SkyscraperCity Forum banner

Konto Fotosik PRO- czy warto?

2484 Views 15 Replies 9 Participants Last post by  MarcinK
Cześć. Jak zapewne wiele forumowych fotografów zauważyło, że na fotosiku pojawiła się możliwość wykupienia konta PRO w cenie 47 zł/rok.

Co takie konto oferuje?
  • całkowity brak reklam na stronach Fotosika dla Ciebie i na Twoich zdjęciach dla innych - nic nie zakłócą przeglądania zdjęć,
  • brak reklam e-mailowych - płacisz to nikt Cię nie męczy,
  • wyśmienita jakość zdjęć, kompresja 5 (jakość 95) czyli tyle ile w wielu aparatach cyfrowych,
  • możliwość wyboru jakości wgrywanych zdjęć oraz wyostrzania zdjęć,
  • limit wielkości zdjęcia 5MB - praktycznie każde zdjęcie się zmieści,
  • wgrywanie do 100 zdjęć na raz przez stronę jak i Fotosik Managera,
  • specjalne oznaczenie użytkownika jako PRO,
  • promowanie zdjęć użytkowników PRO w ostatnio dodanych i innych miejscach - zdjęcia użytkowników PRO będą w pierwszej kolejności prezentowane,
  • specjalne serwery - lepsze dyski, częstszy backup, pewność działania, wysoka wydajność i niska awaryjność,
  • możliwość kupienia komuś konta PRO jako prezentu,
  • wiele nowych funkcji jakie pojawią się wkrótce niedostępnych dla zwykłych użytkowników.

Najważniejsze punkty dla mnie pogrubiłem. Teraz pojawia się pytanie: czy warto? :) Problem reklam na fotosiku mnie nie dotyczy- mam adblocka, wgrywanie do 100 zdjęć na osobne serwery (upload jpgów jest zapewne szybszy wieczorem kiedy serwery fotosika są obciążone), praktycznie zerowy poziom kompresji (to co jest obecnie to tragedia)- te argumenty przemawiają do mnie za tym kontem. A co wy o tym myślicie?
See less See more
1 - 16 of 16 Posts
Taniej kupic konto nawet w boo.pl :D instalujesz sobie jakis system zdjeciowy np coppermine i jestes na swoim, a zdjecia mozesz wgrywac nawet 1000 i wiecej przez FTP ;)
^^ masz racje ale ja należe do osób na tyle wygodnych że w fotosiku bardzo podoba mi się to, że wybieram zdjęcia a on sam przy uploadzie zmniejsza sobie ich rozmiar :D

a konto 2 GB mam... ;)
Ja korzystam z imageshack.us i jestem zadowolony. Pare miesięcy temu zmienili wygląd strony, na swoim koncie mam ok. 2000 zdjęć i wszystkie wyświetlają się bez problemu. Można uploadować za jednym razie (chyba) dowolną liczbe zdjęć. Polecam!
A co zrobisz jak sie przestaną wyświetlać ? Wgrasz na inne konto znowu 2000 albo i więcej zdjęć ?
mozna jeszcze sprobwac tego czegos co jest na google.com. Tam chyba tez nie ma reklam? ;)
A co zrobisz jak sie przestaną wyświetlać ? Wgrasz na inne konto znowu 2000 albo i więcej zdjęć ?
A dlaczego miałyby przestać wyświetlać się zdjęcia? Na imageshack nie ma chyba limitów.
Nie podpisujesz umowy więc jesteś zależny od ich dobrej woli. Model biznesowy może im się zmienić i zostaniesz na lodzie.
EeddeekK - jak lubisz Fotosik i często z niego korzystasz to oczywiście że warto.
Ja planuję właśnie sobie zakupić Flickra.

poza tym trzeba dać im zarobić za fajny produkt ;)
A dlaczego miałyby przestać wyświetlać się zdjęcia? Na imageshack nie ma chyba limitów.
Kiedyś korzystałem namiętnie z albumtown.com, wzasadzie wciąż korzystam bo wiele moich starych zdjec z tego forum takze tam wlasnie siedzi, było w miare przyjaźnie (dla mnie, nie koniecznie dla ogladajacych bo słaby transfer był :D), ale nagle coś im się stało i przez pół roku nie bylo widać moich zdjec, potem sie włączyły. Różne rzeczy mogą się zdarzyć.
See less See more
polecam photobucket.com, programem Flock (Photobucket Edition) wrzucam dziesiątki zdjęć klikając dosłownie kilka razy. Oczywiście wszystko za darmo :) 47 zł rok to rozsądna kwota, ja za serwer, na którym trzymam moją stronę, płacę koło 100 zł rocznie- tyle, że tam oprócz transferu nic mnie nie ogranicza. Jestem ciekawy jaka jest pojemność konta na Fotosiku?
See less See more
^^ pojemność kont na Fotosiku jest nieograniczona- a przynajmniej była kilka miesięcy temu kiedy czytałem FAQ

jakie masz transfery na photobucket?
ja mam od prawie roku konto na flickr i szczerze polecam.

koszt to bodajze 25$/rok
max upload: 2GB/miec
max ilosc zdjec: nieograniczona
mozna uploadowac z poziomu strony ( 6 zdjec jednym rzutem ) lub przez program ( dowolna ilosc )
kompresja: brak ( taka jak przy wrzuceniu - ja zawsze mam na 100% quality i tak tez zostaje )
max rozmiar zdjecia 10MB

plusy:
-szybka strona
-szybki upload, bez przestojów
-w miare wygodny zakladania albumów i zarządzania katalogami ( prywatne/friends/public )
-mozliwosc podlinkowania slideshow ( wygodne do pokazywania zdjec rodzinie :> )
-stabilnosc

minusy:
- duże panoramy ( duża szerokość i duża objętość ok 8-10MB ) pikseli maja problemy ze skalowaniem w dol ( zamiast miniatury jest czarny obraz )
- servery sa chyba w USA i uzytkownicy chello moga miec w zwiazku z tym problemy z dostaniem sie w godzinach szczytu

To tyle jesli chodzi o moje obserwacje, w kazdym razie polecam.

Pozdrawiam
See less See more
Wrzucam zdjęcie 87 KB a na fotosiku ma 194
wrzucam ponad 110 KB a na fotosiku ponad 300

różne rzeczy się tam działy ale takich atrakcji jeszcze nie widziałem;) Wczoraj było dobrze, to nie tylko u mnie na koncie (mam zwykłe konto ale za to konto PRO reklamują moim zdjęciem z wrocławskiego Rynku:D)

EDIT: po 2 dniach wszystko wróciło do normy;)
See less See more
1 - 16 of 16 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.