SkyscraperCity Forum banner

[Konstancin-Jeziorna] nie tylko Konstancin

44355 Views 213 Replies 12 Participants Last post by  zyclunt
6
Konstancin-Jeziorna to niespełna dwudziestotysięczne miasteczko na Mazowszu. Znane jest m.in. z tężni solankowej i zabytkowych willi w Konstancinie. Ale, jak w tytule wątku miasto to nie tylko Konstancin. A jak nie Konstancin to co zobaczymy w tym wątku?
1. Na pewno zobaczymy Jeziornę. Tą nową i tą trochę starszą

2. Zobaczymy również osiedle robotnicze w Mirkowie i pozostałości papierni.

3. Odwiedzimy także osiedle Grapa, a jak osiedle to muszą być też garaże.

4. Nie może też zabraknąć Skolimowa. Zarówno willi w części letniskowej jak i jego starszej części z dworem.

5. Czasem opuścimy miasto, aby podziwiać okoliczne krajobrazy.

6. Po drodze zahaczymy o pobliskie wsie m.in. Słomczyn

Ale i sam Konstancin będzie się tu czasem pojawiał.

Co do samych zdjęć to jestem amatorem do tego stopnia, że nie mam własnego aparatu. Dlatego część zdjęć będzie jakości komórkowej. Zdjęcia pochodzą z kilku ostatnich lat.
Wszelkie komentarze, rady i słowa krytyki mile widziane.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 214 Posts
Poznawanie Polski - edycja któraś tam ;) - rozpoczęta!
Zapowiada się fajnie :) Będę zaglądać.

Co do samych zdjęć to jestem amatorem do tego stopnia, że nie mam własnego aparatu. Dlatego część zdjęć będzie jakości komórkowej.
Kadry w każdym razie bardzo dobre.
Co do samych zdjęć to jestem amatorem do tego stopnia, że nie mam własnego aparatu. Dlatego część zdjęć będzie jakości komórkowej
Nie pękaj i bierz na raty - te piękne wille w Konstancinie to też na kredyt! ;)
  • Like
Reactions: 2
5
Nie pękaj i bierz na raty - te piękne wille w Konstancinie to też na kredyt! ;)
W Konstancinie jest parę willi których właściciele przeinwestowali i teraz straszą opuszczone budowy, nie chciałbym iść w ich ślady.
Kadry w każdym razie bardzo dobre.
Nie będę ukrywał, że inspirowałem się Twoimi zdjęciami. Kadr z fragmentem ogrodzenia willi Maryla na pierwszym planie jest świetny. Niestety zdjęcia gdzieś uciekły.
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=104840859&postcount=25
Poznawanie Polski - edycja któraś tam ;) - rozpoczęta!
W takim razie kontynuujemy poznawanie Polski, pozostając w klimacie kościelno cmentarnym.
7. Słomczyn kościół p.w. św. Zygmunta

8. Przenosimy się na miejscowy cmentarz parafialny. W tle kaplica rodów Potulickich i Miełżyńskich

9. Nieopodal Słomczyna w Maryninie na skarpie wiślanej znajduje się cmentarz wojenny z 1914 roku

10. Marynin

11. Marynin
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Nie będę ukrywał, że inspirowałem się Twoimi zdjęciami. Kadr z fragmentem ogrodzenia willi Maryla na pierwszym planie jest świetny. Niestety zdjęcia gdzieś uciekły.
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=104840859&postcount=25
O, jak miło :) Zdjęcia się nie wyświetlają, bo moje konto na imageshack zostało skasowane. Teraz korzystam z flickr'a - może kiedyś pouzupełniam te "zniknięte" zdjęcia w wątku.

8. Przenosimy się na miejscowy cmentarz parafialny. W tle kaplica rodów Potulickich i Miełżyńskich
Świetne miejsce! Jeszcze nie miałam okazji zobaczyć na żywo.

9. Nieopodal Słomczyna w Maryninie na skarpie wiślanej znajduje się cmentarz wojenny z 1914 roku
Słyszałam o nim. Wygląda bardzo malowniczo. Domyślam się, że cmentarz w Kępie Okrzewskiej też odwiedziłeś?
Świetne miejsce! Jeszcze nie miałam okazji zobaczyć na żywo.
Ciekawe jest to, że prawie cały cmentarz położony jest w lesie.
Słyszałam o nim. Wygląda bardzo malowniczo.
Ten z kolei położony jest w szczerym polu i nie prowadzi do niego żadna droga.
Domyślam się, że cmentarz w Kępie Okrzewskiej też odwiedziłeś?
12. Oczywiście.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
3
Opuszczamy klimaty cmentarne i przenosimy się do Mirkowa, gdzie znajduje się osiedle robotnicze przy nieczynnej fabryce papieru. Osiedle powstało na przełomie XIX i XX wieku.
Zdjęcia powstały w styczniu tego roku w czasie mrozów sięgających -15 stopni.
13. Dom dla pracowników papierni.

