SkyscraperCity Forum banner

[Katowice]Stare Zdjęcia i Widokówki

53772 Views 31 Replies 15 Participants Last post by  stasiu1971
68
Nazwy współczesne. Liczę na uzupełnienie :)

Plac Andrzeja

ul. 3 Maja

ul. Pocztowa

ul. Mickiewicza

Widok z ulicy Mickiewicza na ulicę Stawową

Stary Dworzec (ul. Dworcowa)

ul. Dworcowa

ul. Powstańców

Ogórd Botaniczny

Plac Miarki

Widok na ulicę Kochanowskiego (Kamienica już bez wieżyczki ;))

?

?

ul. Dyrekcyjna

ul. Warszawska

Drapacz Chmur

Rynek

Rynek - Nowy Ratusz (też już bez zdobień;))

ul. Warszawska przy Rynku

Kościuszki

ul. Mariacka

Uniwersytet Śląski (oczywiście obecnie)

Akademia Muzyczna

Plac Wolności

Plac Chrobrego

Kościół na Zawodziu i w tle Rektorat AE

Park Kościuszki i wieża Bismarcka :/

Sejmik Śląski

Plac Sejmu Śląskiego

Sudpark (podobno na terenie dzisiejszego Parku Kościuszki)

Dawna Bibliotek Śląska

budownictwo międzywojenne na pocztówce

No i słynna Konferencja Katowicka (1884 rok). Właśnie na tej konferencji zapadła decyzja o konieczności odrodzenia państwa Izrael. W Jerozlimie albo Tel awiw jest nawet ulica "Konferencji Katowickiej" :)
See less See more
1 - 20 of 32 Posts
4

mm, gmach Urzędów Niezespolonych. Swoją droga ciekawe, kiedy zdjęcie robione, bo poniżej jest zdjęcie, gdzie widać orła Szukalskiego. A na tym powyzej już (czy moze jeszcze?) go nie ma.

dobra robota avanger!

W innym wątku były, ale skoro stare pocztówki, to dam jeszcze raz:
"Nowy ratusz" - obecnie UM

"Szkoły techniczne" - obecnie PŚ
See less See more
Na tym zdjęciu Drapacz Chmur lepiej sie prezentuje niż obecnie:

Jestem ciekawy jaka była pierwotna barwa elewacji tego budynku, może ktos z Katowic wie??
See less See more
są duże szanse, ze piaskowcowa, albio wręcz - szok- biała
3
pozwole sobie avanger na male sprostowanie ;) tak poza tym swietna robota tez juz kiedys myslalem zeby zrobic taki watek ale mi sie nie chcialo tylo obrazkow wstawiac :)

glowy sobiwe nie dam urwac ale to raczej jest Powstancow a nie Poniatowskiego

to nie kosciol garniznonowy ale kosciol pod wezwaniem opatrznosci bozej na Zawodziu

Sudpark to dawna nazwa Parku kosciuszki ale gdzie to dokladnie bylo to tez nie wiem
See less See more
@Sky dzięki. Poprawiłem w opisach :)

Zmęczenie poimprezowe mnie chyba dopadło ;) Żeby było śmieszniej, koło tego kościółka chodziłem do liceum zanim siedzibę szkoły przeniesiono na Kobylińskiego :)

Za Sudpark dziękuję. Nie miałem pojęcia, gdzie to było.
na tych widokówkach miasto wygląda na bardziej uporzadkowane niz obecnie, może po części brak samochodów takie wrazenie powoduje

warszawskiej znacznie lepiej było z drzewami, warto by tam gdzie to mozliwe je przywrócić

i szkoda synagogi, pieknie by się te trzy budynki prezentowały: laźnia, szkoła, synagoga
a nieładnie się prezentują? Szkoła, łaźnia i targowisko ze szczękami :no:
Wygląda na bardziej uporządkowane, bo było bardziej uporządkowane - to są może detale, ale bardzo istotne - pominą już to rzeczone targowisko. Wyobraźmy sobie coś takiego - z ulic znikają dziury i śmieci, z trawników i chodników psie odchody, ze słupów i ślepych ścian reklamy a z elewacji graffiti - i jak? O wiele schludniej się robi, czyż nie?
6
Dzielnica Dąb

Kościół Parafialny (obecnie przy DTŚ)

ul. Dębowa

ul. Chorzowska

See less See more
7
Nowa porcja zdjęć i widokówek

ul. Lompy

Katowickie Szpitale

Kinoteatr Rialto

Kino Zorza

Obecnie ING Bank Śląski - ul. Mickiewicza

Pałac Młodzieży

Panorama Katowice - w tle Drapacz Chmur

Uzupełniłem też pierwszą kolekcję ;)
See less See more
8
Kolejna porcja:

Hotel Monopol

ul. Sienkiewicza (?)

