SkyscraperCity Forum banner

[Kijow] - druga Moskwa ?

10104 Views 52 Replies 30 Participants Last post by  Fredi
Nie bylem nigdy w Kijowie, ale na wielu fotkach prezntuje sie bardzo dobrze :cheers:

Fotki pochodza z eurpejskiego forum skyscrapercity.

centrum Kijowa:

metro:

dzielnica 'Podli' :

troche projektow:

See less See more
31
1 - 20 of 53 Posts
Faktycznie - na niektórych fotkach wygląda to ładnie :) Martwi mnie jednak to , że te apartamentowce i ogólnie wieżowce mają taką "moskiewską" architekturę ( czyt. "lekko" ocierają się o kicz ! ) .
to wyglada tak, jakby wszystko mialo tam piekne elwacje... brak obdrapan... ale to pewnie takie zdjecia...

co do projektow... praktycznie nic nie powinno dla dobra Kijowa powstac ;]
To że centrum Kijowa jest ładne wiadomo nie od dziś ( w szczególności pokazała to pomarańczowa rewolucja ) . Kiedyś fotki z centrum tego miasta pokazywał michau . Wiadomo równiez nie od dziś , że wiekszość stolic europejskich ( łącznie z Tiraną ) ma ładniejsze i bardziej zadbane centrum niż Warszawa - niestety . Obiecanki cacanki składane przez tandem Kaczor-Boro o zmianie tego stanu rzeczy jak wiadomo pozostają w sferze niespełnionych obietnic .
Co do wieżowców to jak widac wszystko są to wizualizacje i projekty . Pewnie jak gospodarka tego kraju ( jak by nie patrzeć ponad 50 milionowego i czego życzę ) ruszy to takie rzeczy również u nich powstaną i pewnie pod względem skali i rozmachu przebija W-wę na pewno .
cudak said:
To że centrum Kijowa jest ładne wiadomo nie od dziś ( w szczególności pokazała to pomarańczowa rewolucja ) . Kiedyś fotki z centrum tego miasta pokazywał michau . Wiadomo równiez nie od dziś , że wiekszość stolic europejskich ( łącznie z Tiraną ) ma ładniejsze i bardziej zadbane centrum niż Warszawa - niestety . Obiecanki cacanki składane przez tandem Kaczor-Boro o zmianie tego stanu rzeczy jak wiadomo pozostają w sferze niespełnionych obietnic .
Co do wieżowców to jak widac wszystko są to wizualizacje i projekty . Pewnie jak gospodarka tego kraju ( jak by nie patrzeć ponad 50 milionowego i czego życzę ) ruszy to takie rzeczy również u nich powstaną i pewnie pod względem skali i rozmachu przebija W-wę na pewno .
Mala korekta, Ukraina nie jest krajem ponad 50 milionowym. Oficjalne dane to 48 milionow, jak mi mowil znajomy Ukrainiec sa to dane zawyzone, prawdziwa liczba to byc moze nawet 42 mln. Co roku ubywa 500-700 tys mieszkancow.
osobiscie w kijowie nie bylem (tylko przejazdem przez okolice miasta). ale znajomi mowili ze to niesamowite miasto. ponoc tylu zajebistych gablot w stylu BMW w jednym miejscu w Polsce nie uswiadczysz.
Nie żebym popadał w jakieś kompleksy ale Kijów na tych fotkach wyglada bardzo przyzwoicie a nawet okazale. Odnowione elewacje, stylowa mała architektura (płotki, latarnie) no i jakoś tak ogólnie widać że czysto na tych ulicach. Z drugiej strony to tylko kilka fotek więc trudno na nich wyrabiac swój pogląd. Po za tym Kijów to duże miasto, stolica więc nie ma się czemu zbytnio dziwić.

Zwróccie uwagę że na zednaj fotce nie widać jakiegos szpetnego bilboardu !!!
Bylem w Kijowie m.in. przy okazji zaprzysiezania nowego prezydenta i musze przyznac, ze miasto zrobilo na mnie ogromne wrazenie. Centrum jak to w miastach bylego ZSRR "bolsze". Miasto bardzo zadbane, czyste. I nie tylko centrum ale rowniez blokowiska (mieszkalismy w dzielnicy Obolon) sa czysciutkie, wszystko bylo od razu odsniezone - niemiecki ordnung :) Same blokowiska bardzo podobne do naszych, z tym, ze jest wiele nowopowstalych budynkow (ktore bardzo szybko mnoza sie) - wygladaja mniej wiecej jak te na projektach. Moze nieco kiczowate ale na zywo bardzo mi sie podobaly. Odwiedzilismy tez starsze osiedla blokowe (budowane chyba zaraz po wojnie) i one z zewnatrz nie wygladaly juz tak fajnie ale w srodku mieszkanko gospodarzy calkiem, calkiem. 3 linie metra (ktore ciagle jest rozbudowywane) zapewniaja dobra komunikacje. Jeszcze a propos tych projektow, to ten najwiekszy drapacz chmur z Trojzabem na szpicy mialby powstac przy Majdanie Niezaleznosci (tam byla ceremonia zaprzysiezenia Juszczenki)- widoczny od drugiej strony na pierwszej fotce. Na jego miejsu stoi teraz takie straszydlo a'la Palac Kultury (nizszy oczywiscie) - Hotel Ukraina. Jesli sie nie myle nowy drapacz chmur bylby wyzszy niz jakikolwiek drapacz w Polsce, chociaz moim zdaniem miejsce dla niego jest nietrafione - moglby zaburzyc harmonie majdanu. Niemniej jednak wywalenie stamtad Hotelu Ukraina wydaje sie byc koniecznoscia.
Jedyne co mnie cholernie irytowalo to obecne gdzie niegdzie symbole ZSRR (moze na tym punkcie jestem przeczulony?) i pomnik Lenina przy glownej ulicy miasta (Kriszczatik?? - jakos podobnie chyba sie nazywala).