14. Kościół pw. Józefa Oblubieńca NMP

15. Kościół, widok z nad kanału doprowadzającego niegdyś wodę do papierni.
See less See more
  • Like
^^ A popatrz spacerowałem parę razy nad tym kanałem i nie wiedziałem jaką ma funkcje. Swoją drogą jakie są plany wobec papierni w Mirkowie? Tam cokolwiek działa?
7
^^Produkcję w papierni zakończono w 2012 roku. Duża część budynków została wyburzona. Obecnie na terenie papierni działa chyba warsztat samochodowy i jakieś magazyny. Widziałem różne wizje co by tam miało powstać ale żadnych konkretów.

16. Komin. Na szczycie widnieje data 1914.

17. Fragment zachowanych budynków.

18. Cały teren przed budynkiem był zabudowany.

19. Zaglądamy do środka.

20. A tam same cuda nie widy.

21. I mnóstwo skarbów.

22. Kolejne skarby.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
3
Pozostajemy w Mirkowie ale zmieniamy nieco porę roku. Zdjęcia mają dokładnie cztery lata.
23. Widok na papiernie z nad stawu. Budynki na prawo od komina zostały wyburzone. Jeszcze małe sprostowanie na kominie jest rok 1919, a nie 1914 jak pisałem wcześniej.

24. Tuż za moimi plecami stoi krzyż ufundowany przez mieszkańców Mirkowa w 1856 roku.

25. Krzyż był mocno nadszarpnięty zębem czasu ale właśnie trwają prace konserwatorskie. Najbardziej zniszczony był żeliwny cokół.

Jeśli chodzi o "skarby" to trochę dziwne, że jeszcze tyle złomu zostało. Większość maszyn została pocięta na złom lub sprzedana. Podobno jakaś maszyna jeszcze pracuje gdzieś w Azj.
See less See more
  • Like
^^

Bardzo lubię Mirków. Świetne zabudowania z czerwonej cegły. Byłam jakiś czas temu w papierni i niestety jednemu z moich towarzyszy udało się uruchomić alarm. Dawno tak szybko nie biegałam ;) Szkoda, że część budynków została wyburzona!
Wincyj ładnego poproszę :|.
Będzie wincyj, a czy ładnego to się okaże.
4
Przenosimy się na chwilę do Skolimowa, a konkretnie do jego części letniskowej. Letnisko w Skolimowie powstało w tym samym czasie co jego bardziej znany sąsiad Konstancin z tą różnicą że wieś Skolimów z której wydzielono letnisko istniała już kilka wieków wcześniej.
26. Willa Greczynka z 1910 roku. Częsty widok w okolicy, po wykwaterowaniu lokatorów komunalnych wille popadają w ruinę. Często jest to celowe działanie. Pusta działka jest więcej warta niż z jakąś tam ruderą. Przy tej samej ulicy kilka dni temu wyburzono willę Wilejkę w której jeszcze kilka lat temu mieszkali lokatorzy komunalni, a sama willa była w całkiem dobrym stanie.

27.

28.

Willa Greczynka na przedwojennej pocztówce ze strony Muzeum Konstancina. http://www.muzeumkonstancina.pl/1199_greczynka
See less See more
  • Like
Reactions: 5
2
29. Wracamy do Mirkowa, a konkretnie nad staw gdzie stoi krzyż z 1856 roku, który właśnie wrócił z konserwacji.

30.

Ty chyba grasz na obniżkę cen nieruchomości w Konstancinie :D
A to dlaczego?
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Pokazujesz odmienny wizerunek miejsca niż ten stereotypowo często kojarzony z hasłem "Konstancin" - sielankowej lokalizacji nowoczesnych eleganckich rezydencji zatopionych w łagodnej idyllicznej zieleni lasu.
^^
Pokazujesz odmienny wizerunek miejsca niż ten stereotypowo często kojarzony z hasłem "Konstancin" - sielankowej lokalizacji nowoczesnych eleganckich rezydencji zatopionych w łagodnej idyllicznej zieleni lasu.
Wystarczy raz pojechać do Konstancina by zobaczyć dziesiątki zrujnowanych willi. Nie trzeba nawet zbytnio szukać. Fajny wątek ale smutno mi jak pomyśle o tych wszystkich dewastacjach zabytkowych willi i zabudować fabrycznych.
1 - 20 of 214 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.