Stary Dworzec

?

ul. Młyńska

Rynek

Synagoga na ul. Mickiewicza

Inne
See less See more
2
Prawdziwy hit sezonu. Katowice około roku 1834.
Litografia E.W.Knippla.

To na prawo to karczma w miejscu, gdzie dziś znajduje się dom handlowy Skarbek :)

Co to znaczy mieć wizję stworzenia miasta :)

A tutaj hotel Welta, który został oddany do użytku w 1848 (obecnie ul. Warszawska w okolicy domu handlowego Zenit) W roku 1850 wystąpił tu ze swoją orkiestrą „Król Walca" — Johann Strauss :)...Chociaż on grywał wtedy wszędzie :)

Nazwa Welta pochodzi od nazwiska, kolejnego właściciela. Na marginesie, jeszcze niedawno, żył w okolicy ktoś, kto nosił takie nazwisko. Prawdopodobnie to jakiś potomek, bo w Polsce to była jedyna osoba o takim nazwisku.
See less See more
4
Róg ulicy Dworcowej i św. Jana (1940)

Widok na Aleję Korfantego z Rynku (1903)

Obecnie Rynek (Dom Prasy stoi w miejscy dwóch kamienic po prawej). Kiedyś fragment ulicy Pocztowej (1900)

ul. 3 Maja (1910)
See less See more
No dopiero teraz po raz pierwszy zobaczyłem jak ten budynek z rogu ul. Św. Jana i ul. Dworcowej prezentował się w latach świetności :) i od dzisiaj jakoś inaczej będę patrzał na nasze brzydkie kaczątko :lol:
2
Dziś fragment płyty rynku i domu handlowego Zenit - Nowy Ratusz

Róg Ratusza widać tutaj (Konigsberger)
See less See more
bregi said:
No dopiero teraz po raz pierwszy zobaczyłem jak ten budynek z rogu ul. Św. Jana i ul. Dworcowej prezentował się w latach świetności i od dzisiaj jakoś inaczej będę patrzał na nasze brzydkie kaczątko
kaczątko nie jest takie brzydkie. Mam nadzieję, że się kiedyś remontu doczekamy, bo warto.
ponoc ten budynek na rogu Jana i Dworcowej ma zostac wyremontowany w ramach Remiontu calej Dworcowe jako minirynku
a sam budynek jest swietny po prostu funkcjonal;izm w najlepszym wydaniu
Budynek na rogu Jana i Dworcowej jest aktualnie w remoncie. Mam nadzieje że prywrócą go do stanu świetności nie psując za bardzo, bo to jest perełka.
Jako dziecko odwiedzałem z mamą jej starą ciotkę, która mieszkała na ostatnim piętrze tego domu. Sporo bym teraz dał za to żeby mieć tamto mieszkanie...
A jeśli chodzi o tę galerię: zrobiliści już 1/2 świetnej roboty: zebraliście stare fotki, poskanowaliście je i wrzucili w internet. Tylko że tutaj nie trafiają turyści ani zwykli mieszkańcy Katowic! Trzeba zrobić naprawdę fajną stronę o katowicach, ich historii, zabytkacji i współczesnych atrakcjach. Można by sfotografować tamte miejsca z dokładnie tych samych miejsc - pokazać : tak było kiedyś, tak jest teraz!
Brakuje mi tu troche zdjęć z PRL-u. To był oktes cienia, ale przecież nie czarna dziura! to też jest nasza historia!
pozdrrfiki,
plotter
2

no prosze - teraz sciagneliscie najlepszego inwestora z Krakowa (likusów) a przed wojną- najlepszych inwestorów z Wrocławia- braci Barasch:) Posiadali oni przed wojną najpiekniejszy secesyjny dom handlowy we Wrocławiu (z lewej)

See less See more
1 - 20 of 32 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.