SkyscraperCity Forum banner

[Katowice] miasto jedno na sto

2713 Views 19 Replies 11 Participants Last post by  Krzycho
Ze zbiorow wlasnych
Kamienica na ul. Warszwskiej

Kamienica na Placu Rostka

Sad Rejonowy (wydzial grodzki) daw2ne starostwo

Liceum Ogolnoksztalcace na ul 3-go Maja

a tu jest siedziba zwiazku gmin slaskich czy czegos takiego:

Zabytkowa wieza cisnien w dzielnicy Borki (ma ponoc troche ponad 60 metrow)

Kamienica na ul Kochanowskiego:

pozniej reszta :)
See less See more
10
1 - 20 of 20 Posts
jedno na sto zastanawiające

Ładne są niektóre kamice w Katowicach troche remontu i pięknie by to wygladało.
kamienice jak kamienice, wszędzie prawie takie same
chociaż takiej to jeszcze nie widziałem
See less See more
@MIKI
Nawet jakby wyremontowali to po roku, dwoch przykrylo by to wszystko warstwa popiolu...
blue_warsaw said:
@MIKI
Nawet jakby wyremontowali to po roku, dwoch przykrylo by to wszystko warstwa popiolu...
:)
Nie.. nie... :whisper: GOP od niedawna w okolicach pyrzowic zamontował specjalne wiatraki rozpylające sadze w stronę Warszawy :hahaha: wiec dlugo niepocieszycie sie nowa elewacja Novotelu, w pazdzierniku bedzie stalowa w marcu czarna :hahaha:

Pozdrowienia dla mojego ukochanego miasta..... Wawy:*
See less See more
Raine said:
kamienice jak kamienice, wszędzie prawie takie same
chociaż takiej to jeszcze nie widziałem
A właśnie, ze nie każda ma swój własny urok i jest niepowtarzalna. :)
snieg said:
Nie.. nie... :whisper: GOP od niedawna w okolicach pyrzowic zamontował specjalne wiatraki rozpylające sadze w stronę Warszawy :hahaha: wiec dlugo niepocieszycie sie nowa elewacja Novotelu, w pazdzierniku bedzie stalowa w marcu czarna :hahaha:

Pozdrowienia dla mojego ukochanego miasta..... Wawy:*
O jakaś nowa technologia ;)
See less See more
blue_warsaw said:
@MIKI
taaak zwlaszcza ze ten budynek byl odnowiony z 3 lata temu a zdjecie robilem niedawno
See less See more
ok kolejne fotki:
widok na centrum z wysokosci SilesiaCityCenter

Chorzowska50 w glebi Superjednostka

Centrala Banku Slaskiego z jakas badziwna reklama :-/

Moje Osiedle czyli Gwiazdy:

osiedle ducha na Debie

Kosciol na Debie

BRE bank

Biblioteka Slaska:

20lecie miedzywojenne:

Jesionowa:

na razie tyle :)
See less See more
30
Extra jest ten Bre bank
Dwudziestolecie jest extra :)
Tez go lubie. Uwielbiam prostote i oble ksztalty;)

Co do Katowic to rzeczywiscie kamienice nie ja jakies nadzwyczajne. ale wszystkie razem towarza nawet przyjmena dzielnice. O wiele ciekawsza jest architektura funkcjonalistyczna. Ale najciekawsze sa Giszowiec i ?Nikiszowiec to prawdziwe unikaty.
blue_warsaw said:
@MIKI
Przy okazji mieszkancy GOPu pozdrawiaja mieszkancow najczystszego polskiego miasta - Warszawy :) :) :) :)
ok nastepna czesc ( pare fotek moglo sie pojawic juz w temacie ulubiona kamienica)
20lecie miedzywojenne(niestety wiekszosc tych budynkow nie byla remontowana od wybudwania a szkoda bo przez architektow uwazane sa za jedne z lepszych przykladow funkcjonalizmu w Polsce):

spodek:

spodek a w glebi DOKP

DOKP

Plac grunwaldzki i spodek oraz DOKP

pomnik na Placu Grunwaldzkim

Kamienica na Warszawskiej:

BankGosodarstwa Krajowego:

biurowiec na Moniuszki

Citi Bank Handlowy

Altus

DomZwiazkow Zawodowych ( w przyszlosci Siedziba Urzedu Marszalkowskiego)

Hotel Monopol

Wiezowce Stalexportu

TBS na Krasinskiego

See less See more
36
Katowice - miasto od 140 lat w pernamentnej przebudowie.;)
sky's_the_limit said:
ok kolejne fotki:
.......
Jesionowa:
O fajnie, że wrzuciłeś fotki tego biurowca na Jesionowej: od dwóch lat zdaje się, że nic się tam nie dzieje (?), w środku chyba nie jest nawet wykończony... Blok mieszkalny, stojący obok, jest zamieszkany, natomiast biurowiec jak stał, tak stoi i nic... :(. Wie ktoś dlaczego??? Pytam, bo bardzo często bywam w parku za tym budynkiem i od czasu do czasu się nad tym zastanawiam :).
See less See more
Dzięki za zdjęcia. Katowice to super miasto, bardzo je lubię. Masz rację, to miasto jest wyjątkowe, centrum ogromnej aglomeracji miejskiej. To lubię :cheers: Miasto dobrze skomunikowane, dynamicznie rozwijające się, nowoczesne, z perspektywami. Niejedna polska metropolia by pozazdrościła IMO :)
See less See more
1 - 20 of 20 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.