SkyscraperCity Forum banner

[Katowice] Urbanistyka i architektura miasta, miejscowe plany zagospodarowania

53914 Views 362 Replies 38 Participants Last post by  Lahcim nitup
Witam w nowym wątku. Chciałbym, abyśmy podyskutowali tutaj o naszych wizjach nowych dzielnic Katowic, o możliwości powstawania nowych dróg, planach na teraz i na długie lata. Widzę tu również mapki z propozycjami :)
1 - 20 of 363 Posts
Na początek propozycja ode mnie. Wspomniane już w wątku o SBP przedłużenie ulicy Mickiewicza aż do Baildona, jako początek nowej dzielnicy mieszkaniowo-biurowej. Co ważne, zabytkowy budyneczek przy Żelaznej 9 nie byłby spisany na straty :) Ulica przebiegałaby tuż obok niego.

• Like
Reactions: Lahcim nitup
^^ ja bym potem widział przedłużenie Dąbrówki na północ i ew. przedłużenie Skargi
  • Like
Reactions: LibiazCity
Dąbrówki jak najbardziej, ale w miejscu hipotetycznego przedłużenia Skargi miał powstać Jupiter Plaza. IMHO lepiej gdyby tam wypełnić lukę w pierzei :)
  • Like
Reactions: Lahcim nitup
[Katowice] Urbanistyka i architektura miasta

Chciałbym zaznaczyć, że wcale nie uważam tego typu pomysłów za Sci-Fi. Po odpowiedniej dyskusji można by to wszystko podsunąć władzom i radnym, a także architektowi miejskiemu.

PS. Zastanawiam się jak byłoby rozsądniej w przypadku Mickiewicza - czy 2x2 bez pasa zieleni czy 1x2 z równoległymi miejscami do parkowania, albo pasem zieleni na środku.

PS. 2 Bardzo ekscytuje mnie taka perspektywa prostej jak drut wielkomiejskiej ulicy, ze zwieńczeniem w postaci SBP. Już teraz za drzewami widać te budynki praktycznie z Rynku.

A tu propozycja rozwiązania na skrzyżowaniu Warszawskiej i Szkolnej:

Proponuję zwęzić Warszawską do 1 pasa w każdą stronę i zamknąć od Szkolnej do Rynku. Szkolną przerobić na dwukierunkową, jako kontynuację Warszawskiej. Obszary zaznaczone na szaro to strefa granitu.

PS. Zachęcam do aktywnego uczestnictwa w temacie :D
  • Like
Reactions: Maciek2207
Obie propozycje są niepoważne. Kolejne przecinanie ulicy Grundmanna jest niepotrzebne. To ma być obwodnica śródmiejska i powinna mieć wysokie parametry, a nie skrzyżowania co 200-300 metrów. Poza tym funkcje drogi serwisowej dla północnego Załęża będzie pełnić "Nowogliwicka", o której rozmowa toczy się w innym wątku. Dwukierunkowa Szkolna nie ma racji bytu z tego powodu (stanowczo zbyt ciasny łuk na skręcie). Ponadto głupotą jest przecinanie torowiska tramwajowego.
Hmm... No zależy jak wyobrażamy sobie miasto - czy jako przeciętniaka na arenie polskiej czy giganta znaczącego coś w Europie. Ja widzę Katowice przyszłości jako duże miasto, z wielkomiejskimi rozwiązaniami, wielkomiejskimi arteriami i rozmachem. Może to teraz brzmi dość nierealnie, ale krok po kroku można budować duże miasto. Widzę ul. Grundmanna jako miejską aleję, a nie antymiejską autostradę. Centrum miasta powinno wchłonąć kiedyś tereny po Baildonie i Załęże, a obwodnicą śródmiejską nazwałbym ciąg Bracka - Bocheńskiego jako część śródmiejskiego ringu.
W miejscu, w którym jest ul. Grundmanna, "miasta" nie było literalnie nigdy. Może najpierw zacznijmy od obniżki parametrów ul. Sokolskiej? Zresztą w samym śródmieściu mamy tak dużo wygonów, że może najpierw je zagospodarujmy, zamiast obniżać parametry bardzo potrzebnej drodze?
przydałby się tag 'katowice' dla tego wątku :tongue2:
Jak to uczynić? ;D
Poprosić moderatora. Na (prawie) całym SSC zwykli użytkownicy nie mogą dodawać samodzielnie tagów do wątków.
Mnie mierzi jedna sprawa: czemu nikt nie zaproponował przez tyle lat, jak spójnie zagospodarować ten teren?

