SkyscraperCity Forum banner

[Katowice] Urbanistyka i architektura miasta, miejscowe plany zagospodarowania

57501 Views 378 Replies 38 Participants Last post by  Lahcim nitup
Witam w nowym wątku. Chciałbym, abyśmy podyskutowali tutaj o naszych wizjach nowych dzielnic Katowic, o możliwości powstawania nowych dróg, planach na teraz i na długie lata. Widzę tu również mapki z propozycjami :)
1 - 20 of 379 Posts
Na początek propozycja ode mnie. Wspomniane już w wątku o SBP przedłużenie ulicy Mickiewicza aż do Baildona, jako początek nowej dzielnicy mieszkaniowo-biurowej. Co ważne, zabytkowy budyneczek przy Żelaznej 9 nie byłby spisany na straty :) Ulica przebiegałaby tuż obok niego.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
Dąbrówki jak najbardziej, ale w miejscu hipotetycznego przedłużenia Skargi miał powstać Jupiter Plaza. IMHO lepiej gdyby tam wypełnić lukę w pierzei :)
  • Like
2
[Katowice] Urbanistyka i architektura miasta

Chciałbym zaznaczyć, że wcale nie uważam tego typu pomysłów za Sci-Fi. Po odpowiedniej dyskusji można by to wszystko podsunąć władzom i radnym, a także architektowi miejskiemu.

PS. Zastanawiam się jak byłoby rozsądniej w przypadku Mickiewicza - czy 2x2 bez pasa zieleni czy 1x2 z równoległymi miejscami do parkowania, albo pasem zieleni na środku.

PS. 2 Bardzo ekscytuje mnie taka perspektywa prostej jak drut wielkomiejskiej ulicy, ze zwieńczeniem w postaci SBP. Już teraz za drzewami widać te budynki praktycznie z Rynku.

See less See more
A tu propozycja rozwiązania na skrzyżowaniu Warszawskiej i Szkolnej:

Proponuję zwęzić Warszawską do 1 pasa w każdą stronę i zamknąć od Szkolnej do Rynku. Szkolną przerobić na dwukierunkową, jako kontynuację Warszawskiej. Obszary zaznaczone na szaro to strefa granitu.

PS. Zachęcam do aktywnego uczestnictwa w temacie :D
See less See more
  • Like
Hmm... No zależy jak wyobrażamy sobie miasto - czy jako przeciętniaka na arenie polskiej czy giganta znaczącego coś w Europie. Ja widzę Katowice przyszłości jako duże miasto, z wielkomiejskimi rozwiązaniami, wielkomiejskimi arteriami i rozmachem. Może to teraz brzmi dość nierealnie, ale krok po kroku można budować duże miasto. Widzę ul. Grundmanna jako miejską aleję, a nie antymiejską autostradę. Centrum miasta powinno wchłonąć kiedyś tereny po Baildonie i Załęże, a obwodnicą śródmiejską nazwałbym ciąg Bracka - Bocheńskiego jako część śródmiejskiego ringu.
Moją propozycją w tym temacie jest - o czym już pewnie nie raz pisałem - wywalenie wszystkich baraków z południowego brzegu Rawy i przeciągnięcie ulicy Teatralnej wzdłuż rzeki aż do Dudy-Gracza. Wtedy byłaby szansa na rozsądne uporządkowanie tej okolicy.

See less See more
Ja uważam, że trzeba tam pociągnąć jeden pas jezdni - niekoniecznie asfaltowej - dla samochodów w kierunku wschodnim i będzie jeszcze wystarczająco miejsca na szerokie bulwary.
To chyba wiele lat temu, ja tego nie pamiętam :) Teraz ważne jest, aby wreszcie ktoś się tym obszarem zainteresował. Jest paskudny, aż wstyd że studenci tak prestiżowego wydziału poważnej uczelni będą musieli na to wszystko codziennie patrzeć :(

A teraz mapka z tym, co postulował Ormi. Rozsądne rozwiązanie? Ja uważam, że taka droga byłaby sensowna.

See less See more
Też uważam, że schowanie torów to byłby znakomity pomysł. Śródmieście byłoby totalnie odmienione.
  • Like
A teraz z innej beczki - czy kamienica pierwsza na prawo od Zamkowej to dzisiejsza Korfantego 1 przed jakąś kompleksową przebudową czy inny budynek?

See less See more

Dziękuję. Śmiem twierdzić, że wówczas wyglądał o wiele lepiej :<

PS. Jestem ciekaw, ilu Forumowiczów popierałoby odbudowę północnej pierzei. Kiedyś nie byłem zwolennikiem tej koncepcji, ale po tych wszystkich przebudowach doszedłem do wniosku, że Rynek jest wybrakowany i brak ww pierzei stanowi urbanistyczną klapę, a nieszczęsny pawilon tylko to miejsce bardziej kaleczy. Moja, trochę upodobniona do Koniora wizja:

See less See more
  • Like
Pawilon jest, więc nie mówimy o jego usunięciu w perspektywie najbliższych lat, ale o bliżej nieokreślonej przyszłości. W sumie od tego trochę jest ten wątek :) Kiedyś w ogóle nie myślałem o północnej pierzei, raczej nie uważałem koncepcji jej przywrócenia za sensowny pomysł. Po wielu rozważaniach sądzę, że jest to jedyne rozsądne rozwiązanie dla tego miejsca. Jakkolwiek bym na ten Rynek nie patrzył, uważam, że w tej chwili i z tym pawilonem jest po prostu szpetny. Zasadność odbudowy północnej pierzei ukazują według mnie chociażby te zdjęcia, które zostały dołączone do artykułu:

http://katowice.wyborcza.pl/katowice/56,35063,22635713,zgeometryzowana-bryla-z-wyjatkowa-elewacja-w-centrum-katowic.html
Haha xd to było 5 minut euforii :(
2
Temat się trochę uśpił. Przyszło mi do głowy jeszcze takie rozwiązanie:

Attachments

See less See more
Szedłem dziś Bankową. Dojście do tego średniowiecznego drewnianego mostku nad Rawą zostało na nowo wyasfaltowane, a na dodatek rura obok fachowo wymalowana w stylu podpitego Waldka ze wsi pod Białymstokiem. Nie mam siły do władz tego miasta i MZUiM xD
Szykuje się droga dwujezdniowa?
Bo jest mowa o 20-40 m. To chyba dosyć dużo jak na jednojezdniową :)
1 - 20 of 379 Posts