SkyscraperCity Forum banner

[Kijów] Business Centre

5853 Views 19 Replies 11 Participants Last post by  Kiryl
Ostatnio przeglądając ukraiński dział na SkyscraperCity natrafiłem na bardzo ciekawy projekt - Business Centre. Dowiedziałem się, że budowa tego centrum została już rozpoczęta (czyt. wykopy), ale jak zwykle na Ukrainie toczy się to baaardzo powoli i są jakieś problemy. A cała inwestycja stoi pod znakiem zapytana. Mi też ten projekt wydaje się nierealny. Fotki:

Projekt wygląda nawet nieźle, ale wątpię, by powstał...
See less See more
5
1 - 20 of 20 Posts
raczej powstanie..pytanie tylko kiedy:):)...kijów to doś oryginalna metropolia..buduje nowe kamienice..nie boi się nowoczesności w pobliżu zabytków!!:):)...oby się ukraina tak rozwijała jak do tej pory.:):)
Kurde, jeśli to rzeczywiście powstanie to będę im trochę zazdrościł...:) No, ale Warszawa już teraz wygląda lepiej niż Kijów, a do 2020 roku powstanie w niej jeszcze więcej wieżowców.:)
Kijowskie projekty sa odwazniejsze jesli chodzi o wysokosc. Znacznie. Ktore miasto wyglada lepiej ? Wiesz mozna polemizowac.
^^ powyższy projekt jest koncepcją- zaden z tamtejszych wiezowców nie jest jeszcze zaprojektowany.

jesłi chodzi obecnie o wysoka architekturę to niestety Kijów ma bardzo słabą-
własciwie same comieblooki- tylko iz wysokie. WIeżowiec Parus Business Center - chyba jak dotąd jedyny -typowy biurowy wiezowiec w Kijowie- jest średniej klasy ( strasznie nie podba mi się tam zasotosowane szkło niebieskie...)
Ministry of Transport of Ukraine - to typowy Turecki wiezowiec -typu naszego Toy Toya.
Silver Breeze Tower, Dnipro Towers- to wyskoie bloki mieszkalne
Budowana Mirax Plaza ma znowu pastelowe kolorki typu Tureckiego- i brzydkie przyziemie.
Co do projektu- to każdy może sobie narysować city z 1000 wiezocówami- pytanie czy to zrealizują? Kiedys moze tak moze nie- ale z pewnością nie za 10 lat, 13 lat (2020)-
Ukraina aby dogonic Polske na dzisiejszym poziomie potrzrebuje 10-15 lat szybkiego rozwoju.
( PKB nominalny Polska:350mld $ , Ukraina 107 mld $)
U nas tez rysowano np w 1992 roku plac defilad itd...

Kijów jest ładnym miastem- zadbane centrum, słynny majdan- ale niestety blokowiska tam sa tam w bardzo złym stanie.
Kijów bije na głowe fajnym metrem- ale juz komunikacja naziemna jest zaniedbana.Duzo muszą tam jeszcze zrobić.
See less See more
W Kijowie jest ten sam problem co w Moskwie - wiezowce sa porozrzucane.
Ciekawie dość ten projekt wygląda:),

Jak pomyślę jaka biurokracja i korupcja jest na Ukrainie to mnie ciarki przechodzą...brrr...
Fajnie że tu to zapostowałeś.Projekt był juz chyba martwy.Ostatnio Rosyjskqa firma Mirax-group zainteresowała sie tym więc nadzieje trochę odżyły.pozywiom uwidim jak to bedzie.

Durczok fan-nastepnym raze nie rob bałaganu w ukrainskich wątkach:|
Przed chwilą mnie tam wyśmiano, bo napisałem, że w Warszawie jest 17 wieżowców o wysokości powyżej 100 metrów, a ponoć w Kijowie takich wieżowców jest... 30. Czy mógłby ktoś wstawić tu zdjęcia z obecną panoramą Kijowa?:)
http://skyscraperpage.com/diagrams/?c769 to link do wykresów z Kijowa
@DurczokFAN moim zdaniem nie powinieneś używać języka polskiego na ukrainskim forum
oby się ukraina tak rozwijała jak do tej pory.:):)
Oj, oby nie...
Oj, oby nie...
Racja raul! :)

Grifone, wg tych wykresów w Kijowie są... cztery wieżowce, które przekraczają 100 metrów.
Być może tylko 4 nie jestem pewien, ale ten spis wydaje sie być wiarygodny. W Kijowie byłem tylko raz i właściwie zbyt wiele wieżowców nie widziałem ;-)
bo zawsze przesadzaja z ilościa...30 :):lol: :lol:
100 metrowych do dachu! w budowie i istniejacych mają: 20
ale nikłej jakości...niskie nie doruwanjace Warszawskim- rozrzucone
przewaznie cmmmiebloki.
1:
Mirax Plaza bodowany 172 metry.do dachu.
2:
Kyiv Court of Appeals 94 do dachu, 127 z przybudówką i antena
3:
Parus Business Center 101m do dachu i 130 z anteną
4:
Ministry of Transport of Ukraine 120 m do dachu i 133 z antena
5 6 7 :
Silver Breeze Tower -tzry wieze 111m do dachu, 119 z antena
8:
Apartment Complex on 37, Saksaganskogo 112m do dachu
9,10,11,12,13,14:
Dnipro Towers Tower - 6 wiez 110m do dachu i 138 z anteną
15:
Apartment Complex 14-3 Grishko St. 105m do dachu
16 :
3, Gali Tymofeevoi Condominium niecale 100m do dachu
17:
Apartment Building on 30B, Lesi Ukrajinky Blvd. 88m do dachu iponad 100m z antena
18:
23-25 Klinichna St. Condominium 100m do dachu
19 :
Hotel Sport 100m do dachu
20:
Hotel Kyivska-Rus 100m do dachu

Ukarina w tej chwil z wzwiązku z kryzysem politycznym nie przyciaga inwestorów-
nie ma co liczyc na szybkie pojawienie sie lepszej jakosci wiez jakie sa w Moskwie- nie mówiąc o Warszawie.
And not cluster in Kiev.
See less See more
W Ukrainie najwięcej wieżowców jest i ma być w Dniepropietrowsku.
Jest kilka budynków ponad 100m, mają w planach 170 metrową wieżę.
Taa... A z tego diagramu wynika, że Kijów ma w planach prawie 500. metrowy wieżowiec.
W planach to ja mam zostac prezydentem, i co z tego?
Taa... A z tego diagramu wynika, że Kijów ma w planach prawie 500. metrowy wieżowiec.
...ledwo na Euro 2012 mają-ponoć Oligarchowie maja wpierac finasowo Euro 2012 budowe-wiec im chyba nie straczy na ta wieze...
bo najwiekszymi inwestorami w Kijowie sa ...Oligarchoiwe:eek:hno:

a projekt ten -500m to taki chwyt reklamowy :)
O kurde, to mam konkurenta. :D
a ja premierem:D
1 - 20 of 20 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.