https://goo.gl/maps/ymbpT7XRy2B2

Oczywiście, chodzi mi o południowy brzeg rzeki Rawy.
^^ czasem sam autem robię tamtędy skrót, by ominąć skrzyżowanie Dudy-Gracza/Warszawska :troll:
Mnie mierzi jedna sprawa: czemu nikt nie zaproponował przez tyle lat, jak spójnie zagospodarować ten teren?

https://goo.gl/maps/ymbpT7XRy2B2

Oczywiście, chodzi mi o południowy brzeg rzeki Rawy.
Cos mi sie przypomina, ze widzialem tu kiedys na Forum albo poprzez Forum plan zabudowy tamtego terenu przez USl. kiedy WRiTV byl jeszcze w pierwszych zapowiedziach.
Mialy tam byc akademiki i nie wiem juz ktory wydzial Uniwersytetu.
Za bardzo spojny, a przede wszystkim kompletny, to ten plan chyba nie byl.
Dzielnica uniwersytecka i laczaca sie z nia dzielnica P-W-G nadal kryje olbrzymi potencjal.
Przypomnialbym, ze nie tak dawno marzylem o glownym wielkim uniwersyteckim budynku, mieszczacym tez Rektorat, przy Moniuszki, na wprost Bulwarow Rawy, miedzy Uniwersytecka i Bankowa.
Uzupelnione i wzbogacone Bulwary Rawy doskonale by spinaly ta nowopowstajaca, niezmiernie wazna czesc Srodmiescia.

NB. Co do dzielnicy P-W-G, teraz po powstaniu WRiTV, to widzialby mi sie tam nastepny krok w postaci kompletnej renowacji zespolu budynkow za nim, Pawla 5, 7, 9, 11 i 13 - z widokami na tworzenie katowickiego Soho czy Quartier Latin gdyby tak jeszcze mozna bylo tam dyskretnie kierowac skladem socjalnym przyszlych mieszkancow, z preferencjami dla studentow oraz ogolnie ludzi nauki i kultury...
  • Like
Reactions: LibiazCity
Moją propozycją w tym temacie jest - o czym już pewnie nie raz pisałem - wywalenie wszystkich baraków z południowego brzegu Rawy i przeciągnięcie ulicy Teatralnej wzdłuż rzeki aż do Dudy-Gracza. Wtedy byłaby szansa na rozsądne uporządkowanie tej okolicy.

Moją propozycją w tym temacie jest - o czym już pewnie nie raz pisałem - wywalenie wszystkich baraków z południowego brzegu Rawy i przeciągnięcie ulicy Teatralnej wzdłuż rzeki aż do Dudy-Gracza. Wtedy byłaby szansa na rozsądne uporządkowanie tej okolicy.

Z pewnoscia nie przedluzenie Teatralnej czy zbudowanie na poludniowym brzegu Rawy jakiejkolwiek ulicy samochodowej, przynajmniej na odcinku od Szkolnej do Gorniczej - tam jest miejsce tylko dla pieszych Bulwarow Rawy.
A tak w ogole to wywalasz drzwi prawie juz otwarte - wlasnie kilka dni temu zrobilem spacer ta droga, a moznaby przejechac i samochodem po wertepach.
Te budy obrocone tylem do Rawy, miedzy Bankowa i Szkolna, to maly problem, ktory sam sie ureguluje, gdy wladze powazniej zajma sie tamta okolica.
Powazniejszy problem to likwidacja przyzwoicie tam zainstalowanej duzej stacji technicznej kontroli pojazdow.
A ponad wszystko jest problem parkowania stajacych tam bezladnie samochodow - gdzie je przemiescic i jakim kosztem?

Z pewnoscia nie przedluzenie Teatralnej czy zbudowanie na poludniowym brzegu Rawy jakiejkolwiek ulicy samochodowej, przynajmniej na odcinku od Szkolnej do Gorniczej - tam jest miejsce tylko dla pieszych Bulwarow Rawy.
A tak w ogole to wywalasz drzwi prawie juz otwarte - wlasnie kilka dni temu zrobilem spacer ta droga, a moznaby przejechac i samochodem po wertepach.
Te budy obrocone tylem do Rawy, miedzy Bankowa i Szkolna, to maly problem, ktory sam sie ureguluje, gdy wladze powazniej zajma sie tamta okolica.
Powazniejszy problem to likwidacja przyzwoicie tam zainstalowanej duzej stacji technicznej kontroli pojazdow.
A ponad wszystko jest problem parkowania stajacych tam bezladnie samochodow - gdzie je przemiescic i jakim kosztem?
Ja uważam, że trzeba tam pociągnąć jeden pas jezdni - niekoniecznie asfaltowej - dla samochodów w kierunku wschodnim i będzie jeszcze wystarczająco miejsca na szerokie bulwary.
1 - 20 of 363 Posts