SkyscraperCity Forum banner

[Kielce] - miasto Gór Świętokrzyskich

19935 Views 58 Replies 24 Participants Last post by  voodoo
26
W granicach miasta znajdują się pasma Gór Świętokrzyskich: Kadzielniańskie, Dymińskie i Posłowickie oraz zach. część Grzbietu Szydłówkowskiego.
Miasto charakteryzuje się znacznymi różnicami poziomów od 260 do 406 m.
Kielce to jedyne miasto w Europie, posiadające w swoich granicach tak wielką różnorodność formacji geologicznych. W mieście jest aż 5 rezerwatów przyrody.

Dla niezorientowanych pomocnicza mapka:

1. Rezerwat przyrody "Kadzielnia":

W 1971 r., podczas obchodów IX wieków Kielc, przekazano do użytku pięknie wkomponowany w skały amfiteatr na ponad 5 tys. miejsc:

2. Rezerwat przyrody "Karczówka":

Zespół klasztorny znajdujący się na karczówce:

3. Rezerwat przyrody "Ślichowice" im. Jana Czarnockiego

4. Rezerwat przyrody "Wietrznia" im. Zbigniewa Rubinowskiego

5. Rezerwat przyrody "Biesak-Białogon" (tylko takie foto znalazłem:)

6. W Kielcach znajdują sie 2 stoki narciarskie, pierwszy z nich popularnie zwany "skocznią", tu widok w stronę miasta:

a tu w stronę "telegrafu" gdzie znajduje się drugi wyciąg narciarski:

7. Widok z Telegrafu w kierunku miasta:

8. Na koniec trochę zieleni w centrum miasta - park miejski:

I to by było na tyle :)
See less See more
1 - 20 of 59 Posts
świetne! Zdjęcia z Telegrafem rulezzzz zdecydowanie. No i ten obalony fałd też fajny.
Bardzo ladne zdjecia :)

A moze jeszcze bedzie pare z centrum miasta?
wooky said:
:eek2: Jestem w szoku! Nie wiedziałem, że w Polsce jest taka konstrukcja. Byłem nawet pewien, że takiej nie ma. Co to jest? Czy to kiedyś była skocznia narciarska? Wie ktoś coś na ten temat? Swoją drogą nie chciałbym wspinać się po tej drabinie z nartami na grzbiecie :) Bardzo intrygująca konstrukcja
21
Kiedys te zdjecia wrzucalem ale pewnie juz nikt nie pamieta wiec wrzuce jeszcze raz.

See less See more
@Krzycho
Co to jest? To tu jest, no taka ślizgawka do basenu na dole, otwarta w lato, super atrakcja. ;) Oczywiście żartóje.
Aahaa, Kielce są bardzo sympatycznym i eleganckim miastem, a centrum jest piękne. :eek:
No, no b. ładne miasto (przynajmniej na fotkach)a latarnie to nam z pietrynki zabrali już wiem dlaczego powstały te ohydne białe... ;)
\/
See less See more
Jak się nazywa ten główny deptak Kielc ? - pierwsza moja myśl jak go zobaczyłem to Al. Giedymina w Wilnie :D.
3
Deptak - ulica Sienkiewicza, popularnie sienkiewką zwana. Jest calkiem dlugi i fajny, ostatnio przeszedl sporą odnowę, Kielce sie wypiękniają :)
A jesli chodzi o skocznie - widok z samej góry rządzi, mozna tam wlezc - coprawda nie po schodkach (niewiele ich zostało) ale po zjezdzie, po pokonaniu płotu z drutu kolczastego.
I jeszcze dwie fotki mojego autorstwa, mieszkalem w Kielcach kilkanascie lat, jednak wtedy, hmm... mialem inne zainteresowania niz fotografia miejska :)
Skyline blokowiska :)