P.S. AGC, rzeczywiscie tyle tak zajebistych aut w jednym miejscu nigdy nie widzialem a nieskromnie dodam, ze wiele miejsc zwiedzilem. Duzy procent z nich jest na blachach BP bukwami (WR) - Wierchowna (Najwyzsza) Rada Ukrainy.

P.S.2 Jak juz zaznaczylem, niektore nazwy pisalem tak jak slyszalem wiec jakis znawca ukrainskiego tudziez rosyjskiego niech sie nie burzy ;)
See less See more
Podobają mi sie te wieżowce mieszkalne ponumerowane 1,2,3... Podobne ale troche nieco starsze widziałem w Glasgow i chciałbym żeby powstały takie w Krakowie. Koniunktura jest dobra wiec mysle że coś podobnego powstanie:)
s102 said:
Mala korekta, Ukraina nie jest krajem ponad 50 milionowym. Oficjalne dane to 48 milionow, jak mi mowil znajomy Ukrainiec sa to dane zawyzone, prawdziwa liczba to byc moze nawet 42 mln. Co roku ubywa 500-700 tys mieszkancow.
http://www.citypopulation.de/Ukraine.html#Stadt_alpha
dane w miarę aktualne, ale "oficjalne". Zaś rzeczone "ubywanie 500-700tys. mieszkańców rocznie".... Ciekawe, jaki w tym jest udział emigracji zarobkowej, również tej do Polski?
Nie oszukujmy sie Kijów jest bardziej zadbany i odnowiony niż każde inne polskie miasto i tak będzie nawet za 100 lat. W Stolicy Bangladeszu nie ma ulic z dziurami a u nas to normalka.
MIKI said:
W Stolicy Bangladeszu nie ma ulic z dziurami a u nas to normalka.
chyba nie wiesz co mowisz chlopcze.
Polacy nic tylko narzekaja :eek:hno: Większosc Ukrainców dałaby sie pokroic, żeby mieszkac w Polsce.

BTW Miki ja mysle ze nawet za milion lat :laugh:
DocentX said:

A jest inaczej ??
MIKI said:
A jest inaczej ??
Nie kazde polskie miasto jest tak zaniedbane jak Lodz.

Szczerze mowiec to w kategorii duzych polskich miast Lodz zdecydowanie wyglada najgorzej.
Mam nadzieje, ze niedlugo to sie zmieni, poniewaz Lodz ma ogromny potencjal, swietna XIX w. zabudowe, niestety w wiekszosci w fatalnym stanie.
DocentX said:
Nie kazde polskie miasto jest tak zaniedbane jak Lodz.

Szczerze mowiec to w kategorii duzych polskich miast Lodz zdecydowanie wyglada najgorzej.
Mam nadzieje, ze niedlugo to sie zmieni, poniewaz Lodz ma ogromny potencjal, swietna XIX w. zabudowe, niestety w wiekszosci w fatalnym stanie.
Bez przesady nie pitoli mi tu teraz ze oprócz Łodzi wszędzie indziej jest świetnie i wszystko jest zadbane, a drogi równe jak stół ok.
Gdyby nie kilka wiadomych czynników Łódź wyglądała by dziś o wiele lepiej.
wonsbelfer said:
http://www.citypopulation.de/Ukraine.html#Stadt_alpha
dane w miarę aktualne, ale "oficjalne". Zaś rzeczone "ubywanie 500-700tys. mieszkańców rocznie".... Ciekawe, jaki w tym jest udział emigracji zarobkowej, również tej do Polski?
widać Kijów ściąga tylko nowych mieszkańców, a inne miasta pomału zmniejszają swoją liczebność...
DocentX said:
MIKI said:
W Stolicy Bangladeszu nie ma ulic z dziurami a u nas to normalka.
Specjalnie dla Was - stolica Bangladeszu Dhaka

... hmmmmm no są te dziury czy nie? sam nie wiem ;)
See less See more
Kijow jest lepszy niż Moskwa ;)
Wszystko ladnie pieknie ale to 100 km od Czarnobyla, wspolczuje mieszkancom, a architektura nawet calkiem calkiem lecz nowe projekty sa wlasnie typowo moskiewskie:)
1 - 20 of 53 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.