Skyscraper City Forum banner

Ile dajesz nowemu WRiTv?

1 - 17 of 17 Posts

·
Decomposed User
Joined
·
3,186 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego

Adres: Katowice, ul. św. Pawła 3
Projektanci: Baas architects, Grupa 5 Architekci
Inwestor: Uniwersytet Śląski w Katowicach
Wykonawca: Mostostal Zabrze Gliwickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego

Projekt: 2011 (konkurs), 2013 (projekt wykonawczy)
Budowa: 2014-2017
Koszt: 38 mln zł

Opis ze strony projektanta:

Projekt autorstwa dwóch pracowni – BAAS architects z Barcelony i Grupa 5 Architekci zdobył pierwsze miejsce w konkursie na nową siedzibę Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Projekt budowlany i wykonawczy wykonały: BAAS architects, Grupa 5 Architekci i Małeccy Biuro Projektowe z Katowic.

Największa część programu funkcjonalnego projektu została skoncentrowana w kubaturze przy ulicy Pawła, dzięki czemu wewnętrzna jego część jest o wiele niższa i lepiej harmonizuje z istniejącą zabudową.
Współczesna wrażliwość zobowiązuje nas do zachowania istniejącego budynku i zintegrowania go z nowym projektem. W ten sposób gwarantujemy ciągłość urbanistycznej tkanki miasta.

Nowa elewacja jest zbudowana z tej samej cegły co stara. Dzięki temu zostanie zachowany związek z obecnie istniejącym budynkiem.
Ażurowa ściana z cegły stwarza abstrakcyjną i szczególną przestrzeń. Na górnych kondygnacjach ściana, filtrując światło dochodzące do wnętrza budynku, sprawia wrażenie przestrzeni odizolowanej, przestrzeni zdominowanej przez atmosferę ciszy i koncentracji. Wejście główne budynku znajduje się w przestrzeni niejako wyrzeźbionej w jego kubaturze.

Przeszklony hol wejściowy łączy ulicę z istniejącym budynkiem zamienionym w bibliotekę oraz wewnętrzną częścią zabudowy. Wejście główne jest również miejscem cyrkulacji wokół atrium oraz połączenia między piętrami.
Czytelne połączenie przestrzeni wejścia do budynku i wewnętrznego podwórka – PATIO, sprawi, że ulica przeniknie do budynku, a uczelnia wyjdzie na ulicę.

http://www.grupa5.com.pl/projekty/edukacja/writv-katowice
Ciekawostka: tak wyglądało miejsce, w którym powstał budynek.

Wizualizacje:





Makieta + plan zagospodarowania:





Wszystkie materiały zaczerpnięte ze strony projektanta: http://www.grupa5.com.pl/projekty/edukacja/writv-katowice

Zdjęcia:































Źródło: katowice.pro

+ zdjęcia ze strony Małeccy biuro projektowe (współautorzy projektu budowlanego i projektu wykonawczego):


(fot. Jakub Certowicz)


(fot. Jakub Certowicz)









 

·
Decomposed User
Joined
·
3,186 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Jeszcze tytułem wyjaśnienia: w miejscu nowej siedziby WRiTv stała niegdyś fabryczka żarówek - ten zabytkowy fragment elewacji to pozostałość po niej (cały budynek wyburzono poza ścianą frontową, która została odnowiona i wkomponowana w nową fasadę). Budynek wciśnięto między kamienice znajdujące się w ścisłym centrum miasta, ale (jak widać na zdjęciach) stanowiące silnie zdegradowaną okolicę (niesławny kwartał Pawła-Wodna-Górnicza - od nazw ulic), graniczącą z kampusem Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej. Nowy budynek wydziału ma być w założeniu zaczątkiem rewitalizacji tego obszaru (w jego obrębie planowane są nowe inwestycje UŚ).
Sam WRiTv, czyli tzw. katowicka filmówka, dotychczas zajmował budynek położony w... Chorzowie (ale z katowickim adresem), przy samej granicy trzech miast: Katowic, Chorzowa i Siemianowic Śląskich, na terenie danwych Międzynarodowych Targów Katowickich (tuż obok starej siedziby WRiTv znajdowała się hala targowa, która zawaliła się w 2006 roku).
 

·
Premium Member
Saskie ulice, Kępe ścieżki
Joined
·
17,130 Posts
18/10. Druga Filharmonia Szczecińska. Świetna, niebanalna architektura. Unikalna okładzina elewacyjna, jednocześnie idealnie pasująca do kontekstu miejsca (w skali mikro i makro). Bardzo dobrze wpasowany budynek jeśli chodzi o skalę i kształt. Rzadko spotykany sposób rewitalizacji starego budynku i "postarzenie" nowego gmachu. Dwa ale (dlatego tylko 18/10 ;)): 1. mógłby być odrobinę wyższy by lepiej dopasować się do sąsiadów wysokością; 2. brak ciekawej zieleni na dziedzińcu. Ale rozumiem, że ona się pojawi w wyznaczonych miejscach, ale w bardziej sprzyjających pogodowo warunkach.
 

·
keep jaywalking
Joined
·
6,500 Posts
Niemal idealne wpasowanie w kontekst urbanistyczny i architektoniczny. Piękne uzupełnienie zwartej śródmiejskiej pierzei. Z lewej strony jest równy wysokością sąsiedniej kamienicy, ale względem tej z prawej jest za niski i można było to lepiej rozwiązać. Podoba mi się praktyczny podcień przed wejściem i industrialne lampy nad dziedzińcem, ale nie podoba się drewno na parterze od strony dziedzińca (chyba, że w założeniu ma z czasem poczernieć od starości - wówczas pasowałoby idealnie). Naprawdę przyjemnie ocenia się takie budynki.

8,5/10
 

·
LHC
Joined
·
11,597 Posts
Najpiękniejszy ceglany budynek na świecie jest w Katowicach! To Wydział Radia i Telewizji UŚ


Kamil Białas
Dzisiaj, 19:55

Poznaliśmy zwycięzców konkursu Wienerberger Brick Award 2020. Główną nagrodę Grand Prize zdobył budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Ceglana bryła pokonała ponad 600 konkurentów z całego świata!

Finał konkursu Wienerberger Brick Award 2020 odbywał się w Wiedniu. Z powodu pandemii gala finałowa była skromniejsza niż zwykle, bo bez udziału publiczności. Przebieg finału można było śledzić online. Do konkursu zgłoszono ponad 600 projektów z całego świata, które wyłoniono w lokalnych edycjach konkursu. W polskiej edycji zwyciężył budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego, który zaprojektowali architekci z pracowni Baas Arquitectura, Grupa 5 Architekci i MAŁECCY biuro projektowe. To właśnie ten budynek reprezentował Polskę w Wiedniu.
Budynek, w którym swoją siedzibę ma Wydział Radia i Telewizji UŚ zwyciężył także w jednej z sześciu konkursowych kategorii – Sharing public spaces.[...]
 
1 - 17 of 17 Posts
Top