ulica Warszawska

i siedziba NBP
See less See more
4
Niestety bardzo trudno jest znaleźć cokolwiek w necie na temat kieleckiej skoczni, wiem tylko tyle, że nie działa już ponad dwadzieścia parę lat (jeśli nie dłużej). Udało mi się za to wyszukać takie starocie:

a tak to wygląda obecnie:

między drzewami pozostał jeszcze "szkielet" dawnej wieży sędziowskiej:
See less See more
Jestem pod wrażeniem :eek: Taka opuszczona, zarośnięta skocznia- rewelacja!
Nie nazwał bym to rewelacją ale koszmarkiem ala Szkieletor.
MIKI said:
Nie nazwał bym to rewelacją ale koszmarkiem ala Szkieletor.
Nie czujesz klimatu poprostu ;)
dzieki za fotki z mojej wojewodzkiej wioski ;)
obiecuje caly reportarz w lato ...
Pomnik "**** Homini" poświęcony pamięci ofiar terrorystycznego ataku na Word Trade Center w Nowym Jorku stanie w Kielcach. Decyzję taką podjęła w czwartek Rada Miejska.

- Ziemia kielecka, która była świadkiem wielu krzywd, jakie wyrządził człowiek człowiekowi, ma prawo do takiego monumentu. Niech skłania do refleksji, jak zapobiec temu, że jeden człowiek zabija drugiego tylko z racji innego wyznania czy koloru skóry. Nie musimy godzić się na obojętność - rekomendował projekt stosownej uchwały Czesław Gruszewski, dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta. Przekonywał, że budowa takiego pomnika ma wielkie znaczenie dla kreowania wizerunku miasta.

Koszty budowy pomnika pokryją sponsorzy, miasto chce przeznaczyć 30 tys. zł na nagrody w konkursie na jego projekt. Nie wszyscy radni poparli tę inicjatywę. - Jestem przeciw. Wizerunek miasta to kanalizacje sanitarne w dzielnicach, wyremontowane ulice. Jeżeli chcemy wzbudzić refleksję, to równie dobrze możemy postawić pomnik zamordowanym Czeczenom, tam wciąż giną niewinne dzieci, kobiety - mówił Jan Gierada (SLD).

Ostatecznie za budową pomnika opowiedziało się 16 radnych (m.in. z PO. PiS, LPR i PSL), przeciw sześciu z lewicy, czterech wstrzymało się od głosu. Pomnik ma zostać odsłonięty na skwerze koło Cmentarza Nowego przy ul. Ściegiennego 11 września br. Jego budowę honorowym patronatem objął ambasador amerykański Victor Ashe
See less See more
Super fotki :)
Bylem w Kielcach pare razy i zawsze wynosilem stamtad mile wrazenia :) Jak jeszcze stadion skoncza bede to miasto lubil jeszcze bardziej :D
Amfiteatr na zywo wyglada super, nastepnym razem musze jeszcze skocznie zobaczyc:) Fajnie by bylo gdyby ja wyremontowali...
Super zdięcia :cheers: . Kielce prezentuje się na nich naprawde fajne. W porównaniu z Radomem Kielce są ładnym i ciekawym miastem.
Skocznia ma być remontowana, w przyszłym roku nowopowstały Kielecki Klub Narciarski ma rozpocząć szkolenie dzieci i młodzieży w skokach...
Jak narazie to w życiu bym tam nie wszedł...
^^^
Byłoby wspaniale, wiesz może jaki miała punkt k ta skocznia? Jak na szkolenie młodzierzy wydaje mi się za duża. Jeśli chodzi o remont to wydaje się, że wystarczy tylko zainstalować windę, zbudować pomieszczenie na górze, odnowić wieżę sędziwską, wyciąć krzaki i mamy kolejną FISowską skocznię w kraju :) :cheers:
kielce sa bardzo ladne na zdjeciach. dotychczas miasto znam jedynie z przejazdu pociagiem, wiec nie znam. prosze o wiecej fotek
1 - 20 of 59 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.