 13780 of 14115 Posts